Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


22/10/1797

Ο 28χρονος Γάλλος Αντρέ Ζαν Γκαρνερέν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε αλεξίπτωτο, πραγματοποιώντας πτώση από αερόστατο σε ύψος 3.200 ποδών.

22/10/1811

Γεννιέται ο Ούγγρος συνθέτης και πιανίστας Φραντζ Ρίτερ φον Λιστ.

22/10/1844

Γεννιέται η Γαλλίδα ηθοποιός Σάρα Μπερνάρ.

22/10/1887

Γεννιέται ο Αμερικανός κομμουνιστής δημοσιογράφος Τζον Ριντ. Ο Ριντ «κάλυψε» τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, την οποία και αργότερα περιέγραψε στο μνημειώδες έργο του «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» (την εισαγωγή του οποίου έγραψε ο ίδιος ο Β. Ι. Λένιν).

Τζον Ριντ

22/10/1894

Στην Ιταλία ψηφίζονται νόμοι για τη διάλυση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

22/10/1906

Πεθαίνει ο Γάλλος μετα-ιμπρεσιονιστής ζωγράφος Πολ Σεζάν.

22/10/1918

Σημειώνεται το πρώτο κρούσμα της ισπανικής γρίπης, η οποία θα εξελιχθεί γοργά σε παγκόσμια πανδημία με θύματα που εκτιμούνται από 30 έως 50.000.000 ανθρώπους.

22/10/1922 

Πέθανε ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, Έλληνας πεζογράφος, ένας από τους τρεις μεγάλους εκπροσώπους της ηθογραφίας, μαζί με τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Γεώργιο Βιζυηνό και ο κατ’ εξοχήν εκπρόσωπος του νατουραλισμού στη νεοελληνική λογοτεχνία. (Γεν. 1865) (Κατ’ άλλους πέθανε 24 Οκτωβρίου)

22/10/1923

Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα υπό τους φιλομοναρχικούς στρατηγούς Μεταξά, Λεοναρδόπουλο και Γαργαλίδη, το οποίο καταστέλλεται από τους Πλαστήρα και Πάγκαλο.

22/10/1929 

Γεννήθηκε ο Λεβ Γιασίν, Ρώσος τερματοφύλακας. (Θαν. 20/3/1990)

22/10/1937

Γεννιέται ο μεγάλος κομμουνιστής μουσικοσυνθέτης Μάνος Λοΐζος. Ο Μ. Λοΐζος με το πλούσιο έργο και τους αγώνες του πορεύθηκε στο πλάι του ΚΚΕ, παλεύοντας για μια δικαιότερη κοινωνία. Πίστευε, μάλιστα, ότι η στρατευμένη τέχνη όχι μόνο μπορεί να γεννήσει αριστουργηματικά έργα, αλλά και ότι είναι «ένας ελάχιστος φόρος τιμής στις χιλιάδες των φτωχών παιδιών που πεινάνε, αγωνίζονται και σκοτώνονται καθημερινά».

Υπήρξε επίσης πρωτοπόρος συνδικαλιστής στο χώρο των δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού, παλεύοντας με συνέπεια για τα πνευματικά τους δικαιώματα από τις δισκογραφικές εταιρείες και την κασετοπειρατεία μέσα από την Ένωση Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος (ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Σωματείου). 

Μάνος Λοΐζος

22/10/1944

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τα Φάρσαλα.

22/10/1947

Συγκροτείται το Αρχηγείο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. 

Ο ΔΣΕ στην Κ. Μακεδονία

22/10/1948

Με ορμητική επίθεση τμημάτων του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στις 22-23 Οκτώβρη στο Βίτσι καταλαμβάνονται τα υψώματα Κούλα και Πλατύ. Τα 501, 504 και 507 τάγματα του κυβερνητικού στρατού συντρίβονται.

22/10/1962

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανακοινώνει ότι από κατασκοπευτικά αεροπλάνα εντοπίστηκαν στην Κούβα βάσεις σοβιετικών πυραύλων, ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου, αν απειληθεί η ασφάλεια των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα ανακοινώνει το ναυτικό αποκλεισμό της Κούβας.

Η «κρίση των πυραύλων» βρίσκεται στο απόγειό της. Στις 27/10 σοβιετικός ηγέτης Ν. Χρουστσόφ, με επιστολή του στον Κένεντι, προτείνει την ταυτόχρονη απομάκρυνση των σοβιετικών πυραύλων από την Κούβα και των αμερικανικών από την Τουρκία.

Ο Κένεντι κλιμακώνει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα ενάντια στην ΕΣΣΔ και την Κούβα

22/10/1964

Ο Ζαν Πολ Σαρτρ απορρίπτει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, υποστηρίζοντας ότι θα μείωνε το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς.

22/10/1986

Πεθαίνει ο Ούγγρος γιατρός Άλμπερτ φον Σεντ Γκιέργκι ντε Ναγκιράπολτ (Βραβείο Νόμπελ, 1937).

22/10/1987

Στον οίκο «Κρίστις» της Ν. Υόρκης πωλείται για 5,39 εκατομμύρια δολάρια ένα αντίτυπο της πρώτης έκδοσης της Βίβλου από τον Γουτεμβέργιο, που τυπώθηκε το 1448. 

Ολοκληρώνεται η πρώτη εκτύπωση της Βίβλου

22/10/1990

Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Λουί Πιέρ Αλτουσέρ.

 

3 σχόλια:

  1. 22/10/1962

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Κένεντι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ανακοινώνει ότι από κατασκοπευτικά αεροπλάνα εντοπίστηκαν στην Κούβα βάσεις σοβιετικών πυραύλων, ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, κάνοντας λόγο για το ενδεχόμενο πυρηνικού πολέμου, αν απειληθεί η ασφάλεια των ΗΠΑ. Ταυτόχρονα ανακοινώνει το ναυτικό αποκλεισμό της Κούβας.

    Η «κρίση των πυραύλων» βρίσκεται στο απόγειό της. Στις 27/10 σοβιετικός ηγέτης Ν. Χρουστσόφ, με επιστολή του στον Κένεντι, προτείνει την ταυτόχρονη απομάκρυνση των σοβιετικών πυραύλων από την Κούβα και των αμερικανικών από την Τουρκία. ........ 1955 Ο Χρουτσόφ στο Βελιγράδι αποκατέστησε τις σχέσεις με τον Τίτο που είχαν διακοπεί απο τον ...σεχταριστή.... Ι.Β ΣΤΑΛΙΝ. 1955 παράδοση της Αυστρίας στον Καπιταλισμό τα αντεπαναστατικά γεγονότα στην Ουγγαρία το 1956 βρήκαν πρόσφορο έδαφος στο 20ο συνέδριο του ...ΚΚΣΕ... πρώην Μπολσεβίκων με την βοήθεια του καπιταλισμού να περνάει μέσα απο την Αυστρία. 1961 απόσυρση των υποβρυχίων απο τον Αυλώνα της Αλβανίας. Η Πορεία της ΕΣΣΔ προς τον καπιταλισμό είχε καταστροφικά αποτελέσματα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...▸Φέτος, στις 26 Οκτωβρίου, συμπληρώνονται 60 χρόνια από την δολοφονία του νεολαίου αγωνιστή της ΕΔΑ Στέφανου Βελδεμίρη από το κράτος της μετεμφυλιακής δεξιάς και τον αστυνομικό Φιλίππου. Αυτή την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 11.00′ π.μ. στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων (Φιλιππουπόλεως 58) θα μαζευτούν οι φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι του Στέφανου σε μια εκδήλωση τιμής και μνήμης.Ακόμη μια φορά τεράστια λάθος εκτίμηση!

      Ειδικά για την κομμουνιστική αριστερά με την τόσο πλούσια ιστορία παθημάτων, η χαλάρωση που επέφερε η μεγαλειώδης συγκέντρωση του κόσμου την ημέρα της απόφασης του αστικού δικαστηρίου για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, ΔΕΝ δικαιολογείται!

      Το κράτος που δημιουργεί και χρησιμοποιεί το παρακράτος, υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, όσο καιρό δεν δημιουργείται εκείνο το εργατικό λαϊκό μέτωπο που θα τους συντρίψει στον δρόμο!https://prin.gr/2021/10/veldemiris-60/....... Τα τροτσκιστικά εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας διαχρονικά στο ξέπλυμα και την σωτηρία του Καπιταλισμού ενισχύουν πάντα τον φασισμό που είναι δίδυμο αδελφάκι τους. Το κράτος των Καπιταλιστών που δεν ανατρέψαμε τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 λόγο ...λαοκρατίας ευρωκομουνισμός δολοφόνησε τον Κομμουνιστή Βελδεμίρη όπως και πολλούς άλλους. Αυτό το κράτος ξέπλυνε με την παρουσία της η ...ΕΔΑ... κάνοντας πλάτες στον ...παπατζή το 1964 τα ίδια κάνει και σήμερα όλος ο οπορτουνιστικός συρφετός προσπαθώντας να σπιλώσει τον λαό που σφαγιάστηκε. Ο Φασισμός αντιμετωπίζεται με την ανατροπή του καπιταλισμού μέσα απο την κοινωνική συμμαχία χωρίς μεταβατικές σταδιακές μπούρδες και παπάτζες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. https://www.imerodromos.gr/oi-apostratoi-o-mpogiopoylos-kai-i-dikaiosyni/ Στο Γράμμο και στο Βίτσι το 1949 νίκησε ο Καπιταλισμός που δεν ανατρέψαμε τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό αποκηρύξαμε τον ΑΡΗ σαν ...ληστή.... και δεν ρίξαμε όλο το βάρος στον ένοπλο αγώνα τέλη 1945... Και όλα αυτά γιατί το ΚΚΕ δεν είχε στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και εργαλείο του αγώνα το ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ λόγο ...λαοκρατίας ευρωκομουνισμός.... Οτι ακριβώς προσπαθεί να μας σερβίρει και σήμερα όλος ο οπορτουνιστικός συρφετός. Να αλλάξουν πλευρό γιατί πιάστηκαν... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου