Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Με 24ωρη απεργία απάντησαν στις σχεδιαζόμενες απολύσεις

 
Σε 24ωρη απεργία και απεργιακή συγκέντρωση στο Στρατώνι προχώρησαν την Παρασκευή οι μεταλλωρύχοι της «Ελληνικός Χρυσός» που παλεύουν ενάντια στις σχεδιαζόμενες απολύσεις με το κλείσιμο του μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες και στην απόφαση της εταιρίας να τους κόψει το διμηνιαίο μπόνους παραγωγής που λαμβάνουν εδώ και μια δεκαετία και αποτελεί σημαντικό ποσό στις μηνιαίες αποδοχές τους.

Την απεργία αποφάσισαν τα σωματεία «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ», «ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ», και «ΣΤΟΑ 59». Στη συνέλευση που έκαναν οι εργαζόμενοι στη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης, αποφάσισαν συνέχιση του αγώνα τους με 48ωρη απεργία Δευτέρα 9 και Τρίτη 9 Νοέμβρη και νέα 48ωρη την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) με επικεφαλής τον Νίκο Τζανετή, μέλος του ΔΣ και πρόεδρο του Συνδικάτου Μεταλλείων - Λατομείων Β. Ελλάδος, που απολύθηκε από την εργολάβο εταιρεία «Edilmac» (δουλεύει για την Ελληνικός Χρυσός), με βάση το νόμο έκτρωμα - Χατζηδάκη. Επίσης παραβρέθηκε κλιμάκιο της ΤΕ Χαλκιδικής του ΚΚΕ μαζί με το βουλευτή, Λεωνίδα Στολτίδη.

Ο Νίκος Τζανετής, ανέδειξε ότι η επίθεση που εξαπολύει η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός στους μεταλλωρύχους αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι μοναδικό κριτήριο για τις «επενδύσεις» αποτελεί το κυνήγι του κέρδους για τους μετόχους - επενδυτές και όχι οι ανάγκες των εργαζόμενων.

Τους κάλεσε να μην σκύψουν το κεφάλι στην νέα επίθεση της εργοδοσίας. Να παλέψουν όλοι μαζί οι μεταλλωρύχοι ενωμένοι (εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός και εργολαβικοί) κόντρα στον διαχωρισμό-κανιβαλισμό μεταξύ των εργαζόμενων που θέλει να επικρατήσει η εργοδοσία για να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να μη χαθεί καμία θέση εργασίας. Για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και αναβαθμισμένα δικαιώματα για όλους τους μεταλλωρύχους. Για να μη γίνει καμία περικοπή εργασιακών κατακτήσεων των εργαζόμενων. Ουσιαστικά μέτρα Υγιεινής & Ασφάλειας σε όλα τα μεταλλεία. Καμία συνδικαλιστική δίωξη - απόλυση εργαζόμενου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, αναφέρθηκε στη ληστρική σύμβαση μεταξύ κυβέρνησης και Ελληνικός Χρυσός με την οποία δίνεται γη και ύδωρ στην πολυεθνική. Κάλεσε τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση.

Επιπλέον τόνισε: «Δείχνετε ότι έχετε τη δύναμη να αποκρούσετε και τις απολύσεις και τα χτυπήματα στο μισθό και να προχωρήσετε σε διεκδικήσεις και νέες κατακτήσεις. Να πάρετε υπόψη την τελευταία πείρα από τους εργαζόμενους της e-food, της COSCO, που έδειξαν ποιος έχει την πραγματική δύναμη στα χέρια. Οι εργαζόμενοι που παράγουν τον πλούτο και όχι τα παράσιτα, οι επιχειρηματικοί όμιλοι που τσεπώνουν αυτό το μόχθο. Το ΚΚΕ θα είναι δίπλα σας σε όποια μάχη επιλέξετε. Τα ταξικά συνδικάτα όποτε κληθούν θα ριχθούν κι αυτά στη μάχη για να συμβάλουν στην τελική νίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου