Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Συγκροτείται το Κεντρικό Επιτελείο του παρτιζάνικου κινήματος της ΕΣΣΔ


Δημιουργός της Νίκης ο σοβιετικός λαός

Κύριος δημιουργός της Νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο ήταν ο σοβιετικός λαός που πραγματοποίησε ένα πατριωτικό και διεθνιστικό κατόρθωμα, ίσαμε το οποίο δεν ήξερε η ιστορία.

Παρτιζάνοι σε πορεία στα μετόπισθεν


Η Νίκη αυτή είχε βαθιά νομοτελειακό χαρακτήρα, έδειξε πειστικά τη ζωτικότητα του πρώτου στον κόσμο σοσιαλιστικού κράτους. Υπήρξε θρίαμβος της ηθικοπολιτικής ενότητας της σοβιετικής κοινωνίας, της φιλίας των λαών της ΕΣΣΔ.

Εκδήλωση της αγάπης των Σοβιετικών ανθρώπων προς την Πατρίδα τους και το μίσος προς τους φασίστες ήταν οι πολυάριθμες πράξεις αυτοθυσίας για τη Νίκη. Γύρω στους 300 στρατιώτες διαφόρων εθνοτήτων έκλεισαν με το σώμα τους τις πολεμίστρες των εχθρικών πολυβόλων. Πάνω από 350 φορές κατηύθυναν το καιόμενο αεροπλάνο τους πάνω σε εχθρικές συγκεντρώσεις οι Σοβιετικοί αεροπόροι, πραγματοποίησαν εμβολές, που δίκαια ονομάστηκαν όπλο των γενναίων.

Σοβιετικοί παρτιζάνοι αναχωρούν για το μέτωπο

Στις 30 Μάη 1942, συγκροτείται το Κεντρικό Επιτελείο του παρτιζάνικου κινήματος της ΕΣΣΔ.
 

Η συμβολή των παρτιζάνων, που δρούσαν στα μετόπισθεν του Γερμανικού στρατού, στη γενικότερη πολεμική προσπάθεια του Σοβιετικού λαού υπήρξε ανεκτίμητη. Οι παρτιζάνοι έφτασαν να μετρούν, από 90.000 μαχητές το 1941, 550.000 το 1943.

Ηρωικά δρούσαν στα μετόπισθεν του εχθρού οι παρτιζάνοι και οι παράνομοι. Στα τέλη του 1943 υπήρχαν πάνω από ένα εκατομμύριο ένοπλοι παρτιζάνοι που με τις δραστήριες επιχειρήσεις τους στα μετόπισθεν του εχθρού έδιναν σοβαρή βοήθεια στα σοβιετικά στρατεύματα. Περίπου το 10% των γερμανο-φασιστικών μεραρχιών απασχολούσαν οι παρτιζάνοι. Το παρτιζάνικο κίνημα υπήρξε σπουδαίος στρατιωτικο-πολιτικός παράγοντας, που συνετέλεσε στη γενική νίκη των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Στη βάση του ηρωισμού και της αυτοθυσίας των Σοβιετικών μαχητών βρισκόταν η υψηλή πολιτική κατανόηση των δίκαιων σκοπών του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, το μίσος κατά των κατακτητών που μετέτρεψαν την κατεχόμενη γη τους σε στίβο μαζικής άγριας εξόντωσης του ειρηνικού πληθυσμού, ληστείας και καταστροφής του εθνικού πλούτου και όχι οι επινοήσεις των Δυτικών ιστορικών για δήθεν «ψυχολογική στενότητα» των Σοβιετικών ανθρώπων που δήθεν φέρνονταν αδιάφορα προς τη ζωή και το θάνατο. Αυτοί οι ισχυρισμοί τους δεν έχουν τίποτα το κοινό με την πραγματικότητα.

Οι Σοβιετικοί μαχητές υπήρξαν ασύγκριτα ανώτεροι απ' ό,τι οι φασίστες επιδρομείς. Οι στρατιώτες και οι αξ/κοί της Βέρμαχ ήταν καλά, βέβαια, εκπαιδευμένοι από στρατιωτική άποψη. Αλλά στερημένοι ευγενικών, δίκαιων σκοπών. Γι' αυτό και δεν μπορούσαν να έχουν και δεν είχαν υψηλές ηθικο - μαχητικές ιδιότητες και έτσι ο μύθος για το «ακατανίκητο» διαλύθηκε σαν σκόνη.

Παρτιζάνοι σε πορεία


Στα χρόνια του πολέμου, επιβεβαιώθηκε η ζωτικότητα και η υπεροχή της σχεδιασμένης σοσιαλιστικής οικονομίας. Στις δύσκολες συνθήκες του πολέμου είχε επιτευχθεί η οικονομική νίκη πάνω στον εχθρό. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το μέτωπο και τα μετόπισθεν της χώρας ήταν ένα ενιαίο πολεμικό στρατόπεδο. Τα μετόπισθεν εξασφάλιζαν το μέτωπο με όλα τα απαραίτητα.

Μέσα στα χρόνια του πολέμου η σοβιετική βιομηχανία παρήγαγε 194,1 χιλ. πολεμικά αεροπλάνα, 120,8 χιλ. τανκς, χιλιάδες πολυβόλα και όλμους. Οι σοβιετικές ένοπλες δυνάμεις στα τέλη του πολέμου ξεπερνούσαν τον εχθρό στο έμψυχο υλικό πάνω από δύο φορές, στα τανκς, στα αυτοκινούμενα πυροβόλα και στους όλμους κατά 3 και πάνω φορές και στα πολεμικά αεροπλάνα σχεδόν κατά 8 φορές. Και εδώ πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο Σοβιετικός Στρατός συνέτριψε το φασισμό όχι με ξένο αλλά με πρώτης τάξης σοβιετικό οπλισμό. Οι αγγλο-αμερικανικές προμήθειες αποτελούσαν μόνο το 4% της συνολικής παραγωγής της ΕΣΣΔ.

Στα χρόνια του πολέμου, στη μνήμη του λαού, θα διατηρηθεί για πάντα η μορφή της Σοβιετικής γυναίκας πατριώτισσας, πολεμίστριας, εργαζόμενης στρατιωτίνας μητέρας, που έγινε παράδειγμα ηρωισμού για τις γυναίκες των κατεχόμενων χωρών από τους φασίστες επιδρομείς.

Οι Σοβιετικές γυναίκες πολεμίστριες υπήρξαν ατρόμητες αεροπορίνες και νοσοκόμες της ζωής των πρόσω. Στον πόλεμο συμμετείχαν 800 χιλ. γυναίκες και στην εθνική οικονομία αποτελούσαν το 53 - 76%.

Εμπνευστής και οργανωτής της νίκης του σοβιετικού λαού και των Ενόπλων Δυνάμεών του υπήρξε το ΚΚΣΕ, το οποίο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες κινητοποίησε το λαό στον ιερό πόλεμο εναντίον των κατακτητών.

Προπαγανδιστική αφίσα για την δράση των παρτιζάνων


Η νίκη της ΕΣΣΔ, παρά τη διάλυσή της, θα εμπνέει και θα ασκεί βαθύτατη επίδραση στους λαούς και στην παραπέρα πορεία της παγκόσμιας κοινωνικής ανάπτυξης, γιατί ο τροχός της Ιστορίας δε γυρίζει πίσω όσα εμπόδια κι αν συναντήσει.

Στις μέρες μας, μετά την καταστροφή της ΕΣΣΔ, το βασίλειο της εκμετάλλευσης επέστρεψε με άγριες διαθέσεις, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ντόπιων και ξένων πρωτεργατών της αντεπανάστασης να το εξωραΐσουν, να αλλάξουν τις λέξεις και τη σημασία τους, να βαφτίσουν το πισωγύρισμα της Ιστορίας «άλμα προς τα μπρος». Σ' αυτή τη «νέα Ρωσία», το 20 - 30% του πληθυσμού ζει με πολλές στερήσεις. Σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 13 Μάρτη, μεγάλο ποσοστό των Ρώσων επιθυμούσε την επιστροφή στη Σοβιετική Ενωση, το 2001, με το 45% να θεωρεί ότι το σοβιετικό καθεστώς ήταν καλύτερο από το σημερινό και το 43% να δηλώνει το 2003 ότι θα επιθυμούσε μια νέα επανάσταση των Μπολσεβίκων.

Το 80% των Ρώσων χαρακτηρίζει εγκληματικές τις ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων που κάποτε τους ανήκαν, ενώ είναι γενικευμένη η ανυποληψία για τη λεγόμενη «δημοκρατική επανάσταση» που συντελέστηκε το 1991.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30 Μαΐου 2022 - 11:04 π.μ.

    Τα Κόμματα που υπογράφουν την Κοινή Ανακοίνωση

    ΚΚ Αζερμπαϊτζάν
    Κόμμα Εργασίας Αυστρίας
    ΚΚ Βελγίου
    Κίνημα «Τσε Γκεβάρα» (Ενωση των Κομμουνιστών στη Βουλγαρία)
    Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας (PCRF)
    ΚΚ Ελλάδας
    ΚΚ Ελ Σαλβαδόρ
    ΚΚ Κουρδιστάν - Ιράκ
    Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας
    ΚΚ των Εργατών της Ισπανίας
    Μέτωπο Κομμουνιστών (Ιταλία)
    Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν
    Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας
    ΚΚ Μεξικού
    ΚΚ Μπαγκλαντές
    Νέο ΚΚ Ολλανδίας
    Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας
    ΚΚ Πακιστάν
    Περουάνικο ΚΚ
    Ρουμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα
    ΚΚ Σουαζιλάνδης
    Σουδανέζικο ΚΚ
    ΚΚ Σουηδίας
    ΚΚ Τουρκίας
    Φιλιππινέζικο ΚΚ [PKP 1930]
    ΚΚ Φινλανδίαςhttps://www.rizospastis.gr/story.do?id=11597786 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    TRASH30 Μαΐου 2022 - 10:54 μ.μ.

    Όλα αυτά τα κόμματα υπέγραψαν και πως το το ναζιστικό κατακάθι που προσπαθούσε να εξευτελίσει μια δύστυχη γιαγιάκα για ένα κομμάτι ψωμί, είναι το "παρασυρμένο", και μάλιστα το ίδιο "παρασυρμένο" (ίσες αποστάσεις κ καλά) με την γιαγιάκα, όπως μας πληροφόρησε πρόσφατα ο "σύντροφος" Βαγενάς; Από περιέργεια ρωτάω, εσύ θα ξέρεις καλύτερα.....
    https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/294678/apagoreysi-i-parapoiisi-kai-dysfimisi
    Στην τελευταία παράγραφο είναι το ξέπλυμα των ναζιστικών κατακαθιών....
    Υ.Γ. Μην με προκαλείτε, κρατιέμαι να μην μιλήσω για να μην κάνω ζημιά....
    TRASH30 Μαΐου 2022 - 11:28 μ.μ.

    Επίσης είναι κάπως γουστόζικο όλα αυτά τα "ΚΚ" των χωρών του ευρωατλαντισμού να υπογράφουν ανακοινώσεις καταδίκης των ,,,,αντιπάλων του! Αυτός και ήταν και ο λόγος διάλυσης της Β' Διεθνούς εξάλλου, μην αναφέρω εδώ τα λόγια του Λένιν σε σχέση με αυτό, γιατί εκφράζονταν κ λίγο άπρεπα σε τέτοιες καταστάσεις ο συγκεκριμένος.
    Η μόνη μου απορία είναι, αυτή την "ένωση κομμουνιστών Ουκρανίας", που είναι υπέρ των νεοναζί, πόσο ψάξατε για να την βρείτε, κ πόσους ανθρώπους εκπροσωπεί; http://fadomduck2.blogspot.com/2022/05/blog-post_26.html ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
      Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!

      Απαιτείται αυτοτελής πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό!Μετά από πρωτοβουλία του ΚΚ Ελλάδας, του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, του ΚΚ Μεξικού και του ΚΚ Τουρκίας, Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από μια σειρά χωρών εξέδωσαν Κοινή Ανακοίνωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Αναλυτικά, το κείμενο της Ανακοίνωσης έχει ως εξής:

      «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!

      Απαιτείται αυτοτελής πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό!

      1. Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουμε αυτήν την Κοινή Ανακοίνωση τασσόμαστε ενάντια στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, που αποτελεί μια από τις συνέπειες της τραγικής κατάστασης που διαμορφώθηκε για τους λαούς μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Είναι έκθετες τόσο οι αστικές όσο και οι οπορτουνιστικές δυνάμεις, που για χρόνια πολεμούσαν την ΕΣΣΔ και πρόσφατα γιόρτασαν και τα 30 χρόνια από τη διάλυσή της, αποσιωπώντας το γεγονός πως η παλινόρθωση του καπιταλισμού σήμανε τη διάλυση ιστορικών εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων και επανέφερε τους λαούς της ΕΣΣΔ στην εποχή της ταξικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων........ Τους φασίστες τους ξεπλένει το ...Κ.Κ ουκρανίας που τους άνοιξε το δρόμο το ....ΚΕΚΡ και το ΚΚΡΟ που συνεργάζονται με εθνικιστικές και φασιστικές δυνάμεις ξεπλένοντας τα εγκλήματα του Ρωσικού Ιμπεριαλισμού. Οποιος βαδίζει σύμφωνα με τον ΛΕΝΙΝ δεν φτάνει σε αυτό το κατάντημα όπως αυτοί. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. TRASH31 Μαΐου 2022 - 12:37 π.μ. Το ΚΚΕ βαδίζει σύμφωνα με το αθάνατο έργο του ΛΕΝΙΝ που δεν πάγωσε στο χρόνο με τον Καπιταλισμό στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο σχεδόν παγκόσμια στα πλαίσια της ανισόμετρης ανάπτυξης με σχέσεις αλληλεξάρτησης και διαφορετική θέση στην Ιμπεριαλιστική πυραμίδα με τον ΛΕΝΙΝ σε άρθρο του αρχές του 1917 να εξηγεί στο Γκρόιλιχ γατί είναι Ιμπεριαλιστική χώρα η ...ΕΛΒΕΤΙΑ....https://laikhexousia.blogspot.com/2015/10/blog-post_2.html Συνέχισε τον Αντικομουνισμό και το παιχνίδι με την ...χούφτα έχει πολύ γέλιο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου