Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Εγκαινιάστηκαν οι δομές-«φυλακές» προσφύγων και μεταναστών


Λίγα 24ωρα μετά την προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει την αρμοδιότητα για τα νέα αιτήματα ασύλου μόνο στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών και του Έβρου, όπου και θα οδηγούνταν υποχρεωτικά όλοι οι ξεριζωμένοι για την κατάθεση της αίτησής τους, η κυβέρνηση εγκαινίασε το Σάββατο άλλα δύο κλειστά κέντρα-«φυλακές» για τους κατατρεγμένους σε Κω και Λέρο.

Τα εγκαίνια των κλειστών ελεγχόμενων δομών στα δύο νησιά, τέλεσαν τα «συνεταιράκια» της αντιπροσφυγικής πολιτικής, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επιτρόπου για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και οι συμφωνίες με την ΕΕ, που μετατρέπουν τα νησιά σε «φυλακές ψυχών». Άλλωστε, και η κατεύθυνση για αιτήσεις ασύλου στα ΚΥΤ ή σε άλλα «κατάλληλα σημεία» (σ.σ. μετά την «διόρθωση» της σχετικής εγκυκλίου), αποκάλυψε ότι τα πανηγύρια για τη μείωση του αριθμού προσφύγων στα νησιά είναι το προκάλυμμα για τη μεθόδευση του εγκλωβισμού κατατρεγμένων ανθρώπων σε δομές-«φυλακές». Ήδη, στις αρχές του Οκτώβρη εγκαινιάστηκε η δομή της Σάμου και αναμένεται να χτιστούν άλλες δύο σε Λέσβο και Χίο.

Η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στην Κω αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 90 στρ., στην τοποθεσία του πρώην στρατοπέδου «Μακρυγιάννη», εκατέρωθεν της υπάρχουσας δομής. Είναι δυναμικότητας 2.140 ατόμων, η οποία αναλύεται: 960 άτομα γενικός πληθυσμός, 100 ασυνόδευτα ανήλικα, 480 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες, 600 άτομα στο ΠΡΟΚΕΚΑ (σ.σ. προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης). Ο προϋπολογισμός κατασκευής ήταν 39,36 εκ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση- Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης/ Επείγουσα Βοήθεια.

Πηγή: Eurokinissi

Η νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή στη Λέρο αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 60 στρ., στην τοποθεσία Λέπιδα. Είναι δυναμικότητας 2.140 ατόμων, η οποία αναλύεται: 1.440 άτομα γενικός πληθυσμός, 100 ασυνόδευτα ανήλικα, 240 ευάλωτες ομάδες, μονογονεϊκές οικογένειες, γυναίκες, 360 άτομα στο ΠΡΟΚΕΚΑ. Ο προϋπολογισμός κατασκευής ήταν 35,30 εκ. ευρώ και χρηματοδοτούνταν 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης/ Επείγουσα Βοήθεια.

Το σύνολο των δομών περιβάλλεται από εξωτερική περίφραξη ασφαλείας τύπου ΝΑΤΟ, η οποία σε συνδυασμό με την εγκατάσταση στην είσοδο συστημάτων ελέγχου, όπως τουρνικέ, μαγνητικές πύλες, x-rays, σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης δύο παραγόντων (ταυτότητα και δακτυλικό αποτύπωμα), μετατρέπει τις εγκαταστάσεις σε πραγματικό φρούριο.

Πηγή: Eurokinissi

Επιπλέον, σε όλη την έκταση της δομής έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση κλειστού συστήματος παρακολούθησης (CCTV), το οποίο χρησιμοποιεί λογισμικό με σκοπό να προειδοποιεί εγκαίρως για τυχόν έκτακτα συμβάντα, ενώ έχει τη δυνατότητα να δίνει ειδοποιήσεις και εικόνα στο Τοπικό Κέντρο Συμβάντων, στο Κέντρο Ελέγχου στην Αθήνα και στα Κέντρα Ελέγχου λοιπών εμπλεκόμενων φορέων (π.χ. Ελληνική Αστυνομία). Επίσης, περίφραξη καθώς και τουρνικέ με καρταναγνώστες έχουν τοποθετηθεί και στις διακριτές ενότητες κάθε δομής.

Πηγή: Eurokinissi

Η επιμονή της κυβέρνησης, σε αντίθεση με το τι πραγματικά θέλει ο λαός των νησιών του ΒΑ Αιγαίου όπως φάνηκε και από μια σειρά φετινές κινητοποιήσεις, «δείχνει» ότι δεν χρειάζεται καμιά αναμονή. Ο αγώνας των νησιωτών τον Φλεβάρη του 2020, αποτελεί «φάρο» για τους αγώνες που πρέπει να αναπτυχθούν. Έτσι, πρέπει να δυναμώσει η πάλη για απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών. Να μη φτιαχτεί καμία δομή-φυλακή και να κλείσουν οι υπάρχουσες. Να πιέσει η κυβέρνηση ώστε με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να φτιαχτούν Επιτροπές Ασύλου και μέσα στην Τουρκία και από εκεί να ταξιδεύουν οι πρόσφυγες απευθείας για τις χώρες προορισμού τους. Απάντηση στην αθλιότητα και την ανθρώπινη τραγωδία που βιώνουν τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, είναι η σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, η κατάργηση των Κανονισμών του Δουβλίνου και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας.

 

2 σχόλια:

  1. Πως λέει το τραγούδι;;; "ΓΚΡΕΜΙΣΤΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΑ....."! ΞΕΧΑΣΑ ΠΙΟΣ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά πρέπει να γκρεμίσουμε τον Καπιταλισμό μέσα απο την κοινωνική συμμαχία. Εχεις απόλυτο δίκιο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου