Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Δεν υπάρχει τέλος στο ράλι της ακρίβειας

*

Μπορεί τα διάφορα ενεργειακά πρότζεκτς που αποδίδουν τεράστια κέρδη στους ομίλους να «τρέχουν», με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή όμως οι τιμές της Ενέργειας στη χώρα μας και ειδικότερα του ηλεκτρισμού συνεχίζουν να «κουτσουρεύουν» το λαϊκό εισόδημα και να απειλούν με «λουκέτο» χιλιάδες ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι τιμές χονδρικής στο Χρηματιστήριο Ενέργειας βρίσκονται σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ, ενώ χτες έφτασαν τα 243 ευρώ/Mwh, δείχνοντας ότι πλέον το πανάκριβο ρεύμα - είδος πολυτελείας για λίγους αποτελεί μια παγιωμένη κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο και οι πάροχοι ηλεκτρισμού προχωρούν σε διαρκείς ανατιμήσεις ακόμη και των υποτιθέμενων «ασφαλών προγραμμάτων» που πρόσφεραν οι καταναλωτές, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη ΔΕΗ, η οποία για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες αναπροσαρμόζει προς τα πάνω τα σταθερά τιμολόγια.

Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ προχώρησε σε αύξηση 36% στα σταθερά τιμολόγιά της και πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση μέσα σε μερικούς μήνες, αφού ένα τέτοιο ποσοστό είχε προστεθεί στην αναπροσαρμογή που είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβρη! Η αύξηση αφορά τους νέους πελάτες στα προγράμματα myHomeOnline και myHomeEnter. Πρόκειται για τις συμβάσεις που δεν περιλαμβάνουν τη λεγόμενη «ρήτρα αναπροσαρμογής» - τα οποία βέβαια έτσι κι αλλιώς είναι υπολογισμένα με ακρίβεια να προσφέρουν το απαιτούμενο ποσοστό κέρδους στον πάροχο - και που την έχει επιλέξει το τελευταίο διάστημα ένας σχετικά σημαντικός αριθμός πελατών της ΔΕΗ (περί τις 500 χιλιάδες) ώστε να αποφεύγουν τις απότομες αυξήσεις της ρήτρας. Ετσι, η τιμή της κιλοβατώρας στο myHomeOnline «σκαρφαλώνει» από το 0,17 ευρώ στο 0,229. Η τιμή για όσους πελάτες έχουν νυχτερινό μετρητή αυξάνεται από 0,13 ευρώ/kwh σε 0,176 ευρώ/kwh.

Με λίγα λόγια, όπως και παλιότερα με τα σταθερά ή κυμαινόμενα επιτόκια των τραπεζών, έτσι και τώρα με τις συμβάσεις ηλεκτρικού ρεύματος που προσφέρουν οι πάροχοι στους καταναλωτές, το δικό τους ποσοστό κέρδους είναι προϋπολογισμένο κι αυτό θα αποσπαστεί από το λαϊκό εισόδημα, είτε πρόκειται για σταθερές είτε για κυμαινόμενες συμβάσεις.

Κι όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει κυριολεκτικά με ανακοινώσεις για επιδόματα - ψίχουλα. Χτες, ενημέρωσε ότι στις 20 - 21 του μήνα θα γίνει η πληρωμή του πολυδιαφημισμένου επιδόματος των 200 ευρώ στις «ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», την ώρα που τα χρήματα αυτά έχουν ήδη εξαϋλωθεί από τις απανωτές ανατιμήσεις σε καύσιμα και ρεύμα, από τις αυξήσεις στα τρόφιμα. Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέσα στη βδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για την περιλάλητη επιδότηση, προκειμένου οι δικαιούχοι να μπορούν να εγγραφούν.

Επιπλέον, πρόσθετες δαπάνες ύψους 2,6 δισ. ευρώ προβλέπει ο συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός για το 2022, που κατατέθηκε στη Βουλή, μεταξύ άλλων, και ως εφεδρεία για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο. Οπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η σχετική δαπάνη αφορά «στην αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και εκτάκτων αναγκών, που ανέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης».

Στα ύψη τα τρόφιμα

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1990 βρίσκεται ο διεθνής Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας), αφού τον Μάρτη διαμορφώθηκε στις 159,3 μονάδες, αυξημένες κατά 12,6% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα και κατά 33,6% με το προηγούμενο έτος.

Ο Δείκτης Τιμών Σιτηρών αυξήθηκε κατά 17,1% μεταξύ Φλεβάρη και Μάρτη ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία, αφού η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών και η Ουκρανία αντίστοιχα το 20%. Ο Δείκτης Τιμών φυτικών ελαίων επίσης αυξήθηκε κατά 23,2%, αφού η αύξηση των τιμών στο ηλιέλαιο συμπαρασύρει όλα τα υπόλοιπα (φοινικέλαιο, κραμβέλαιο κ.λπ.).

Μεγάλες αυξήσεις και στον Δείκτη Τιμών Κρέατος, αφού καταγράφει άνοδο κατά 4,8% τον Μάρτη, αποτέλεσμα των αυξήσεων σε όλα τα είδη κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά κ.λπ.), φτάνοντας επίσης σε ιστορικά υψηλές τιμές.

Τέλος, ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών αυξήθηκε 2,6% μέσα σε έναν μήνα και 23,6% συγκριτικά με πέρσι και πλέον όλες οι σχετικές προβλέψεις κάνουν λόγο για τεράστια επισιτιστική κρίση που θα πλήξει αρχικά τις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ σύντομα και η Ευρώπη θα ζήσει καταστάσεις με τις τιμές των τροφίμων που είχε να ζήσει πολλές δεκαετίες...

* Το σκίτσο του  Πάνου Ζάχαρη

1 σχόλιο:

  1. ΤΟ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ
    https://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/292447/amesa-metra-enantia-stin-akriveia-kai-sti-forolisteia

    ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΠΑΜΕ: Όπου δεν πίπτει φόβος – Πίπτει ράβδος
    https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/292441/pame-opoy-den-piptei-fovos-piptei-ravdos-video

    ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Χωρίς ρεύμα η Επιθεώρηση Εργασίας Άνω Λιοσίων
    https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/292456/horis-reyma-i-epitheorisi-ergasias-ano-liosion

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου