Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Βολταίρος


Στις 21 Νοεμβρίου 1694 στην οικογένεια του Γάλλου συμβολαιογράφου Αρουέ γεννήθηκε ο Φρανσουά Μαρί, ο  οποίος αργότερα έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο ως Βολταίρος. Πέθανε το 30 Μάη 1778.

Ο Βολταίρος , ο «επικεφαλής» του Διαφωτισμού του 18ου αιώνα, ήταν ένας από τους προδρόμους της Γαλλικής Επανάστασης του 1789, παρόλο που δεν είχε επαναστατικές «προθέσεις».

Ηθελε έναν καλύτερο κόσμο και γι’ αυτό ήταν πυρ και μανία κατά της αντιδραστικής φεουδαρχίας και της τυραννικής Καθολικής Εκκλησίας. Η επίδρασή του στην προετοιμασία της Γαλλικής Επανάστασης ήταν πολύ μεγάλη. Πολλά άρθρα της «Διακήρυξης των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη» και των κατοπινών Συνταγμάτων είναι επηρεασμένα από τη διδασκαλία του Βολταίρου.

Πολλές από τις τραγωδίες του προοιωνίζονται τη Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση.

Το «Φιλοσοφικό Λεξικό», αποτέλεσε «όργανο προπαγάνδας» των Εγκυκλοπαιδιστών και του Διαφωτισμού, του αγώνα της γνώσης ενάντια στην άγνοια, είναι ένα αθάνατο «κειμήλιο» που κατέλιπε στην ανθρωπότητα ο μεγαλοφυής, πολυτάλαντος και πολυγραφότατος (δραματουργός, ποιητής, ιστορικός, κριτικός, στοχαστής και δημιουργός της επίσης περίφημης «Εγκυκλοπαιδείας») Βολταίρος.

 Ηρακλής Κακαβάνης

 Γαλλική Επανάσταση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου