Υπενθυμίζεται ότι σε αυτές τις συνθήκες και ενώ ο λαός είναι αντιμέτωπος με ένα ακόμα σφοδρό πανδημικό κύμα, η κυβέρνηση επέλεξε ξανά τη μετατροπή του συστήματος Υγείας σε «μιας νόσου», επαναλαμβάνοντας το ίδιο έργο που παίχτηκε και στα προηγούμενα κύματα. Κι αυτό ενώ το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι σε χειρότερη κατάσταση, αν υπολογίσει κανείς τις περίπου 6.000 αναστολές εργαζομένων.
Χαρακτηριστική είναι η αγωνία που εκφράζουν υγειονομικοί που βλέπουν συνολικά την υγεία του λαού να επιβαρύνεται. Οπως καταγγέλλουν σε κείμενό τους οι διευθυντές των χειρουργικών κλινικών στο νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας», μετά την οδηγία για περικοπές μέχρι και κατά 80% των χειρουργείων, «η απόφαση του υπουργείου Υγείας, της 6ης ΥΠΕ και της διοίκησης του νοσοκομείου ουσιαστικά κλείνει τα τακτικά χειρουργεία και αφήνει στην τύχη τους εκατοντάδες ασθενείς που είναι στις λίστες αναμονής για χειρουργική επέμβαση. Η μη αντιμετώπιση των χειρουργικών νοσημάτων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνητότητας, δημιουργώντας μια παράλληλη επιδημία. Το οφείλουμε απέναντι στους ασθενείς μας να μην επιτρέψουμε αυτή την άκρως επικίνδυνη εξέλιξη».
Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή που συρρικνώνονται οι υγειονομικές υπηρεσίες, αυξάνοντας τη συνολική νοσηρότητα του πληθυσμού, παραμένουν κλειστά έξι νοσοκομεία μόνο στην Αττική, ενώ ο ιδιωτικός τομέας θησαυρίζει με τα μεγαθήριά του, τις ιδιωτικές κλινικές που κερδοφορούν «επενδύοντας» στα τεράστια κενά του κρατικού συστήματος Υγείας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι και οι δεκάδες νοσηλείες εκτός ΜΕΘ, οι οποίες έχουν φρακάρει πανελλαδικά κατά 88%.
Μάλιστα, αντί να ενισχύονται έστω οι υπάρχουσες ΜΕΘ, αυτές αποδυναμώνονται, αφού το προσωπικό τους είναι «διαθέσιμο» για κάθε είδους μετακίνηση. Οπως καταγγέλλουν χαρακτηριστικά οι υγειονομικοί στο ΠΑΓΝΗ, «το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συνεχής αποδυνάμωση της νοσηλευτικής στελέχωσης της ΜΕΘ, με μετακινήσεις που δεν αντικαθίστανται πλήρως ή αντικαθίσταται από άτομα χωρίς εκπαίδευση και εμπειρία. Από τον Μάιο του 2021 έως σήμερα από τη ΜΕΘ έχουν μετακινηθεί - αποχωρήσει 19 άτομα προς άλλα τμήματα ή άλλες δομές, τα οποία σε μεγάλο ποσοστό είχαν εμπειρία μεγαλύτερη από 5 έτη. Αντίθετα προς τη ΜΕΘ έχουν μετακινηθεί 13 άτομα στην πλειονότητα με ελάχιστη (μικρότερη των 6 μηνών) ή καθόλου σχετική εμπειρία».
Στα αιτήματα των υγειονομικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως έχουν διατυπωθεί από την ΟΕΝΓΕ από τον Μάρτη του 2020, η κυβέρνηση απαντά με το κριτήριο της συμπίεσης του κρατικού «κόστους» για την Υγεία και με το «τι ευνοεί την οικονομία», δηλαδή τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό απορρίπτεται η επίταξη άνευ όρων και χωρίς αποζημίωση των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων Υγείας. Ταυτόχρονα, αντί για ένα συγκροτημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα με ενισχυμένη την ΠΦΥ, με προληπτικές εξετάσεις, εξατομικευμένη ενημέρωση, φαρμακοεπαγρύπνηση και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, η διαδικασία αφήνεται στην «τύχη» της και σε παραινέσεις «ατομικής ευθύνης». Ετσι η εμβολιαστική κάλυψη μετά βίας φτάνει στο 63%, ένα χρόνο μετά την έναρξη της «πετυχημένης» ευρωενωσιακής στρατηγικής.
Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που τα αρνητικά ρεκόρ από κρούσματα, διασωληνωμένους και νεκρούς σπάνε καθημερινά το ένα μετά το άλλο, τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου και συνολικά η υγεία του λαού βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νομοσχέδιο που προωθεί την ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και διασύνδεση του συστήματος Υγείας με τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία "Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας", (ΕΚΑΠΥ) στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών Υγείας» και ήδη βρίσκεται σε φάση συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Πρόκειται για έναν φορέα που είχε ήδη συσταθεί από το 2017 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μορφή ως ΝΠΔΔ, ανοίγοντας τον δρόμο για μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων των μεγάλων προμηθευτών (φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες προϊόντων βιοϊατρικής, προμήθειας υλικών κ.ο.κ). Τώρα ΝΔ παραλαμβάνει κι εδώ τη σκυτάλη για να μετατρέψει τον φορέα αυτό σε ΝΠΙΔ «για να έχει μεγαλύτερη ευελιξία», όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, στις σχετικές αποφάσεις υπέρ των ομίλων.
Η ΕΚΑΠΥ επιχορηγείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου βέβαια να διοχετεύει ζεστό χρήμα στους ομίλους της Υγείας, αφού στις «υποχρεώσεις» του πέρα από τις προμήθειες είναι, όπως προβλέπεται στο άρθρο 3, η προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία.
Ηταν χαρακτηριστική η ειδική αναφορά που έκανε στον ΣΥΡΙΖΑ ο εισηγητής της ΝΔ Θ. Λιούπης, λέγοντας πόσο σωστή ήταν η ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ το 2017 να ιδρύσει μια τέτοια εταιρεία, ιδέα που έρχεται να «βελτιώσει» σήμερα η ΝΔ. Και συνεχάρη τον ΣΥΡΙΖΑ που αν και ψηφίζει «κατά» επί της αρχής, ουσιαστικά «δεν έχει εκφράσει ιδιαίτερες αντιρρήσεις». Πράγματι, η κύρια κριτική που άσκησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μάρκου ήταν πως για να υλοποιήσει η ΕΚΑΠΥ τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, «δεν είναι απαραίτητο» να μετατραπεί σε ιδιωτικού δικαίου.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης καταψήφισε το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι είναι ένας ακόμα κρίκος στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος της υγείας του λαού, καθώς την ώρα που πεθαίνει κόσμος, την ενδιαφέρει πώς θα ενισχύσει την επιχειρηματική δράση σε βάρος της υγείας του λαού, όπως κάνουν όλες οι κυβερνήσεις στις κατευθύνσεις της ΕΕ, έχοντας μετατρέψει αυτή την ύψιστη λαϊκή ανάγκη σε χρυσοφόρο πεδίο δράσης για το κεφάλαιο. Επισήμανε ότι οι προμήθειες των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας σε φάρμακα, υλικά κ.ο.κ. θα τεθούν ακόμα πιο ασφυκτικά στην μέγγενη κόστους - οφέλους προκειμένου να αυξάνεται η κερδοφορία των ομίλων, όπως αυτών στο Φάρμακο, στον ιατρικό εξοπλισμό κ.λπ., ενώ παράλληλα θα χτυπηθούν και θα απειληθούν με αφανισμό και οι όποιοι μικροί βιοπαλαιστές δραστηριοποιούνται στις προμήθειες, και ανέδειξε ότι σε τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί επίσης να γίνεται καν λόγος για διαφάνεια.
Σημείωσε ότι είναι υπόθεση ζωής, «οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός με τον αγώνα τους να διεκδικήσουν ένα δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας. Και φυσικά, προϋπόθεση βασική είναι η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας».
- 6.602 νέα κρούσματα καταγράφηκαν την Παρασκευή, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 914.824. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 630 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν 86 νέοι θάνατοι από επιπλοκές του κορονοϊού. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών, από την αρχή της πανδημίας, ανέρχεται στις 17.779.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου