Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

«Καίνε» οι αυξήσεις το λαϊκό εισόδημα για να «τρέξουν» τα σχέδια των «επενδυτών


 Την ώρα που ένα ακόμα βήμα στην πορεία της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας γινόταν χτες με την επισημοποίηση της παραπέρα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ο λαός καλείται να πληρώσει με τεράστιες αυξήσεις τις «πράσινες» και άλλες μπίζνες με την Ενέργεια.

Οι αυξήσεις που περιλαμβάνουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ και των υπόλοιπων παρόχων ηλεκτρισμού που φτάνουν αυτές τις μέρες σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις είναι τεράστιες, αποδεικνύοντας μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τι αξία έχουν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης περί «προστασίας των καταναλωτών» από τις ανατιμήσεις με τα εφάπαξ μέτρα - ψίχουλα που ανακοίνωσε πρόσφατα.

Η λεγόμενη «ρήτρα αναπροσαρμογής» χρεώσεων που επέβαλε από τον περασμένο Αύγουστο η ΔΕΗ ΑΕ - οι «εναλλακτικοί» πάροχοι την είχαν ήδη προσαρμόσει στα τιμολόγιά τους - για ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 1.200 Kwh την τετραμηνία Ιούνη - Σεπτέμβρη, φτάνει αισίως τα 52,20 ευρώ, εκ των οποίων η επιδότηση και η έκπτωση της ΔΕΗ καλύπτουν μόνο τα 28 ευρώ (9 και 19 ευρώ αντίστοιχα) επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό με 24,2 ευρώ την τετραμηνία ή 6 ευρώ τον μήνα για αρχή.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τα μικρά καταστήματα, όπου η ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ έρχεται κυριολεκτικά να «τσακίσει» τον προϋπολογισμό μεγάλης μερίδας αυτοαπασχολούμενων, για τους οποίους έτσι κι αλλιώς το κόστος ρεύματος αποτελούσε μέχρι σήμερα ένα από τα βασικά έξοδα της ατομικής ή πολύ μικρής επιχείρησής τους.

Ετσι, για παράδειγμα, ένα μικρό ζαχαροπλαστείο 87 τ.μ. σε δήμο των δυτικών συνοικιών της Αθήνας και κατανάλωση ρεύματος 8.280 Kwh, η ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων μόνο για τον μήνα Σεπτέμβρη φτάνει τα 420 ευρώ, ενώ η έκπτωση καλύπτει μόλις τα 151 ευρώ, δηλαδή ο καταστηματάρχης καλείται να καταβάλει αυτόν τον μήνα 269 ευρώ επιπλέον στη ΔΕΗ.

Τα χειρότερα είναι μπροστά...
 
Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας, μετά και τις «ελαφρύνσεις», θα πληρώσει 270 ευρώ επιπλέον τον μήνα! 
Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας, μετά και τις «ελαφρύνσεις», θα πληρώσει 270 ευρώ επιπλέον τον μήνα!

Τα χειρότερα όμως είναι μπροστά, αφού στα τιμολόγια που καταφθάνουν μέχρι τώρα σε νοικοκυριά και καταστήματα έχουν προσμετρηθεί μόνο οι αυξήσεις του Ιούλη - Αυγούστου, ενώ οι υπέρογκες αυξήσεις που προστέθηκαν στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη εξαιτίας της τεράστιας αύξησης των τιμών φυσικού αερίου, δεν έχουν ακόμη υπολογιστεί.

Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, να πούμε ότι τον περασμένο Αύγουστο η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στη χώρα μας κινήθηκε στα 121 ευρώ/Mwh, ενώ σήμερα μιλάμε για τιμές που ξεπερνούν τα 200 ευρώ/Mwh, με χαρακτηριστικότερη ίσως περίπτωση για το πού πάει το πράγμα τη Δευτέρα, όταν η μέγιστη τιμή ξεπέρασε τα 300 ευρώ/Mwh αγγίζοντας ακόμη και τα 320 ευρώ! Αυτές οι αυξήσεις ακόμη δεν έχουν φτάσει στους καταναλωτές χαμηλής τάσης, ωστόσο στους επόμενους λογαριασμούς θα έρθει η λυπητερή για όλους.

«Συναγερμός» και για την ενεργειακή επάρκεια

Εξάλλου, «συναγερμός», σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει σημάνει στον ΑΔΜΗΕ αφού επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική της «απελευθέρωσης», με τη «μονοκαλλιέργεια» των πανάκριβων ΑΠΕ που δεν αποδίδουν σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, το φυσικό αέριο ως βασικό «μεταβατικό» καύσιμο - επίφοβο στις διακυμάνσεις των γεωπολιτικών ανταγωνισμών -, την απολιγνιτοποίηση για να ανοίξουν τα νέα πεδία κερδοφορίας και βέβαια την «ενιαία αγορά ηλεκτρισμού» της ΕΕ με προτεραιότητα τις εξαγωγές, βάζει σε κίνδυνο ακόμα και αυτήν την ενεργειακή επάρκεια για τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ εκπονεί έκτακτο σχέδιο για τη γενική επιστράτευση όλων των θερμικών μονάδων, φυσικού αερίου και λιγνίτη, ζητώντας το σύνολό τους να είναι διαθέσιμο το τρίμηνο Δεκέμβρη - Φλεβάρη και να έχουν τις απαραίτητες ποσότητες καυσίμου, ενώ τίθενται ξανά σε λειτουργία τα λιγνιτωρυχεία στην Πτολεμαΐδα. 

Ταυτόχρονα «ανησυχία» εκφράζεται και από τον ΔΕΣΦΑ σχετικά με την επάρκεια φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, αφού οι επιχειρηματικοί όμιλοι αρνούνται λόγω των αυξημένων τιμών να προγραμματίσουν από τώρα τις παραδόσεις φορτίων LNG για τον νέο χρόνο, ενώ «αβεβαιότητες» - λόγω των γεωπολιτικών ανταγωνισμών - υπάρχουν και σχετικά με τη ροή του ρωσικού αερίου απ' τον βορρά και του αζέρικου μέσω TAP.

Αλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα της ιδιωτικοποίησης

Με φόντο αυτά, χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ η οποία ενέκρινε την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της επιχείρησης, την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ στην αυστραλιανή επενδυτική τράπεζα Macquarie Infrastracture και την απαιτούμενη απόσχιση του κλάδου του δικτύου διανομής. Οπως έχει ανακοινωθεί εδώ και μέρες από τη διοίκηση της ΔΕΗ, μέσω της ΑΜΚ επιδιώκεται να εισέλθει «θεσμικός επενδυτής» στο μετοχικό της κεφάλαιο, με στόχο να περιοριστεί η συμμετοχή του Δημοσίου στο 34%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου