Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Μαζί στον αγώνα για ναυτική εκπαίδευση με βάση τις δικές μας ανάγκες!


Σπουδαστή, σπουδάστρια στην Ακαδηµία Εµπορικού Ναυτικού

Σε καλωσορίζουµε στην Ακαδηµία!

Σου ευχόµαστε καλή αρχή!

Γνωρίζουµε ότι ο δρόµος ως εδώ ήταν δύσκολος, ότι εσύ και η οικογένειά σου µοχθήσατε. Με την είσοδό σου στη Ναυτική Εκπαίδευση ξεκινά µια νέα φάση στη ζωή σου, στην οποία σε καλούµε να περπατήσεις µε ψηλά το κεφάλι, χωρίς να αφήσεις στην άκρη τις προσδοκίες και τα όνειρά σου για το µέλλον. Όλοι οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες, µαζί, θα αγωνιστούµε για ολοκληρωµένη µόρφωση και δουλειά µε σύγχρονα δικαιώµατα. Μαζί, και στην τάξη και στο πλοίο, θα παλέψουµε για να κατακτήσουµε τη ζωή που µας αξίζει.

Ποια η πραγµατικότητα που συναντάµε στις ΑΕΝ;

  • Ελάχιστο διοικητικό προσωπικό για να ικανοποιήσει τις ανάγκες λειτουργίας των ΑΕΝ.

  • Δεν υπάρχει λέσχη σίτισης. Όπου υπάρχει, ανήκει σε ιδιώτη, µε αποτέλεσµα να βάζουµε πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

  • Ελάχιστοι εργαζόµενοι στην καθαριότητα των Ακαδηµιών.

  • Στις περισσότερες Ακαδηµίες δεν υπάρχουν υποδοµές για στέγαση των επαρχιωτών σπουδαστών.

  • 80% των καθηγητών είναι αναπληρωτές και ωροµίσθιοι.

  • 50% των σπουδαστών εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αντιεκπαιδευτική σκυταλοδροµία της υποχρηµατοδότησης, υποστελέχωσης και υποβάθµισης της δηµόσιας παιδείας, υλοποιώντας κατά γράµµα, όπως όλες οι κυβερνήσεις µέχρι σήµερα, τα “θέλω” των εφοπλιστών, των βιοµηχάνων, των τραπεζιτών.

Όπως ήταν επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει κλειστές τις σχολές µας, έτσι είναι και επιλογή της να µην πάρει κανένα ουσιαστικό µέτρο τώρα που ανοίγουν, και να µετακυλήσει όλες τις ευθύνες σε εµάς.

Οι κλειστές σχολές και η τηλεκπαίδευση, όχι µόνο δεν έλυσαν τα προβλήµατα, όπως µας έλεγε το Υπουργείο, αλλά τα ενίσχυσαν ακόµα περισσότερο, αφού µπήκαν παραπάνω ταξικοί φραγµοί στους σπουδαστές.

  • Αυξήθηκε ο αριθµός των σπουδαστών που ταυτόχρονα εργάζονται για να µπορούν να τελειώσουν την σχολή τους.

  • Εφαρµόστηκε η απαράδεκτη αλλαγή της περιόδου του εκπαιδευτικού ταξιδιού, που, εκτός από κοµµάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ήταν και οικονοµικό στήριγµα για πολλούς.

  • Πολλοί άφησαν το σπίτι που νοίκιαζαν και γύρισαν στον µόνιµο τόπο κατοικίας τους.

  • Παράλληλα, ενισχύθηκε και η καταστολή, µε τους άνδρες του Λιµενικού Σώµατος να οπλοφορούν στις ΑΕΝ, να βάζουν εµπόδια στις συλλογικές δραστηριότητες των Σπουδαστικών Συλλόγων! Φοβούνται τη συλλογική και οργανωµένη µας δράση γιατί τους “χαλάει τα σχέδια”.

Το «θαύµα» της Ελληνικής ναυτιλίας πατάει πάνω στα δικά µας δικαιώµατα

Από τις πρώτες µέρες των µαθηµάτων, θα ακούσεις για το «θαύµα» της ελληνικής ναυτιλίας, ότι αποτελεί “εθνικό” κεφάλαιο, µια τεράστια δύναµη που συµβάλλει στην ανάπτυξη της οικονοµίας της χώρας κ.ά.

Η αλήθεια όµως είναι, ότι οι “πρωτιές” των Ελλήνων εφοπλιστών, η ξέφρενη κερδοφορία τους βασίστηκε και βασίζεται στην κατάργηση και συµπίεση του συνόλου των δικαιωµάτων των ναυτεργατών, αξιωµατικών και πληρωµάτων, σε νόµους όλων των κυβερνήσεων, όπως απαλλαγές από φόρους, την ίδια στιγµή που εµείς και οι οικογένειές µας πληρώνουµε περισσότερους φόρους από τους εφοπλιστές!

Χαρακτηριστικά, οι Έλληνες πλοιοκτήτες υπερδιπλασίασαν τη µεταφορική ικανότητα του στόλου τους στο διάστηµα 2007-2018, δηλαδή καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Σήµερα, ο ελληνόκτητος στόλος αντιπροσωπεύει το 53% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 21% παγκοσµίως, µε όρους χωρητικότητας, ενώ έφτασε σε περίοδο πανδηµίας να αναβαθµίσει ακόµα περισσότερο τη θέση του.

Παρουσιάζουν τους µισθούς των 800 ευρώ των δόκιµων Μηχανικών και Πλοιάρχων ως “όαση”, προσπαθώντας να µας “ξεγελάσουν”. Κρύβουν τις τεράστιες µειώσεις που έχουν υποστεί οι µισθοί αυτοί τα τελευταία χρόνια, αλλά και τους όρους δουλειάς στο πλοίο, όπως τις καθηµερινές υπερωρίες, το γεγονός ότι πρέπει να είσαι “διαθέσιµος” ανά πάσα ώρα και στιγµή, τους ολοένα και πιο γρήγορους ρυθµούς της δουλειάς κ.λπ.

Μαχητικά, µε συλλογικό και οργανωµένο αγώνα να κατακτήσουµε υψηλού επιπέδου, σύγχρονες και δωρεάν σπουδές στο επάγγελµά µας, ως Πλοίαρχοι και Μηχανικοί!

Καλούµε κάθε σπουδαστή και σπουδάστρια να µη δεχτεί αυτή την άθλια κατάσταση.

Το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήµης και της τεχνολογίας επιτρέπει να µπορούµε ολοκληρωµένα να έχουµε πρόσβαση στο αντικείµενο σπουδών µας, εναρµονισµένο µε τις εξελίξεις της εποχής, ισότιµο πτυχίο µε τα αντίστοιχα της στεριάς, να υπάγονται οι ΑΕΝ στο Υπουργείο Παιδείας.

Έλα µαζί µας! Οργανώσου στην ΚΝΕ!

Σήµερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, για να διαµορφωθεί σύγχρονο πρόγραµµα σπουδών και Εσωτερικός Κανονισµός για τις ΑΕΝ, να εξασφαλιστεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό µε συγκροτηµένα δικαιώµατα. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αποκτήσουν όλες οι ΑΕΝ σύγχρονες υποδοµές και εργαστήρια που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των µαθηµάτων, να παρέχονται σύγχρονα βιβλία. Χρειάζεται σήµερα να απεµπλακεί το Λιµενικό Σώµα από το διοικητικό και εκπαιδευτικό έργο στις Ακαδηµίες Εµπορικού Ναυτικού. Χρειάζεται να δηµιουργηθούν σύγχρονες, δηµόσιες και δωρεάν, υποδοµές στέγασης και σίτισης όλων των σπουδαστών που κατοικούν σε διαφορετική πόλη, να µη συνεχίζουν οι οικογένειές µας να “µατώνουν” µε υπέρογκα έξοδα. Χρειάζεται το εκπαιδευτικό ταξίδι και η εύρεση καραβιού να γίνεται µε ευθύνη αποκλειστικά του Υπουργείου Ναυτιλίας και της Διοίκησης των Α.Ε.Ν και όλοι οι σπουδαστές να ναυτολογούνται µε Συλλογική Σύµβαση Εργασίας, συγκροτηµένα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώµατα.

Η ΚΝΕ είναι η νεολαία του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Ελλάδας, του Κόµµατος που για πάνω από 100 χρόνια τώρα έχει τεράστια συµβολή σε κάθε µικρό και µεγάλο αγώνα του λαού. Η ΚΝΕ ποτέ δε συµβιβάστηκε µε τη σηµερινή άθλια κατάσταση, ποτέ δεν σταµάτησε να διεκδικεί για τα δικαιώµατα της νεολαίας. Δεν δεχόµαστε τη λογική ότι “τίποτα δεν αλλάζει”. Το µέλλον είναι µπροστά µας !

Σήµερα, σε κάθε Ακαδηµία Εµπορικού Ναυτικού παλεύουµε οι Σύλλογοι Σπουδαστών να ζωντανέψουν, να χαράξουν αγωνιστική πλεύση, να αναπτύξουν πλούσια αγωνιστική δραστηριότητα για όλα όσα αντιµετωπίζουµε στη στεριά και στη θάλασσα, στο µάθηµα και στο πλοίο. Παλεύουµε, µέσα από µαζικές και συλλογικές διαδικασίες των Συλλόγων µας, να κάνουµε τα αιτήµατά µας για ουσιαστική αναβάθµιση της Δηµόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και σύγχρονους όρους δουλειάς να ακουστούν δυνατά!

Ο αγώνας µας, σε όλες τις ΑΕΝ σήµερα, πρέπει να βάζει στο στόχαστρο τον πραγµατικό αντίπαλο, που είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστηµα, που θυσιάζει τα δικαιώµατα και τις σύγχρονες ανάγκες µας για τα κέρδη των λίγων.

Παλεύουµε για την πραγµατική, ριζική αλλαγή προς όφελος του λαού και της νεολαίας, για την ανατροπή του σάπιου εκµεταλλευτικού συστήµατος. Για την κοινωνία της πραγµατικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισµό!

Κάλεσμα σε αγώνα για «ναυτική εκπαίδευση με βάση τις δικές μας ανάγκες» από την ΚΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου