Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Ολοι στους δρόμους, κανένας συμβιβασμός με την ακρίβεια, απεμπλοκή από τον πόλεμο!


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ
 
Εντείνονται οι προετοιμασίες από τα συνδικάτα για τη μεγάλη απεργιακή μάχη
 
Στην τελική ευθεία μπροστά στην πανελλαδική πανεργατική απεργία βρίσκονται τα συνδικάτα σε όλη τη χώρα, εντείνοντας τη δράση και τις πρωτοβουλίες τους με σκοπό να γίνει η Τετάρτη 6 Απρίλη μέρα που θα νεκρώσουν εκατοντάδες χώροι δουλειάς, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, μέρα που χιλιάδες λαού θα διαδηλώσουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Με τον στόχο αυτό, καθημερινά συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς ξεδιπλώνουν μαχητικά τη δράση, οργανώνοντας εξορμήσεις και παρεμβάσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας, μεταφέροντας έτσι παντού το απεργιακό κάλεσμα.
 

Η ανταπόκριση που συναντούν αναδεικνύει τη δυνατότητα να αποτελέσει η 6η Απρίλη σταθμό στην αγωνιστική έκφραση της δυσαρέσκειας που όλο και φουντώνει μέσα στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, για την ακρίβεια που τσακίζει το εισόδημα, για την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις ολέθριες συνέπειες για τον λαό, για την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στα εργατικά δικαιώματα, για τα καθημερινά εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς.

Στο επίκεντρο της πάλης βρίσκονται διεκδικήσεις ουσιαστικής προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, ενώ σε μια σειρά από χώρους ξεχωρίζει η δράση για την υπογραφή Συλλογικών Εργασίας, με αυξήσεις στα μεροκάματα και με κατοχύρωση σύγχρονων δικαιωμάτων.

Στην πορεία προς την απεργία κοινό βηματισμό με τα εργατικά συνδικάτα αναπτύσσουν συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων, σύλλογοι γυναικών και φοιτητών, άλλοι μαζικοί φορείς που καλούν σε συμμετοχή προκειμένου τα απεργιακά συλλαλητήρια να αποκτήσουν χαρακτήρα παλλαϊκής κινητοποίησης. Τη συμμετοχή τους στα απεργιακά συλλαλητήρια έχουν ανακοινώσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, η Επιτροπή Αγώνα Λαϊκών Αγορών. Να διαδηλώσουν μαζί με τα εκατοντάδες σωματεία εργαζομένων, εκπαιδευτικών, τους φοιτητικούς συλλόγους και άλλους μαζικούς φορείς στις 6 Απρίλη καλεί τους μαθητές η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Κάλεσμα στις γυναίκες της βιοπάλης «να ενώσουμε τις φωνές μας με τα εργατικά σωματεία και τις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων και να συμμετάσχουμε μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 6 Απρίλη» απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συσκέψεις και οι συνελεύσεις για την οργάνωση της απεργιακής μάχης. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Το Σωματείο Εργαζομένων στην «Καβάλα Oil» και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Καβάλας καλούν σε σύσκεψη σωματείων και φορέων σήμερα, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη.

Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας καλεί όλα τα συνδικάτα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους εμπορικούς συλλόγους του νομού, τους αγρότες, σε σύσκεψη, σήμερα, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του.

Η ΠΕΜΕΝ πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση σήμερα, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της (Μπουμπουλίνας 21).

Ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά σήμερα στις 9 μ.μ. πραγματοποιεί ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής διοίκησης μαζί με το παράρτημα Νίκαιας - Ρέντη, Κορυδαλλού.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λιβαδειάς καλεί σε σύσκεψη, σήμερα, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε πλατιά σύσκεψη σήμερα, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσά του (Κομνηνάκη 43).

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποιεί Γενικές Συνελεύσεις στα παραρτήματα Κέντρου, Πειραιά, Νοτιοανατολικών Συνοικιών και Νέας Ιωνίας αύριο, Περιστερίου, Ιλίου, Βορειανατολικών Συνοικιών και Καλλιθέας στις 3 Απρίλη, Αιγάλεω και Μενιδίου στις 4 Απρίλη. Ακόμα θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση αύριο Πέμπτη στο εργοτάξιο της «Ιντρακάτ» στη Συγγρού.

Το Σωματείο Εργαζομένων EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) πραγματοποιεί έκτακτη Γενική Συνέλευση αύριο, Πέμπτη 31 Μάρτη, και διευκολυντική στάση εργασίας (1 μ.μ. έως 3 μ.μ.) προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τη συνάντηση που θα έχει προηγουμένως με την εργοδοσία για την υπογραφή ΣΣΕ.

Το Σωματείο Εργαζομένων «Vodafone - 360 Connect» και λοιπών θυγατρικών καλεί τα σωματεία του κλάδου σε σύσκεψη αύριο Πέμπτη, με αφορμή τις ατομικές τροποποιητικές συμβάσεις για την τηλεργασία, που επεκτείνονται.

Το Σωματείο Επισιτισμού Χανίων καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων (Μάρκου Μπότσαρη 68).

Το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου προχωρά σε Γενική Συνέλευση αύριο, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.


Στο «πόδι» και τα συνδικάτα της Θεσσαλονίκης

Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ακρίβεια συγκροτήθηκε μετά από σύσκεψη σωματείων της Δυτικής Θεσσαλονίκης

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται η απεργία και στη Θεσσαλονίκη από τα εργατικά σωματεία, όπως και η απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Υπενθυμίζεται ότι το Σωματείο Εργαζομένων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής (ΣΕΤΕΠΕ) καλεί σε προσυγκέντρωση στις 10 π.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στο πλαίσιο της απεργιακής προετοιμασίας, ο εργαζόμενος λαός της Δυτικής Θεσσαλονίκης οργανώνει τη μαζική συμμετοχή στην απεργία και την κλιμάκωση της πάλης του, κάτι που αναδείχθηκε μέσα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο δημαρχείο του Ευόσμου με πρωτοβουλία εργατικών σωματείων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Ακρίβεια, προκειμένου μπροστά στην όξυνση των προβλημάτων να οργανωθούν η παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους και η στήριξη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Επίσης καθορίστηκαν άμεσες δράσεις μπροστά στην απεργία. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται: Αύριο Πέμπτη παρεμβάσεις στα σούπερ μάρκετ. Το Σάββατο 2/4 εξορμήσεις στις λαϊκές αγορές της Ιθάκης σε Εύοσμο και Κορδελιό. Τη Δευτέρα 4 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., πικετοφορία από την πλατεία Ευόσμου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Κατεργασίας Ξύλου, ΣΕΤΕΠΕ, Οικοδόμων, Μετάλλου, Ενωσης Λογιστών, Εμποροϋπαλλήλων, Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων, ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, εργαζομένων ξενοδοχείου «MET», επίσης της ΕΝΙΘ, της Ομοσπονδίας Γονέων Κ. Μακεδονίας, του Συλλόγου Γονέων 1ου ΓΕΛ Κορδελιού και του Συλλόγου Γυναικών Ευόσμου - Κορδελιού (ΟΓΕ).

Εισηγητικά, καταγγέλθηκαν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και η πολιτική της κυβέρνησης που εμπλέκει τον λαό μας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με την αποστολή πολεμικού υλικού, την αξιοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων, την προετοιμασία αποστολής εκστρατευτικού σώματος, τη χρήση του λιμανιού Θεσσαλονίκης για διακίνηση υλικού και στρατευμάτων από το ΝΑΤΟ.

Αναδείχθηκε ότι την ίδια ώρα που δίνονται τεράστια ποσά για πολεμικούς εξοπλισμούς, ο εργαζόμενος λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με τη φτώχεια, την εξαθλίωση, με διακοπές ρεύματος και δυσβάστακτους λογαριασμούς. Εγινε ιδιαίτερη αναφορά στα αδιέξοδα που ορθώνονται μπροστά στις εργατικές οικογένειες και τους οδηγούν σε μια ζωή όπου πρέπει να μετράνε τις ανάγκες τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη φωτιά που εκδηλώθηκε σε σπίτι επειδή ο ιδιοκτήτης ήταν αναγκασμένος να καίει χαρτιά και να ανοίγει καμινέτο προκειμένου να ζεσταθεί.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων αναφέρθηκαν στην ολοένα και μεγαλύτερη επίθεση που δέχονται στους μισθούς και τα δικαιώματά τους, στις εργασιακές συνθήκες λάστιχο, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στις απλήρωτες υπερωρίες, στα ρημαγμένα δικαιώματα, κ.λπ. Αλλά και στην τηλεργασία που διαρκώς επεκτείνεται σε μια σειρά επιχειρήσεις και φορτώνει ακόμα και το λειτουργικό κόστος (ρεύμα, θέρμανση, κ.λπ.) στους εργαζόμενους.

Οι εκπρόσωποι των γονέων αναφέρθηκαν στα προβλήματα στα σχολεία όπως οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, ελλιπή μέτρα προστασίας από την πανδημία, αλλά και την υποχρηματοδότηση που οδηγεί ακόμη και σε περιορισμό της θέρμανσης και των αναλώσιμων.

Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε με την έγκριση ψηφίσματος ενάντια στην ακρίβεια, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά και οι διεκδικήσεις. Αμέσως μετά, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν την πρώτη μαζική παρέμβαση στην πλατεία Ευόσμου διαβάζοντας και μοιράζοντας πλατιά το ψήφισμα.

Στη Θεσσαλονίκη προγραμματίζονται επίσης από σωματεία και φορείς:

-- Το Σάββατο 2 Απρίλη, μέρα δράσης έξω από σούπερ μάρκετ.

-- Τη Δευτέρα 4 Απρίλη, κινητοποίηση έξω από τη ΔΕΗ.

Γενικές Συνελεύσεις:

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας αποφάσισε συμμετοχή στην απεργία στις 6 Απρίλη και διοργανώνει Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 31/3 για την προετοιμασία της απεργίας, ενώ προγραμματίζει και περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

Η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης οργανώνει Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 1 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ.

Οι υγειονομικοί

Σε συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, καλεί και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Παράλληλα σήμερα Τετάρτη, προχωρά σε κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στο ΑΧΕΠΑ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας που έχει κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ.

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ Κατερίνης

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη ΔΕΗ στην Κατερίνη πραγματοποίησε χτες το πρωί το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας «H ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ», απαιτώντας να μην πληρώσουν η εργατική τάξη και ο λαός το μάρμαρο των ανατιμήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος και συνολικά των αυξήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Ν. Πιερίας, του Σωματείου Συνταξιούχων Λιτοχώρου, της Ομάδας Γυναικών Κατερίνης, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι του νομού.

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Αθήνα: 11 π.μ., πλατεία Συντάγματος

Θεσσαλονίκη: 11 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πάτρα: 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πειραιάς: 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Γιάννενα: 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Λάρισα: 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα: 10.30 π.μ., πλατεία Πλαστήρα

Λαμία: 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Αμφισσα: 10.30 π.μ., πλατεία Λαού

Χαλκίδα: 10.30 π.μ., πλατεία Ταχυδρομείου

Αργος: 10.30 π.μ., πλατεία Αγίου Πέτρου

Καλαμάτα: 10 π.μ., πλατεία 23ης Μαρτίου

Ξάνθη: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Κοζάνη: 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Δράμα: 11 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη: 10.30 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Ικαρία: 11 π.μ., πλατεία Ευδήλου

Σάμος: 10 π.μ., Βαθύ (Εργατικό Κέντρο)

Χίος: 11 π.μ., είσοδος Απλωταριάς

Κως: 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

 Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες των συνδικάτων για την επιτυχία της απεργίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου