Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Νέο διπλό τεύχος με μια ανθολογία διηγημάτων για το θέμα του πολέμου


 «ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ»

Το νέο, 24ο τεύχος του περιοδικού «Το Κόκκινο Αερόστατο» που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, κυκλοφορεί από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και ανταμώνει ξανά με τους φίλους του για να καλωσορίσουν μαζί την Άνοιξη και να μεταφέρει το μήνυμα της Ειρήνης, της Φιλίας και της Συνεργασίας των λαών.

Λίγο μετά το έκτακτο δωρεάν δεκαεξασέλιδο τεύχος που κυκλοφόρησε ειδικά για το θέμα του πολέμου, το «Κόκκινο Αερόστατο» επιστρέφει και πάλι «διπλό», καθώς το δώρο αυτού του τεύχους είναι μια ανθολογία διηγημάτων με τίτλο: «Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ΕΙΡΗΝΗ τυλιγμένη...».

Στην πλούσια θεματολογία του περιοδικού, τα παιδιά θα βρουν θέματα που θα τα ενθουσιάσουν:

  • Οι φίλοι του «Κόκκινου Αερόστατου»... νέα των ομάδων, ανταποκρίσεις (πλούτος δραστηριοτήτων πανελλαδικά από δράσεις ενάντια στον πόλεμο, επισκέψεις σε εκθέσεις και παραστάσεις, πάρτι, βιβλιοπαρουσιάσεις κ.ά).
  • Το ημερολόγιο ενός απορημένου.
  • Ουκρανία: Εσείς ρωτάτε... και το «Κόκκινο Αερόστατο» απαντά!
  • Συνέντευξη με τον Ιβάν Σβιτάιλο.
  • Κόμικ για την 9η Μάη.
  • Δ' Μέρος αφιερώματος: Εργαζόμενος άνθρωπος: Σ' αυτόν ανήκει ο κόσμος!
  • Τραγούδια της δουλειάς απ' όλο τον κόσμο.
  • Επιστήμη: «Ακραία καιρικά φαινόμενα», χειροτεχνίες και κατασκευές, ανοιξιάτικα παιχνίδια και δραστηριότητες, συνέντευξη με πρωταθλήτρια του βόλεϊ, σπαζοκεφαλιές, σκάκι.
  • Μπερδεμένες ιστορίες! Πρόκειται για ένα τετρασέλιδο αφιέρωμα με αποσπάσματα από 11 πολύ γνωστά και πετυχημένα παιδικά βιβλία, που έχουν ανακατευτεί για να φτιάξουν οι φίλοι του περιοδικού τις δικές τους ιστορίες. Ανάλογα με τη συνέχεια που επιλέγουν να δώσουν, μεταβαίνουν από το ένα απόσπασμα στο άλλο και φτιάχνουν μια νέα ιστορία, ενώ έρχονται σε επαφή με καλά λογοτεχνικά βιβλία.

Η αγάπη για το διάβασμα είναι σταθερά εξάλλου στο επίκεντρο του «Κόκκινου Αερόστατου», που με το δώρο αυτού του τεύχους προσφέρει 4 ιστορίες που δημοσιεύονται για πρώτη φορά με σκοπό να εμπλουτίσουν τη συζήτηση με τα παιδιά για όλα όσα συμβαίνουν, να φωτίσουν επίκαιρες πλευρές του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόκειται για τα διηγήματα: «Η αλυσίδα» του Στρατή Δουνιά, «Πολεμικά ΧΑΧΑνητά» της Μαριλίζας Λούντζη, «Ο χαρτογράφος» της Γιούλης Μπάχρεχ, «Θα τα πάρουμε μαζί μας» της Μαρίας Παπαγιάννη.

Τα 3 πρώτα είναι διηγήματα που γράφτηκαν πραγματικά εν μέσω του πολέμου, τις τελευταίες μέρες και εβδομάδες, εμπνευσμένα από στιγμιότυπα της επικαιρότητας, αλλά και ερωτήσεις και ατάκες των ίδιων των παιδιών. Το διήγημα της Μαρίας Παπαγιάννη (από τις πιο σημαντικές σύγχρονες παρουσίες στην ελληνική παιδική και νεανική λογοτεχνία, βραβευμένη με πλήθος βραβείων) είναι μια παλιότερη αδημοσίευτη ιστορία της εμπνευσμένη από τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Το διήγημα παραμένει τόσο επίκαιρο που αποδεικνύει την κοινή κλωστή στο διαχρονικό έγκλημα των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου