Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


20/10/1827

Η ναυμαχία του Ναυαρίνου στέφεται με νίκη για τους συμμαχικούς στόλους της Αγγλίας, της Ρωσίας και της Γαλλίας έναντι του ενωμένου τουρκοαιγυπτιακού στόλου, παρά τη συντριπτική υπεροχή του δεύτερου. Η νίκη στο Ναυαρίνο έδωσε ανάσα στην Ελληνική Επανάσταση, που αντιμετώπιζε το φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής.

20/10/1854

Γεννιέται ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του συμβολισμού.

20/10/1885

Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός πρωτοπόρος της τζαζ Φέρντιναντ Μόρτον.

20/10/1891

Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός Τζέιμς Τσάντγουϊκ, ο οποίος ανακάλυψε το νετρόνιο (βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 1935).

20/10/1900

Πεθαίνει ο Αλβανός ποιητής Ναΐμ Φράσερι.

20/10/1912

Απελευθερώνονται τα Γιαννιτσά (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος).

20/10/1921

Υπογράφεται στην Άγκυρα συμφωνία για τη λήξη της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας και για την εκκένωση της Κιλικίας από τα γαλλικά στρατεύματα.

20/10/1926

Η ρεφορμιστική ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας καλεί την αστυνομία να επέμβει κατά της διαμαρτυρίας εργαζομένων στον επισιτισμό στα γραφεία του Κέντρου. Οι χωροφύλακες, με την υποστήριξη στρατιωτικού τμήματος που με πυρά κρατούσε σε απομόνωση το κτήριο του ΕΚΑ, εφορμούν κατά των συγκεντρωμένων εργατών και δολοφονούν τον αντιπρόσωπο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού και μέλος του ΚΚΕ Δ. Πατλάκα.

20/10/1931

Ξεκινά μεγάλη απεργία των υποδηματεργατών, στην οποία μετέχουν πάνω από 4.500 υποδηματεργάτες και διαρκεί 45 ολόκληρες μέρες με αξιοθαύμαστη συνοχή. Η απεργία έληξε στις 3 Δεκεμβρίου με την ικανοποίηση των περισσοτέρων αιτημάτων των εργατών.

20/10/1941

Στη Νιγρίτα και το Σιτοχώρι οι δυνάμεις κατοχής εκτελούν τα μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιώργο Χατζηδούκα, Θόδωρο Φαναρτζή, Μάλαμα Βοζίκη και Δημήτρη Κουφό.

20/10/1944

Σοβιετικά και Γιουγκοσλαβικά στρατεύματα απελευθερώνουν το Βελιγράδι.

20/10/1944

Τμήματα του 4ου συντάγματος του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν την Καλαμπάκα - Καστράκι.

20/10/1947

Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Υποθέσεων υπό τον Γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι ξεκινά την αντικομμουνιστική εκστρατεία της.

Εκατοντάδες κομμουνιστές, συνδικαλιστές, κ.α. ριζοσπάστες έπεσαν θύματα του Μακαρθισμού, δικάστηκαν και φυλακίστηκαν. Ακόμα περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών μπήκαν σε «μαύρες λίστες» (μεταξύ αυτών, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, ο Ρόμπερτ Οπενχάϊμερ, κ.α.). Σχεδόν 3.000 ναυτεργάτες και λιμενεργάτες απολύθηκαν ως ύποπτοι για «αντι-αμερικανικές δράσεις». 

Μακαρθισμός

20/10/1947

Το Γενικό Αρχηγείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας εκδίδει διάταγμα για τη συγκρότηση της Λαϊκής Πολιτοφυλακής. 

Λαϊκή Πολιτοφυλακή

20/10/1976

Αιματηρές ταραχές στο νέγρικο γκέτο του Σοβέτο στο Γιοχάνεσμπουργκ και σε διάφορες άλλες πόλεις της Νότιας Αφρικής, κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων των μαύρων εναντίον του απαρτχάιντ. Γιγαντιαία κινητοποίηση της Αστυνομίας για να προληφθεί η γενίκευση της εξέγερσης.

20/10/1980

Το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γ. Ράλλη, εγκρίνει ομόφωνα τη συμφωνία επανένταξης της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο, τον Αύγουστο του 1974, κάτω από την πίεση του λαϊκού παράγοντα για την προδοσία της Κύπρου, η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» υπό τον Κ. Καραμανλή είχε αποφασίσει την αποχώρηση της χώρας. 

Επανένταξη της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ

20/10/2011

Κατά τη δεύτερη μέρα της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας η μεγαλειώδης συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα δέχεται προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση από δυνάμεις του παρακράτους, που δρουν παράλληλα με τον κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους.

Η επίθεση, που διεξήχθηκε με πέτρες, μολότοφ, αλλά και εξοπλισμό που παρέπεμπε σε σώματα ασφαλείας, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πάνω από 80 απεργών εργατών. Στη συγκέντρωση άφησε την τελευταία του πνοή ο Γραμματέας του παραρτήματος Βύρωνα του Συνδικάτου Οικοδόμων και συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Δημήτρης Κοτζαρίδης.

 Τι έγινε στις 20/10/2011 ημέρα Πανελλαδικής Απεργίας

3 σχόλια:

  1. 20/10/2011

    Κατά τη δεύτερη μέρα της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας η μεγαλειώδης συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα δέχεται προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση από δυνάμεις του παρακράτους, που δρουν παράλληλα με τον κατασταλτικό μηχανισμό του κράτους.

    Η επίθεση, που διεξήχθηκε με πέτρες, μολότοφ, αλλά και εξοπλισμό που παρέπεμπε σε σώματα ασφαλείας, είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πάνω από 80 απεργών εργατών. Στη συγκέντρωση άφησε την τελευταία του πνοή ο Γραμματέας του παραρτήματος Βύρωνα του Συνδικάτου Οικοδόμων και συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Δημήτρης Κοτζαρίδης. ....... Δολοφονική επίθεση στους Κομμουνιστές και τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ απο τον οπορτουνιστικό συρφετό μαζί με τους φασίστες σε ρόλο παρακράτους ταυτόχρονα με την προσπάθεια των χαφιέδων του Μανιαδάκη να εγκλωβίσουν το ΚΚΕ σε κυβέρνηση στο έδαφος του Καπιταλισμού με τον σύριζα. Επεσαν εσπασαν τα μούτρα τους με αποτέλεσμα να Σκούζουν ακόμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σεχτάρ ο Τρομερός19 Οκτωβρίου 2021 - 9:57 μ.μ.

    Δυστυχώς ηρωϊκές μορφές των δημοκρατικών αγώνων αποδείχτηκαν ανεπαρκείς για την ταξική πάλη. Ακόμη πιο τραγικό ότι η ίδια προερχόταν από την εργατική τάξη! Αυτά συμβαίνουν όταν η εργατική τάξη και το κομμουνιστικό κίνημα δεν μπορούν να θωρακιστούν απέναντι στις επιρροές της αστικής τάξης και των μικροαστών κολαούζων της.https://laikhexousia.blogspot.com/2021/10/no-pasaran.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 20 Οκτωβρίου 1944 - απελευθέρωση Βελιγραδίου, Γιουγκοσλαβία.
    ΣΤο χωριό Στάρτσεβο κοντά στο Βελιγράδι, 20 Οκτωβρίου 1944.
    Ο διοικητής τάγματος του Κόκκινου Στρατού Β. Ρομανένκο λέει στους Γιουγκοσλάβους παρτιζάνους και πολίτες για το αγόρι - τον Βίκτορ Ζαϊβορόνοκ και την βράβευση του, με το παράσημο του Κόκκινου Αστέρα.
    Το αγόρι από την πόλη Νικολάγιεφ της νότιας Ουκρανίας έχασε τους γονείς του μετά την εισβολή των Ναζί και εντάχθηκε σε ανταρτική ομάδα. Μετά την απελευθέρωση της πατρίδας του, το ορφανό αγόρι ζήτησε να ενταχθεί σε σύνταγμα του Κόκκινου Στρατού ως «γιος του συντάγματος» (ένα παιδί υιοθετημένο και φροντισμένο από ολόκληρο σύνταγμα). Κατά την απελευθέρωση της Γιουγκοσλαβίας έσωσε τη ζωή ενός τραυματισμένου αξιωματικού του Κόκκινου Στρατού βοηθώντας τον να διαφύγει και στη συνέχεια προειδοποίησε τους Γιουγκοσλάβους παρτιζάνους για επερχόμενο κονβόι ναζιστικών οχημάτων .

    Никос Антонович Кафтос

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου