Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα δίνουν οι αγρότες πάνω στην Εθνική Οδό

 
Η παραπέρα κλιμάκωση της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης, με στόχο την ενίσχυση της αγωνιστικής πίεσης προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη των Μπλόκων που πραγματοποιήθηκε την στη Νίκαια της Λάρισας.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι 29 μπλόκων και δεκάδων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών από όλη τη χώρα.

Αναπτύχθηκε ανοιχτή, διεξοδική, γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση για την παραπέρα πορεία της πανελλαδικής αγροτικής κινητοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 10 μέρες. Σε όλες τις τοποθετήσεις εκφράστηκε με μαχητικότητα, η διάθεση για κλιμάκωση του αγώνα.

«Αυτό που φοβούνται είναι η οργάνωσή μας και ο πανελλαδικός συντονισμός...»

Παρουσιάζοντας την εισήγηση στη σύσκεψη της Κυριακής, ο Ρίζος Μαρούδας, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου Νίκαιας και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, τόνισε την ανάγκη της παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα, επισημαίνοντας ότι ήδη η κυβέρνηση νιώθει έντονα την αγωνιστική πίεση των μπλόκων και αυτό φανερώνεται από τις επιθέσεις που εξαπολύει η κυβέρνηση.«Αυτό που φοβάται πολύ η κυβέρνηση είναι η ενότητα, η οργάνωση και ο πανελλαδικός συντονισμός», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε : «Η κυβέρνηση ίσως και να ελπίζει ότι οι αγρότες θα κουραστούμε ν' αγωνιζόμαστε, θ' απογοητευτούμε και θα τα παρατήσουμε. Μάταια το ελπίζει. Την προειδοποιούμε ότι, όχι μόνο δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για ν' αυξήσουμε την αγωνιστική πίεση, αναγκάζοντάς την να ικανοποιήσει τα αιτήματα επιβίωσης μας». Σε σχέση με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, για "κατ επάγγελμα διαδηλωτές", τόνισε πως " εμείς δίνουμε μια μάχη για να μπορούμε να καλλιεργούμε και αύριο, για να έχουν οι οικογένειες μας, μιαν αξιοπρεπή ζωή.  Ο μόνος υποκινητής των κινητοποιήσεών μας είναι τα άλυτα προβλήματα της αγροτιάς. Αυτά μας έβγαλαν μαζικά στους δρόμους ενωμένους και αποφασισμένους. "Σε σχέση με τα μέτρα που έχει εξαγγείλει μέχρι τώρα η κυβέρνηση τόνισε πως, «όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στα συγκεκριμένα αιτήματα που προβάλλουμε και δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν μας προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση.

Εμείς διεκδικούμε κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα και η κυβέρνηση εξήγγειλε κάλυψη του 80% για το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβρη του 2021 και του 50% για τον Γενάρη και τον Φλεβάρη του 2022, διάστημα που οι αρδευτικές ανάγκες είναι πολύ μικρότερες, άρα λιγότερη και η κατανάλωση ρεύματος.

Εμείς διεκδικούμε αφορολόγητο πετρέλαιο και η κυβέρνηση απλώς επαναφέρει παλιότερη απόφαση για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, όχι για όλους, αλλά για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία περίπου στο 1/3 των αγροτών, όμως όλων των αγροτών τα τρακτέρ καίνε πετρέλαιο.

Τα 50 εκατομμύρια που εξήγγειλε η κυβέρνηση ως επιστροφή φόρου καυσίμων αφορά μόνο σε μια χρονιά και είναι ξεδιάντροπη κοροϊδία όταν το 2016 που έκοψαν την επιστροφή ήταν 175 εκατομμύρια τον χρόνο.

Εμείς διεκδικούμε επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων και η κυβέρνηση ανακοινώνει επιδότηση - κοροϊδία 7% μόνο για τις ζωοτροφές και μόνο για τα έξοδα των κτηνοτρόφων στο διάστημα από τον Γενάρη έως τον Μάρτη του 2022.

Όσο για τον ΦΠΑ το υπουργείο δεν γνωρίζει αλήθεια ότι είναι ουδέτερος φόρος για όσους κρατάνε λογιστικά βιβλία που είναι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών; Επίσης δεν γνωρίζει πως ο ΦΠΑ στα λιπάσματα ήταν ήδη στο 13% όταν έκαναν την εξαγγελία πως τον μειώνουν από 24% στο 13% και μετά το άλλαξαν στο 6%; Είναι τόσο άσχετοι ή στόχο έχουν να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο που δεν γνωρίζει τι ισχύει ώστε να στραφούν ενάντια στους αγρότες και τα μπλόκα μας;».

Στις παρεμβάσεις που έγιναν από εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και μπλόκων από πολλές περιοχές της χώρας, τονίστηκε η ανάγκη παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία, αλλά και κόντρα στις ύπουλες επιθέσεις που εκδηλώνονται από διάφορες πλευρές εναντίον του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Παράλληλα, αναφέρθηκαν σε πολύμορφες δράσεις που ήδη έχουν κάνει και θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτό της κλιμάκωσης, η πανελλαδική σύσκεψη αποφάσισε:

1. Να ενισχυθούν με επιπλέον τρακτέρ τα υπάρχοντα μπλόκα και να στηθούν κι άλλα σε περιοχές όπου υπάρχουν οι δυνατότητες, καθώς υπάρχουν ακόμα αρκετές εφεδρείες στα χωριά που πρέπει να αξιοποιηθούν. 

2. Να οργανωθούν, κατά τακτά διαστήματα, πανελλαδικά συντονισμένες δράσεις: την Τρίτη στα διόδια, την Τετάρτη αποκλεισμοί εθνικών οδών. 

3. Να ζητηθεί από την κυβέρνηση  απάντηση για την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων, όπως έχουν καθοριστεί από τις συνελεύσεις των Μπλόκων. Σε αυτό το πλαίσιο ζητάνε συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό. 

Αποφασίστηκε, επίσης, να απευθυνθεί κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν περισσότερο την ενεργή εργατική - λαϊκή στήριξη στα δίκαια αιτήματα και στον αγώνα επιβίωσης των  βιοπαλαιστών αγροτών.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

-- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

-- Τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Μετά τη σύσκεψη αποφασίστηκε να μεταβούν στο Μπλόκο της Νίκαιας με σκοπό να προχωρήσουν στον αποκλεισμό της ΠΑΘΕ.

 Με τα τρακτέρ στα μπλόκα, οι βιοπαλαιστές αγρότες δίνουν αγώνα για να επιβιώσουν

1 σχόλιο:

  1. https://prin.gr/2022/02/sygkrotisi-mpolsebikon/ Ονειρα θερινής νυκτός και οπορτουνιστικά κουραφέξαλα των τροτσκιστών του ΝΑΡ. Η Πραγματικότητα όμως είναι πεισματάρα. Ο ΛΕΝΙΝ έφτιαξε το κόμμα των Μπολσεβίκων το 1903 σε ανοιχτή σύγκρουση με τους φορείς όλων των οπορτουνιστικών απόψεων και με γραμμή κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός έκαναν όσους ελιγμούς χρειαζόταν με τις θέσεις του Απρίλη είπαν τελειώσαμε με την Φεουδαρχία έχουμε καπιταλισμό δεν μπήκαν ποτέ στην αριστερή κυβέρνηση Κερένσκι και την ανέτρεψαν. Αυτή η γραμμή δικαιώθηκε παντού και καμία άλλη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου