Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση στο μνημείο του ΔΣΕ στη Φλώρινα


Η Φλώρινα ο σταθμός της τελευταίας μέρας της εκδρομής των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τα πανεπιστήμια της Αττικής. 

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έκαναν πορεία από το ΚΤΕΛ της Φλώρινας στο κέντρο της πόλης και στη συνέχεια, κατέληξε στο μνημείο για τη μάχη της Φλώρινας. Εκεί, στο μνημείο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με ομιλητή τον Γ. Κουδούνα, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και Γραμματέας της ΤΕ Φλώρινας. Επίσης, έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και μέσα σε ιδιαίτερο κλίμα συγκίνησης ακούστηκε το πένθιμο εμβατήριο.

Στην ομιλία του ο Γ. Κουδούνας αναφέρθηκε στην ιστορία του μνημείου, αλλά και στη μάχη της Φλώρινας και το ανοσιούργημα που έχωσε νεκρούς και ζωντανούς μαχητές του ΔΣΕ σε ένα λάκκο στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το μνημείο, ενώ αναφέρθηκε γενικότερα στον τιτάνιο αγώνα του ΔΣΕ.

Μια αναλυτική περιγραφή της μάχη της Φλώρινας είχαν την ευκαιρία να ακούσουν και στο πούλμαν καθώς μετέβαιναν στη Φλώρινα οι εκδρομείς, από τον Θανάση Λεκάτη, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Video 

«Η ανάδειξη του αγώνα του ΔΣΕ έχει τεράστια σημασία. Τιμάμε τον ΔΣΕ, την προσφορά του και εμπνεόμαστε από τον τιτάνιο αγώνα του. Μελετάμε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε. Αυτή είναι η καλύτερη και μεγαλύτερη τιμή για τους χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ που "έπεσαν σε άνιση μάχη κι αγώνα"», τόνισε στην εκδήλωση ο Γ. Κουδούνας και συνέχισε μεταξύ άλλων:

«Και σε αυτά εδώ τα βουνά, αλλά και σε όλη σχεδόν τη χώρα στάθηκαν αντικριστά για 3,5 χρόνια την περίοδο 1946-1949:

Από τη μια μεριά αυτοί που νίκησαν τη ναζιστική πολεμική μηχανή του Χίτλερ και του Μουσολίνι, αυτοί που έσωσαν το λαό από την πείνα και τον εξευτελισμό των δυνάμεων Κατοχής και τον οδήγησαν στο δρόμο της λευτεριάς, οι αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Ολοι τους παιδιά και εγγόνια αγροτών, εργατών και εργατριών, παιδιά και εγγόνια αγωνιστών που δεν δέχονταν να σκύβουν το κεφάλι στην εργοδοτική και κρατική βία και βρέθηκαν κατά χιλιάδες στις εξορίες και τις φυλακές.

Και από την άλλη μεριά ένας στρατός στην υπηρεσία ανθρώπων που εγκατέλειψαν το λαό στις τύχες του κατά την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα, άλλων που συνεργάστηκαν με τον κατακτητή, θησαύρισαν από τη μαύρη αγορά ή εξαργύρωσαν τη σιωπή τους για να σώσουν το τομάρι τους.

Ενας στρατός στην υπηρεσία της αστικής τάξης, που ανασυγκροτήθηκε για να συντρίψει το λαϊκό κίνημα, να εδραιώσει ξανά την εξουσία της και να δέσει πάλι το λαό στο ζυγό της εκμετάλλευσης.(...)

Αυτές οι δυνάμεις βρέθηκαν αντιμέτωπες στα 3,5 χρόνια που κράτησε ο αγώνας του ΔΣΕ. Δυο κόσμοι ριζικά διαφορετικοί.

Οι δύο εντελώς αντίθετοι και εχθρικοί κόσμοι, που αναμετρήθηκαν τότε, παραμένουν το ίδιο εχθρικοί και ασυμφιλίωτοι και σήμερα. Το βλέπουν καθημερινά όλοι όσοι υποφέρουν από την επίθεση διαρκείας σε βάρος των πιο βασικών δικαιωμάτων τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υψηλή κερδοφορία των μονοπωλίων.

Η περίοδος που διανύουμε είναι αποκαλυπτική και διδακτική για όσους διατηρούν ακόμα προσδοκίες για έναν πιο ανθρώπινο και κοινωνικά δίκαιο καπιταλισμό. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ το δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Την ίδια στιγμή, τόσο στην περιοχή μας όσο και σε άλλα σημεία του πλανήτη εξελίσσονται πολυεπίπεδοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί που -πέραν των επιδιώξεων των επιμέρους αστικών τάξεων- αποτυπώνουν τη σκληρή επιθετική πολιτική των ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα έναντι της ανερχόμενης Κίνας. Αλλά και η συζήτηση για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, το πράσινο New Deal, η προώθηση των ΑΠΕ αποδεικνύει ότι από τη μια μεριά βρίσκεται η αστική τάξη με τους πολιτικούς εκφραστές της και από άλλη η εργατική τάξη με το Κόμμα της. Το Κομμουνιστικό Κόμμα, που δίπλα του θέλει να συμπορευθούν εργαζόμενοι, νεολαίοι, λαϊκά στρώματα ώστε να πολλαπλασιαστούν οι εστίες της αντίστασης, να μείνουν στα χαρτιά οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, να μπει στο επίκεντρο της συζήτησης, του προβληματισμού και της διεκδίκησης το ζήτημα των σύγχρονων κοινωνικών λαϊκών αναγκών, αλλά και των αιτιών που αυτές οι ανάγκες όχι μόνο δεν ικανοποιούνται, αλλά συνεχώς υποβαθμίζονται και υπονομεύονται.

Το κάλεσμα του Κόμματος, "μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό" δεν είναι απλά και μόνο ένα σύνθημα του για να στολίσουμε τις εκδηλώσεις μας. Είναι ένα σύνθημα που στην κυριολεξία γεννήθηκε, δοκιμάστηκε, αγκαλιάστηκε μέσα στις μεγάλες και σκληρές μάχες του σήμερα αλλά και ολόκληρης της ιστορίας του Κόμματος.

Το σημερινό μας κάλεσμα για αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ έρχεται από μακρυά, πατά στην ιστορική εμπειρία και στη γνώση, πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής».

 

Καθ’ οδόν προς την Καστοριά, για την τριήμερη εκδήλωση σε μέρη που έδρασε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου