Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

Αδεια... ψυγεία

Αδεια...

Μια τραγική καθημερινή ιστορία κρύβεται πίσω από το «τουίτ» με το άδειο ψυγείο, που έγινε θέμα χτες στο διαδίκτυο, ενεργοποιώντας ένα κύμα συμπαράστασης. Τη φωτογραφία ανάρτησε μια 52χρονη, για να δείξει τις συνθήκες εξαθλίωσης στις οποίες ζει. Αυτό που προβλήθηκε από τα ΜΜΕ ήταν «η δύναμη του διαδικτύου», που «δίνει λύσεις εκεί που το κράτος απουσιάζει».

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Η αλληλεγγύη σε όποιον υποφέρει είναι επιβεβλημένη και αναγκαία, αλλά δεν είναι ούτε το διαδίκτυο, ούτε κάποιο μαγικό ραβδάκι που θα δώσει λύση στη φτώχεια και την εξαθλίωση, στις άθλιες συνθήκες που καταδικάζονται να ζουν χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, στα αδιέξοδά τους, που οξύνει διαχρονικά η αντιλαϊκή πολιτική. Οπως η ίδια η 52χρονη διηγήθηκε αργότερα στα ΜΜΕ, για πολλά χρόνια φρόντιζε μόνη της τους γονείς της, που είχαν άνοια, και επομένως δεν είχε τη δυνατότητα να δουλέψει. Οταν οι γονείς της πέθαναν, η ίδια αντιμετώπισε ψυχολογικά προβλήματα που δυσκολεύεται να διαχειριστεί, λόγω και της οικονομικής ένδειας, ενώ «κληρονόμησε» και ένα μεγάλο χρέος στη ΔΕΗ ΑΕ, που η αποπληρωμή του είναι αδύνατη με τα λεφτά του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης, το μόνο εισόδημα που διαθέτει.

... ψυγεία

Το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή, προκύπτει από παντού: Μιλάμε για ένα αντιλαϊκό κράτος, εχθρικό και στις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, χωρίς ολοκληρωμένη δημόσια και δωρεάν Πρόληψη και Πρόνοια για ανθρώπους που υποφέρουν, αφού η περίθαλψη αποτελεί ατομική ευθύνη, φορτώνοντας στην οικογένεια ασήκωτα βάρη. Ενα κράτος που διαχειρίζεται τη φτώχεια με «συνταγές» ανακατανομής από τους λιγότερο στους περισσότερο φτωχούς, όπως κάνει με τα ψίχουλα του ΚΕΑ, που στηρίζουν η ΕΕ και όλες οι κυβερνήσεις. Ενα κράτος που για τα κέρδη των ομίλων αφήνει τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά έρμαιο στις ορέξεις τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων, που σφίγγουν τη θηλιά των απειλών, των εκβιασμών και των πλειστηριασμών για να εισπράξουν. Το ψυγείο λοιπόν της φωτογραφίας στο διαδίκτυο μπορεί να γέμισε προσωρινά. Αλλά γρήγορα θα αποκτήσει ξανά την ίδια εικόνα με αυτήν προηγουμένως (όπως και χιλιάδες ακόμα ψυγεία), αν η συγκίνηση και η αγανάκτηση που προκάλεσε η φωτογραφία δεν παρακινήσουν περισσότερους να πάρουν θέση στον αγώνα ενάντια στις πραγματικές αιτίες που γεννούν τη φτώχεια, ως παράγωγο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Ενάντια στο αντιλαϊκό κράτος, που με όλες τις κυβερνήσεις και σε όλες τις εκδοχές της αστικής διαχείρισης εντείνει τα αδιέξοδα για τον λαό και στήνει στα «εννιά μέτρα» τις ανάγκες του, την ώρα που γύρω του «σφυρίζουν» τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων και των διευκολύνσεων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου