Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Οργή για την απόκρυψη στοιχείων


ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ξεκίνησε μετά από τρία χρόνια η διαδικασία με κατάθεση μελών της οικογένειας

Ξεκίνησε χτες με πλήθος διαδηλωτών έξω από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο η δίκη για την άγρια δολοφονία του Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου, μέλους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που συνέβη τον Σεπτέμβρη του 2018, μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της Αθήνας.

Κατηγορούμενοι είναι δύο καταστηματάρχες της περιοχής, ένας μεσίτης και ένας κοσμηματοπώλης, και τέσσερις αστυνομικοί. Ολοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι της ανθρωποκτονίας από δόλο, όπως ζητούσε η οικογένεια του δολοφονημένου. Σημειωτέον, μετά το πρώτο λιντσάρισμα του Ζαχαρία Κωστόπουλου από τους δύο καταστηματάρχες, ακολούθησε και δεύτερο από τους αστυνομικούς. Ο Ζακ πέθανε από τον άγριο ξυλοδαρμό, που προκάλεσε πολλαπλά τραύματα με συνέπεια ισχαιμικό επεισόδιο. Απών χτες ήταν μόνο ο κατηγορούμενος κοσμηματοπώλης. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα η δίκη να γίνει σε μεγαλύτερη αίθουσα για να υπάρχει δημοσιότητά της. Ετσι οι δημοσιογράφοι, αντί να βρίσκονται στην αίθουσα για να καλύψουν τη διαδικασία, βρίσκονταν έξω στον προαύλιο χώρο... Παράλληλα, απέρριψε το αίτημα για την παρουσία φωτορεπόρτερ, πάντα με πρόσχημα την πανδημία. Το θέμα τέθηκε από την πρώτη στιγμή γιατί η πρόεδρος της έδρας κ. Σταβιανουδάκη δεν επέτρεψε αρχικά την είσοδο σε κανέναν δημοσιογράφο (!). Η Αννυ Παπαρούσου, δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ, επανέλαβε ότι πρόκειται για μια υπόθεση με κοινωνικό ενδιαφέρον και θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψής της, σημειώνοντας πως στη δίκη της Χρυσής Αυγής επιτράπηκαν φωτογραφίες.

Η διαδικασία ξεκίνησε αρχικά με την κατάθεση της οικογένειας του δολοφονημένου Ζαχαρία (Ζακ) Κωστόπουλου. Ο Ευθ. Κωστόπουλος αναφέρθηκε με οργή στην «απόκρυψη στοιχείων» και είπε για τη στάση των αστυνομικών ότι «δεν ίδρωσε κανενός το αυτί. Για μένα είναι διπλά δολοφόνοι οι αστυνομικοί. Απόκρυψαν στοιχεία. Εκαναν έλεγχο στο τηλέφωνο του γιου μου και όχι στων κατηγορουμένων. Είδα το βίντεο, κάτω το είχαν το παιδί με αίματα και να τον κλωτσοπατάνε». Επίσης κατέθεσε ότι το παιδί του δεν είχε κανένα πρόβλημα, «είχε τη στήριξή μας στο οικονομικό. Δεν ήταν περιθωριοποιημένο άτομο, δούλευε σε εφημερίδα, έπαιζε σε θέατρο, είχε και ένα επίδομα. Δεν υπήρχε περίπτωση να τον αφήσω χωρίς χρήματα κι εγώ. Ημουν δίπλα του και το ήξερε». Η μητέρα του συγκίνησε με τα λόγια της, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να σας παρουσιάσω το παιδί μου, ένα παιδί τρομοκρατημένο. Σας παρακαλώ μην αφήσετε την κοινωνία μας να είναι ένα μέρος που θα μπορεί ο κάθε άνθρωπος να σκοτώνει βασανιστικά και μετά να δεχόμαστε οποιαδήποτε δικαιολογία», πρόσθεσε.

Για ολιγωρία στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. σε ό,τι αφορά το θάνατο του Ζακ έκανε λόγο στην κατάθεσή του ο αδερφός του Νίκος, έντονα συγκινησιακά φορτισμένος, ενώ κατέθεσε ότι ο αδερφός του στο παρελθόν είχε υποστεί επίθεση από φασίστες στην Πατησίων. «Ηταν ένα παιδί που φοβόταν. Είχε δεχτεί πολλά λεκτικά και σωματικά πάντα. Είχε τον νου του να μη συμβεί κάτι. Κάποιος τον τρόμαξε και προσπάθησε να αισθανθεί κάπου ασφαλής και βρήκε το λάθος σημείο». Αναφέρθηκε επίσης και στη συμπεριφορά των κατηγορουμένων. Οτι έβγαιναν στην τηλεόραση και μιλούσαν φυσιολογικά σαν να μη συμβαίνει τίποτα. «Μου κάνει εντύπωση που ένας άνθρωπος κλωτσάει έναν άλλο άνθρωπο και μετά βγαίνει στην τηλεόραση πράος και μιλάει. Μετά ο μεσίτης βγαίνει στα σόσιαλ και χλευάζει τον Ζαχαρία και άλλους ομοφυλόφιλους. Βλέπουμε τη ρατσιστική του τάση», κατέθεσε. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 9 Νοέμβρη.

Σε διαδικτυακή εκστρατεία με στόχο την ενημέρωση γύρω από τη δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας για τα δικαστικά έξοδα, συμμετέχουν ο Γιώργος Νταλάρας, ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Σπύρος Μπιμπίλας αλλά και πλήθος ανθρώπων από τον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου