Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Μαίνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση

*
 

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τα ξημερώματα της Πέμπτης 24 Φλεβάρη, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία άσχετα με τα προσχήματα, τις αιτιάσεις και την ρητορική που αναπτύσσεται από την κάθε πλευρά, είναι μέρος της μεγάλης εικόνας μιας πολύ ευρύτερης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Η τυπική έναρξη του πολέμου δόθηκε με την απαράδεκτη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο το εύφλεκτο υλικό συσσωρευόταν σταδιακά εδώ και χρόνια στην περιοχή

 

Συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Μαριούπολης

Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα στην Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία με τη Μόσχα για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού. Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως συνεχίζονται επίσης σήμερα οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και ο μερικός αποκλεισμός του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ πυραυλική επίθεση νωρίς σήμερα το πρωί προκάλεσε ζημιές σε υποδομή στην πόλη Μπρόβαρι, κοντά στο Κίεβο, ανέφερε με ανάρτησή του στο Ίντερνετ ο δήμαρχος του Μπρόβαρι Ίγκορ Σαπόζκο. 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-DPA-AFP)


Η Ρωσία βλέπει κινδύνους σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ στην Αρκτική

Τον κίνδυνο ακούσιων συγκρούσεων με το ΝΑΤΟ στην Αρκτική βλέπει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας λόγω της αυξημένης στρατιωτική δραστηριότητα των ΝΑΤΟικών. 

«Υπάρχουν κίνδυνοι ακούσιων συμβάντων που, εκτός από κινδύνους για την ασφάλεια, μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο εύθραυστο οικοσύστημα της Αρκτικής», δήλωσε ο Νικολάι Κορτσούνοφ, Γενικός Πρέσβης του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Πρόεδρος της Επιτροπής Ανώτερων Αξιωματούχων του Αρκτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το TASS.

Σύμφωνα με τον Νικολάι Κορτσούνοφ, η Ρωσία ανησυχεί για την αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στην Αρκτική. Πρόσφατα το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις στο βόρειο τμήμα της Νορβηγίας. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι αυτό δεν συμβάλλει στη διασφάλιση της ασφάλειας στην περιοχή.

(Πηγή: TASS)

* το σκίτσο του  Πάνου Ζάχαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου