Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 06/11/1835

Γεννιέται ο Ιταλός ιατρός Τσέζαρε Λομπρόζο, ένας από τους θεμελιωτές της εγκληματολογίας.

06/11/1860

Ο Αβραάμ Λίνκολν εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

06/11/1901 

Έλληνες φοιτητές διαμαρτύρονται για τη μετάφραση του Ευαγγελίου. Πυρπολούνται εφημερίδες. Θα προκληθεί μεγάλη κρίση.

Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης καταδικάζει κάθε μετάφραση του Ευαγγελίου

06/11/1917

Παραμονές της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, ο Β. Ι. Λένιν απευθύνει «Γράμμα προς τα μέλη της ΚΕ», στο οποίο τονίζει μεταξύ άλλων:

«Σύντροφοι!

Γράφω αυτές τις γραμμές στις 24 [σ.σ. 24 Οκτωβρίου με το παλιό ημερολόγιο – 6 Νοεμβρίου με το νέο] το βράδυ. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Είναι ολοκάθαρο ότι πραγματικά τώρα πια κάθε καθυστέρηση της εξέγερσης ισοδυναμεί με θάνατο.

«Γράμμα προς τα μέλη της ΚΕ»

06/11/1926

Στη φασιστική Ιταλία ξεκινά η θέσπιση μιας σειράς νόμων για την απαγόρευση της λειτουργίας των μη φασιστικών πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της χώρας.

06/11/1928

Ο Χέρμπερτ Χούβερ εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

06/11/1930

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κύπρου στις εκλογές τεσσάρων διαμερισμάτων, συγκεντρώνει τις 1.617 από τις 8.139 ψήφους, παρά το ιδιαίτερα ταξικό εκλογικό σύστημα.

06/11/1937

Η φασιστική Ιταλία προσχωρεί στο Αντικομμιντέρν Σύμφωνο (ενάντια στην Κομμουνιστική Διεθνή).

06/11/1940

Οι κρατούμενοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας υποβάλουν και δεύτερο υπόμνημα στην κυβέρνηση Μεταξά, εκδηλώνοντας την υποστήριξή τους προς το Ανοιχτό Γράμμα του ΓΓ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη και ζητώντας για μια ακόμη φορά να σταλούν στο μέτωπο για να πολεμήσουν τους φασίστες εισβολείς. Και πάλι, η απάντηση που θα πάρουν θα είναι αρνητική. Οι κομμουνιστές κρατούμενοι της Ακροναυπλίας θα στείλουν ξανά σχετικό υπόμνημα στις 13 Νοεμβρίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα. 

Δεύτερο υπόμνημα απο τους Ακροναυπλιώτες ζητώντας να πάνε στην πρώτη γραμμή

06/11/1943

Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Κίεβο από τους Γερμανούς κατακτητές.

06/11/1956

Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

06/11/1961

Μεγάλες πλημμύρες σημειώνονται στην Αθήνα με 43 νεκρούς.

06/11/1965

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εκδίδει ψήφισμα, με το οποίο η Βρετανία καλείται να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Άντεν (στη σημερινή Υεμένη).

06/11/1978

Με εντολή του Σάχη του Ιράν, συγκροτείται στρατιωτική κυβέρνηση, για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος. Τελικά ο Σάχης θα ανατραπεί μόλις το επόμενο έτος («ιρανική ισλαμική επανάσταση»).

06/11/1983

Το στρατιωτικό καθεστώς διενεργεί «εκλογές» στην Τουρκία. Νικητής αναδεικνύεται ο Τουργκούτ Οζάλ και ο ηγέτης της χούντας, στρατηγός Κενάν Εβρέν, δηλώνει ότι σε διάστημα έξι μηνών θα παραιτηθεί.

06/11/1985

Ξεσπά το σκάνδαλο του «Ιράνγκέιτ», που είχε ξεκινήσει με την αποκάλυψη παρασκηνιακών συναλλαγών της κυβέρνησης Ρήγκαν με την κυβέρνηση του Ιράν, την οποία ωστόσο είχε - επισήμως - καταδικάσει ως «υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας». Στη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε επίσης η οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους «Κόντρας», την αντεπαναστατική οργάνωση που μαχόταν τους «Σαντινίστας» στη Νικαράγουα.

Ο συνταγματάρχης Όλιβερ Νορθ επιχείρησε να πάρει πάνω του όλη την ευθύνη για το σκάνδαλο. Προσπαθώντας δε να δικαιολογήσει την όλη υπόθεση, υποστήριξε πως «παραμονεύει μια τρομερή απειλή. Όλοι μας κινδυνεύουμε από μια ξένη και άθρησκη φιλοσοφία, τον κομμουνισμό».

06/11/1989

Πεθαίνει η συγγραφέας Μαρία Ιορδανίδου.

Μαρία Ιορδανίδου

3 σχόλια:

  1. 06/11/1917

    Παραμονές της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, ο Β. Ι. Λένιν απευθύνει «Γράμμα προς τα μέλη της ΚΕ», στο οποίο τονίζει μεταξύ άλλων:

    «Σύντροφοι!

    Γράφω αυτές τις γραμμές στις 24 [σ.σ. 24 Οκτωβρίου με το παλιό ημερολόγιο – 6 Νοεμβρίου με το νέο] το βράδυ. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Είναι ολοκάθαρο ότι πραγματικά τώρα πια κάθε καθυστέρηση της εξέγερσης ισοδυναμεί με θάνατο........ Ο ΛΕΝΙΝ με τους Μπολσεβίκους με γραμμή Κοινωνική Συμμαχία Σοσιαλφασισμός έκαναν όσους ελιγμούς χρειαζόταν δεν μπήκαν ποτέ στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΕΡΕΝΣΚΙ και την ανέτρεψαν. Σε αντίθετη περίπτωση οι ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ θα είχαν πνίξει τα πάντα στο αίμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.imerodromos.gr/gramma-toy-lenin-tin-paramoni-tis-epanastasis-pros-ta-meli-tis-ke-sdekr-mp/.... Απο την μία σερβίρουνε οπορτουνιστικές παπάτζες για μεταβατικά στάδια και απο την άλλη επικαλούνται τον ΛΕΝΙΝ και τους Μπολσεβίκους που ανέτρεψαν την Φεουδαρχία Καπιταλισμός χωρίς μεταβατικά στάδια με γραμμή κοινωνική Συμμαχία Σοσιαλφασισμός. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.kordatos.org/spazontas-apokleismo-cubas-sozoume-zoes/ Η προσπάθεια ταύτισης του Μπολσεβίκου ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ και της Κουβανικής επανάστασης με την οπορτουνιστική αντεπανάσταση που επικράτησε στην Κούβα το 2008 και οδηγεί τον Σοσιαλισμό στην ανατροπή αποτελεί αθλιότητα του οπορτουνισμού προσπαθώντας να μας σερβίρει τον ...ανθρώπινο.. καπιταλισμό. Καμία σχέση δεν έχουν οι διεθνιστικές αποστολές της Κούβας μέχρι το 2008 με τις καπιταλιστικές μπίζνες που γίνονται τα 13 χρόνια μέχρι σήμερα. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου