Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


05/11/1605

Η «συνωμοσία της πυρίτιδας» με στόχο την ανατίναξη του Βρετανικού κοινοβουλίου αποτυγχάνει. Ο πρωτεργάτης του εγχειρήματος Γκάι Φοκς συλλαμβάνεται και απαγχονίζεται.

05/11/1815

Βρετανία και Ρωσία υπογράφουν στο Παρίσι συνθήκη με την οποία τα Επτάνησα γίνονταν αυτόνομο κράτος υπό βρετανική προστασία («Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων»).

05/11/1828

Οι επαναστατικές ελληνικές δυνάμεις υπό τον Δ. Υψηλάντη απελευθερώνουν τη Λιβαδειά.

05/11/1911

Η Ιταλία ανακηρύσσει την κυριαρχία της στη Λιβύη (Ιταλοτουρκικός πόλεμος, 1911-1912).

05/11/1914

Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική αυτοκρατορία (Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος).

05/11/1918

Στο Λιούμπιν συγκροτείται το πρώτο Πολωνικό Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών.

05/11/1922

Συνέρχεται το 4ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

05/11/1936

Στις 5 και 8 Νοέμβρη, στον Άη Γιώργη του Πειραιά και την Κοκκινιά, οι παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ πραγματοποιούν εκδηλώσεις για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

05/11/1940

Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ εκλέγεται για τρίτη φορά πρόεδρος των ΗΠΑ.

05/11/1944

Το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) αποφασίζει την αυτοδιάλυσή της. 

Η ΠΕΕΑ αποφασίζει την αυτοδιάλυσή της

05/11/1947

Ξεκινά η ανάδειξη Επαρχιακών Λαϊκών Συμβουλίων στις ελεύθερες περιοχές της Ελλάδας.

05/11/1956

Η κρίση του Σουέζ (που ξέσπασε με αφορμή τις αντιδράσεις κυρίως της Βρετανίας της Γαλλίας απέναντι στην εθνικοποίηση της Διώρυγας του Σουέζ από την Αίγυπτο) λαμβάνει πλέον τη μορφή ανοιχτής ιμπεριαλιστικής επέμβασης. Το βράδυ της 5 προς 6 Νοεμβρίου βρετανικά και γαλλικά αποβιβάζονται στο Πορτ Σάιντ της Αιγύπτου και καταλαμβάνουν τη διώρυγα.

05/11/1959

Ο Μαξ Μέρντεν αποφυλακίζεται και απελαύνεται. Ο Μέρτεν ευθυνόταν για σειρά εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη και είχε συλληφθεί συμπτωματικά στην Αθήνα το 1957. 

Ο Μαξ Μέρτεν αποφυλακίζεται

05/11/1977

Πεθαίνει ο συγγραφέας Ρενέ Γκοσινί, συνδημιουργός του Αστερίξ και σεναριογράφος του Λούκυ Λουκ.

05/11/1979

Πεθαίνει ο συγγραφέας Κώστας Κοτζιάς. 

Πεθαίνει ο Κώστας Κοτζιάς

05/11/1996

Ο Μπιλ Κλίντον επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.

05/11/1996

Η Μπεναζίρ Μπούτο απομακρύνεται από την πρωθυπουργία του Πακιστάν, κατηγορούμενη για νεποτισμό και διαφθορά.

05/11/1999

Επιχειρηματικός πόλεμος στις ΗΠΑ, καθώς δικαστική έκθεση χαρακτηρίζει «μονοπωλιακή» την εταιρεία «Microsoft» του Μπιλ Γκέιτς. Τελικά η υπόθεση κατέληξε σε συμβιβασμό με το Αμερικανό Υπουργείο Δικαιοσύνης και η εταιρία «έπεσε στα μαλακά».

 

7 σχόλια:

  1. 05/11/1944

    Το Εθνικό Συμβούλιο της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ) αποφασίζει την αυτοδιάλυσή της. ........ Οι Καπιταλιστές κέρδιζαν χρόνο άλλαζαν τον συσχετισμό για να συντρίψουν τον λαό σε ΑΘΗΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ και η ...λαοκρατία ευρωκομουνισμός.... τους έδινε απλόχερα το χρόνο γιατί λέει μεσολαβούσαν ...στάδια.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

    Καταρχήν σκέτο το "Κεντρικός Σχεδιασμός" καθεαυτό δε λέει και πολλά για το περιεχόμενό του και τζάμπα η πόλωση γύρω από όρους-σκιές. Υπονοείται "Κοινωνικός επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός" σαν μια ακριβέστερη περιγραφή την οικονομικής βάσης του Σοσιαλισμού, και έτσι το εννοεί το ΚΚΕ, τουλάχιστον όπως προκύπτει από την σχετική φιλολογία στα κομματικά έντυπα, αλλά και την εφαρμογή του στην ΕΣΣΔ, στο βαθμό, που έγινε και προχώρησε αυτός.
    Kαι αν είναι αλήθεια, πως η οικονομική βάση, οι κυρίαρχες σχέσεις παραγωγής, είναι αυτές, που σε τελευταία ανάλυση προσδιορίζουν τον χαρακτήρα του κάθε κοινωνικοοικονομικού σχηματισμού, τότε πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο "Κ/Σ" αποτελεί το αποφασιστικό κριτήριο, και όχι το εποικοδόμημά του, που είναι η Δικτατορία του Προλεταριάτου. Ασφαλώς ο Κ/Σ έχει ανάγκη την ΔτΠ και χωρίς αυτήν δεν μπορεί να κάνει τίποτε, δε νομίζω πως το ΚΚΕ έχει διαφορετική άποψη επ' αυτού. Και βέβαια, ιστορικά, η διαλεκτική της κοινωνικής εξέλιξης και της ταξικής πάλης επιβάλλει πρώτα να λυθεί το θέμα της εξουσίας και μετά ακολουθεί η απελευθέρωση/εγκατάσταση των νέων σχέσεων παραγωγής, του Κ/Σ. (Eίναι και μια ιστορική ειδοποιός διαφορά αυτή, μεταξύ γέννησης καπιταλισμού και σοσιαλισμού). Γι αυτό άλλωστε το ΚΚΕ απέρριψε τα "στάδια" και βάζει σαν στρατηγικό στόχο την Επανάσταση και την Δ.τ.Π., θεωρώντας, τουλάχιστον, ιστορικά ξεπερασμένη την σχετική θέση της Γ' Διεθνούς, που ακολουθούσε μέχρι το ~'95. (Το αν ήταν και ιστορικά, εξαρχής, λάθος ας το αφήσουμε, για να μην πλατειάζουμε.)
    Ομως εδώ την πάτησε ο Μάο, γιατί καθυστέρησε στον τομέα του Κ/Σ, με αποτέλεσμα να πάθει η κινέζικη κοινωνία "απώλεια προσανατολισμού", που αποτυπώθηκε χαρακτηριστικότατα με τα περίφημα πέντε αστέρια στη σημαία της ΛΔΚ, και να καταλήξει μοιραία πια στην σημερινή (αγριο-)καπιταλιστική Κίνα, που έχει ένα είδος υποτυπώδους/επικουρικού "Κ/Σ", που υπηρετεί τα συμφέροντα των κινέζων καπιταλιστών, και οι οποίοι, όπως ξέρουμε μπορούν να εκλέγονται και ...στην ΚΕ/ΚΚΚ!
    Να παρατηρήσουμε επίσης, πως η μετάπτωση στην σημερινή καπιταλιστική Κίνα έγινε κυριολεκτικά χωρίς να χρειαστεί αντεπανάσταση και χωρίς αντίσταση της οικονομικής της βάσης, που το '49 ήταν κυριαρχικά και βασικά αγροτική. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σεχτάρ ο Τρομερός είπε...

    (2/2)
    Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την διαδικασία της παλινόρθωσης του Καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ, που τουλάχιστον χρειάστηκε μια γερή 35-ετία εσωτερικής πάλης, '56 - ως '93, και στέφθηκε και με το πραξικόπημα του Γιέλτσιν με τα τεθωρακισμένα κλπ., για να είναι εντάξει και ...σημειολογικά! Η απουσία των εργατικών μαζών από την δυναμική πάλη εξηγείται αφού το κόμμα τους είχε διαβρωθεί, και η πάλη εντοπιζόταν ακριβώς στο εσωτερικό του. Είναι προφανώς, πως αυτό, που "αντιστεκόταν" στην παλινόρθωση ήταν ακριβώς οι νέες σχέσεις παραγωγής, που είχαν εγκαθιδρυθεί με αποφασιστικότητα από το ~1925 στην ΕΣΣΔ, όταν η Δ.τ.Π. εκεί ήρθε αντιμέτωπη με την κατάρρευσή της ελλείψει οικονομικής βάσης. Και ευτυχώς, που οι μπολσεβίκοι δεν επέτρεψαν στον Μπουχάριν (.."πλουτίστε!") το 1925 να γίνει ό,τι έγινε ο Ντεγκ Χσιάο Πίνγκ (= επίσης "πλουτίστε!", με τα ίδια λόγια!) το 1978.
    Βέβαια είναι πολλά τα ερωτήματα, που θα πρέπει να απαντήσει η Επανάσταση για την υλοποίηση του "Κοινωνικού επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού", πως θα οργανωθεί στις λεπτομέρειές του, πως θα γίνει υπόθεση του κάθε εργάτη, όλης της κοινωνίας των εργαζομένων, πως θα δώσει διέξοδο στην δημιουργικότητα του νέου ανθρώπου, για τον οποίον η εργασία θα είναι ανάγκη και όχι "δουλειά"=καταπίεση και άχθος. Ερωτήματα, που μόνο εν μέρει και πιλοτικά αντιμετωπίστηκαν και απαντήθηκαν κυρίως στην ΕΣΣΔ, κυρίως την εποχή του Στάλιν, καθώς και στην ΛΔΓ, από όπου έχω και πιο άμεση γνώση για σχετικές εμπειρίες αυτής της πάλης.
    Είναι διαλεκτική η σχέση "Κ/Σ" και Δ.τ.Π., όπου βέβαια ο "Κ/Σ" είναι το κύριο. Για την Δ.τ.Π. ήδη γνωρίζουμε πολλά και κατά τη γνώμη μου επαρκή, για τον "Κ/Σ" λιγότερα κι εδώ θα χρειαστεί περισσότερη φαιά ουσία και πάλη.
    Κλείνοντας, να θυμίσω πως ένα είδος υποτυπώδους "Κ/Σ", καθόλου κοινωνικού βέβαια, είναι γνώρισμα και του Κρατικομονοπωλιακού Καπιταλισμού, μέσα σε αυστηρά οριοθετημένα πλαίσια, γιατί ο Καπιταλισμός εκ φύσεως αντιβαίνει έννοιες, όπως προγραμματισμός, κεντρικός έλεγχος κλπ., που όμως είναι υποχρεωμένος, για λόγους αυτοσυντήρησης του, να αξιοποιεί.
    4/11/21, 12:35 π.μ. https://antigeitonies3.blogspot.com/2021/10/1956.html Πάντα άψογος Σεχτάρ συνυπογράφω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος είπε...

    Είναι προτιμότερο να ανοίγει η συζήτηση από το να κλείνει με "εξυπνάδες" που διαστρεβλώνουν θέσεις και απόψεις και νομίζουν έτσι ότι ξεμπέρδεψαν με τα ζητήματα.

    Ο Σεχτάρ ο Τρομερός έκανε πολύ καλά που ξεδίπλωσε την άποψή του η οποία αποτελεί και την κυρίαρχη άποψη στο εσωτερικό του ΚΚΕ όσο αφορά τον χαρακτήρα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού και της υπόθεσης της παλινόρθωσης του καπιταλισμού σε ΕΣΣΔ και Λ.Δ. της Κίνας. Ας τα πάρουμε λοιπόν με την σειρά :

    1) Ο χαρακτήρας του κάθε κοινωνικού σχηματισμού προσδιορίζεται από τις κυρίαρχες σχέσεις παραγωγής και ο Κεντρικός Σχεδιασμός είναι το αποφασιστικό κριτήριο και όχι το εποικοδόμημα του η Δικτατορία του Προλεταριάτου μας λέει ο Σεχτάρ. Βέβαια στην συνέχεια μιλάει για την διαλεκτική σχέση μεταξύ τους και ότι ο Κεντρικός Σχεδιασμός ... έχει ανάγκη την Δικτατορία του Προλεταριάτου.
    Δεν έχει νόημα να αναφερθούμε στον Λένιν για το περιεχόμενο του σοσιαλισμού όπου στην πρώτη θέση βάζει τα Σοβιέτ «Ο Κομμουνισμός, είναι η εξουσία των Σοβιέτ συν την ηλεκτροδότηση ολόκληρης της χώρας», τα ξέρει αυτά ο Σεχτάρ. Αλλά από που θα αντλήσει δύναμη και επιχειρηματολογία για το γεγονός ότι η ηγεσία του ΚΚΕ όχι μόνο δεν αντιτάχτηκε στο ρεβιζιονισμό και την παλινόρθωση αλλά ταυτίστηκε μαζί τους;
    Μα από που αλλού. Από τις "κυρίαρχες σχέσεις παραγωγής" που για 35 χρόνια αντιστέκονταν στην παλινόρθωση ενώ στο πολιτικό εποικοδόμημα είχαν κυριαρχήσει οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ρεβιζιονισμού.
    Με αυτό τον χοντροκομμένο τρόπο που παρουσιάζεται σαν "καθαρός μαρξισμός" και σε αντίθεση με τον Μάο που από την αρχή την "πάτησε" προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

    2. Στην Λ.Δ της Κίνας δεν υπήρξε αντεπανάσταση ούτε έγινε τίποτα το συνταρακτικό αλλά πέρασε "ολοσούμπιτη" στον κρατικό καπιταλισμό και οι καπιταλιστές εκλέγονται πιά και στη ΚΕ του ΚΚ Κίνας, με το οποίο βέβαια σχέσεις είχε η ηγεσία του ΚΚΕ και όχι το "μαοϊκό ρεύμα" αλλά αυτά είναι "ψιλά γράμματα".
    Δηλαδή ρε φίλοι του ΚΚΕ η ΜΠΠΕ τι ήταν; Η σύλληψη και ο διωγμός της λεγόμενης "συμμορίας των τεσσάρων" και της πλήρους αποκαθήλωσης του Μάο από τον Τένγκ και τους επιγόνους του τι ήταν ; Ακόμα και η σφαγή στην Πλατεία Τιέν Αν Μεν τι ήταν ;
    Αν όχι έκφραση της ταξικής πάλης στο εσωτερικό της χώρας , του κράτους και του κόμματος ανάμεσα στην επαναστατική γραμμή και κατεύθυνση και την αντεπανάσταση ;

    Η ιστορική εμπειρία της ταξικής πάλης έχει δείξει ξεκάθαρα ότι η υποτίμηση των πολιτικών - ταξικών όρων συγκρότησης του εργατικού - κομμουνιστικού κινήματος, προβάλλοντας δήθεν "καθαρούτσικες" απόψεις για την Επανάσταση και τον Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό θέλουν να καλύψουν τον ρεβιζιονιστικό χαρακτήρα μέσα από έναν άκρατο οικονομισμό.

    Γ.Α.https://antigeitonies3.blogspot.com/2021/10/1956.html....... Η Αποκατάσταση των Μπολσεβίκικων χαρακτηριστικών του ΚΚΕ τα τελευταία 30 χρόνια τους έχει φέρει σε αδιέξοδο και προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τον ΛΕΝΙΝ σε Κάουτσκι για να τον παρουσιάσουν σαν μεταβατικό σταδιολόγο στα μέτρα τους. Καταγγέλουν δήθεν την Οπορτουνιστική στροφή του 1956 στην ΕΣΣΔ και την δέχονται ατόφια στην 3η Κ.Δ το 1935 που κατέστρεψε τα Κ.Κ. Τους βόλευε αφάνταστα η κατάσταση στο ΚΚΕ πριν το 1991... Αυτά έχει η ζωή... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. https://www.902.gr/eidisi/kosmos/276592/kataggellei-neoys-apokleismoys-ypopsifion-toy-stis-topikes-ekloges ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ....Δεν θα αργήσει ο καιρός που οι γυρολόγοι τύπου Θεοδωρικάκου, ολόκληρη η κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική της θα βρεθούν εκεί που τους αξίζει.https://prin.gr/2021/11/%ce%bd%ce%b1%cf%81-%ce%b7-%ce%ba%ce%bb%ce%b9%ce%bc%ce%ac%ce%ba%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd/........ Η ...πασοκάρα.... δεν κρύβεται για τους Τροτσκιστές ...αντιτζανεττακιστές.... του ΝΑΡ. Ο Χάγιος φωτογραφήθηκε με Γλέζο Τσίπρα το 2012 στο δημοψήφισμα Τσίρκο ψήφισαν ΝΑΙ στο αριστερό μνημόνιο μαζί με Εθνικιστές Φασίστες και τμήματα της αστικής τάξης και καλούσαν την αστυνομία να συλλάβει τους Κοιμμουνιστές που μοιράζαμε το ψηφοδέλτιο με το ΟΧΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΑΛΗΤΕΣ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. https://www.imerodromos.gr/skertsos-diladi-mitsotakis/ Δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση που να μπορεί να κάνει το παραμικρό υπέρ του λαού όσο τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής είναι καπιταλιστική ιδιοκτησία. Αλήθεια που έχει επιβεβαιωθεί ξανά και ξανά σε βάρος των λαών. Είναι ο Καπιταλισμός ΗΛΙΘΙΕ με αριστερές και δεξιές κυβερνήσεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου