Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Άλλη μια ΝΑΤΟική δομή βάζει την Κρήτη στο στόχαστρο των ανταγωνισμών


Τα «εγκαίνια» άλλης μιας ΝΑΤΟικής υποδομής στη χώρα, συγκεκριμένα του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Άμυνας (IAMD CoE - Integrated Air and Missile Defense Centre of Excellence), έγιναν σήμερα στα Χανιά επιβεβαιώνοντας τη βύθιση του νησιού σε μια δίνη επικίνδυνων σχεδιασμών και ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Μια παράτα με τα ...όλα της, με ανάκρουση του κακόηχου ύμνου του ΝΑΤΟ, άγημα να αποδίδει τιμές, παρουσία υψηλόβαθμων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων όπως ο αναπλ. διοικητής της ανώτατης διοίκησης μετασχηματισμού της λυκοσυμμαχιας (SACT) Ιταλός στρατηγός Π. Ρουγκιέρο, αλλά και άλλων που επιχειρούν μόνιμα από τη χώρα μας όπως ο διοικητής της αμερικανικής βάσης στη Σούδα, ο διοικητής των βρετανικών δυνάμεων που εδρεύουν εκεί, ο ναυτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ο ακόλουθος Άμυνας της Γαλλίας.

Η εν λόγω ΝΑΤΟική υποδομή είχε δρομολογηθεί με σχετική απόφαση από το 2016, ήδη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και επί ΝΔ το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) ενέκρινε τη λεγόμενη διαπίστευσή του ως το 27ο ΝΑΤΟικό Κέντρο Αριστείας.

Στο IAMD CoE συμμετέχουν η Ελλάδα ως «επικεφαλής έθνος» και οι Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τσεχία ως «υποστηρίζοντα», συμβάλλοντας με προσωπικό και μέσα. Άλλη μια περίπτωση όπου οι «σύμμαχοι» Ελλάδα και Τουρκία καλούνται να λειτουργήσουν μαζί, στο πλαίσιο της λυκοσυμμαχίας, διασφαλίζοντας τη συνοχή στη Νοτιοανατολική της Πτέρυγα, στον «ενιαίο επιχειρησιακά χώρο» Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου ευρύτερα.

Το κέντρο λειτουργεί σε στενή διασύνδεση με το γειτονικό πεδίο βολής Κρήτης, άλλη μια ΝΑΤΟική δομή, που στήθηκε εδώ και δεκαετίες με κονδύλια του ΝΑΤΟ, παρέχοντας σχετική εκπαίδευση σε μια σειρά κράτη-μέλη.

Στο ΝΑΤΟικό καταμερισμό το κέντρο παρέχει γνώση, εκπαίδευση, πρακτικές και δόγματα, ανάλυση και ανάπτυξη διδαγμάτων στον απαιτητικό, αλλά πάντα επίκαιρο τομέα της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας. Τομέας που ιεραρχείται ψηλά στις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, καθώς περιλαμβάνει όλα τα πεδία δράσης του (ξηρά, θάλασσα, αέρα, κυβερνοχώρο και διάστημα), όπως αναφέρεται από τον ίδιο τον διοικητή του κέντρου σμήναρχο Ευ. Τζήκα.

Ο αναπληρωτής διοικητής της ΝΑΤΟικής SACT Π. Ρουγκιέρο τόνισε ότι τέτοια κέντρα προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στη Συμμαχία, σε ό,τι αφορά καινοτομία και τεχνογνωσία, λειτουργούν επίσης ως κόμβος διασύνδεσης με ΕΕ και άλλα κράτη-εταίρους. Επίσης απαντούν στην ανάγκη του ΝΑΤΟ για προσαρμογή στην αντιμετώπιση νέων απειλών, στην κλιμάκωση βασικά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε στο χαιρετισμό του ότι πέρα από αυτό το κέντρο, η χώρα είναι «υποστηρίζον έθνος» σε άλλα 12 τέτοια κέντρα του ΝΑΤΟ, ως σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος που μοιράζεται κοινές αξίες με τα λοιπά κράτη-μέλη, όπως διαβεβαίωσε, βάζοντας με τη νέα δομή στην Κρήτη άλλο ένα λίθο στην τέτοια «συνεισφορά» της. Τόνισε, δε, ότι το νέο κέντρο προστίθεται στις λοιπές αμερικανοΝΑΤΟικές που λειτουργούν χρόνια τώρα στο νησί, όπως το κέντρο ναυτικής αποτροπής, το πεδίο βολής Κρήτης και άλλα, καθιστώντας την περιοχή ένα σημαντικό συμμαχικό κόμβο, όπως παρουσίασε την εμπλοκή της περιοχής σε επικίνδυνα σχέδια.

Τέλος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος παρουσίασε το νέο κέντρο ως άλλο ένα δείγμα της συνεισφοράς της χώρας στη λυκοσυμμαχία, στα προτάγματα της ντόπιας αστικής τάξης για παροχή «σταθερότητας και ασφάλειας» στην ευρύτερη περιοχή, όπως είπε. Τόνισε, άλλωστε, ότι στόχος του κέντρου είναι η κάλυψη βασικών αναγκών του ΝΑΤΟ στην ανάπτυξη ικανοτήτων του, όπως επίσης ότι συνδυάζεται με άλλες σημαντικές για το ΝΑΤΟ υποδομές στην Κρήτη, αλλά και τη γεωστρατηγική αξία του ίδιου του νησιού, στη διασταύρωση π.χ. σημαντικών ναυτιλιακών οδών, όπως είπε, δίνοντας εμμέσως και το υπόβαθρο επικίνδυνων ανταγωνισμών του κεφαλαίου όπως κλιμακώνονται για τον έλεγχο διαύλων και πλουτοπαραγωγικών πηγών στην εύφλεκτη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου