Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Να δοθεί άσυλο στον πρόσφυγα μαθητή Σαϊντού Καμαρά


Η αντιμετώπιση από το κράτος του Σαϊντού Καμαρά, μαθητή του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου, με καταγωγή από τη Γουινέα, που απειλείται με απέλαση την Τετάρτη 30 Μάρτη, έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των συμμαθητών του, γονέων και κατοίκων της περιοχής.

Την ώρα που η κυβέρνηση εμφανίζεται «υπερευαίσθητη» με το δράμα των προσφύγων από την Ουκρανία, αυτό το προσφυγόπουλο από την Αφρική, επειδή ενηλικιώνεται (είναι μαθητής της Γ' Λυκείου) απειλείται να επιστρέψει στους κινδύνους από τους οποίους προσπάθησε να ξεφύγει πριν από τρία χρόνια αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στη χώρα μας.

Η περίπτωσή του έγινε ευρύτερα γνωστή όταν ανήμερα της 25ης Μαρτίου παρέλασε με το σχολείο του. Ο Σαϊντού σε ηλικία 16 χρόνων έφτασε στην Ελλάδα μετά από ένα μακρύ ταξίδι που περιελάμβανε τη Σενεγάλη, την Τουρκία και το επικίνδυνο πέρασμα με βάρκα που ναυάγησε στην Κάλυμνο. Με καθεστώς προστασίας ασυνόδευτου ανηλίκου, φιλοξενήθηκε σε δομές και ταυτόχρονα παρακολούθησε με μεγάλη επιτυχία μαθήματα στο 1ο Λύκειο Αγίου Δημητρίου. Έμαθε Ελληνικά, έκανε φίλους και έχει τη στήριξη της γειτονιάς του, που είναι η νέα του οικογένεια.

Και μόνο για τον λόγο ότι είναι πλέον 18 χρόνων και η Γουινέα θεωρείται τυπικά «ασφαλής χώρα», τον Δεκέμβρη έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλει, με το κράτος να εξαντλεί όλη του την αυστηρότητα. Αυτή η άδικη απόφαση, ενόψει και της κρίσης της σε δεύτερο βαθμό στις 30 Μάρτη, πρέπει να παρθεί πίσω. Σε αυτό καλούν οι μαθητές του σχολείου του, οι εκπαιδευτικοί, η γειτονιά του, ενώ υπάρχει και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής.

 

1 σχόλιο:

  1. ... Ονειρεύομαι και δε θέλουν να μ’ αφήσω να ονειρεύομαι. Κατά την άποψη μου κανείς δεν πρέπει να σταματάει ένα νέο άνθρωπο από το να ονειρεύεται. Έχω τόσα πολλά να κάνω. Εδώ έχω καλές σχέσεις, υπάρχουν άνθρωποι που με στηρίζουν σα να είναι οικογένεια μου, νιώθω ευπρόσδεκτος. Τώρα με ενδυναμώνουν να συνεχίσω να προσπαθώ. Με συγκινεί που το κάνουν αυτό. Δεν ήταν αυτονόητο. Έχω δει τη σκοτεινή πλευρά του κόσμου και νιώθω ευγνωμοσύνη για την αλληλεγγύη που εισπράττω.
    Σαϊντού Καμαρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου