Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Καταρρέει και το παραμύθι της... «πιο ανθρώπινης μεταναστευτικής πολιτικής»


 
ΗΠΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ

Κλιμάκωση της καταστολής σε βάρος των μεταναστών και παράλληλα μέτρα για διασφάλιση φτηνών εργατικών χεριών

Μέσα στις διάφορες προπαγανδιστικές απάτες της περιβόητης «καινούργιας μέρας» που τάχα θα «ξημέρωνε» με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ περιλαμβανόταν και το παραμύθι της «πιο ανθρώπινης μεταναστευτικής πολιτικής»...

Μετά από ένα χρόνο κυβέρνησης Μπάιντεν, η ένταση της καταστολής εναντίον των μεταναστών, οι εξοργιστικές εικόνες με το μάντρωμα ανήλικων παιδιών σε άθλια κέντρα κράτησης αλλά και με τους... καουμπόηδες - συνοριοφύλακες να κυνηγούν εξαθλιωμένους μετανάστες μέσα στο ποτάμι στα σύνορα με το Μεξικό στο Τέξας, η ίδια η «αποκατάσταση» όλου του αντιμεταναστευτικού οπλοστασίου της κυβέρνησης Τραμπ, επιβεβαιώνουν τη συνέχιση της ίδιας απαράδεκτης πολιτικής. Επιβεβαιώνεται ότι με ενιαίο κριτήριο τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου, το «άνοιξε - κλείσε» στην κάνουλα των μεταναστευτικών ροών καθορίζεται αποκλειστικά με βάση τις εκάστοτε ανάγκες του για το ξεζούμισμα «φτηνής» εργατικής δύναμης...

Κατακόρυφη αύξηση στις απελάσεις με συνοπτικές διαδικασίες

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Μέσα στο 12μηνο Οκτώβρης 2020 - Σεπτέμβρης 2021 συνελήφθησαν στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού 1,7 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά.

Από αυτούς, σχεδόν τα 2/3 απελάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, με χρήση της απαράδεκτης πατέντας «Title 42». Η εν λόγω διαδικασία, που καθιερώθηκε από την κυβέρνηση Τραμπ τον Μάρτη του 2020 με πρόσχημα την πανδημία, παρακάμπτει ακόμα και τα ελάχιστα δικαιώματα της αμερικανικής νομοθεσίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, προβλέποντας την άμεση απέλασή τους προτού καν υποβάλλουν αίτηση για άσυλο. Το πρόσχημα είναι ότι δεν πρόκειται για απελάσεις, αλλά για «απωθήσεις» ατόμων από χώρες με... υψηλή μεταδοτικότητα μολυσματικών ασθενειών, όπως η πανδημία Covid-19... Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, η κυβέρνηση Μπάιντεν αξιοποιεί στο έπακρο την «Title 42» σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, να αναπαράγει όλη αυτή την προκλητική επιχειρηματολογία, ισχυριζόμενη ότι η υπόθεση αφορά δήθεν την αντιμετώπιση υγειονομικού κινδύνου λόγω της πανδημίας, από χώρες με υψηλά ποσοστά μετανάστευσης όπως η πολύπαθη Αϊτή ή η Νικαράγουα.

Τα ίδια τα στοιχεία του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για τις... «απωθήσεις» μεταναστών αποκαλύπτουν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ξεπεράσει σε απελάσεις την κυβέρνηση Τραμπ.

Τον Μάρτη του 2020 «απωθήθηκαν» από τις ΗΠΑ 7.170 άτομα, τον Απρίλη του 2020 15.544. Μερικούς μήνες αργότερα, με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Μπάιντεν, αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές και οι απελάσεις. Τον Γενάρη του 2021 «απωθήθηκαν» 64.613 άτομα. Τον Απρίλη «απωθήθηκαν» διπλάσιοι (112.022 άτομα), ενώ και τον Ιούνη του 2021 καταγράφηκαν πάνω από 105.000 «απωθήσεις»...

Ξανά σε ισχύ το πρόγραμμα «Μείνετε στο Μεξικό»

Η «Title 42» συμπληρώνεται από την επανενεργοποίηση του περιβόητου προγράμματος «Μείνετε στο Μεξικό», βάσει του οποίου όσοι μετανάστες αναζητούν άσυλο στις ΗΠΑ υποχρεώνονται να παραμένουν στο Μεξικό για όσο καιρό - μήνες ή και χρόνια - οι αμερικανικές υπηρεσίες μετανάστευσης επεξεργάζονται τα στοιχεία και τις αιτήσεις ασύλου... Συχνά, μάλιστα, αναγκάζονται να μένουν σε κέντρα με άθλιες συνθήκες, εκτεθειμένοι εκτός των άλλων και σε εγκληματικές συμμορίες που λυμαίνονται μεγάλες περιοχές στα σύνορα του Μεξικού.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποτίθεται ότι θα τερμάτιζε το εν λόγω πρόγραμμα του προκατόχου της, ωστόσο και εδώ, μετά από ένα μικρό διάλειμμα, μια... «βολική» δικαστική απόφαση επανέφερε το πρόγραμμα σε ισχύ και η σημερινή κυβέρνηση σπεύδει να το εφαρμόσει...

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωνε ότι θα παρείχε υποστήριξη και βοήθεια στα ασυνόδευτα παιδιά - μετανάστες. Υποτίθεται πως θα σταματούσε τον εγκλεισμό τους σε καταυλισμούς - στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τα στρατόπεδα - κλουβιά ωστόσο ξανάνοιξαν τον Μάρτη του 2021, με την κυβέρνηση να φυλακίζει εκεί χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά, καθώς αυξήθηκαν οι ροές ανήλικων μεταναστών από χώρες της Κεντρικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Εξοργιστικές σκηνές Φαρ Ουέστ

Χαρακτηριστικές ήταν εξάλλου και οι πιο πρόσφατες εικόνες καταστολής φέτος τον Σεπτέμβρη στην πόλη Ντελ Ρίο του Τέξας. Απελπισμένοι μετανάστες, στην πλειοψηφία από την πολύπαθη Αϊτή - με φόντο τις συνέπειες δεκαετιών ιμπεριαλιστικών «παρεμβάσεων», την τεράστια φτώχεια, τη δολοφονία του Προέδρου της χώρας τον Ιούλη και τον σεισμό των 7,2 Ρίχτερ τον περασμένο Αύγουστο - επιχειρούσαν να περάσουν στις ΗΠΑ.

Απέναντί τους η κυβέρνηση Μπάιντεν αντέταξε άγρια καταστολή και σκηνές Φαρ Ουέστ. Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες με τους έφιππους συνοριοφύλακες να κυνηγούν τους μετανάστες, να τους αρπάζουν και να τους τραβούν από τα ρούχα μέσα στο ποτάμι που χωρίζει τις ΗΠΑ από το Μεξικό, να τους επιτίθενται χρησιμοποιώντας μακριά χαλινάρια ως μαστίγια και λάσα... σε σκηνές που θύμιζαν καουμπόηδες σε ροντέο!

Την ίδια ώρα, χιλιάδες Αϊτινοί απελαύνονταν με συνοπτικές διαδικασίες, με αεροπλάνα να μεταφέρουν στο Πορτ-Ο-Πρενς τουλάχιστον 700 μετανάστες ημερησίως...

Ο δε Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Αλ. Μαγιόρκας, μετέβη στο Ντελ Ρίο, διαμηνύοντας πως οι Αϊτινοί μετανάστες λαμβάνουν ψευδείς πληροφορίες ότι θα τους επιτραπεί να μείνουν στις ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας πως οι αμερικανικές αρχές θα επιταχύνουν τη διαδικασία επαναπατρισμού τους στην Αϊτή... επειδή είναι «ασφαλής η επιστροφή» στη χώρα τους!

Η δε αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις μετέβη τον Ιούνη στη Γουατεμάλα συνιστώντας, δίχως ίχνος ντροπής, στους απελπισμένους φτωχούς να μην έρθουν στις ΗΠΑ...

Διαιώνιση ομηρίας και φτηνά εργατικά χέρια

Την ίδια ώρα, βέβαια, που εντείνει την καταστολή κατά των μεταναστών, η κυβέρνηση Μπάιντεν παίρνει μέτρα για τη διασφάλιση φτηνών εργατικών χεριών σε τομείς και κλάδους που τους έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο.

Μεταξύ άλλων, ανοιγοκλείνοντας την κάνουλα των μεταναστευτικών ροών, επιχειρεί να διαχειριστεί ελλείψεις εργαζομένων σε θέσεις που εκθέτουν το προσωπικό σε μεγαλύτερους κινδύνους λόγω πανδημίας, προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού κ.ά.

Ετσι, στο νομοσχέδιο «Build Back Better», το λεγόμενο «κοινωνικό πακέτο», που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και βρίσκεται για νέα ενδοαστικά παζάρια στη Γερουσία, προβλέπονται μια σειρά μέτρα «χαλάρωσης» της μεταναστευτικής πολιτικής για εργατικό δυναμικό που βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σχετικές αναλύσεις, αναμένεται να «επωφεληθούν» περίπου 7 εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονταν στις ΗΠΑ πριν την 1η Γενάρη 2011. Αυτοί θα δικαιούνται άδεια εργασίας και διαμονής για πέντε χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για μία πενταετία - με την ομηρία τους να παρατείνεται - θα δικαιούνται έκδοση διπλώματος οδήγησης και ταξιδιωτικών εγγράφων που θα επιτρέψουν τη μετάβασή τους στο εξωτερικό. Θα μπορούν επίσης να «επωφεληθούν» από τις 222.000 οικογενειακές άδειες εργασίας και διαμονής και τις άλλες 157.000 άδειες εργασίας που δεν δόθηκαν για διάφορους λόγους μεταξύ 1992-2021.


Δ. Ορφ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου