Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Λέβ Γιασίν


Λέβ Γιασίν, η «μαύρη αράχνη»

 Στις 22 Οκτωβρίου 1929 γεννήθηκε ο  Σοβιετικός τερματοφύλακας Λεβ Γιασίν. «Mαύρη Αράχνη» τον αποκαλούσαν, από τον συνδυασμό της απίστευτης ευλυγισίας που διέθετε και της επιμονής του να αγωνίζεται πάντοτε ντυμένος στα μαύρα, θεωρείται ως ο καλύτερος τερματοφύλακας του 20ού αιώνα από την διεθνή ομοσπονδία ιστορίας και στατιστικής ποδοσφαίρου. 

Το 1999 ο Λεβ Γιασίν αναδείχτηκε ο καλύτερος Ρώσος αθλητής του αιώνα, ύστερα από ψηφοφορία που διοργάνωσε ο σύνδεσμος αθλητικών συντακτών της χώρας.

Ο Γιασίν εμφανίστηκε στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα συμμετέχοντας στο παγκόσμιο κύπελλο της Σουηδίας το 1958, το πρώτο που μεταδόθηκε τηλεοπτικά χάρις στον Σοβιετικό δορυφόρο Σπούτνικ 2.

Ο Λεβ Ιβάνοβιτς Γιασίν, γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1929 στη Μόσχα. Σε ηλικία 12 ετών κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δούλευε ως βοηθός σε εργαστήριο μετάλλου. Στην ομάδα του εργαστηρίου όπου έδειξε τα προσόντα του, ευκινησία η ευστροφία, τράβηξε το ενδιαφέρον της Ντιναμό Μόσχας. Πρώτα στις ακαδημίες και μετέπειτα στην πρώτη ομάδα ο Γιασίν, αποτέλεσε παίκτη σύμβολο για τον σύλλογο, υπηρετώντας τον για περισσότερο από είκοσι χρόνια. Στις 6 Ιουλίου 1950 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην ανδρική ομάδα. Αποσύρθηκε το 1971 έχοντας 326 συμμετοχές ως βασικός στη Ντιναμό Μόσχας

Οι εμφανίσεις του με την Σοβιετική Ένωση και η μαύρη φανέλα τον έκαναν διάσημο παγκοσμίως. Ο υψηλόσωμος τερματοφύλακας, φορέσει 78 φορές τη φανέλα της Σοβιετικής Ενωσης. Πήρε μέρος σε τέσσερα Μουντιάλ, ενώ το 1956 πανηγύρισε την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου. Τέσσερα χρόνια αργότερα, βρέθηκε με τη Σοβιετική Ενωση στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Στις 20 Μαρτίου 1990 άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 60 ετών.

Ηρακλής Κακαβάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου