Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

Τα ρωσικά ΚΚ και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία


Από αυτό το βήμα, με άρθρο στις 8 Μάρτη («Η στάση των κομμουνιστών απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας») επισημαίναμε, μεταξύ άλλων, πως «η ενδοιμπεριαλιστική διαμάχη μεταξύ των δυνάμεων του Ευρωατλαντισμου (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ) και της Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία φέρνει αναπόφευκτα στο προσκήνιο σοβαρές ιδεολογικοπολιτικές διαφωνίες και χρόνιες αντιφάσεις που ταλανίζουν το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα».

Έτσι, σημειώναμε πως «μια σειρά δυνάμεις που αυτοαποκαλούνται «κομμουνιστικές» αδυνατούν, ή σκοπίμως αποφεύγουν, να δουν τον ιμπεριαλισμό μέσα από τα λενινιστικά κριτήρια» με αποτέλεσμα να καλούν την εργατική τάξη να συνταχθεί κάτω από ξένες για τα συμφέροντά της σημαίες με διάφορα προσχήματα (π.χ. «προστασία/απελευθέρωση των λαών του Ντονμπάς», «αποναζιστικοποίηση-αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας», κλπ).

Χαρακτηριστικό παράδειγμα λανθασμένης, αντιλενινιστικής και αντιδιαλεκτικής, οπτικής για τον πόλεμο στην Ουκρανία αποτελεί η στάση ρωσικών Κομμουνιστικών Κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚ της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) αλλά και του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ).

Πρόκειται ασφαλώς για δυο κόμματα με τελείως διαφορετικό πολιτικό και οργανωτικό μέγεθος καθώς και, μεγαλύτερες ή μικρότερες, διαφορές σε μια σειρά ιδεολογικά ζητήματα. Οι τελευταίες ωστόσο εξελίξεις δείχνουν ότι τόσο το ΚΚΡΟ όσο και το ΚΕΚΡ συγκλίνουν στην υποστήριξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης «Ζ» στην Ουκρανία με κύριο πρόσχημα την λεγόμενη «αποναζιστικοποίηση».

Δεν θα αναλύσουμε την στάση του ΚΚΡΟ, μιας και πάνε πολλά χρόνια που το κόμμα του Γκ. Ζιουγκάνοφ, καλυπτόμενο πίσω από κούφια «αριστερή» και «αντιιμπεριαλιστική» ρητορική, στηρίζει την εξωτερική πολιτική της αστικής κυβέρνησης Πούτιν, προωθώντας το αφήγημα της Ρωσίας που μάχεται κατά του «δυτικού ιμπεριαλισμού». Είναι φανερή, άλλωστε, η προσπάθεια του ΚΚΡΟ να παρουσιαστεί η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία περίπου ως η ΕΣΣΔ και να ντυθούν με «αντιιμπεριαλιστικό» και «πατριωτικό» μανδύα οι επιδιώξεις της ρωσικής αστικής τάξης.

Παρά τις συνεχείς επιλήσεις στον Λένιν και τη λενινιστική κληρονομιά το ΚΚΡΟ ερμηνεύει τον ιμπεριαλισμό με τα ιδεολογικά εργαλεία του Κάουτσκι, καλώντας το ρωσικό εργατικό-λαϊκό κίνημα να συρθεί κάτω από τις «σημαίες» της καπιταλιστικής Ρωσικής Ομοσπονδίας. Άλλωστε, για τους «κόκκινους πουτινιστές» — αυτούς που σκόπιμα μπλέκουν το σφυροδρέπανο με τα τσαρικά σύμβολα και τις τρικολόρ σημαίες – η σημερινή Ρωσία δεν είναι ιμπεριαλιστική δύναμη αλλά… προμετωπίδα «αντιιμπεριαλιστικού» και, προσφάτως, «αντιφασιστικού» αγώνα! (1).

Σε λάθος ρότα το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ)

Σε αντίθεση με το ΚΚΡΟ, το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ) είχε, από το ξεκίνημα του πολέμου, εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναγνώριζε ότι οι πραγματικοί στόχοι της Μόσχας είναι να ενισχύσει την θέση της ιμπεριαλιστικής Ρωσίας στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, επισημαίνοντας ότι η πηγή του πολέμου «είναι οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις μεταξύ των ΗΠΑ-ΕΕ και της Ρωσίας». Το ΚΕΚΡ είχε χαιρετίσει την αναγνώριση των επονομαζόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς από τον Πούτιν, αλλά ταυτόχρονα επισήμαινε πως «οι εργαζόμενοι, όχι τα αφεντικά θα σκοτωθούν και στις δυο πλευρές», προσθέτοντας πως «το να πεθάνεις για τα ταξικά αδέρφια σου είναι κάτι που αξίζει, αλλά να σκοτώσεις και σκοτωθείς για τα συμφέροντα των αφεντικών είναι ανόητο, εγκληματικό και απαράδεκτο» (2).

Δυστυχώς, στην πορεία της εξέλιξης του πολέμου, το ΚΕΚΡ οδηγήθηκε στην υιοθέτηση λανθασμένης θέσης, προβάλλοντας τον «αντιφασιστικό αγώνα στο Ντονμπάς» ως πρόσχημα για την έμμεση στήριξη της ρωσικής εισβολής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΕΚΡ δεν συνυπέγραψε την Κοινή Ανακοίνωση 41 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και 30 Κομμουνιστικών Νεολαιών που δημοσιεύθηκε στις 24 Φλεβάρη (3).

Πρόσφατα, στις 20 Απρίλη, σε μήνυμά του το Τμήμα Διεθνών της ΚΕ του ΚΕΚΡ επιχείρησε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν προσυπέγραψε την Κοινή Ανακοίνωση. Ωστόσο, η όλη προσπάθεια καταλήγει σε ενα κείμενο υιοθέτησης της κυβερνητικής προπαγάνδας της Ρωσίας που βρίθει αντιφάσεων και αντικαθιστά τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου με τα γνωστά αφηγήματα περί «αντιφασιστικού/αντιναζιστικού αγώνα» (4).

Η μετατόπιση αυτή της θέσης του ΚΕΚΡ μπορεί να ερμηνευτεί ως αποτέλεσμα εσωτερικών αντιφάσεων, διαφορετικών εσωκομματικών προσεγγίσεων αλλά ενδεχομένως και εξωκομματικών πιέσεων για να συνταχθεί το κόμμα στην εθνική γραμμή υπέρ της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης. Από το ξεκίνημα του πολέμου μέχρι σήμερα, ενα διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα του ΚΕΚΡ, συμπεριλαμβανομένων ηγετικών στελεχών και μελών της νεολαίας, έχει κάνει ξεκάθαρη στροφή υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής, υιοθετώντας τα σαθρά αντιλενινιστικά αφηγήματα για τον «νυν υπερ πάντων αγών» ενάντια στο «ναζισμό» με αρχηγό… την αστική ηγεσία του Πούτιν.

Παλαιότερη φωτογραφία των πρωτεργατών του σύγχρονου μεγαλορωσικού εθνικισμού Αλεξάντερ Ντούγκιν (στο βάθος) και Εντουάρντ Λιμόνοφ (ιδρυτής του ακροδεξιού Εθνικομπολσεβίκικου Κόμματος)

Προσέγγιση με ακροδεξιούς «εθνικομπολσεβίκους»

Στο πλαίσιο της ιδεολογικής σύγχυσης που έχει επέλθει στο ΚΕΚΡ είναι η διοργάνωση, στα τέλη του περασμένου Μάρτη, διάσκεψης με τίτλο «για την υποστήριξη του αγώνα κατά του φασισμού στην Ουκρανία» στα γραφεία του κόμματος στο Λένινγκραντ (Αγ. Πετρούπολη) με την συμμετοχή εκπροσώπων του εθνικομπολσεβίκικου κόμματος «Η Άλλη Ρωσία» και άλλων ακροδεξιών-εθνικιστικών παραγόντων. Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, το κόμμα «Η Άλλη Ρωσία» είναι ο διάδοχος του «Εθνικο-Μπολσεβίκου Κόμματος» που είχαν ιδρύσει οι νεοφασίστες – ιδεολογικοί πρωτεργάτες του σύγχρονου μεγαλορώσικου εθνικισμού — Αλεξάντερ Ντούγκιν και Εντουάρντ Λιμόνοφ. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και ο συνταγματάρχης Βλαντίμιρ Κβάτσκοφ, διαβόητος εθνικιστής, συνομωσιολόγος και δηλωμένος αντισημίτης (5).

Μάλιστα, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την προσέγγιση του ΚΕΚΡ με εθνικιστικά στοιχεία, ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Βίκτορ Τιούλκιν έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι εθνικομπολσεβίκοι είναι «φιλοσοβιετικοί» επειδή τους αρέσουν οι… κόκκινες σημαίες (!) και πως δεν είναι κακό για τους κομμουνιστές να ενώνουν τις δυνάμεις τους με ανθρώπους διαφορετικών απόψεων!

Αυτό που όμως απέφυγε να διευκρινίσει ο Τιούλκιν είναι ότι οι εθνικομπολσεβίκοι της «Άλλης Ρωσίας» εκμεταλλεύονται το ένδοξο σοβιετικό παρελθόν (χρησιμοποιούν ως σύμβολο το μαύρο σφυροδρέπανο) και τα αντιφασιστικά ένστικτα του ρωσικού λαού για να προωθήσουν εθνικιστικές-σωβινιστικές ιδέες περί «πανσλαβισμού» και «μεγάλης Ρωσίας», να αποπροσανατολίσουν την ταξική εργατική-λαϊκή πάλη, εξυπηρετώντας έτσι τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των ρωσικών μονοπωλίων.

Ρωσικό άρμα μάχης στην ανατολική Ουκρανία. Όταν η σημαία της ΕΣΣΔ χρησιμοποιείται για να «ξεπλυθεί» η ρωσική αστική τάξη.

Ή με τον Λένιν, ή με τον Πούτιν

Η δικαιολόγηση, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα, του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία είναι επιζήμια για την εργατική τάξη. Η προσπάθεια του ΚΕΚΡ να κρατήσει ισορροπίες, καταγγέλοντας από τη μια τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις της κυβέρνησης Πούτιν και στηρίζοντας από την άλλη τον «αντιφασιστικό αγώνα στο Ντονμπάς», το οδηγεί σε προφανείς αντιφάσεις, ενδεικτικές ενός ιδεολογικού μπλακ άουτ. Στην πρόσφατη ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ναι, οι ρωσικές αρχές είναι αναμφίβολα ιμπεριαλιστικές. Ναι, είναι γεμάτες με μαχητικό αντικομμουνισμό. Ναι, η απόφαση των αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας σίγουρα υπαγορεύεται από την επιθυμία να προωθηθούν τα συμφέροντα των ρωσικών μονοπωλίων στην Ουκρανία και στον κόσμο στον σκληρό ανταγωνισμό τους με τα δυτικά μονοπώλια. Ωστόσο, προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους, οι ρωσικές αρχές αναγκάζονται τώρα να καταστείλουν τον φασισμό, ο οποίος υποστηρίζεται πλήρως από τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό και στον οποίο βασίζεται το δυτικό κεφάλαιο. Επομένως, είναι αδύνατο να αρνηθεί κανείς αυτό το σημείο ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχουν στοιχεία προστασίας των λαών στην περιοχή του Ντονμπάς».

Επί της ουσίας πρόκειται για μια ντροπαλή παραδοχή εκ μέρους του ΚΕΚΡ ότι έχει διολισθήσει σε οπορτουνιστικές-σοσιαλσωβινιστικές θέσεις, στηρίζοντας έναν πόλεμο που γίνεται για την προώθηση των συμφερόντων των ρωσικών μονοπωλίων, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τα ευρωατλαντικά μονοπώλια, υπό το πρόσχημα της «καταστολής του φασισμού» στο Ντονμπάς.

Πρόκειται για το γνωστό τροπάρι που επαναλαμβάνουν ξένοι και εγχώριοι σοσιαλσωβινιστές — «πρωταθλητές» του οπορτουνισμού — προκειμένου να δικαιολογήσουν την συστράτευσή τους υπό την σημαία της καπιταλιστικής Ρωσίας. Κάπως έτσι «ξεπλένεται» η ρωσική αστική τάξη και η βαθιά αντιδραστική, αντικομμουνιστική κυβέρνηση του Βλ. Πούτιν αναγάγεται σε… αντιφασιστική δύναμη που θα σώσει το λαό του Ντονμπάς από τους νεοναζί του Αζόφ!

Μόνο που όποιος πατάει σε δυο βάρκες στο τέλος πέφτει στη θάλασσα: Ή με τον Λένιν, ή με τον Πούτιν, τον Ντούγκιν και τον σωβινισμό του ρωσικού κεφαλαίου. Ας διάλεξουν.

Εμείς το γράψαμε και το επαναλαμβάνουμε: Η εργατική τάξη, ο λαός, δεν έχει κανένα συμφέρον από τη νίκη της μιας, ή της άλλης, ιμπεριαλιστικής δύναμης, είτε αυτή λέγεται ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, είτε καπιταλιστική Ρωσία. Το ουσιώδες σε κάθε πόλεμο είναι ποια τάξη τον διεξάγει, για ποιον σκοπό και σε ποια φάση της ιστορικής ανάπτυξης. Αυτή είναι η πυξίδα βάσει της οποίας οφείλει να κινείται το κομμουνιστικό κίνημα, αξιοποιώντας την ιστορική εμπειρία και ερμηνεύοντας την ζώσα πραγματικότητα με καθοδηγητικό νήμα την μαρξιστική-λενινιστική κοσμοθεωρία.

Σημειώσεις:

(1) Διαβάστε περισσότερα: Σχετικά με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση του ΚΚΡΟ, «Ριζοσπάστης» 23–24 Απρίλη 2022. Βλέπε και: Βλ. ενδεικτικά: http://solidnet.org/article/CPRF-Gennady-Zyuganov-It-is-time-to-put-a-stop-to-NATOs-actions-to-turn-Ukraine-into-a-Fascist-state/ καθώς και http://solidnet.org/article/CP-of-the-Russian-Federation-The-People-of-Ukraine-Must-Not-Be-a-Victim-of-World-Capital-and-Oligarchic-Clans.-Statement-of-the-CPRF-CC-Presidium/
(2) Russian Communist Workers’ Party on Ukraine war: http://www.idcommunism.com/2022/02/russian-communist-workers-party-on-ukraine-war.html
(3) https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11597786
(4) Мы не имеем права мириться с фашизмом!: http://solidnet.org/article/Russian-CWP–00006/
(5) Конференция в поддержку борьбы против фашизма на Украине: https://bit.ly/3k5T1VR και https://vk.com/wall-43277292_347064

  Νίκος Μόττας

6 σχόλια:

  1. -Ξεχνώντας πολύ βολικά το πραξικόπημα του 2014, το Μαϊντάν, τη σφαγή στο Σπίτι των Συνδικάτων, τις Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, την καταπάτηση της Συμφωνίας του Μινσκ και ξεκινώντας την ιστορία αποκλειστικά μόνο από την 24η Φεβρουαρίου του 2022 ο προπαγανδιστικός μηχανισμός των ΗΠΑ-Δύσης καταφέρνει να κάνει πλύση εγκεφάλου μέσα από τα ΜΜΕ σε έναν πόλεμο που ξεκίνησε, όχι πριν 3 μήνες αλλά πριν από 8 χρόνια και μάλιστα με αποκλειστική υπαιτιότητα αυτών που δήθεν παρουσιάζονται σήμερα σαν υπερασπιστές της ειρήνης (ΕΕ-ΝΑΤΟ).

    -Καταλήγοντας: Τι γίνεται κάποιος που θεωρεί ΗΠΑ και Ρωσία εξίσου ιμπεριαλιστικές δυνάμεις; Γίνεται ακούσιος διακινητής της αμερικανικής προπαγάνδας. Τι κάνει η μαρξιστική αριστερά εξισώνοντας ΝΑΤΟ – Ρωσία; Ξέπλυμα του ΝΑΤΟ και των διαχρονικών προκλήσεων και εγκλημάτων του.

    …Και, με βάση όλα τα παραπάνω προσωπικά συμπεράσματα, τι γίνεται όποιος διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την ΜΑΖΙΚΗ δαιμονοποίηση της ρωσικής εισβολής ενάντια στους (καθόλου κρυφούς )Ουκρανούς ναζί του 21αιώνα; Θεωρείται «Πουτινικός» χωρίς πολλά-πολλά και χωρίς άλλα επιχειρήματα.
    Ε, μάλλον είμαι πουτινικός τότε αλλά τουλάχιστον διατηρώ τα συγκαλά μου... http://fadomduck2.blogspot.com/2022/04/3.html..............................Η Ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία έγινε με πρόσχημα την ύπαρξη φασιστικών νεοναζιστικών ομάδων στην Ουκρανία.

    Προσπαθώντας να εμφανίσουν την απαράδεκτη ρωσική εισβολή ξεκομμένη από τον σφοδρό ανταγωνισμό με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που έχει κάνει τον ουκρανικό λαό «σάκο του μποξ», προσπαθούν να κρύψουν - όπως και το 2014 - ότι η αστική τάξη στην Ουκρανία και παντού, δεν διστάζει να στηρίζει νοσταλγούς του Χίτλερ προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα και να υπηρετήσει τους ανταγωνισμούς της, πάντα σε βάρος των λαών.

    Νεοναζί υπάρχουν μόνο στην Ουκρανία;

    Η απάντηση είναι όχι.

    Ρώσοι νεοναζί

    Η ομάδα Wagner έχει με επικεφαλής τον Ντμίτρι Ούτκιν, θαυμαστή του Γ Ράιχ.

    Ο Ούτκιν και η ομάδα του βρέθηκαν και στην Κριμαία το 2014 αλλά και στο Ντονμπάς. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την ομάδα Βάγκνερ, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Αρκεί η φωτογραφία του ιδρυτή της Dmitry Utkin, πρώην μέλους των υπηρεσιών πληροφοριών του Ρωσικού Στρατού (GRU).

      Σε μία γνωστή «σέλφι» του, φαίνεται ότι είναι τέτοια η αγάπη του για τα SS, που έχει φτάσει στο σημείο να κάνει τα εμβλήματα και τα διακριτικά της στολής των SS τατουάζ πάνω στο σώμα του!Για την ομάδα Βάγκνερ, δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Αρκεί η φωτογραφία του ιδρυτή της Dmitry Utkin, πρώην μέλους των υπηρεσιών πληροφοριών του Ρωσικού Στρατού (GRU).

      Σε μία γνωστή «σέλφι» του, φαίνεται ότι είναι τέτοια η αγάπη του για τα SS, που έχει φτάσει στο σημείο να κάνει τα εμβλήματα και τα διακριτικά της στολής των SS τατουάζ πάνω στο σώμα του!Η οργάνωση «Rusich» είναι μια παραστρατιωτική οργάνωση νεοναζί μισθοφόρων με στενές σχέσεις με την «Wagner»Στα σλάβικα «Rusich» σημαίνει ο Ρώσος και η ομάδα αυτή των μισθοφόρων εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2014 στην περιοχή του Ντονμπάς. . Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές ήδη πολλές μονάδες «Rusich» έχουν μπει ξανά στην Ουκρανία σε συγκεκριμένα σημεία και διενεργούν σαμποτάζ, κάτι που ίσως να φανερώνει την πρόθεση της Μόσχας να «χτυπήσει» ξανά στα μέρη αυτά.

      Ένα από τα πιο γνωστά μέλη των «Rusich» είναι ο Γιαν Πετρόφσκι που ήταν εκπαιδευτής των παραστρατιωτικών αυτών μονάδων και ο οποίος έχει πολεμήσει και στον πόλεμο στη Συρία.

      Ύμνος της οργάνωσης είναι ένα εθνικιστικό παραλήρημα που ονομάζουν «Άγριο φίδι» το οποίο σε κάποιον στίχο αναφέρει: «Μόνος σου θα σκοτώσεις το άγριο φίδι που είναι στο Γκνιταχάντε και σε περιμένει αδυσώπητο.»Δίπλα στους Ρώσους νεοναζί, όμως, υπάρχει και μια ολόκληρη στρατιά νεοναζί ανά την Ευρώπη, που φαίνεται ότι είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμοι.https://gkagkarin.blogspot.com/2022/04/blog-post_335. https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/html?showComment=1649601312833#c3596219324045774168 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Το κατάντημα του ....ΚΕΚΡ δείχνει ξεκάθαρα το βάθος της ζημιάς που υπάρχει στο Δ.Κ.Κ απο την επικράτηση του οπορτουνισμού στην Κ.Δ το 1935 και στην ΕΣΣΔ την 5η Μάρτη του 1953. Το κόμμα των Μπολσεβίκων στην ΕΣΣΔ το 1945 βγήκε απο το πόλεμο με 3000000 νεκρούς κομμουνιστές. Αλλαξε ο συσχετισμός υπέρ του οπορτουνισμού που επισημοποιήθηκε το 1953. Το ...ΚΕΚΡ μετά το 1991 δεν ξεκαθάρισε με τον κεντρίστικο οπορτουνισμό του Κάουτσκι όπως το ΚΚΕ με την πλήρη αποκατάσταση των Μπολσεβίκικων χαρακτηριστικών του. Για αυτό και σήμερα παίζουν με την ...χούφτα τους. Επίσης δείχνει την εκπληκτική διαδρομή του ΚΚΕ τα 31 χρόνια που πέρασαν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ....Η Φινλανδία είχε μια ουδετερότητα μεταξύ 1945 και 1990 και μια «ειδική σχέση» για την οποία είχε καθιερωθεί ο διεθνής όρος «φινλανδοποίηση»: Η Φινλανδία διατηρούσε την πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της, αλλά γεωστρατηγικά είχε καθεστώς ουδετερότητας.

    Άλλωστε είχε χάσει δύο πολέμους κατά της Ρωσίας: Έναν αμυντικό το 1938-1939 κι έναν επιθετικό το 1941-1945, τον οποίο πόλεμο έδωσε μάλιστα ως σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης!!!

    Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1990 η Φινλανδία πλησίαζε όλο και πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, προμηθευόμενη αποκλειστικά δυτικά οπλικά συστήματα και εντασσόμενη στην ΕΕ. https://iskra.gr/finlandia-psifise-entaxi-sto-nato-prochora-to-amerikaniko-schedio-aichmalosias-evropis-perikyklosis-rosias/..........Σύμμαχος της Ιμπεριαλιστικής Γερμανίας στο Αντικομιντέρν σύμφωνο επιτέθηκε το 1939 στην ΕΣΣΔ σε συνδυασμό με την επίθεση της Ιαπωνίας στην Μογγολία. Εχασαν τον πόλεμο και οι δύο όπως έχασαν και την 5η φάλαγγα μέσα στην ΕΣΣΔ στις δίκες της Μόσχας που ανάγκασε τον Χίτλερ να υπογράψει το Μολότοφ Ρίμπεντροπ τον περίφημο ΕΛΙΓΜΟ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ που με αυτό διέσπασε τους Καπιταλιστές και νίκησαν. Δεν υπάρχει ...κατάρρευση.... της ΕΣΣΔ. Είναι ανατροπή απο μέσα και επάνω με όχημα την οπορτουνιστική 5η φάλαγγα την περίοδο 1953 1991.https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/ Καλή χώνεψη στα καρακόλια του Ρώσικου Ιμπεριαλισμού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/history/2916-panagiotis-elis........ Τα κεντρίστικα οπορτουνιστικά βαρίδια του Κάουτσκι οι Μανιαδάκηδες ήρθαν να λερώσουν χέζοντας στο τάφο του άλλο ένα Κομμουνιστή που δολοφονήθηκε απο τους καπιταλιστές. Αν πραγματικά τιμούσαν τους χιλιάδες νεκρούς του αγώνα δεν θα σερβίριζαν την ίδια συνταγή της καταστροφής τα πολιτικά μέτωπα στάδια και συμμετοχή σε κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού που εγκλώβισαν τον λαό στο καπιταλισμό και δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 λόγω ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ λαοκρατία ευρωκομουνισμός.... Η Καλύτερη τιμή είναι η αποκατάσταση των Μπολσεβίκικων χαρακτηριστικών του ΚΚΕ και τα πολύτιμα συμπεράσματα που βγάλαμε μετά το 1991.... Ας Σκούζουν όσο θέλουν οι Μανιαδάκηδες. Το ΚΚΕ ήταν παράνομο απο το 1925 μέχρι το 1974. ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασίλης25 Απριλίου 2022 - 8:57 μ.μ.

      "Οι σκληρές δηλώσεις έγιναν από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Wang Wenbin - «Ελπίζουμε η Ευρώπη να σταματήσει να κρατάει το κεράκι στον διάβολο» είπε μεταξύ άλλων - Χαρακτήρισε τους Αμερικανούς «άρχοντες της παραπληροφόρησης»"

      Σιγά σιγά καταρρέει το παραμυθάκι των καλών Δυτικών και των βαρβάρων Ρώσων. Η Κίνα σε 5 χρόνια από τώρα, που παρεμπιπτόντως ελέγχει και το χρέος των ΗΠΑ, θα ρυθμίζει τη παγκόσμια οικονομία παρέα με τους συμμάχους Ρώσους και η Ελλάδαρα θα ψάχνει να κάνει τη κωλοτούμπα της ζωής της για να σταθεί στα νέα δεδομένα. Η Ουκρανία ήταν αφορμή για να ξεβρακωθουν πολλοί καλοθελητες των δολοφόνων των λαών. http://fadomduck2.blogspot.com/2022/04/3.html........... Δολοφόνοι των λαών είναι οι Καπιταλιστές που εκμεταλλεύονται τους λαούς σε Ιμπεριαλιστική ειρήνη και πόλεμο. ...ανθρώπινος.... καπιταλισμός υπάρχει μόνο στον ύπνο σου.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου