Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Ιστορικές οι ευθύνες της κυβέρνησης - ΣΤΟ «ΜΑΝΤΡΙ» ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΠΑΛΙ Η ΕΛΛΑΔΑ


«Εγκαταλείποντας και τις τελευταίες αντιρρήσεις της, η κυβέρνηση της Δεξιάς αποδέχτηκε το νέο σχέδιο του στρατηγού Ρότζερς και οδηγεί ταχύτατα τη χώρα στο "μαντρί" του στρατιωτικού ΝΑΤΟ. Την αποδοχή της "φόρμουλας" οριστικοποίησε χθες η κυβερνητική επιτροπή, που συνήλθε με την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Ράλλη, λίγες ώρες μετά από ανάλογη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Αμυνας (ΑΣΕΑ).

Αναμένεται ότι μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες ο στρατηγός Ρότζερς θα συγκαλέσει έκτακτα τη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ ειδικά για το θέμα του επανεγκλωβισμού. Δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και ο ίδιος την Αθήνα για την τυπική επικύρωση της "λύσης", την οποία υιοθέτησε τελικά η κυβέρνηση της "ΝΔ" υποκύπτοντας στους απροκάλυπτους εκβιασμούς και τις πιέσεις των συμμάχων της.

Την οριστικοποίηση της επανένταξης ανάγγειλε, κατά ένα τρόπο, ο... πρόεδρος του Δυτικογερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Β. Μπραντ, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ η αρμόδια ελληνική κυβέρνηση κατάφευγε, ως εκείνη τη στιγμή, σε μια σκανδαλώδη κι ένοχη σιωπή! (...)

Εξακριβωμένες πληροφορίες συμπληρώνουν σχετικά ότι:

- Η κυβέρνηση έκρινε καταρχήν αποδεκτές τις προτάσεις Ρότζερς, όπως διαμορφώθηκαν. Σχετική δήλωση, ανεπίσημη, όμως, έγινε χτες από αρμόδιο εκπρόσωπό της.

- Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γκράτσιος επικοινώνησε χτες με τον στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ, αμέσως μετά την επιστροφή του δεύτερου από την Αγκυρα. Ο στρατηγός Ρότζερς ενημέρωσε τον κ. Γκράτσιο για τις τελικές θέσεις της τουρκικής στρατοκρατίας που κρίθηκαν "ικανοποιητικές" από την επίσημη ελληνική πλευρά. Αμέσως μετά συγκλήθηκαν διαδοχικά το ΑΣΕΑ και η Κυβερνητική Επιτροπή.

- Χτες βράδυ ο πρωθυπουργός κ. Ράλλης συναντήθηκε έκτακτα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κ. Παπανδρέου, τον οποίο και ενημέρωσε για την "οριστική διευθέτηση" του θέματος. Επίσης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε, όπως ανακοινώθηκε, "για τη γενική κατάσταση της χώρας" (...)

Είναι αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση όχι μόνο απόφυγε ν' ανακοινώσει επίσημα οτιδήποτε σχετικά με την εξέλιξη του θέματος αλλά και επιδίωξε, με παρεμβάσεις της στον Τύπο, να αποτρέψει τον δημοσιογραφικό θόρυβο και να εξασφαλίσει μια "ουδέτερη" και υποτονική παρουσίαση των "τετελεσμένων γεγονότων".

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, πρόθεσή της είναι να αποφύγει τη δημόσια γνωστοποίηση της συμφωνίας με το ΝΑΤΟ και, πολύ περισσότερο, την επικύρωσή της από τη Βουλή, εφόσον - όπως υποστήριξαν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές - η Ελλάδα "παρέμεινε πάντα μέλος της συμμαχίας". Η όλη στάση της ενισχύει την εκτίμηση για την ουσιαστική υποχώρησή της ακόμα και από αυτούς τους όρους, που έθετε σαν προϋπόθεση για την επανένταξη έστω και αν η τελική "φόρμουλα" μπορεί να εμφανίζει φραστικά εξωραϊσμένες τις σχετικές ρυθμίσεις (...)».

* * *

Ο «Ριζοσπάστης», στις 19 Οκτώβρη 1980, αποκάλυπτε τη θέληση και την απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για την επανένταξη της χώρας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Την επόμενη μέρα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας επιβεβαιώθηκε, καθώς το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη συμφωνία επανένταξης στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, απ' το οποίο είχε αποχωρήσει το 1974.

Η αποχώρηση είχε γίνει στον απόηχο της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής στην Κύπρο. Είχε ανακοινώσει τότε η κυβέρνηση:

«Κατόπιν της αποδειχθείσης ανικανότητας της Ατλαντικής Συμμαχίας όπως αναχαιτίση την Τουρκίαν από του να δημιουργήση κατάστασιν συρράξεως μεταξύ δύο συμμάχων, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής έδωσεν εντολήν όπως αι ελληνικαί ένοπλαι δυνάμεις αποσυρθούν από την συμμαχίαν του ΝΑΤΟ. Η Ελλάς θέλει παραμείνη μέλος της συμμαχίας μόνον ως προς το πολιτικόν σκέλος αυτής».

Η είδηση της επανένταξης στην ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία προκάλεσε σφοδρές λαϊκές αντιδράσεις και μεγάλες κινητοποιήσεις με συνθήματα «Εξω από το ΝΑΤΟ», «Οχι στο ΝΑΤΟ - Οχι στον ιμπεριαλισμό», «Ο ελληνικός λαός δεν θα δεχτεί την επανένταξη» κ.ά.

Η συμφωνία, τελικά, συζητήθηκε στη Βουλή, χωρίς όμως να δημοσιοποιηθεί! Και αυτό γιατί, όπως δήλωσε ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, «έτυχε υψηλού βαθμού διαβαθμίσεως εις το ΝΑΤΟ και με τον βαθμό αυτό της διαβαθμίσεως δεν είναι δυνατόν εμείς να τη φέρουμε στη δημοσιότητα».

Το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στην επανένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και πρωτοστάτησε στις λαϊκές αντιδράσεις ενάντια σε αυτή. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Με την ενέργειά της αυτή η κυβέρνηση θέτει τη χώρα μας στην απόλυτη διάθεση του αμερικανονατοϊκού ιμπεριαλισμού. Εμπλέκει την Ελλάδα στα τυχοδιωκτικά σχέδια των Αμερικάνων στο χώρο της Μέσης Ανατολής, σε μια περίοδο κρίσιμη για την ειρήνη, πράγμα που εκθέτει τη χώρα σε ανυπολόγιστους κινδύνους. Ανοίγει μια επικίνδυνη φάση για την άμυνα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο».

Η εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ τα επόμενα χρόνια και μέχρι τις μέρες μας επιβεβαίωσε τις θέσεις του ΚΚΕ. Οι δεκάδες πόλεμοι και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όπου έχει πρωταγωνιστήσει το ΝΑΤΟ, οι αλλαγές συνόρων και οι διαμελισμοί κρατών, οι εκατόμβες θυμάτων και οι εκατομμύρια πρόσφυγες, ιδιαίτερα στη γειτονιά μας, αποδεικνύουν τα δεινά και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τον λαό μας η συμμετοχή της χώρας σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό.

 

2 σχόλια:

  1. Για το ΚΚΕ η λαθεμένη απόφασή του για συμμετοχή στις κυβερνήσεις συνεργασίας - έστω και μεταβατικής, υπηρεσιακής ευθύνης και όχι κανονικής προγραμματικής - δεν μπορεί να ιδωθεί έξω από το πλαίσιο της στρατηγικής του Κόμματος και της πολιτικής του γραμμής. Είχε υπάρξει εξάλλου ιστορικό προηγούμενο. Η συμμετοχή του ΕΑΜ και μάλιστα με δύο κομμουνιστές υπουργούς στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Γ. Παπανδρέου το 1944, από τον Οκτώβρη μέχρι τον Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου. Το ΚΚΕ τότε (το 1944) εξηγούσε τη συμμετοχή του ως επιλογή στήριξης της «πολιτικής ομαλότητας του τόπου» και της «εθνικής ενότητας», ενώ ταυτόχρονα θεωρούνταν η κυβέρνηση ως μοχλός ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για μεταρρυθμίσεις προς όφελος του λαού και της εργατικής τάξης.

    Η συμμετοχή και στήριξη των δύο κυβερνήσεων του 1989 - 1990 από τυπική πλευρά δεν αποτελεί παραβίαση του Προγράμματος του Κόμματος που είχε ψηφιστεί στο 10ο Συνέδριο, δεδομένου ότι «γενικά» ήταν ενταγμένη στη λογική συνεργασίας και με αστικές πολιτικές δυνάμεις και σε αστικές κυβερνήσεις, λογική που υπήρχε και στο Πρόγραμμα του Κόμματος και σε πολιτικές επεξεργασίες της προηγούμενης περιόδου. Εξέφραζε ακόμα την αντίληψη ότι όταν το αστικό πολιτικό σύστημα δυσκολεύεται να εξασφαλίσει σταθερή αστική κυβέρνηση, κι επομένως εμφανίζεται ένα είδος αστάθειας - που ο λαός έχει διαπαιδαγωγηθεί να τη φοβάται αντί να την αξιοποιεί - τότε δεν είναι θέμα αρχής το Κόμμα να μην μετέχει ή να μην στηρίζει κυβέρνηση για τη σταθεροποίηση, που θα εξασφάλιζε βελτίωση της θέσης του. Με τη στάση αυτή μάλιστα θεωρούνταν ότι η Αριστερά και το ΚΚΕ ως μέρος της μπαίνουν στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων, αποκτούν ενεργό ρόλο.

    Αξιολογώντας τη συμμετοχή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας το 1944, το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ διατυπώνει ένα πιο γενικό συμπέρασμα: «Στο πλαίσιο της συμμετοχής σε αστική κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να υπάρξουν επωφελείς για το λαό συμβιβασμοί, από τη στιγμή που το ΚΚ έχει κάνει ήδη την πρώτη θεμελιώδη υποχώρηση, προκειμένου να συμμετέχει σε αυτή την κυβέρνηση: Εχει παραιτηθεί από την πάλη για την εργατική εξουσία και συνεπώς από το στόχο της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και έτσι έχει προχωρήσει εξ αντικειμενικού στη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος προβαίνοντας σε υποχωρήσεις ασυμβίβαστες - αντίθετες προς τα εργατικά συμφέροντα».

    Η τοποθέτηση αυτή του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ έχει γενική ισχύ και δεν αφορά μόνο περιόδους της Ιστορίας του, στις οποίες κρινόταν άμεσα η πάλη για την εξουσία. Η συμμετοχή σε αστική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή γίνεται ή τους λόγους που οδηγούν σε αυτήν την απόφαση, αποτελεί εκδήλωση είτε έλλειψης στρατηγικής του Κόμματος για την εργατική εξουσία είτε στην πράξη παραίτηση από αυτήν.

    Οπως έχει αποδειχτεί από την πείρα του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, η συμμετοχή σε μια αστική κυβέρνηση συνιστά λάθος που δεν διορθώνεται εύκολα και μπορεί να αποδειχτεί ανεπανόρθωτο.

    Γι' αυτό, το Κόμμα μας ενσωμάτωσε αυτά τα πολύτιμα πολιτικά συμπεράσματα στις στρατηγικές επεξεργασίες του, ωριμάζοντας την Προγραμματική του αντίληψη, όπως αυτή εκφράστηκε στις Αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου.https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=27/2/2021&id=18166&pageNo=20 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.imerodromos.gr/dioketai-o-nikos-mpogiopoylos-kai-apofylakizetai-enas-nazi-egklimatias/https://www.rizospastis.gr/story.do?id=7353108 Οι Κομμουνιστές δεν προσπαθούν ποτέ να χτυπήσουν το ΚΚΕ διαστρεβλώνοντας τις θέσεις του και πισώπλατα. ΠΟΤΕ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου