Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


13/02/1888

Γεννήθηκε, ο αποκαλούμενος “Γέρος της Δημοκρατίας”, Γεώργιος Παπανδρέου 

Ο αντικομμουνιστής «Γέρος της Δημοκρατίας»

13/02/1894

Οι αδελφοί Λιμιέρ εφευρίσκουν μία συσκευή που την ονομάζουν κινηματογράφο. Λειτουργεί ως κάμερα και ως μηχανή προβολής.

13/02/1899

Πεθαίνει ο Ανδρέας Συγγρός, Ελληνας επιχειρηματίας, πολιτικός και  επίσημα χαρακτηρισμένος ως εθνικός ευεργέτης!!! Η πραγματικότητα βέβαια είναι τελείως διαφορετική (Γεν. 12/10/1830) 

Ο «λωποδύτης φιλάνθρωπος» Ανδρέας Συγγρός

13/02/1945

Ο σοβιετικός στρατός απελευθερώνει τη Βουδαπέστη. Στις μάχες για την απελευθέρωσή της από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής, που διήρκεσαν ενάμισι μήνα, ο Κόκκινος Στρατός είχε 80.000 νεκρούς και 240.000 τραυματίες.

13/02/1945

Ξεκινάει ο διήμερος βομβαρδισμός της Δρέσδης από την βρετανική και αμερικανική αεροπορία, που άφησε πίσω του πάνω από 120.000 νεκρούς. Πάνω από το 90% του ιστορικού κέντρου της πόλης καταστράφηκε, μαζί με σημαντικά πολιτιστικά μνημεία. Πρόκειται για έναν εγκληματικό βομβαρδισμό που δεν εξυπηρετούσε απολύτως καμιά στρατιωτική σκοπιμότητα. 

Ο βομβαρδισμός της Δρέσδης

13/02/1947

Με συνδυασμένο χτύπημα το συγκρότημα ανταρτών της Λακωνίας απελευθερώνει 224 κρατούμενους αγωνιστές από τις φυλακές της Σπάρτης.

Την ίδια ημέρα τμήματα του ΔΣΕ μπαίνουν στο Κιλκίς και τη Νιγρίτα, ενώ βάλλουν και κατά της Φλώρινας. 

Ο ΔΣΕ απελευθερώνει 224 κρατούμενους αγωνιστές από τις φυλακές της Σπάρτης

13/02/1961

Διαστημόπλοιο που θα φθάσει στην Αφροδίτη το Μάη ανακοινώνει πως εκτόξευσε η ΕΣΣΔ, που παραμένει πρωτοπόρα στην εξερεύνηση του διαστήματος.

13/02/1963

Διαδήλωση φοιτητών που κράτησε 7 ώρες με σύνθημα «Παιδεία – Δημοκρατία». Κινητοποιήθηκαν πάνω από 3.000 αστυνομικοί. Στις συγκρούσεις που έγιναν τραυματίστηκαν 10 φοιτητές και ένας αστυνομικός.

13/02/1975

Με την ανακήρυξη «Τουρκικού Ομόσπονδου Κράτους της Κύπρου» ο Ντενκτάς προχωρά στην εδραίωση των τετελεσμένων του «Αττίλα».

13/02/1991

Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο, οι Αμερικανοί χτυπούν υπόγειο καταφύγιο της Βαγδάτης με δύο κατευθυνόμενες με λέιζερ «έξυπνες βόμβες». Εκατοντάδες άμαχοι Ιρακινοί, μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά, πεθαίνουν με φρικτό τρόπο.

 

3 σχόλια:

  1. 13/02/1945

    Ο σοβιετικός στρατός απελευθερώνει τη Βουδαπέστη. Στις μάχες για την απελευθέρωσή της από τις Γερμανικές δυνάμεις κατοχής, που διήρκεσαν ενάμισι μήνα, ο Κόκκινος Στρατός είχε 80.000 νεκρούς και 240.000 τραυματίες............ Η Θυσία του κόκκινου στρατού έδωσε την δυνατότητα στον λαό να ξεκινήσει την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού. Αν δεν ήταν εκεί η οπορτουνιστική 5η φάλαγγα θα έπνιγε τα πάντα στο αίμα όπως το 1919. Λούφαξαν σαμπόταραν την γρήγορη εδραίωση του Σοσιαλισμού και περίμεναν την 5η Μάρτη του 1953 με τον ...θάνατο.... του Ι.Β ΣΤΑΛΙΝ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ....Ο Ιμρε Νάγκι, που εκτελούσε χρέη πρωθυπουργού της ΛΔ Ουγγαρίας, από τις 24 Οκτώβρη 1956 αποδείχτηκε ότι δεν ήταν απλά ένας οπορτουνιστής ή - όπως η αστική προπαγάνδα τους ονομάζει - ένας «μεταρρυθμιστής», προκειμένου να... αναπνεύσει η δημοκρατία και η ελευθερία που δήθεν καταστέλλονται από την επανάσταση και το σοσιαλισμό. Αυτή η προπαγάνδα άλλωστε ήταν αιχμή της αντικομμουνιστικής - αντισοσιαλιστικής εκστρατείας του ιμπεριαλισμού, αμέσως μετά τον πόλεμο. Ο Ιμρε Νάγκι ήταν ένας αντεπαναστάτης, αφού υποστήριζε ανοιχτά τις ενέργειες για την ανατροπή της εργατικής εξουσίας. Πήρε ο ίδιος μέτρα για την ενίσχυση, και μάλιστα σε δυνάμεις και όπλα από το εξωτερικό, της αντεπανάστασης. Ηταν αυτός που σαν πρωθυπουργός, με το ξέσπασμα των γεγονότων στις 23 Οκτώβρη 1956 άνοιξε τα σύνορα με την Αυστρία και μπήκαν ανεξέλεγκτα όλα τα φασιστικά, αντιδραστικά στοιχεία που είχαν εγκαταλείψει την Ουγγαρία μετά την επανάσταση και τη νίκη της λαϊκής δημοκρατίας. Ετσι διείσδυσαν στην Ουγγαρία χιλιάδες οπλισμένοι φυγάδες από το εξωτερικό. Δηλαδή δυνάμεις οργανωμένες από τους καπιταλιστές και τσιφλικάδες της Ουγγαρίας που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά την επανάσταση. Ετσι εξελίχτηκε ανοιχτό ένοπλο πραξικόπημα για την καπιταλιστική παλινόρθωση. Ο εξοπλισμός και ο ανεφοδιασμός των αντεπαναστατών γινόταν μέσω της αερογέφυρας Βιέννης - Βουδαπέστης, κύρια από αμερικανικά αεροπλάνα. Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των ΗΠΑ κι άλλων καπιταλιστικών κρατών έδιναν άμεσες οδηγίες στην ηγεσία τους.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5953155....... ΝΑΓΚΙ οπορτουνιστής αντεπαναστάτης φυλακή μέχρι το 1953... αποφυλακίστηκε ανέλαβε ηγεσία... και μπήκε επικεφαλής της αντεπανάστασης. ...ΑΥΤΑ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Σαν σήμερα, στις 13 του Φλεβάρη 2005, έφυγε από τη ζωή η Τατιάνα Γκρίτση – Μιλλιέξ, σημαντική μορφή των Γραμμάτων και αγωνίστρια της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, μια γυναίκα με έντονη πολιτική δράση και πολιτιστική προσφορά. Εντάχτηκε στο ΕΑΜ, εργάστηκε στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, και με τον σύζυγό της, Γάλλο συγγραφέα και διανοούμενο Ροζέ Μιλλιέξ, πρόσφεραν καταφύγιο σε πολλούς αντιστασιακούς διανοούμενους στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, τα «πέτρινα χρόνια» καθώς ο ίδιος ήταν διευθυντής του Ινστιτούτου.
    ....
    http://www.katiousa.gr/logotechnia/prosopa/mnimi-tatianas-gkritsi-millieks/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου