Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

«Εξτραδάκια» για τη στήριξη των ομίλων τα δήθεν «μέτρα ανακούφισης» του λαού

 
Ψίχουλα για την επιδότηση του κόστους του ρεύματος, όταν οι λογαριασμοί που πληρώνουν τα ρημαγμένα λαϊκά νοικοκυριά είναι τουλάχιστον διπλάσιοι από τους προηγούμενους

Παραπέρα απογείωση του επίσημου πληθωρισμού στην περιοχή του 6% σε ετήσια βάση για τον Γενάρη αναμένεται να καταγράψουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώνονται την ερχόμενη Τρίτη και, όπως όλα δείχνουν, τα κύματα της ακρίβειας στα είδη μαζικής κατανάλωσης θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, βάζοντας φωτιά στο λαϊκό εισόδημα.

Η απογείωση του πληθωρισμού έχει ήδη καταπιεί και τη διαφημιζόμενη από την κυβέρνηση μελλοντική αύξηση στον κατώτατο μισθό, ενώ συνεχίζεται η εκτόξευση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Πληθωρισμός: Υψηλότερος και όχι προσωρινός

Ολα τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι προσδοκίες που καλλιεργεί η κυβέρνηση, αφενός με το αφήγημα περί προσωρινής κατάστασης, αφετέρου με τα υποτιθέμενα «μέτρα στήριξης», αποτελούν κενό γράμμα. Οι ίδιες οι προβλέψεις διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών κάνουν σαφές ότι αυτός ο φαύλος κύκλος δεν έχει τέλος.

Για παράδειγμα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις Χειμερινές Προβλέψεις, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, εστιάζει στο ζήτημα των έντονων πληθωριστικών πιέσεων, τονίζοντας ότι «ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος από το αναμενόμενο».

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, θα απογειωθεί το 2022 (μέσα επίπεδα 12μήνου) στο 3,1%, δηλαδή με τριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με το 1% που προβλεπόταν στην προηγούμενη έκθεση, το φθινόπωρο του 2021.

Εκπτώσεις στους ομίλους...

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει υποβάλει αίτημα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ για την επέκταση της κρατικής επιδότησης του ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων, η μεγάλη μάζα της οποίας κατευθύνεται στις ενεργοβόρες βιομηχανίες με υψηλά στάνταρ παραγωγής.

Το αίτημα της κυβέρνησης αφορά την επιδότηση στο 75% της αύξησης, από 50%, η οποία επίσης θα φορτωθεί στον κρατικό προϋπολογισμό και βέβαια στις πλάτες του λαού.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Μεταξύ άλλων, και εν αναμονή της απόφασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, βάζουν στο τραπέζι την άμεση ενίσχυση των ενεργοβόρων βιομηχανιών,«με επιδότηση που θα είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία της επιχείρησης».

Ακόμα όμως και η πενιχρή επιδότηση που δίνεται στα οικιακά τιμολόγια, κουτσουρεμένη από μήνα σε μήνα, ισοδυναμεί με έμμεση στήριξη της εισπραξιμότητας των παρόχων της Ενέργειας, που έχουν συσσωρευμένα χρέη εκατοντάδων δισ. ευρώ και επομένως μεγάλη ανάγκη από ρευστότητα.

Με δεδομένο ότι, ακόμα και με την έκπτωση, τα ποσά που καλούνται να πληρώνουν κάθε μήνα τα λαϊκά νοικοκυριά είναι τουλάχιστον διπλάσια από τα προηγούμενα, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι «να σε κάψω Γιάννη», με την πολιτική της «απελευθέρωσης» και την «πράσινη μετάβαση» που απογειώνουν τις τιμές, «να σ' αλείψω λάδι» με τα ψίχουλα των μερικών ευρώ «έκπτωσης» στα τιμολόγια του ρεύματος.

...αλλά για τον λαό τα χαράτσια στο ύψος τους

Σχετικά με τον ΦΠΑ, φαίνεται ότι ξεμακραίνουν τα σενάρια ακόμα και για σχετική μείωση των συντελεστών που αφορούν την πλατιά λαϊκή κατανάλωση. Σύμφωνα με τον φετινό κρατικό προϋπολογισμό, ο ΦΠΑ, που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση, θα εκτιναχθεί στα 18,8 δισ. (από 17,1 δισ. πέρυσι), με διόγκωση 1,7 δισ., και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης θα φτάσουν στα 7 δισ. (από περίπου 6,6 δισ.), με αύξηση 400 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού, σε αυτήν τη φάση, λειτουργεί και ως τροφοδότης των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού. Ο ΦΠΑ, για παράδειγμα, με 13% προστίθεται στην αυξημένη τιμή πώλησης διευρύνοντας έτσι και τη μάζα των έμμεσων φόρων που εισρέουν στο κρατικό ταμείο, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη την κοροϊδία για την «επιδότηση» της τιμής του ρεύματος με ένα ελάχιστο μέρος αυτής της τεράστιας κλοπής.

Είναι μάλιστα αποκαλυπτικές οι διαμαρτυρίες ομίλων του λιανικού εμπορίου, που ζητάνε μέτρα τόνωσης της λαϊκής κατανάλωσης, όπως είναι και η μείωση του ΦΠΑ, για να συγκρατήσουν τους τζίρους και τα κέρδη τους, με την κυβέρνηση να αρνείται προς το παρόν, σταθμίζοντας το δημοσιονομικό κόστος, που επιβαρύνεται κι άλλο από την άμεση και έμμεση στήριξη των ενεργειακών ομίλων, για να διατηρήσουν ψηλά την κερδοφορία τους.

Παρά τις αντιθέσεις αυτές ανάμεσα σε διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου, για το ποιο θα «επιδοτηθεί» περισσότερο, είναι φανερό ότι όπου κι αν γείρει η πλάστιγγα, όσα μέτρα κι αν παρουσιάσει η κυβέρνηση ως ανακούφιση τάχα για τον λαό, αυτά έχουν πάντα για αφετηρία την προστασία των κερδών και φορτώνονται από άλλη τσέπη ξανά στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Ανάκαμψη με «αντίθετους ανέμους»

Σύμφωνα εξάλλου με τις Χειμερινές Προβλέψεις της Κομισιόν, η ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία το 2021 διαμορφώνεται στο 8,5% (από 7,1% προηγουμένως), με πρόβλεψη για μεγέθυνση 4,9% το 2022 (από 5,2%) και 3,5% (από 3,6%) το 2023.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάκαμψης το 2021 ανεβαίνει στο 5,3% (από 5% στις Φθινοπωρινές Προβλέψεις) ενώ για το 2022 προβλέπεται επιβράδυνση, στο 4% (από 4,3%) και το 2023 στο 2,7% (από 2,4%). Τα ίδια επίπεδα αναμένονται και συνολικά στην ΕΕ.

Παρουσιάζοντας την έκθεση, ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Π. Τζεντιλόνι, χαρακτηριστικά τόνισε: «Πολλαπλοί αντίθετοι άνεμοι έχουν παγώσει την οικονομία της Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα: Η ταχεία εξάπλωση της "Ομικρον", η περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού που οφείλεται στην εκτίναξη των τιμών της Ενέργειας και στις επίμονες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Η έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει ακόμη ότι «οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τις προοπτικές πληθωρισμού επιδεινώνονται σημαντικά από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη». Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός (εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή) από 2,6% το 2021, αναμένεται στο 3,5% το 2022 (από 2,6% στις προηγούμενες προβλέψεις) και το 2023 στο 1,7%.

Κλίμα οικονομικής αβεβαιότητας

Το κλίμα της αβεβαιότητας που διατρέχει τους ρυθμούς ανάκαμψης αποτυπώνεται και σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, σχετικά με «τα αποτελέσματα της διαδικασίας εποπτικού ελέγχου και αξιολόγησης» των τραπεζικών ομίλων της Ευρωζώνης.

Οπως αναφέρεται, «εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική πορεία και εξέλιξη της πανδημίας, τη στιγμή που η διατάραξη στις αλυσίδες μεταφοράς επηρεάζει αρνητικά το εμπόριο και τη συνολική οικονομική δραστηριότητα. Διαφαίνονται και άλλοι κίνδυνοι που απορρέουν από ένα ευρύ φάσμα αβεβαιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κυβερνοεπιθέσεων, των κλιματικών κινδύνων, της συνεχιζόμενης πίεσης στην κερδοφορία και του ενδεχόμενου μη ομαλής εξόδου από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων».

Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής θα έχει και συνέχεια. Στις αρχές Μάρτη, με βάση τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν για το 2023, με βάση τις οποίες οι κυβερνήσεις της ΕΕ μέχρι τέλη Ιούνη θα υποβάλουν τα εθνικά Προγράμματα Σταθερότητας και τα αναθεωρημένα Μεσοπρόθεσμα Πλαίσια Δημοσιονομικής Στρατηγικής.


Α. Σ

1 σχόλιο:

  1. ...Μήπως το ΠΑΜΕ, που καμαρώνει για τα εκατοντάδες σωματεία, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα που ελέγχει; Καμία αγωνιστική πρόταση, καμία πρωτοβουλία. Μιλούν γενικά και αόριστα για «την αντίσταση και την απειθαρχία τους με κάθε τρόπο στον αντεργατικό νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη», ενώ σε ανακοίνωσή του τέλη Δεκέμβρη ανέφεραν: «για την απειθαρχία στο νομό-έκτρωμα του Χατζηδάκη, ένας διαρκής αγώνας που θα τον ακυρώσει στην πράξη και στη ζωή». Και κάπως έτσι, όλα παραπέμπονται για το μέλλον ή, τέλος πάντων, βλέποντας και κάνοντας!

    • Και βέβαια αυτή η στάση, όλων αυτών, δεν αφορά μόνο το νόμο Χατζηδάκη. Αφορά το σύνολο των μετώπων που ανοίγει η αντεργατική επίθεση. Είναι αυτή τους η στάση που επιτρέπει στον Μητσοτάκη να έχει το θράσος να αναγγέλλει την άυξηση-πρόκληση του 2%. Είναι αυτή τους η στάση που επιτρέπει την αχαλίνωτη δράση του κεφάλαιου, τις δεκάδες αυθαιρεσίες, τους θανάτους εργαζομένων, τη διάλυση της ασφάλισης, την ανυπαρξία συλλογικών συμβάσεων........ Η Κυβέρνηση της Ν.Δ συνεχίζει στον ίδιο δρόμο που βάδισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ σύριζα με την βοήθεια όλου του οπορτουνιστικού συρφετού που στρίζουν με λύσσα τον καπιταλισμό. Ο Λαός έχει απέναντι του την τάξη των καπιταλιστών και το πολιτικό του προσωπικό όλων των αποχρώσεων από Οπορτουνιστές Σοσιαλδημοκράτες Φασίστες Νεοφιλελεύθεροι και δεν έχει κανένα λόγο να εγκλωβιστεί στην εναλλαγή κυβερνήσεων. Πρέπει να δυναμώσει παντού την κοινωνική συμμαχία σε Αντικαπιταλιστική Αντιμονοπωλιακή πορεία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφισης και μέσα απο την ιδεολογική πάλη και ζύμωση να βάλει στην προμετωπίδα του αγώνα του την πρόταση εξουσίας των κομμουνιστών για ανατροπή του καπιταλισμού με ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και Δικτατορία του προλεταριάτου. Είναι μονόδρομος. https://antigeitonies3.blogspot.com/2022/02/blog-post_17.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου