Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Το μαχαίρι δεν θα φτάσει στο κόκαλο όσο υπάρχει το πλαίσιο που γεννάει τέτοιες συμπεριφορές


Σήμερα απολογείται στην ανακρίτρια ο Δ. Λιγνάδης

Ο συνήγορος του σκηνοθέτη - ηθοποιού Δημήτρη Λιγνάδη, Αλ. Κούγιας, προσέβαλε χτες τη διαδικασία και βγαίνοντας από το γραφείο του εισαγγελέα, δήλωσε πως δεν έπρεπε με βάση τις κατηγορίες που αποδίδονται στον πελάτη του να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης. «Εμφανιστήκαμε με τον κ. Δημήτρη Λιγνάδη στην κα ανακριτή και υποβάλαμε ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας, καθώς ο αρμόδιος εισαγγελέας περιόρισε το υλικό στην κατάθεση όσων έκαναν μηνύσεις (...)», είπε.

Αναφερόμενος μάλιστα σε μέρος της δικογραφίας, ο συνήγορος του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού συνέχισε την τακτική σπίλωσης των μαρτύρων, ενώ προσπάθησε να αποδομήσει και τις καταθέσεις τους. Είπε μεταξύ άλλων ότι «οι δυο φερόμενοι ως παθόντες είναι Αιγύπτιοι» και πρόσθεσε ότι «προκαλείται απόλυτη ακυρότητα όταν ο φερόμενος ως δράστης δεν κληθεί προηγουμένως να λάβει αντίγραφα των καταγγελιών και να καταθέσει ρητές εξηγήσεις». Αρνήθηκε τις βαρύτατες κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο εντολέας του, λέγοντας πως οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται «δεν υπάρχουν». Τόνισε πως «αυτά που ακούγονται περί 41 μαρτύρων είναι μύθος».

Ο Δημήτρης Λιγνάδης πήρε προθεσμία για να απολογηθεί στην ανακρίτρια σήμερα το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται ότι ο συνήγορός του από προχτές απαξιώνει τους μηνυτές, λέγοντας πως πρόκειται για «αναξιόπιστες προσωπικότητες που λένε χοντροκομμένα ψέματα» και περιγράφει τους μάρτυρες ως «"επαγγελματίες" ομοφυλόφιλους, οι οποίοι ως επάγγελμα έχουν την επ' αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους». Τα λεγόμενά του έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.

Παράλληλα, χτες, στον εισαγγελέα προσήλθαν και οι δικηγόροι του Νίκου Σ., για να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία του εντολέα τους και να δηλώσουν ότι είναι στη διάθεση των αρχών. Ο Νίκος Σ. υπενθυμίζεται ότι είναι ο πρώτος άνθρωπος που είχε καταγγείλει τον Δ. Λιγνάδη σε διαδικτυακή συνέντευξη και παρόλο που ο φερόμενος βιασμός του έχει παραγραφεί, μπορεί να καταθέσει ως μάρτυρας στην έρευνα.

«Ως προσπάθεια του Α. Κούγια να αποθαρρύνει θύματα και μάρτυρες» σχολίασε ο Γιάννης Βλάχος, δικηγόρος του 25χρονου που καταγγέλλει πως βιάστηκε από τον σκηνοθέτη όταν ήταν 14 χρονών. «Η απελπισία και η ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων δεν πρέπει να αποτελέσει λόγο για να δηλητηριαστεί περαιτέρω ο Ελληνας πολίτης που παρακολουθεί με τρόμο και απέχθεια όσα δυστυχώς συνέβησαν και αποκαλύπτονται καθημερινά. Δεν προσφέρεται ο ανθρώπινος πόνος και το σιωπηλό τραύμα αυτών των ανθρώπων για κομματική εκμετάλλευση», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Επίσης, χτες στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο πήγε ο πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Πασχάλης Τσαρούχας. «Μας έχει καλέσει ο κ. εισαγγελέας να καταθέσουμε όλους τους φακέλους που έχουμε για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας», δήλωσε μπαίνοντας. Εξερχόμενος, τόνισε πως οποιοδήποτε νέο στοιχείο θα συμπληρωθεί και θα πάρει και αυτό το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού του ΣΕΗ παρέδωσε στον εισαγγελέα το υλικό που έχει συλλέξει το πειθαρχικό όργανο του Σωματείου για περιπτώσεις έκνομων συμπεριφορών από ανθρώπους του θεάτρου σε βάρος συναδέλφων τους ή άλλων προσώπων. Οι καταγγελίες είναι εκατοντάδες, χωρίς να σημαίνει πως όλες αφορούν σοβαρά περιστατικά σεξουαλικής βίας που μπορούν να ελεγχθούν ποινικά και ως προς τους χρόνους παραγραφής, αλλά και ως προς τη δυνατότητα συλλογής επιπρόσθετων στοιχείων.

Πειθαρχική έρευνα ξεκινά ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας, ύστερα από τις δηλώσεις των δύο πλευρών στην υπόθεση του κατηγορούμενου για βιασμό κατά συρροή, πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού, Δ. Λιγνάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Πειθαρχικό Συμβούλιο ο Αλέξης Κούγιας (υπεράσπιση Λιγνάδη) καλείται να παρέχει εξηγήσεις για δηλώσεις που έχει κάνει σχετικά με την επίμαχη υπόθεση, ενώ ο Γιάννης Βλάχος (πολιτική αγωγή), που εκπροσωπεί τον 25χρονο μηνυτή, για δημοσιοποίηση περιεχομένου της δικογραφίας.

Στήριξη Μητσοτάκη στην Μενδώνη

Στο μεταξύ, με μία αποστροφή του λόγου του κατά την τοποθέτησή του ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε χτες σαφές μήνυμα στήριξης στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ενόψει και της σημερινής συζήτησης στη Βουλή.

«Είμαστε ένα συλλογικό όργανο και πάντα στεκόμαστε ο ένας στον άλλο στα δύσκολα. Κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιήσει διάφορους υπουργούς, των οποίων τις παραιτήσεις έχει ζητήσει», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, θυμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Λίνα Μενδώνη έχει «βοηθήσει» αρκετούς υπουργούς λύνοντας θέματα συναρμοδιοτήτων.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Το μαχαίρι δεν θα φτάσει στο κόκαλο όσο υπάρχει το πλαίσιο που γεννάει τέτοιες συμπεριφορές

Στο ζήτημα των αποκαλύψεων αυτών των ημερών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στη συνέντευξη του στην ιστοσελίδα «Militaire» και τον Π. Καρβουνόπουλο. Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

-- Εχουμε αυτές τις μέρες αυτό το θέμα με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις - παρενοχλήσεις (...) Θα ήθελα να ρωτήσω αν πιστεύετε γι' αυτό το θέμα ότι μπορεί να έχει και πολιτικές προεκτάσεις, όπως φημολογείται τις τελευταίες ημέρες, και αν πιστεύετε ότι αυτή τη φορά θα έχουμε μια πραγματική κάθαρση ή θα ζήσουμε περιπτώσεις όπως στο παρελθόν, που απλά «έσπασε το απόστημα».

-- Καταρχήν, η άποψή μας είναι ότι το μαχαίρι πρέπει να πάει μέχρι το κόκαλο. Πρέπει να βγουν να μιλήσουν, να μη φοβούνται όσοι έχουν υποστεί τέτοια ζητήματα. Ιδιαίτερα θέλω να τονίσω και να επισημάνω, και να το ξεχωρίσω, παρότι όλα είναι προβλήματα: Η σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων παιδιών - κοριτσιών και αγοριών - είναι όχι απλώς απαράδεκτη, είναι εγκληματική πράξη και ως τέτοια πρέπει να διώκεται με την ανωτέρα των ποινών. Οπως επίσης η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών και μια σειρά άλλες τέτοιου είδους κακοποιήσεις που συμβαίνουν σ' αυτήν την κοινωνία, και που βέβαια δεν είναι μόνο στο χώρο του θεάτρου. Γιατί το ζήτημα πάει να περιοριστεί μόνο στον χώρο του Πολιτισμού. Ενώ είναι σε κάθε εργασιακό χώρο και είναι πιο άγρια τα πράγματα - ή εξίσου άγρια, για να μην μπαίνουμε σε αυτήν τη σύγκριση, που δεν είναι και σωστή. Είναι εξίσου άγρια, και συμβαίνουν συνεχώς τέτοιες κακοποιήσεις από εργοδότες, από ανθρώπους που έχουν εξουσία σε συγκεκριμένους χώρους. Αρα αυτά τα ζητήματα πρέπει να αναδειχθούν, πρέπει να λυθούν.

Ομως σας λέω ειλικρινέστατα ότι δεν έχω πολλές ελπίδες και πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκαλο, που ποτέ δεν έφτασε, ή ότι θα γίνει πραγματική κάθαρση και θα σταματήσει η ουσία. Γιατί, ξαναλέω, δεν σταματάνε να υπάρχουν οι συνθήκες και το πλαίσιο που γεννούν τέτοιες συμπεριφορές, και αυτό δεν είναι άλλο από το κοινωνικό πλαίσιο που υπάρχει. Μιλάμε για ένα σύστημα βάρβαρο, σάπιο, διεφθαρμένο, που έχει φτάσει στα όριά του και που χρειάζεται εντελώς να αναγεννηθεί εκ βάθρων. Πρέπει να ξεριζωθεί αυτό το σύστημα, αυτή είναι η άποψή μας, εκ βάθρων, σε όλες του τις εκφάνσεις. Και σε αυτόν τον τομέα που συζητάμε τώρα, αλλά και σε άλλα ζητήματα που αφορούν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων ανθρώπων, κατηγοριών λόγω φύλου, ιδιαιτεροτήτων. Αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα και φοβάμαι ότι θα γίνει προσπάθεια και συγκάλυψης και αποπροσανατολισμού ξανά, με κάποια ημίμετρα που θα παρθούν. Θα βγουν και κάποιοι ως εξιλαστήρια, θα τιμωρηθεί η δράση τους - και πολύ σωστά θα κάνουν να κλειστούν και να μη βγουν από τη φυλακή - αλλά θα συνεχίσει να υπάρχει αυτός ο βόρβορος, όταν δεν παίρνονται μέτρα, παρά μόνο ημίμετρα. Και τέτοια ημίμετρα είναι τάχα μου διάφοροι κώδικες δεοντολογίας σε εργασιακούς χώρους και πάει λέγοντας. Εχουμε ξαναζήσει τέτοιους κώδικες και αποτέλεσμα δεν είδαμε. Η άποψή μας είναι επίσης ότι πρέπει να αυστηροποιηθεί πάρα πολύ ο Ποινικός Κώδικας γύρω από τέτοιας φύσης εγκλήματα, ιδιαίτερα όταν αφορούν ανήλικα παιδιά και γυναίκες.

 

2 σχόλια:

  1. Δεν το καταλαβαίνουν;;;

    Οι καταγέλαστοι μεγαλοδικηγόροι των βιαστών και των παιδεραστών (σύμφωνα με δεκάδες καταγγελίες τουλάχιστον), που βγαίνουν με τις ώρες στα κανάλια (άραγε πως τα καταφέρνουν;;;;), για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόητα, ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ότι:

    — Προκαλούν

    — Δεν τους πιστεύει κανείς

    — Εκθέτουν στην ουσία τους πελάτες τους

    — Εκθέτουν την χώρα διεθνώς

    — Καταλαβαίνουν ΟΛΟΙ γιατί μέχρι σήμερα δεν έβγαιναν να πουν την αλήθεια ένα σωρό κόσμος!

    Faros΄s

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βόθρος, Πομπηία, αυτό αποπνέει το σύστημά σας

    Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε!

    «Οι ευθύνες, οι βασικές, είναι κατά τη γνώμη μας η διατήρηση ενός κοινωνικού, οικονομικού, εργασιακού και νομοθετικού πλαισίου που παράγει δράστες και θύματα.
    Ενώ ταυτόχρονα εκβιάζει τη σιωπή τους.
    Και αυτά δε συμβαίνουν μόνο στο χώρο του πολιτισμού.
    Οι άθλιες εργασιακές σχέσεις, η αβεβαιότητα, η ανεργία φτιάχνουν θύματα και φτιάχνουν και θύτες.

    Το σπάσιμο της σιωπής είναι σε ατομικό επίπεδο μια γενναία πράξη για την τιμωρία των ενόχων.
    Όμως, το επόμενο βήμα είναι η αποκάλυψη, η αναμέτρηση με τους κοινωνικούς καταναγκασμούς που διευκολύνουν τους δράστες και που επιβάλουν σιωπή.

    Μην κάνετε ότι αιφνιδιάζεστε για την κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, όπου τέτοια φαινόμενα «πηγάζουν από την αδυναμία του ενός και από τη δύναμη που έχει ο άλλος μέσα σε ένα βάρβαρο σύστημα».

    Ζούμε τη μπόχα που αναδύεται και που είναι αποτέλεσμα ενός σάπιου συστήματος που προβάλει «αξιακούς κώδικες» μιας αχαλίνωτης βαρβαρότητα, που επιβεβαιώνουν τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος, όπως οι διαστροφές που προβάλλονται από το διαδίκτυο, τα ναρκωτικά, μέχρι και η ίδρυση κομμάτων παιδόφιλων σε άλλες χώρες της ΕΕ. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, είναι παγκόσμιο, είναι η βρωμερή ανάσα ενός συστήματος που έχει ξεπεραστεί.

    Βόθρος, Πομπηία, αυτό αποπνέει το σύστημά σας».

    Θανάσης Παφίλης

    Faros; s

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου