Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Ομνύει στην «πράσινη μετάβαση» που φέρνει ενεργειακή φτώχεια και αναζητά μέτρα - «ασπιρίνες» για τις αυξήσεις


Με περισσότερα κίνητρα στα αρπακτικά της «πράσινης ανάπτυξης», η οποία φέρνει περισσότερη ενεργειακή φτώχεια στους λαούς, απαντάει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην «ενεργειακή κρίση». Την ίδια ώρα, για τα ευάλωτα λαϊκά νοικοκυριά προκρίνονται ορισμένα ψίχουλα, σαν την επιδότηση – κοροϊδία του ηλεκτρικού ρεύματος που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, που σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τις δραματικές αυξήσεις στα τιμολόγια.

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ κατέληξε σε ένα ευχολόγιο για την αξιοποίηση της λεγόμενης «εργαλειοθήκης» που αφορά την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης σε αυτούς που πλήττονται από τις αυξήσεις στην ενέργεια. Μάλιστα, επ’ αυτού, η μεγαλύτερη ανησυχία (και τα περισσότερα μέτρα) έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα έχουν οι αυξήσεις στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Ως προς το εμπόριο ρύπων, που αποτελεί πλευρά της «πράσινης μετάβασης», θα εξεταστούν ορισμένα «ρυθμιστικά μέτρα», χωρίς φυσικά να θίγεται ο πυρήνας της σχετικής αγοράς που έχει ανοίξει. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί:

  • Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την αγορά στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ETS), με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν ορισμένες εμπορικές συμπεριφορές απαιτούν περαιτέρω ρυθμιστικά μέτρα. 
  • Τα κράτη μέλη και η Κομισιόν να κάνουν επειγόντως την καλύτερη δυνατή χρήση της εργαλειοθήκης για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης στους πιο ευάλωτους καταναλωτές και την υποστήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία και την ιδιαιτερότητα των καταστάσεων των κρατών μελών.
  • Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσουν άμεσα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που θα συνέβαλαν να προσφέρεται ενέργεια σε προσιτή τιμή στα νοικοκυριά και στις εταιρείες, να αυξηθεί η ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος της ΕΕ και της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, να υπάρχει ασφάλεια εφοδιασμού και υποστήριξη στη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κατάστασης σε κάθε κράτος μέλος.
  • Την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να εξετάσει πώς θα επιταχυνθούν οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, αξιοποιώντας τρέχοντα κεφάλαιά της, με σκοπό τη μείωση των μελλοντικών κινδύνων διακοπής και την ικανοποίηση των παγκόσμιων φιλοδοξιών της Ευρώπης για συνδεσιμότητα.
  • Το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της 26ης Οκτωβρίου 2021 να προωθήσει αμέσως αυτές τις ενέργειες.
Στον «αφρό» οι αντιθέσεις

Στη σχετική συζήτηση υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κρατών - μελών, οι οποίες αντανακλούν διαφορετικά συμφέροντα σε τμήματα του κεφαλαίου, ακόμα και διαφορετικές συμμαχίες ή σχέσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. 

Η πλειοψηφία των «27» τάχθηκε χθες Πέμπτη υπέρ της αναγνώρισης του ρόλου του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας για την «πράσινη μετάβαση». Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές αντιθέσεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει πριν από το τέλος της χρονιάς κατάλογο με μορφές ενέργειας οι οποίες θα θεωρούνται «φιλικές» για το περιβάλλον (τη λεγόμενη «πράσινη ταξινομία»). Η κατάταξη αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για τη λεγόμενη «πράσινη» χρηματοδότηση. Φυσικά, κάποιες από αυτές τις μορφές ενέργειας δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, όμως αξιοποιούνται ως «μεταβατικά» καύσιμα έως ότου γίνει η μετάβαση στην «πράσινη» ενέργεια.  Για παράδειγμα, στην Ελλάδα, έχει οριστεί ως μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο, προκειμένου να επισπευθεί η απολιγνιτοποίηση. 

Στα μέσα Οκτώβρη δέκα κράτη - μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους η Γαλλία, τάχθηκαν υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, με το επιχείρημα ότι δεν εκπέμπει CO2 και μπορεί να συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ανεξαρτησία. Το κείμενο αυτό προσυπέγραψαν η Ρουμανία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ουγγαρία. Η Ολλανδία συντάχθηκε πρόσφατα με τη θέση αυτή. Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο αντιτάχθηκαν στην αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας. 

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου