Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα έχει ονοματεπώνυμο: Καπιταλιστικό κέρδος


Για όποιον έχει τη βασική εικόνα της πραγματικότητας
 στους χώρους δουλειάς των κύριων κλάδων της βιομηχανίας, των μεταφορών, των κατασκευών, το νέο έγκλημα με τον θάνατο του εργάτη στον Πειραιά δυστυχώς ούτε παραξενεύει ούτε εκπλήσσει.

Ο κανόνας στους χώρους δουλειάς είναι η έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας ή στην καλύτερη περίπτωση η ανεπάρκειά τους. Είναι η εντατικοποίηση, τα 10ωρα και 12ωρα, ειδικά στις επιχειρήσεις που τα κέρδη είναι ασύλληπτα. Είναι η στάση της εργοδοσίας που φτάνει στην υποτίμηση ως και τον χλευασμό των παρεμβάσεων των σωματείων, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η κατάσταση είναι «κίνδυνος - θάνατος» για τη ζωή των εργατών. Από την άλλη, ισχύει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, όταν παίρνονται κάποια μέτρα, είναι λόγω των παρεμβάσεων, κινητοποιήσεων, διεκδικήσεων των ταξικών συνδικάτων.

Με λίγα λόγια: Η ζωή του εργάτη για το κεφάλαιο είναι φτηνή, αναλώσιμη. «Αξίζει» όσο φέρνει τα κέρδη για το κεφάλαιο με τη δουλειά του, τον ιδρώτα του και το αίμα του. Ομως, είναι «μέσα στο πρόγραμμα» και κάποιοι να χαθούν από «την κακιά ώρα» και «την κακιά στιγμή». Τότε άλλοι προκαλούν κυνικά, όπως η εργοδοσία της COSCO, που είπε πως η δουλειά των λιμενεργατών είναι «ήπια», άλλοι - πιο προνοητικοί αυτοί - λένε μερικά λόγια παρηγοριάς, κάνουν και κάποιες υποκριτικές κινήσεις, κάποια «γενναιόδωρη χορηγία» και η ζωή συνεχίζεται (όχι για όλους φυσικά).

* * *

Μέσα στην καπιταλιστική κρίση των προηγούμενων πολλών χρόνων έλεγαν στους εργάτες πως «πρέπει να κάνετε υπομονή, να περάσουμε τον κάβο». Πως «όλοι μαζί, εργάτες και επιχειρήσεις, θα τα καταφέρουμε». Φυσικά, εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις έκλεισαν, χιλιάδες εργάτες πετάχτηκαν στον δρόμο, οι καπιταλιστές αυγάτισαν τα κέρδη τους.

Τώρα, στη φάση της ανάπτυξης, η κυβέρνηση της ΝΔ μάς λέει πάλι να κάνουμε υπομονή, ότι η ανάπτυξη θα είναι «δίκαιη». Ο δε ΣΥΡΙΖΑ το «τραβάει» κι άλλο, λέει πως αν κυβερνήσει αυτός θα μειώσει την «ακραία» κοινωνική ανισότητα.

Τελικά και οι μεν και οι δε παίζουν με την υπομονή μας. Η κρίση τους και η ανάπτυξή τους είναι για τους εργάτες ματωμένες. Εχουν ως πρόσημο την ταξική εκμετάλλευση, τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα, τη μόνιμη αγωνία της εργατικής οικογένειας για το πώς θα τα βγάλει πέρα, για να γυρίσουν όλοι αρτιμελείς κάθε βράδυ.

* **

Το ΚΚΕ λέει ξεκάθαρα: Η ζωή των εργατών δεν μπορεί να παίζεται στα ζάρια της κερδοφορίας των βιομηχάνων. Καλούμε τους εργάτες να μην περιμένουν από κανέναν «σωτήρα» να τους σώσει. Χορτάσαμε από σωτήρες, φτάνει. Να το κάνουν όπως οι εργάτες της «e-food», της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, του λιμανιού. Να το κάνουν όπως οι εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» που σε λίγες μέρες κλείνουν 10 χρόνια από την ηρωική 9μηνη απεργία τους. Δηλαδή, να πιστέψουν στη δύναμή τους, να ενωθούν με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα, να βάλουν μπροστά τις δικές τους ανάγκες και όχι τα διλήμματα και τους εκβιασμούς των καπιταλιστών. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό.

Καλούμε ταυτόχρονα τους εργάτες να σκεφτούν το εξής θέμα: Πώς είναι δυνατόν σε μια εποχή που γίνεται συζήτηση για τα ταξίδια στο Διάστημα, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για λεπτές εγχειρήσεις από απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων με υπερσύγχρονη τεχνολογία, να μην μπορούν να παρθούν βασικά μέτρα υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς για να μην πεθαίνουν και να μη σακατεύονται οι άνθρωποι; Πώς είναι δυνατόν η επιστήμη και η τεχνολογία να έχουν φτάσει σε τόσο σημαντικά επιτεύγματα, αλλά τα αποτελέσματα των ανακαλύψεών τους να μη φτάνουν στους παραγωγούς του πλούτου; Ποιο είναι το εμπόδιο;

Ο ένοχος είναι γνωστός και η αιτία πασίγνωστη. Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός και αυτόν πρέπει να νικήσουμε. Εδώ δίνει το ΚΚΕ όλες του τις δυνάμεις.

* * *

ΥΓ. Γνωστή επιχείρηση στον κλάδο της Ενέργειας αποφάσισε για λόγους «ασφάλειας» να βάλει σε κάθε εργάτη GPS (!!!), με ζωντανή ιχνηλάτηση. Το ερώτημα ρητορικό: Πριν φτάσουμε στη δυστοπική πραγματικότητα, για λόγους ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, δεν μπορούσε να σταματήσει τα 12ωρα που εξουθενώνουν τους εργάτες, να προσλάβει μόνιμο προσωπικό και να σταματήσει τις εργολαβίες, να μη βάζει τις γυναίκες εργαζόμενες σε βαριές δουλειές, να συντηρήσει το δίκτυο και άλλα τόσο «απλά»; «Κόστος» θα μας απαντήσουν...

Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ (αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα «Το Παρόν»)

 

3 σχόλια:

  1. Απεργία στο Λιμάνι και ΜΜΕ

    https://www.facebook.com/photo/?fbid=4467108300073182&set=a.271067676343953

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.imerodromos.gr/ochi-allo-ergatiko-aima-sto-vomo-toy-kefalaioy/ Ο Κύριος Πατέλης με σπουδές στη Μόσχα την δεκαετία του 80 με όλα τα έξοδα πληρωμένα απο το ΚΚΕ. Το 1989 με την Αριστερίστικη Τροτσκιστική φράξια του ΝΑΡ στην επιχείρηση διάλυσης του ΚΚΕ μαζί με τη δεξιά οπορτουνιστική ομάδα του ...ΦΑΡΑΚΟΥ.... Για το έγκλημα στο λιμάνι του Πειραιά με το νεκρό εργάτη φταίει η ...Μανιάτικη μαφία και όχι η Ιμπεριαλιστική Κίνα που είναι ...Λ.Δ.. Και βέβαια σε άλλη του ανάρτηση στον ..Κορδάτο... διαβάζουμε πως ο Σοσιαλισμός ...κατέρρευσε.... Πως να παραδεχτείς πως ο Σοσιαλισμός ανατράπηκε απο μέσα και επάνω απο την οπορτουνιστική αντεπανάσταση με την σταδιακή εφαρμογή νόμων του καπιταλισμού όταν ο ίδιος είσαι οπορτουνιστής άρα μέρος του προβλήματος. Λίγοι απο όσους σπούδασαν εκεί είναι με το ΚΚΕ τα τελευταία 30 χρόνια... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. ΣΧ είπε...

    Ποια είναι λοιπόν η κατεξοχήν κομμουνιστική σχέση για το ΚΚΕ(μ-λ);
    Εύλογη ερώτηση. Μόνο που, κατά τη δική μου αντίληψη και χωρίς να θέλω να χρεώσω κάποια συγκεκριμένη άποψη στον «άγνωστο» που ρωτάει, η ερώτηση αυτή υποκρύπτει τη θέση ότι λίγο-πολύ τις σοσιαλιστικές σχέσεις τις έχουμε στο «τσεπάκι» και αυτό που χρειάζεται είναι να τις «προγραμματίσουμε». Θα θυμίσω τη θέση του Στάλιν, ότι στο ζήτημα αυτό «ξεκινούμε από το μηδέν», αλλά και την επισήμανση του Μαρξ, ότι ο κομμουνισμός δεν είναι ένα μοντέλο προς το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί η κοινωνία, αλλά ο επαναστατικός μετασχηματισμός σε κομμουνιστική κατεύθυνση.
    Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο σοσιαλισμός είναι μια ολόκληρη ιστορική περίοδος κοινωνικών μετασχηματισμών και ανατροπών που συντελούνται συνεχώς σε όλα τα πεδία και εκφράσεις της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής, μετασχηματισμών των παραγωγικών, οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων που συντελούνται με όρους ταξικής πάλης. Η πορεία αυτών των μετασχηματισμών δεν είναι μονοσήμαντη, αφού θα εμπεριέχουν εκ των πραγμάτων στο εσωτερικό τους αντίθετους προσανατολισμούς (προς το σοσιαλισμό αλλά και την οπισθοδρόμηση) έως ότου «δημιουργηθεί η κατάσταση που κάνει αδύνατο κάθε ξαναγύρισμα», όπως λέει ο Μαρξ και αναφέρει το άρθρο. Το καθοριστικό ζήτημα λοιπόν γι' αυτούς τους μετασχηματισμούς είναι να αντανακλούν και να εκφράζουν τη συνεχή ενίσχυση του ρόλου, της θέσης και της «αρμοδιότητας» της εργατικής τάξης, γιατί αυτή είναι ο φορέας των σοσιαλιστικών σχέσεων και του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού και όχι το κόμμα της ή το κράτος της.
    Είναι «αδυναμία» (επιπέδου συγκρότησης) της εργατικής τάξης να μην μπορεί να αναλάβει από την αρχή άμεσα, πλήρως και καθολικά τη διεύθυνση της παραγωγής, της «ανταλλαγής δραστηριοτήτων», των κατανομών, της διανομής, των σχεδιασμών κλπ και να «αναθέτει» αυτή την αρμοδιότητα στο σοσιαλιστικό κράτος και στο κομμουνιστικό κόμμα. Αυτή την αντικειμενική «αδυναμία» εκφράζουν τα πρώτα, μετά την επανάσταση, σοσιαλιστικά μέτρα, όπως οι κρατικοποιήσεις (που σύμφωνα με τον Ένγκελς δεν είναι και η καλύτερη μορφή κοινωνικοποίησης) και ο κεντρικός κρατικός σχεδιασμός. Αυτά (και άλλα) μέτρα αποτελούν εκφράσεις απαλλοτρίωσης της αστικής κυριαρχίας και είναι απαραίτητα για να «πατήσουν» επάνω τους οι περαιτέρω σοσιαλιστικοί μετασχηματισμοί. Αυτό όμως το αντικειμενικό γεγονός δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως η κατάληξη, αλλά ως η αρχή των σοσιαλιστικών μετασχηματισμών και να αίρεται συνεχώς, μέσα από, και μέσα στην, συνεχώς εξελισσόμενη -και στο σοσιαλισμό- ταξική πάλη και στην κατεύθυνση, όπως ανέφερα, ενίσχυσης της «αρμοδιότητας» της εργατικής τάξης.
    Αν λοιπόν έπρεπε να απαντήσω στο ερώτημα «ποιες είναι οι κατεξοχήν κομμουνιστικές σχέσεις» στο σοσιαλισμό, θα έλεγα ότι είναι αυτές που αναδύονται μέσα στο στίβο της ταξικής πάλης και οι οποίες ενισχύουν το ρόλο και την «αρμοδιότητα» της εργατικής τάξης σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
    2/11/21, 11:19 μ.μ. https://antigeitonies3.blogspot.com/2021/10/1956.html..... Η Αντικομουνιστική λύσσα και η απόγνωση σπάει τα κοντέρ. Πιο οπορτουνιστής πεθαίνεις. Με νύχια και δόντια υπέρ του Καπιταλισμού. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου