Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο οι θάνατοι στην Ευρώπη, καταρρέουν ξανά τα νοσοκομεία

 
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

«Ανησυχία» για τη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική

Ξεπέρασαν το 1,5 εκατ. οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι από Covid-19 στην Ευρώπη (στην αντίστοιχη περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που περιλαμβάνει 53 χώρες), ενώ η πανδημία βρίσκεται σε νέα έξαρση, με τα δημόσια συστήματα Υγείας να παραμένουν αθωράκιστα για ακόμα μια χρονιά και τα νοσοκομεία να έχουν καταρρεύσει ακόμη και σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη.

Κι ενώ τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν εμποδίζουν πλήρως τη μετάδοση του κορονοϊού, όπως τόνισε και πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κανένα ουσιαστικό μέτρο πρόληψης, προστασίας και μείωσης της διασποράς δεν λαμβάνεται, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς και Εκπαίδευσης, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α.

Στη Γερμανία η κατάσταση είναι δραματική «όπως ποτέ πριν στη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, προειδοποιώντας ότι μόνο μια δραστική μείωση των κοινωνικών επαφών θα μπορούσε να ανακόψει το τέταρτο κύμα. Η απερχόμενη καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, φέρεται να πρότεινε ολικό lockdown, κάτι που απέρριψε ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - Φιλελεύθερων. Η χώρα ξεπέρασε τους 100.000 επίσημα καταγεγραμμένους νεκρούς.

Η Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας ετοιμάζεται για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας να χρησιμοποιήσει τις αποκαλούμενες «ιπτάμενες ΜΕΘ», μεταφέροντας βαριά νοσούντες από COVID-19 σε άλλα τμήματα της χώρας για να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία που δέχονται τεράστια πίεση.

Στην Ολλανδία - με το 85% του ενήλικου πληθυσμού εμβολιασμένο - οι συνέπειες της πανδημίας, των διαχρονικών ελλείψεων, περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων στο σύστημα Υγείας και η απουσία προληπτικών μέτρων μείωσης της διασποράς έχουν «γονατίσει» και φέτος τα νοσοκομεία, με βαρύ τίμημα για όλους τους ασθενείς. Εδώ και βδομάδες έχει ανακοινωθεί ότι ορισμένα νοσοκομεία έχουν ακυρώσει θεραπείες και χειρουργεία, ενώ την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι έχουν σταματήσει χημειοθεραπείες και μεταμοσχεύσεις οργάνων για να απελευθερώσουν ΜΕΘ.

Η αθλιότητα της πολιτικής του Φαρμάκου - εμπόρευμα, που μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ των επιστημονικών/τεχνολογικών επιτευγμάτων και των λαϊκών αναγκών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι στις πιο φτωχές χώρες ο εμβολιασμός δεν καλύπτει πάνω από το 6% του πληθυσμού, την ώρα που οι φαρμακοβιομηχανίες των εμβολίων αποκομίζουν 93,6 εκατομμύρια τη μέρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα που εγκυμονεί κινδύνους για νέες μεταλλάξεις, όπως της Μποτσουάνα, που προκαλεί διεθνή ανησυχία.

Στη Βρετανία επιστήμονες της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Υγείας θεωρούν το νέο αυτό στέλεχος το πιο σημαντικό που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής και χρειάζεται να εξακριβωθεί αν καθιστά ή όχι αναποτελεσματικά τα εμβόλια, ενώ κρούσματα της νέας παραλλαγής εντοπίστηκαν και στο Βέλγιο.

Μια σειρά από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες όπως και η ΕΕ προανήγγειλαν απαγόρευση ταξιδιών από τη Νότια Αφρική και άλλες αφρικανικές χώρες, ενώ ο ΠΟΥ, που συνεδρίασε για το θέμα, κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην επιβάλουν εσπευσμένα ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τονίζοντας ότι θα χρειαστούν λίγες βδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής σε θεραπείες και εμβόλια.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αποφασίστηκε ότι ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, το Λεσότο, την Μποτσουάνα, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια και το Εσουατίνι θα μπορούν να εισέρχονται μόνο για απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών, ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης. Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους πρεσβείες, ενώ κατά την άφιξή τους θα γίνεται καθολικός έλεγχος με rapid test. Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 μέρες και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR).


ΚΟΥΒΑ
Κανένας θάνατος από την COVID-19 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα

Την ώρα που αρκετές χώρες της Ευρώπης καταγράφουν καθημερινά αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους από τον κορονοϊό, η Κούβα, παρά το εγκληματικό εμπάργκο των ΗΠΑ και την εχθρική πολιτικής της ΕΕ, συνεχίζει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Χθες Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος ασθενούς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ενώ επιβεβαιώθηκαν 186 κρούσματα του SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη νήσο της Καραϊβικής ανέρχεται ως εδώ σε 8.299 νεκρούς επί συνόλου 961.884 καταγεγραμμένων μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ο αριθμός των ασθενών με την COVID-19 οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία έχει μειωθεί στους 1.020, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών.

Στην ανατολική επαρχία Ολγκίν διαγνώστηκαν 36 μολύνσεις, ο υψηλότερος αριθμός, ενώ στην κεντρική επαρχία Καμαγουέι 35.

Ταυτόχρονα, η Κούβα συνεχίζει την εντατική εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού της. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, έχουν εμβολιαστεί 9,1 εκατ. από το σύνολο των 11,2 εκατ. κατοίκων με την αξιοποίηση των εγχωρίως παραγόμενων σκευασμάτων Abdala, Soberana-02 και Soberana Plus.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Xinhua)

Το σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη 

5 σχόλια:

  1. https://www.imerodromos.gr/i-epistimi-tis-mpoyrdologias-toy-nikoy-kapsali/ Τα ίδια που γίνονται εδώ με την κακιά ...δεξιά συμβαίνουν και σε ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΙΣΠΑΝΙΑ ΤΣΕΧΙΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ με Αριστερές κυβερνήσεις. ΓΙΑΤΙ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην Κούβα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η ανατροπή του Σοσιαλισμού που ξεκίνησε το 2008 με την επικράτηση της οπορτουνιστικής αντεπανάστασης. Ηδη έχουν εμφανιστεί ταξικές ανισότητες πλουτισμός φτώχεια και εξαθλίωση. Οσο βαθαίνουν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και αδυνατίζει ο κεντρικός σχεδιασμός τόσο θα μεγαλώνει η καπιταλιστική ζούγκλα για τον λαό. Η Σοβιετική εμπειρία 1956 1991 είναι καταπέλτης. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρειάζεται επομένως ακριβής εκτίμηση της κατάστασης και αυτό που ισχύει σήμερα στην Κούβα είναι η ύπαρξη μισού εκατομμυρίου επιχειρηματιών9, πράγμα που επιστεγάστηκε από την πρόσφατη αδειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και το γεγονός ότι το ένα τρίτο των εργαζομένων (1,5 εκατομμύριο) απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, επομένως υπάρχει εκμετάλλευση εργατικής δύναμης10. Ομοίως ισχύει ότι πάνω από 400 επιχειρήσεις (με στοιχεία στα τέλη του 2015) έχουν επενδύσει ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ειδικού καθεστώτος και τελωνειακά απαλλαγμένη Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ, ενώ ήδη βρίσκονται εγκατεστημένα εκεί μονοπώλια από το Μεξικό, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία. Ολα αυτά βρίσκονται στον παρονομαστή της απόφασης περί «αξιοποίησης μη κρατικών πόρων (...) για την αποκατάσταση της παραγωγής και των υπηρεσιών και για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού ιστού, που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη», της αναγνώρισης «μη κρατικών μορφών ιδιοκτησίας και διαχείρισης [η οποία] συμβάλλει στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων» , των δηλώσεων περί «επιτυχίας των διαδικασιών μεταρρύθμισης στην Κίνα», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ραούλ Κάστρο στην εισήγηση του 7ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας, πέρσι.

    Το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα έχει σκληρή πείρα από τις αντεπαναστατικές ανατροπές. Το Κόμμα μας έχει κάνει σχετικές αναλύσεις στα Συνέδριά του 18ο και 19ο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «στη σοσιαλιστική πορεία εμπεριέχεται η δυνατότητα αντιστροφής και οπισθοδρόμησης προς τον καπιταλισμό, όπως ανέδειξε η πείρα της αντεπαναστατικής ανατροπής στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες». Σήμερα, στην Κούβα υπάρχουν τμήματα που επιθυμούν τη στροφή στον καπιταλισμό. Το ίδιο συμφέρον έχουν και ξένα μονοπώλια αναμένοντας ένα νέο και προσοδοφόρο πεδίο επενδύσεων. Κατά συνέπεια, αλληλεγγύη προς την Κουβανική Επανάσταση, υπεράσπιση των κατακτήσεων του σοσιαλισμού πάει να πει και επαγρύπνηση, καλή γνώση και ανάλυση της πραγματικής κατάστασης, ενημέρωση των μελών και φίλων του Κόμματος για τις εξελίξεις στην Κούβα και τη θέση μας γι' αυτές. https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9215999 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 19. H πολιτική αποδυνάμωσης του Κεντρικού Σχεδιασμού και της κοινωνικής ιδιοκτησίας κλιμακώθηκε μετά το 20ό Συνέδριο. Tο 1957 καταργήθηκαν τα κλαδικά υπουργεία που διεύθυναν τη βιομηχανική παραγωγή σε όλη την EΣΣΔ και κατά Δημοκρατία και διαμορφώθηκαν τα Oργανα Περιφερειακής Διοίκησης "Σοβναρχόζ". Eτσι αδυνάτισε η κεντρική διεύθυνση του σχεδιασμού.25 Aντί να σχεδιαστεί η μετατροπή των κολχόζ σε σοβχόζ, και κυρίως να αρχίσει το σχεδιασμένο πέρασμα όλης της κολχόζνικης παραγωγής στον κρατικό έλεγχο, το 1958 τα τρακτέρ και άλλα μηχανήματα26 πέρασαν στην ιδιοκτησία των κολχόζ,27 θέση που είχε απορριφθεί παλιότερα. Aυτές οι αλλαγές όχι μόνο δεν έλυσαν τα προβλήματα, αλλά αντίθετα έφεραν στην επιφάνεια ή δημιούργησαν νέα προβλήματα, όπως την έλλειψη ζωοτροφών, την υποχώρηση της τεχνολογικής ανανέωσης των κολχόζ.

    Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 ως αιτίες των προβλημάτων προσδιορίστηκαν τα λάθη υποκειμενικού χαρακτήρα της καθοδήγησης του αγροτικού τομέα της οικονομίας.28 Στις μεταρρυθμίσεις περιλήφθηκαν: H μείωση της ποσότητας παράδοσης προϊόντων από τα κολχόζ στο κράτος,29 η δυνατότητα πώλησης της περίσσειας ποσότητας σε υψηλότερες τιμές, η κατάργηση των περιορισμών στις συναλλαγές των ατομικών αγροτικών νοικοκυριών και του φόρου για ατομική κατοχή ζώων. Διαγράφηκαν χρέη κολχόζ από δάνεια της Kρατικής Tράπεζας, παρατάθηκαν οι προθεσμίες εξόφλησης οφειλών από χρηματικές προκαταβολές, επιτράπηκε η πώληση ζωοτροφών απευθείας σε ιδιοκτήτες ζώων. Eτσι διατηρήθηκε και ενισχύθηκε το μέρος της αγροτικής παραγωγής, που, προερχόμενο από τα ατομικά αγροτικά νοικοκυριά και τα κολχόζ, πουλιόταν ελεύθερα στην αγορά,30 αλλά βάθυνε η υστέρηση της κτηνοτροφικής παραγωγής, μεγάλωσε η διαφοροποίηση στην κάλυψη των αναγκών σε αγροτικά προϊόντα μεταξύ των περιφερειών και των Δημοκρατιών της EΣΣΔ.

    Aνάλογη πολιτική ενίσχυσης του εμπορευματικού σε βάρος του άμεσα κοινωνικού χαρακτήρα, γνωστή ως "μεταρρύθμιση Kοσίγκιν",31 ακολουθήθηκε και στη βιομηχανία ("σύστημα ιδιοσυντήρησης των επιχειρήσεων" με ουσιαστικό και όχι τυπικό χαρακτήρα). Iσχυρίστηκαν ότι έτσι θα αντιμετωπιζόταν η μείωση των ρυθμών αύξησης της ετήσιας παραγωγικότητας της εργασίας και της ετήσιας παραγωγής στη βιομηχανία, που σημειώθηκε κατά τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 1960, ως αποτέλεσμα των μέτρων υπονόμευσης του Κεντρικού Σχεδιασμού στην καθοδήγηση των κλάδων της βιομηχανίας (Σοβναρχόζ -1957).

    Tο πρώτο κύμα των μεταρρυθμίσεων προωθήθηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ 23ου (1966) και 24ου (1971) Συνεδρίου. Σύμφωνα με το Nέο Σύστημα, οι πρόσθετες αμοιβές των διευθυντών (πριμ) θα υπολογίζονταν όχι με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου σε όγκο παραγωγής,32 αλλά με βάση την υπερκάλυψη του πλάνου των πωλήσεων και θα ήταν συνάρτηση του ποσοστού του κέρδους της επιχείρησης. Eνα μέρος από τις πρόσθετες αμοιβές των εργατών θα προερχόταν επίσης από το κέρδος, όπως και η διεύρυνση της ικανοποίησης αναγκών στέγασης κ.ά. Eτσι, το κέρδος υιοθετήθηκε ως κίνητρο για την παραγωγή. Bάθυνε η διαφοροποίηση στο εργασιακό εισόδημα. Δόθηκε η δυνατότητα οριζόντιων εμπορευματοχρηματικών συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων, άμεσων συμφωνιών με "καταναλωτικές μονάδες και εμπορικές οργανώσεις", καθορισμού τιμών, διαμόρφωσης κέρδους στη βάση αυτών των συναλλαγών κ.λπ. Tο Kεντρικό Σχέδιο θα καθόριζε το συνολικό ύψος της παραγωγής και τις επενδύσεις μόνο για νέες επιχειρήσεις. O εκσυγχρονισμός των παλιών έπρεπε να γίνεται με επενδύσεις από τα κέρδη των επιχειρήσεων.

    Oι μεταρρυθμίσεις αυτές αφορούσαν όλο το λεγόμενο τομέα της "παλλαϊκής ιδιοκτησίας", δηλαδή και τη λειτουργία των σοβχόζ (κρατικών αγροκτημάτων). Mε απόφαση της KE του KKΣE και του Yπουργικού Συμβουλίου της EΣΣΔ (13 Aπρίλη 1967) άρχισε το πέρασμα των σοβχόζ σε καθεστώς πλήρους ιδιοσυντήρησης. Tο 1975 όλα τα σοβχόζ λειτουργούσαν "ιδιοσυντηρούμενα εξ ολοκλήρου"33. https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ....Η αποτελεσματική παρέμβαση των κομμουνιστών και της Αριστεράς, εντελώς αναγκαία, δεν πρόκειται να προκύψει από μοναχικούς δρόμους, από συσπείρωση γύρω από το κόμμα. Η τακτική αυτή απλώς συμβάλλει στο να καταγραφεί στις εκλογές το κομματικό ποσοστό χωρίς απώλειες όχι όμως να διαμορφώσει ένα ισχυρό ταξικά προσανατολισμένο κίνημα που θα υπερασπίσει τα λαϊκά στρώματα και θα αμφισβητήσει την αντίπαλη τάξη και το κράτος της. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/politiki/2834-oi-ekselikseis-oi-sxediasmoi-kai-i-anadiataksi-tou-politikoy-skinikoy..... Εχει ζόρια ο καπιταλισμός και εμφανίστηκε ο Μανιαδάκης Αραβανής να τους προσφέρει χέρι βοήθειας για το απαραίτητο ...σκαλάκι... που χρειάζονται. Η Λύση για τον λαό δεν βρίσκεται στις οπορτουνιστικές παπάτζες του Αραβανή Η Λύση βρίσκεται στην συμπόρευση με τους Κομμουνιστές στην Κοινωνική συμμαχία που μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει χωρίς να χρειάζεται να είναι Κομμουνιστής με μοναδικό κριτήριο το ταξικό. Παλεύουμε για προσωρινά μέτρα ανακούφισης και βάζουμε στην ιδεολογική πάλη και ζύμωση την πρόταση εξουσίας για ανατροπή του καπιταλισμού με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Η Επιστροφή στον εθνικό καπιταλισμό που επιδιώκει ο Αραβανής εξυπηρετεί τμήματα της αστικής τάξης και τους ιμπεριαλιστές ΡΩΣΙΑΣ ΚΙΝΑΣ ΙΡΑΝ κ.α μαζί με εθνικιστές και φασίστες. Προχωράμε μπροστά απομονώνοντας παντού όλους τους φορείς των Σοσιαλφασιστικών απόψεων. Ταξική ενότητα και αγώνας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου