Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


25/10/1647

Πεθαίνει ο Ιταλός φυσικομαθηματικός Εβαντζελίστα Τοριτσέλι, εφευρέτης του βαρόμετρου.

25/10/1822

Ξεκινά η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου, η οποία διήρκεσε έως τις 31 Δεκεμβρίου και έληξε με νίκη των επαναστατών επί των Οθωμανικών στρατευμάτων του Κιουταχή και του Ομέρ Βρυώνη (με τους οποίους τάχθηκαν και Έλληνες οπλαρχηγοί).

25/10/1825

Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης Γιόχαν Στράους (γιος).

25/10/1838

Γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Ζορζ Μπιζέ.

25/10/1881

Γεννιέται ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, δημιουργός της «Γκουέρνικα» και άλλων έργων (όπως το περίφημο σκίτσο του Νίκου Μπελογιάννη). Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρίσκει στο Παρίσι, όπου εντάσσεται στη Γαλλική Αντίσταση. Το 1944 γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, στο οποίο θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του. «Πήγα στο Κομμουνιστικό Κόμμα όπως πάει κανείς στην πηγή. Θα είμαι πια με τους δύστυχους ανθρώπους, στο δρόμο», έλεγε ο Πικάσο, απαντώντας σε όσους ενοχλούνταν ή ενοχλούνται για την ένταξή του. 

Πάμπλο Πικάσο

25/10/1893

Πεθαίνει ο Ρώσος συνθέτης Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

25/10/1920

Πεθαίνει (από δάγκωμα μαϊμούς, όπως είπαν) ο βασιλιάς Αλέξανδρος ο Α΄.

25/10/1922

Στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής, ο τέως Αρχιστράτηγος της Στρατιάς της Μικράς Ασίας Γεώργιος Χατζηανέστης, ο υποστράτηγος ε.α. Ξενοφώντας Στρατηγός, ο υποναύαρχος ε.α. Μιχαήλ Γούδας και οι πολιτικοί Δημήτριος Γούναρης, Νικόλαος Στράτος, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Νικόλαος Θεοτόκης και Γεώργιος Μπαλτατζής, παραπέμπονται με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας από την ανακριτική επιτροπή υπό τον Θ. Πάγκαλο. 

«Δίκης των Εξι»

25/10/1922

Τα ιαπωνικά στρατεύματα που μετείχαν στη διεθνή ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της επαναστατημένης Ρωσίας εγκαταλείπουν το Βλαδιβοστόκ.

25/10/1925

Στο Σικάγο των ΗΠΑ πραγματοποιείται το πρώτο συνέδριο των νέγρων εργατών.

25/10/1936

Υπογράφεται στο Βερολίνο συμφωνία μεταξύ ναζιστικής Γερμανίας και φασιστικής Ιταλίας για τον καθορισμό των σφαιρών οικονομικής δράσης στα Βαλκάνια και την παραδουνάβια περιοχή, καθώς και για την κοινή πάλη εναντίον της Δημοκρατικής Ισπανίας. Συγκροτείται ο Άξονας Βερολίνου - Ρώμης.

25/10/1944

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Ελασσόνα.

25/10/1948

Με την καθοριστική συνδρομή των μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού, ιδρύεται στην Ελεύθερη Ελλάδα η Πανελλαδική Δημοκρατική Ένωση Γυναικών (ΠΔΕΓ) 

Πανελλαδική Δημοκρατική Ένωση Γυναικών (ΠΔΕΓ)

25/10/1956

Ο Γιάνος Κάνταρ αναλαμβάνει ΓΓ της ΚΕ του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος.

25/10/1973

Πραγματοποιείται στη Μόσχα το Παγκόσμιο Συνέδριο Ειρήνης. Η Χούντα απαγορεύει στους Κωτσάκη, Λυμπέρη και Παπανικολάου, που ήταν προσκεκλημένοι, να παρευρεθούν στο συνέδριο.

25/10/1983

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός επεμβαίνει στρατιωτικά στο μικρό νησιωτικό κράτος της Γρενάδα (Καραϊβική), για την οποία λίγους μήνες πριν ο πρόεδρος Ρίγκαν είχε δηλώσει ότι... «απειλεί την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών», προκαλώντας παγκόσμια θυμηδία, αλλά και οργή.

25/10/1997

 Το αντίο του Μαραντόνα.

Ο διάσημος Αργεντινός, αποχαιρέτησε την ενεργό δράση, φορώντας την φανέλα της αγαπημένης του Μπόκα Τζούνιορς, στη νίκη με σκορ 2-1 επί της Ρίβερ Πλέιτ στο Monumental στο Μπουένος Άιρες. 

Αν η μπάλα έγραφε επικήδειο...

 «Έφυγε» ο «Θεός» ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα

3 σχόλια:

  1. https://prin.gr/2021/10/esy-apergia/ Αυτός είναι ο Καπιταλισμός στην Ελλάδα με ...δεξιά κυβέρνηση όπως και σε Τσεχία Ισπανία Πορτογαλία με αριστερές κυβερνήσεις και συμμετοχή ...Κ.Κ. Δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που να μπορεί να κάνει το παραμικρό υπέρ του λαού όσο τα μέσα παραγωγής είναι καπιταλιστική ιδιοκτησία. Χρειάζεται ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική αντιμονοπωλιακή πορεία που θα αποσπά προσωρινά μέτρα ανακούφισης και στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση θα εδραιώνεται η πρόταση εξουσίας των Κομμουνιστών για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 25/10/1956

    Ο Γιάνος Κάνταρ αναλαμβάνει ΓΓ της ΚΕ του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος........ Σταμάτησαν την Ανοιχτή αντεπανάσταση με τον δεξιό οπορτουνιστή ...ΝΑΓΚΙ... που ενισχύθηκε ανοιχτά απο τους δυτικούς καπιταλιστές και συνέχισαν την σταδιακή πορεία για την ανατροπή του Σοσιαλισμού με τους Κεντριστές οπορτουνιστές με βάση τις αποφάσεις του 20ου Αντεπαναστατικού συνεδρίου του ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων... 1956. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.imerodromos.gr/syllalitiria-se-oli-ti-chora-stis-arches-noemvri-kai-apergiaki-klimakosi-to-epomeno-diastima/ Συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη σε όλη την χώρα που διοργανώνονται απο Σωματεία Ομοσπονδίες και Εργατικά κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει χωρίς να χρειάζεται να είναι Κομμουνιστής και ο αγώνας στρέφεται ενάντια στην τάξη που έχει την εξουσία χωρίς εγκλωβισμό σε κυβερνήσεις στο έδαφος του Καπιταλισμού. Αυτά είναι ψιλά γράμματα για την οπορτουνιστική σούπα του ...ημερόδρουμου.... ενάντια στην κακιά ...δεξιά ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου