Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


03/11/1801

Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Βιντσέντζο Μπελίνι.

03/11/1839

Ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β’ ξεκινά την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της οθωμανικής αυτοκρατορίας («Τανζιμάτ»).

03/11/1869

Πεθαίνει ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος.

03/11/1898

Οι τελευταίες οθωμανικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρούν από την Κρήτη.

03/11/1911

Πεθαίνει ο πρωτοπόρος του θεάτρου Κωνσταντίνος Χρηστομάνος.

03/11/1918

Ξεκινά τις εργασίες του στον Πειραιά το 1ο πανελλαδικό πανεργατικό συνέδριο, ιδρυτικό, της ΓΣΕΕ (3-10/11/1918). Σε αυτό παίρνουν μέρος 180 αντιπρόσωποι που εκπροσωπούν 214 εργατικά σωματεία με 60.000 οργανωμένα μέλη. 

Ιδρυτικό συνεδριο ΓΣΕΕ

03/11/1918

Οι ναύτες του Κιέλου ξεσηκώνονται, σηματοδοτώντας την απαρχή της προλεταριακής επανάστασης στη Γερμανία. Με τους ναύτες ενώθηκαν οι εργάτες της πόλης, καθώς και τα τμήματα του στρατού που στάλθηκαν εναντίον τους. Αμέσως σχηματίστηκαν Σοβιέτ ναυτών, στρατιωτών και ναυτών, ενώ σε όλα τα πλοία υψώθηκαν κόκκινες σημαίες. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ, έστειλε ένα στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, τον Ε. Νόσκε. 

Ξεσηκώνονται οι ναύτες του Κιέλου

03/11/1918

Ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας. Την ίδια μέρα υπογράφεται η συνθήκη ανακωχής μεταξύ της Αυστρίας και του ιμπεριαλιστικού συνασπισμού της Αντάντ.

03/11/1935

Πραγματοποιείται δημοψήφισμα για την επαναφορά του βασιλιά Γεωργίου Β’ στην Ελλάδα. Στο δημοψήφισμα, που διενέργησε ο στρατηγός Κονδύλης, οι «ψηφίσαντες» υπέρ της μοναρχίας έφτασαν το 97,8%.

Η έκταση της νοθείας ήταν τέτοια, που ο αριθμός των ψηφισάντων υπέρ της μοναρχίας δεν έφτασε απλά τον αριθμό των ψήφων που έλαβαν συνολικά όλα τα κόμματα στις προηγούμενες εκλογές, αλλά τον ξεπέρασε και κατά 400.000! Μέχρι και ο ίδιος ο Κονδύλης φέρεται να δυσανασχέτησε με τον «υπερβάλλοντα ζήλο» που επέδειξαν οι οπαδοί του μοναρχισμού.

03/11/1938

Η Ιαπωνική κυβέρνηση εξαγγέλλει τη «νέα τάξη πραγμάτων στην Ανατολική Ασία».

03/11/1944

Τα τελευταία γερμανικά στρατεύματα φεύγουν από την Ελλάδα (πλην Μήλου και Κρήτης).

03/11/1954

Πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης Ανρί Ματίς.

03/11/1957

Εκτοξεύεται στο Διάστημα ο «Σπούτνικ 2», με επιβάτη τη σκυλίτσα Λάικα.

03/11/1963

Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πρώτο κόμμα έρχεται η Ένωση Κέντρου με 42,4%. Η ΕΔΑ λαμβάνει το 14,34%. Ο Γ. Παπανδρέου μη μπορώντας να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση (και παρά την προθυμοποίηση της ΕΔΑ να τον στηρίξει) κηρύσσει νέες εκλογές.

03/11/1964

Η Γαλλία ζητά την πολιτική ένωση της ΕΟΚ και τη χάραξη κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο στρατηγός Ντε Γκολ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησης από το ΝΑΤΟ.

03/11/1964

Η νέα Βρετανική κυβέρνηση εξαγγέλλει την εθνικοποίηση των βιομηχανιών σιδήρου και χάλυβα.

03/11/1968

Σε μαζικό συλλαλητήριο κατά της Χούντας εξελίσσεται η κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου.

03/11/1972

Συνέρχεται στο Βέλγιο το 2ο Συνέδριο των Αντιδικτατορικών Επιτροπών του Εξωτερικού. Σύμφωνα με την εισήγηση, από την αρχή της δικτατορίας οι αντιδικτατορικές οργανώσεις είχαν στείλει στην Ελλάδα σε χρήματα και δέματα, φάρμακα, κοκ., πάνω από 1.000.000 δολάρια, εκ των οποίων το 60% είχαν συγκεντρωθεί από τις αντιδικτατορικές επιτροπές στις σοσιαλιστικές χώρες.

03/11/1973

Χιλιάδες Αθηναίοι μετατρέπουν το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου σε μια ακόμα αντιδικτατορική εκδήλωση. Η αστυνομία επιτίθεται, 60 διαδηλωτές τραυματίζονται, ενώ δεκάδες άλλοι συλλαμβάνονται.

03/11/1981

Μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι στις χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου υποφέρουν από πείνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων, παρότι την τελευταία 30ετία η παραγωγή τροφίμων στον κόσμο διπλασιάστηκε.

 

7 σχόλια:

  1. 03/11/1918

    Οι ναύτες του Κιέλου ξεσηκώνονται, σηματοδοτώντας την απαρχή της προλεταριακής επανάστασης στη Γερμανία. Με τους ναύτες ενώθηκαν οι εργάτες της πόλης, καθώς και τα τμήματα του στρατού που στάλθηκαν εναντίον τους. Αμέσως σχηματίστηκαν Σοβιέτ ναυτών, στρατιωτών και ναυτών, ενώ σε όλα τα πλοία υψώθηκαν κόκκινες σημαίες. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, η κυβέρνηση του πρίγκιπα Μαξ, έστειλε ένα στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, τον Ε. Νόσκε.

    Με το κύρος και τη βαρύτητα του σοσιαλδημοκράτη ηγέτη (και βουλευτή) ο Νόσκε ορίστηκε από τους εξεγερμένους του Κιέλου πρόεδρος του Σοβιέτ των στρατιωτών και μετά από λίγες μέρες κυβερνήτης της πόλης. Έτσι, ο Νόσκε ανέλαβε να πνίξει «από τα πάνω» την εξέγερση. Όπως ο ίδιος τόνισε αρκετά χρόνια αργότερα, «αν εκείνη την εποχή έπαιρνα και μετέφερα την κόκκινη σημαία της εξέγερσης, τότε από το Κίελο θα απλωνόταν σε όλη τη Γερμανία ένα κύμα που τις διαστάσεις του δεν μπορεί να υπολογίσει κανείς σήμερα».

    Ωστόσο, η επαναστατική καταιγίδα που ξέσπασε στο Κίελο δεν κατέστη δυνατό να κατευναστεί και σύντομα εξαπλώθηκε ραγδαία σε ολόκληρη τη Γερμανία.

    Η αστική τάξη, αντιμέτωπη με την επαναστατική άνοδο του γερμανικού προλεταριάτου, παρέδωσε τη διαχείριση της αστικής διακυβέρνησης (και την υπόθεση της διάσωσης του καπιταλισμού) στη Σοσιαλδημοκρατία, η οποία, άλλοτε με την υπονόμευση από τα μέσα, άλλοτε με την ανοιχτή καταστολή (αξιοποιώντας προς αυτό το σκοπό όλο το μηχανισμό καταστολής του αστικού κράτους, αστυνομία, στρατό, παραστρατιωτικές οργανώσεις, κλπ.) κατάφερε τελικά να καταπνίξει την επανάσταση..... ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.imerodromos.gr/kyvernisi-epikindyni-gia-ti-dimosia-ygeia-proklitiki-eparsi-ti-mera-toy-tragikoy-rekor-kroysmaton/ Αυτός είναι ο Καπιταλισμός με αριστερές και δεξιές κυβερνήσεις δεν γίνεται ...ανθρώπινος... ούτε ανατρέπεται με ...στάδια. Είναι ο Καπιταλισμός ηλίθιε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.imerodromos.gr/n-papadopoylos-gia-apergoys-cosco-enono-ki-ego-ti-foni-moy-me-toys-chiliades-poy-stirizoyn-ton-agona-ton-ergazomenon/ Εκτός απο αυτά είπε ότι είναι με το ΚΚΕ και πως έτσι είναι ο καπιταλισμός όταν βρίσκεται στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο. Προφανώς αυτά δεν τα είδαν στον ..ημερόδρομο... απο στραβομάρα γιατί τους χαλάει την σούπα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1ο
    03-11-1957. “”Λάικα (Лайка). Ο πρώτος Γήινος οργανισμός στο Διάστημα.””
    Τον Οκτώβριο του 1957 η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών πρωτοπόρος στην διαστημική εξερεύνηση έστειλε τον Σπουτνικ-1, τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο στο Διάστημα. Ένα μόλις μήνα μετά παίρνει για δεύτερη φορά τα πρωτεία στις 3 Νοεμβρίου 1957, στέλνοντας στο Διάστημα τον πρώτο ζωντανό οργανισμό. Ήταν ο Σπουτνικ-2 με την πρώτη Κοσμοναύτη, την σκυλίτσα Λάικα( Лайка).
    Η Λάικα, ήταν ένα ημίαιμο σκυλάκι ηλικίας περίπου τριών ετών και βάρους έξι κιλών, είχε περισυλλεγεί από τους δρόμους της Μόσχας μαζί με αλλά υποψήφια για την ιστορική πτήση. Επιλέγονταν θηλυκά γιατί καταλάμβαναν λιγότερο χώρο και αδέσποτα, ώστε να έχουν συνηθίσει στο κρύο και την πείνα και να μπορούν να αντεπεξέλθουν ευκολότερα σε τυχόν δυσμενείς καταστάσεις κατά την πτήση. Το όνομά της στην αρχή ήταν Kudryavka δηλαδή μικρή σγουρομάλλα στα Ρώσικα ενώ την φώναζαν και Zhuchka (Ζουζούνι) και Limonchik (Λεμόνι). Επιλέχτηκε τελικά το Λάικα (αυτή που γαβγίζει).
    Κατά την εκπαίδευση τους για να συνηθίσουν τη διαστημική πτήση μέσα σε μια κάψουλα 80 εκατοστών, τα σκυλιά τοποθετούνταν μέσα σε όλο και πιο μικρά κλουβιά. Περνούσαν από μια μηχανή φυγοκέντρησης που μιμούνταν την επιτάχυνση που σημειώνεται κατά την εκτόξευση ενός πυραύλου, υποβάλλονταν σε θορύβους όμοιους με αυτούς που υπάρχουν στο εσωτερικό ενός διαστημοπλοίου και τρέφονταν με “διαστημικά γεύματα” σε μορφή ζελέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 2ο
    Ο Νικίτα Χρουστσόφ είχε δώσει εντολή να προλάβει να εκτοξευτεί ο Σπουτνικ-2 στην 40η επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης. Ως αποτέλεσμα, αντίθετα με τους μεταγενέστερους σοβιετικούς δορυφόρους, δεν είχε προλάβει να σχεδιαστεί και για ασφαλή επανείσοδο στην ατμόσφαιρα και έτσι η Λάικα ήταν καταδικασμένη απο τη στιγμή που άρχισε το ταξίδι της στην Ιστορία.
    Η εκτόξευση του Σπούτνικ-2 με τη μικροσκοπική Λάικα, έγινε στις 3 Νοεμβρίου 1957 στις 5.30’ ώρα Μόσχας από το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στην ΣΣΔ του Καζακστάν. Ο Σπούτνικ-2 εκτοξεύτηκε με τον πύραυλο R-7 χωρίς μετατροπές, ίδιο με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε και για το Σπούτνικ-1.
    Κατά την άνοδο του πυραύλου, ο καρδιακός παλμός της Λάικα αυξήθηκε πολύ αλλά έπειτα από τρεις ώρες η σκυλίτσα ανέκτησε τον κανονικό παλμό της. Έκανε επιτυχώς εννέα περιστροφές γύρω από τη Γη που έκαναν την Λάικα τον πρώτο Κοσμοναύτη του πλανήτη. Ξαφνικά, μετά την ένατη περιστροφή γύρω από τη Γη, η θερμοκρασία στο εσωτερικό της κάψουλας άρχισε να ανεβαίνει και να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου, ελλείψει επαρκούς προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία. Καθώς ο οργανισμός των σκύλων δεν μπορεί να αντέξει τέτοια υπερθέρμανση, λόγω έλλειψης ιδρωτοποιών αδένων, η Λάικα πέθανε από έναν συνδυασμό θερμοπληξίας, καταπόνησης και ακραίου στρες, σε 5 έως 7 ώρες μετά την εκτόξευση.
    Το σχέδιο ήταν να μείνει ζωντανή επί 10 μέρες σε τροχιά, τρεφόμενη με ένα τζελ που περιείχε θρεπτικά συστατικά, και ύστερα να της γίνει ευθανασία, με δηλητήριο που είχε τοποθετηθεί στο τζελ της δέκατης ημέρας.
    Το σοβιετικό ραδιόφωνο συνέχισε παρά ταύτα να μεταδίδει καθημερινές αναφορές για την “καλή υγεία της Λάικα”, που έγινε παγκόσμια ηρωίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 3ο
    Ο Σπούτνικ-2 εξαερώθηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα στις 14 Απριλίου του 1958, μετά από 2.570 τροχιές γύρω από τη Γη πάνω από τις Αντίλλες με την επιβάτη του νεκρή ήδη εδώ και πέντε μήνες. Η πτήση της όμως απέδειξε ότι οι ζωντανοί οργανισμοί μπορούσαν να επιβιώσουν από μια εκτόξευση και από τις συνθήκες που επικρατούν σε τροχιά και έδωσε τα πρώτα στοιχεία για το πως συμπεριφέρονται τα έμβια όντα στο Διάστημα.
    Στις 19 Αυγούστου του 1960 o Σπουτνικ-5 με διαστημική πτήση έφερε πίσω ζωντανές τις δύο σκυλίτσες που είχαν σταλεί στο Διάστημα, τη Μπέλκα και τη Στρέλκα, ανοίγοντας το δρόμο για την πρώτη επανδρωμένη πτήση του Σοβιετικού Γιούρι Γκαγκάριν, στις 12 Απριλίου 1961.
    Το πρωτοπόρο ταξίδι της Λάικα, την έκανε ίσως το πιο διάσημο σκυλί του Κόσμου. Απεικονίστηκε σε γραμματόσημα σε πολλές χώρες, και μάρκες από τσιγάρα και σοκολάτες πηραν το όνομά της. Το 1997, σαράντα χρόνια μετά την ιστορική πτήση της Λάικα, ένα μνημείο πεσόντων Κοσμοναυτών ανεγέρθηκε στην Κοσμοπολη, το Κέντρο Εκπαίδευσης των Σοβιετικών κοσμοναυτών κοντά στην Μόσχα. Εκεί υπάρχει μνημείο με την εικόνα της Λάικα.
    Ακολουθήστε το Ταξίδι Στον Χρόνο - Time Travel και στο Instagram https://www.instagram.com/taxidistonxrono_timetravel/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. https://prin.gr/2021/11/antarsya-prokliseis/......Πολύ Μπλα μπλα και για την ουσία τίποτα πάντα η ίδια σούπα του ...ανθρώπινου καπιταλισμού.... που σάπισε και βρωμάει. Η Κοινωνική συμμαχία είναι εδώ και η πρόσκληση ισχύει για όλους χωρίς να χρειάζεται να είναι κάποιος Κομμουνιστής με μοναδικό κριτήριο το ταξικό. Διεκδικούμε προσωρινά μέτρα ανακούφισης δεν εγκλωβιζόμαστε σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού και όλα τα υπόλοιπα τα λύνει η ιδεολογική πάλη και ζύμωση που οι Κομμουνιστές πάντα επιδιώκουμε και πάντα δίνουμε το χέρι σε απλούς ανθρώπους που εγκλωβίστηκαν στον οπορτουνισμό για να σηκωθεί. Ταξική ενότητα και αγώνας. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου