Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Χαμηλότεροι μισθοί και «πρωταθλήτριες» στην «ευελιξία»


Μια ενδεικτική εικόνα για τους χαμηλότερους μισθούς και ημερομίσθια των γυναικών στη χώρα μας αποτυπώνουν τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιεί ο ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα, που αφορούν τον Νοέμβρη του 2021, στο σύνολο των επιχειρήσεων το μέσο ημερομίσθιο (τακτικών αποδοχών) των γυναικών (40,74 ευρώ) υπολείπεται κατά 7,38 ευρώ εκείνου των ανδρών (48,12 ευρώ).

Στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα οικοδομοτεχνικά έργα) ο μέσος μισθός των γυναικών περιορίζεται σε 870,04 ευρώ, ενώ για τους άνδρες υπολογίζεται σε 1.048,64 ευρώ. Δηλαδή ο μέσος μισθός των γυναικών είναι κατά 17% χαμηλότερος από τον μέσο μισθό των ανδρών, ενώ υπολείπεται κατά 8,82% (94,77 ευρώ) από τον μέσο μισθό του συνόλου των μισθωτών (964,81 ευρώ) στις κοινές επιχειρήσεις.

Το ποσοστό των γυναικών αγγίζει το 46,95% στο σύνολο των ασφαλισμένων, «πέφτει» ωστόσο στο 43,58% όσον αφορά τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση. Αντιθέτως, στη μερική απασχόληση οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 53,66%, δηλαδή την πλειοψηφία των ασφαλισμένων.

Το γεγονός ότι οι γυναίκες κρατούν τα πρωτεία στη μερική απασχόληση έχει τη δική του συμβολή στο άνοιγμα της «ψαλίδας» στις μισθολογικές τους αποδοχές. Τα παραπάνω δεν αποτυπώνουν το πρόβλημα στο σύνολό του, καθώς το ύψος του μεροκάματου και η ενδεχόμενη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα δεν καταγράφονται στα επίσημα στοιχεία όταν πρόκειται για ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου