Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Δικαίωση η υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

 
ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ II ΚΑΙ III ΤΗΣ COSCO

 Ενας πολύμηνος, σκληρός αγώνας έδωσε στους εργαζόμενους αυτήν τη σημαντική κατάκτηση. Συνεχίζουν ακόμα πιο δυνατοί και αποφασισμένοι

Μια μεγάλη κατάκτηση, που στέλνει ηχηρό το αισιόδοξο μήνυμα σε όλη την εργατική τάξη ότι «Στην οργάνωση βρίσκεται η δύναμη, στους αγώνες η ελπίδα», έφερε ο ανυποχώρητος, παλικαρίσιος αγώνας των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO. Το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης η εργοδοσία αναγκάστηκε να υπογράψει Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, με αυξήσεις στους μισθούς, με την οποία ικανοποιούνται σειρά σημαντικών και δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων.

Η είδηση «έσκασε» στις προβλήτες μέσα από τα VHF, λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Πέμπτης. «Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΝΕΔΕΠ, σας ανακοινώνουμε επίσημα ότι υπογράφτηκε Συλλογική Σύμβαση. Δέχτηκαν όλες τις παρεμβάσεις και τις παρατηρήσεις μας. Συνάδελφοι, ο αγώνας μας δικαιώθηκε και συνεχίζουμε. Μπράβο σε όλους!» ήταν το μήνυμα που μεταδόθηκε, για να αρχίσουν λίγα δευτερόλεπτα μετά οι τηλεσυνομιλίες ανάμεσα στους εργαζόμενους, με φράσεις όπως «Μπράβο ρε μάγκες, μπράβο!», «Πάμε μαζί όλοι!», «Τίποτα δεν χαρίζεται. Συνεχίζουμε!» να κυριαρχούν.

Η Σύμβαση που απέσπασαν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους και συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, ΕΝΕΔΕΠ, προβλέπει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, σταδιακή ένταξη όλων των εργαζομένων σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, εφαρμογή του νόμου για την ένταξη εργαζομένων στα ΒΑΕ. Προβλέπει ακόμα ότι το πρώτο κριτήριο για τη μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης είναι αυτό της αρχαιότητας και όχι του «καλού παιδιού». Προβλέπονται ακόμα δίκαια και αντικειμενικά κριτήρια στη διαδικασία αναβάθμισης των ειδικοτήτων κ.ά.

Οι εργαζόμενοι επέβαλαν ακόμα στη ΣΣΕ να αποτυπωθεί με συγκεκριμένο τρόπο ότι οι αποφάσεις - γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας θα λαμβάνονται υπόψη στην πράξη από την εργοδοσία, για να γίνει χειροπιαστό ότι το δίκαιο αίτημά τους για την υπογραφή της ΣΣΕ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ίδια την προστασία της υγείας και της ζωής τους στους χώρους δουλειάς. Σπουδαίο ήταν ότι έσπασαν και τον εργοδοτικό εκβιασμό ότι είτε θα αποδεχτούν την... αντιπροσωπευτικότητα του εργοδοτικού συνδικάτου είτε δεν θα υπέγραφαν ΣΣΕ.

Σημαντική κατάκτηση μετά από σκληρό αγώνα

Η υπογραφή της Σύμβασης είναι το επιστέγασμα μιας συγκλονιστικής αγωνιστικής διαδρομής, στη διάρκεια της οποίας οι εργαζόμενοι της COSCO, με πίστη στο δίκιο τους, εξοπλισμένοι με τη δύναμη της εργατικής αλληλεγγύης που βγήκε ακόμα και έξω από τα σύνορα, με εμψυχωτή και οργανωτή το σωματείο τους, ΕΝΕΔΕΠ, κουρέλιασαν τρομοκρατία, εκβιασμούς, ποινικοποίηση, από εργοδοσία, κυβέρνηση, δικαστήρια και δυνάμεις καταστολής. Ανέδειξαν ότι οι εμβληματικές επενδύσεις - στο όνομα των οποίων πίνουν νερό και νομοθετούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ με τους δορυφόρους τους - για να καμαρώνουν κάθε φορά για τα κέρδη χωρίς προηγούμενο, στηρίζονται στην άγρια εκμετάλλευση, ακόμα και τη ζωή των εργατών αν χρειαστεί. Εκαναν χειροπιαστό και έδειξαν τη δύναμη του συνθήματος «Ενας για όλους και όλοι για έναν».

Αλλωστε, όπως οι ίδιοι λένε, το χρωστούσαν στους νεκρούς τους, όπως στον συνάδελφό τους Δημήτρη Δαγκλή, που από την έλλειψη μέτρων προστασίας, τη δουλειά μέχρι εξάντλησης, τις κόντρα βάρδιες, διαμελίστηκε από ασυντήρητη γερανογέφυρα. Το όφειλαν στους εκατοντάδες σακατεμένους τους, με τελευταίο τον Τ. Πίτα, που επίσης από την έλλειψη μέτρων προστασίας έκανε βουτιά 12 μέτρων και γλίτωσε την τελευταία στιγμή τη ζωή του, τσακίζοντας όμως μέση, πόδια, χέρια, κεφάλι.

«Είναι μόνο η αρχή»!

«Η υπογραφή της ΣΣΕ είναι αποτέλεσμα πολύμηνου σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα των εργαζομένων με μπροστάρη το σωματείο, ΕΝΕΔΕΠ, που αποτέλεσε κάστρο αγώνα, οργάνωσης και ενότητας της πάλης για την ικανοποίηση αιτημάτων που διεκδικούσαμε εδώ και χρόνια, όπως ΣΣΕ, μετατροπή των συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης, εφαρμογή του νόμου για τα ΒΑΕ και άλλα», ανέφερε μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του σωματείου, ΕΝΕΔΕΠ, και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, Μάρκος Μπεκρής.

Οπως ανέφερε, η εξέλιξη αυτή είναι «νίκη των εργαζομένων», όμως «δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε. Ισα ίσα δείχνει ότι ο μόνος τρόπος για να μπορούμε να ικανοποιήσουμε και να πετυχαίνουμε τέτοιες νίκες είναι μέσα από την οργάνωση και μαζικοποίηση των σωματείων, που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο να οργανωθούν οι εργαζόμενοι για να βγουν στην επίθεση και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».

«Ο δρόμος αυτός είναι μονόδρομος για μας και θα συνεχίσουμε. Μπορεί να υπογράψαμε τη ΣΣΕ αλλά είναι η αρχή. Είμαστε σε εγρήγορση για την κατοχύρωση αυτών που αποσπάσαμε. Ομως, έχουμε αιτήματα που μένουν ακόμα ανοιχτά. Δημιουργήσαμε τη βάση και συνεχίζουμε».

Ο Μ. Μπεκρής έκανε ειδική αναφορά στη μεγάλη αλληλεγγύη που προκάλεσε ο αγώνας τους. «Η αλληλεγγύη αυτή είναι παρακαταθήκη συνολικά για το εργατικό κίνημα της χώρας και έδειξε σε μας και όλους τους εργαζόμενους ότι αν οργανωθούν, συσπειρωθούν και αγωνιστούν και έχουν οδηγό το σύνθημα "Ενας για όλους και όλοι για έναν" μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω απέναντι σε κάθε κυβέρνηση και εργοδοσία. Η αδιαλλαξία της COSCO, η τρομοκρατία, η καταστολή έσπασαν με αυτόν τον τρόπο».

«Σημαντικό συμπέρασμα», συνέχισε, «είναι ότι πρέπει να απομονώσουμε τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, που στις προβλήτες της COSCO δρα με την πιο ωμή του μορφή. Οι εργαζόμενοι πρέπει να τον αντιμετωπίσουν αποφασιστικά σε κάθε χώρο δουλειάς γιατί είναι όργανο της εργοδοσίας και δεν πρέπει να ξεγελαστούν».

Ομόφωνη απόφαση για συμμετοχή στη Σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Ο αγώνας των εργαζομένων της COSCO, τόνισε ο Μ. Μπεκρής, δείχνει «γιατί πρέπει να ενισχύουμε τα σωματεία, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας. Η ΕΝΕΔΕΠ έχουμε πάρει ομόφωνη απόφαση να συμμετάσχουμε στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ, στις 18 και 19 Ιούνη. Γιατί εκεί ελπίζουμε με τους συναδέλφους από άλλους χώρους και κλάδους να ανταλλάξουμε πείρα και πώς μπορούμε από κοινού να βγούμε επιθετικά για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Αυτό έχει μεγάλη σημασία ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που οι εργαζόμενοι καλούμαστε να πληρώσουμε ακρίβεια, πολέμους, ενεργειακή φτώχεια και έχουμε από πάνω να αντιμετωπίσουμε ένα πλαίσιο αντεργατικών νόμων που δημιούργησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις για λογαριασμό της κερδοφορίας της κάθε COSCO. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του αγώνα δείχνουν ότι εργαζόμενοι και νεολαία πρέπει να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι και να προχωρήσουν διεκδικώντας το δίκιο τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου