Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Προχωρά η μετατροπή της χώρας σε απέραντη βάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ


«ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ» ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Με την υπογραφή της «Εφαρμοστικής Διευθέτησης» προχωρά η υλοποίηση όσων προβλέπει η νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις, μετατρέποντας ολόκληρη τη χώρα σε βάση εξόρμησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και συνεπώς σε στόχο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Συγκεκριμένα, προχτές το απόγευμα, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κ. Φλώρου, και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, υπογράφτηκε στο ΓΕΕΘΑ η λεγόμενη «Εφαρμοστική Διευθέτηση» (Implementing Arrangement) της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, σε συνέχεια της υπογραφής του 2ου Πρωτοκόλλου Τροποποίησής της, στις 14/10, από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά τη διάρκεια του Γ΄ Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας - ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον.

Η «Εφαρμοστική Διευθέτηση», επισήμως, προβλέπει την αμοιβαία ανάπτυξη διαδικασιών για την υλοποίηση κατασκευών, βελτιώσεων, αναπτυξιακών έργων, συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών που διατίθενται προς χρήση στις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Θυμίζουμε πως το τροποποιητικό πρωτόκολλο αναφέρει ως τοποθεσίες που θα απλώσουν πρόσθετες δυνάμεις τους οι Αμερικανοί:

-- Το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη. Επιλέχτηκε λόγω της εγγύτητας στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, που τα τελευταία χρόνια δέχεται και διεκπεραιώνει συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Αλλωστε, αυτές τις μέρες εντείνονται εκεί οι προετοιμασίες, καθώς στα μέσα Νοέμβρη αναμένεται νέα φουρνιά αμερικανικών πλοίων που θα φέρουν φρέσκες δυνάμεις στην Ευρώπη, μαζί με τον οπλισμό τους και μέσα (οχήματα, άρματα, ελικόπτερα κ.λπ.), ενώ ταυτόχρονα θα απομακρύνουν δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στο «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» το προηγούμενο διάστημα.

-- Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

-- Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο στην Πιερία, που έτσι κι αλλιώς αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες που αναπτύσσονταν περιοδικά στη χώρα όλα τα τελευταία χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

-- Τέλος, επεκτείνουν κι άλλο τις εγκαταστάσεις των Αμερικανών στη ναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.

«Η υπογραφείσα Εφαρμοστική Διευθέτηση πέραν της ταχύτερης υλοποίησης έργων υποδομής με αμερικανική χρηματοδότηση στις τοποθεσίες που προβλέπονται από την MDCA, θα συμβάλει μεταξύ άλλων και στην αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας κοινών δράσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στον ελλαδικό χώρο, παρέχοντας επιπλέον ευκαιρίες συνεκπαίδευσης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητάς τους», αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

Τις υπογραφές έσπευσε να χαιρετίσει η ίδια η διοίκηση των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ευρώπη (U.S. European Command) χαρακτηρίζοντας την MDCA θεμέλιο λίθο «με όρους ενδυνάμωσης και εμβάθυνσης των αμυντικών μας σχέσεων με την Ελλάδα».

«Είμαστε σε πορεία κορύφωσης αλλά όχι ακόμα στην κορυφή»

Πιο κατατοπιστικός ο πρέσβης Πάιατ, που παίρνοντας τον λόγο στη μικρή φιέστα που στήθηκε στο ΓΕΕΘΑ, αναφέρθηκε ακροθιγώς και στην «εμπλοκή» του αυτά τα 5 χρόνια για την «εμβάθυνση» και «ενίσχυση» της διμερούς σχέσης, πιάνοντας και την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Θυμήθηκε άλλωστε ότι συμπληρώνονται σχεδόν 5 χρόνια από την πρώτη δεξίωση που παρέθεσε στην Ελλάδα, στο πολεμικό πλοίο των Αμερικανών «USS Mount Whitney» που είχε δέσει τότε στον Πειραιά, και σήμερα ως η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου των ΗΠΑ έχει μπει στη Μαύρη Θάλασσα προκαλώντας την οξεία αντίδραση της Ρωσίας.

«Είναι αξιοθαύμαστη η απόσταση που καλύψαμε έκτοτε», παρατήρησε για όσα έγιναν στο μεσοδιάστημα, με διαδοχικά κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, τρεις γύρους Στρατηγικού Διαλόγου και δύο «επικαιροποιήσεις» της Συμφωνίας για τις Βάσεις.

Εστιάζοντας σε αυτήν τη «σημαντική πρόοδο» ο Πάιατ προανήγγειλε τα ακόμα χειρότερα, δείχνοντας ότι έχουν κι άλλα τέτοια σχέδια για το άμεσο μέλλον, μεταφέροντας «το σαφές μήνυμα από την πλευρά των ΗΠΑ ότι οι αμυντικές μας σχέσεις βρίσκονται μεν σε κορύφωση αλλά όχι ακόμη στην κορυφή», όπως και ότι «θα συνεχίσουμε να χτίζουμε και να επεκτείνουμε αυτές τις σχέσεις».

Βάζοντας, εξάλλου, τα διμερή σε σαφές ευρωατλαντικό πλαίσιο, τόνισε ότι «ο βαθμός στον οποίο προχωρά η εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας δεν είναι μόνο καλό για εμάς (...) είναι επίσης καλό για το ΝΑΤΟ. Βοηθά στην ενίσχυση της αξιοπιστίας και της ικανότητας της Συμμαχίας μας σε μια γειτονιά που δεν είναι πάντα φιλική και σε μια περιοχή όπου η Ελλάδα θεωρείται από όλους ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας, ένας αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και ένας καθαρός πάροχος ασφάλειας, μια χώρα που αποτελεί μέρος της λύσης για την οικοδόμηση του είδους μιας δημοκρατικής σταθερής περιοχής...», κατέληξε, με το περιεχόμενο βέβαια που οι ιμπεριαλιστές δίνουν σε αυτές τις έννοιες.

Εξάλλου, ενόψει της επικύρωσης και της νέας MDCA στη Βουλή, θύμισε ότι στις ΗΠΑ «μεγάλο μέρος του έργου που ξεκίνησε στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης Τραμπ επιταχύνεται τώρα από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, με ισχυρή υποστήριξη από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς στις Ηνωμένες Πολιτείες», δείχνοντας βέβαια και τη «συνέχεια» στην πολιτική των ΗΠΑ, παρά τους «μύθους» που καλλιέργησαν διάφορες πολιτικές δυνάμεις. Εξέφρασε δε την «ελπίδα» ότι «θα επικρατήσει το ίδιο πνεύμα δικομματικής δημοκρατικής υποστήριξης» και στην Ελλάδα, σε μια σαφή υπόμνηση και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη σημασία που έχει η συμφωνία του στη στρατηγική της εμπλοκής να αποτυπωθεί και με τη θετική του ψήφο στη Συμφωνία.

Κόμβος διασποράς δυνάμεων, στο στόχαστρο των ανταγωνιστών

Εξάλλου, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της νέας κατάπτυστης Συμφωνίας, τα αποτελέσματά της φαίνονται ήδη με όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα στην αεροπορική βάση Λάρισας, που στην πράξη πλέον λειτουργεί ως κόμβος υποστήριξης και διασποράς αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Θυμίζουμε ότι στις 7/10 ολοκληρώθηκε η μεταστάθμευση 15 μαχητικών αεροσκαφών «F-15» της USAFE (η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ που επιχειρεί στην Ευρώπη) και προσωπικού υποστήριξής τους στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, για την επιχείρηση «Castle Forge», στο πλαίσιο της οποίας εκτελείται ποικιλία συνεκπαιδεύσεων σε συνεργασία και με τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και με τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, αλλά και αποστολές των αμερικανικών μαχητικών μέχρι και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Χαρακτηριστική περίπτωση το γεγονός ότι το αμερικανικό αντιτορπιλικό «USS Porter» πέρασε πριν από μερικές μέρες στη Μαύρη Θάλασσα με αεροπορική κάλυψη από τα αμερικανικά «F-15».

Σύμφωνα άλλωστε με τη Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (Allied Air Command), τα 15 μαχητικά μετά τη μεταστάθμευσή τους από τις ΗΠΑ στη Λάρισα, προχώρησαν σε «ταχεία εκ νέου ανάπτυξη σε αεροπορικές βάσεις σε Βουλγαρία και Ρουμανία όπου ολοκλήρωσαν αεροπορικές επιχειρήσεις με συμμάχους της Μαύρης Θάλασσας», πληροφορίες που επιβεβαιώνονται και από αρμόδιες στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα.

Σημειωτέον, η ανάπτυξη αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στην «αυλή» της Ρωσίας έχει προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις της, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες προειδοποιήσεις του Ρώσου Προέδρου, αλλά και η «κινητικότητα» των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων (βλέπε και σελ. 28).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου