Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Η Ουκρανία «δεν επιτρέπεται» να χάσει τον πόλεμο διαμηνύουν ΕΕ - ΝΑΤΟ


Η Ρωσία συνεχίζει πυραυλικά χτυπήματα στα νότια και ανατολικά

 Συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία, με ένταση της στρατιωτικής βοήθειας και της οικονομικής ενίσχυσης από τη Δύση προς το Κίεβο - με το βλέμμα και στην «ανοικοδόμηση» - ενώ η ρωσική εισβολή επικεντρώνεται στο Ντονμπάς και σε στόχους αποθήκευσης ΝΑΤΟικού εξοπλισμού.

Σε διάγγελμά του την Κυριακή, με αφορμή την 77η επέτειο από την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας, ο καγκελάριος Ολ. Σολτς, εκφράζοντας τα συμφέροντα της γερμανικής αστικής τάξης, είπε ότι στην Ουκρανία «δεν θα γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη ειρήνη» και δήλωσε βέβαιος ότι το Κίεβο θα κερδίσει τον πόλεμο, εκφράζοντας ωστόσο «ανησυχία» για τον κίνδυνο κλιμάκωσής του... στην οποία πρωτοστατεί και το Βερολίνο.

Αξιοποιώντας τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών για να «ντύσει» τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα, ο Σολτς τόνισε πως «η ελευθερία και η ασφάλεια θα θριαμβεύσουν - όπως ακριβώς θριάμβευσαν πριν από 77 χρόνια επί της ανελευθερίας, της βίας και της δικτατορίας».

Αναφέρθηκε ακόμη στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία και στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε πως «η Γερμανία δεν επιτρέπεται να τολμήσει μόνη της. Η γερμανική αμυντική ικανότητα πρέπει να διατηρηθεί. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα που να βλάπτει τη Γερμανία και τους συμμάχους της περισσότερο από τη Ρωσία. Η γερμανική κυβέρνηση δεν θα λάβει απόφαση η οποία θα μπορούσε να μετατρέψει το ΝΑΤΟ σε εμπόλεμο μέρος».

Το μέλλον της Ευρώπης είναι συνδεδεμένο με το μέλλον της Ουκρανίας, ανέφερε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρ. Μετσόλα, μιλώντας στην τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο. «Η απειλή που αντιμετωπίζουμε είναι πραγματική. Το κόστος της αποτυχίας είναι σημαντικό», σημείωσε, προσθέτοντας πως «υπάρχουν ζητήματα που δεν μπορούν να περιμένουν. Αυτό ισχύει για την άμυνα. Χρειαζόμαστε μια νέα πολιτική ασφάλειας και άμυνας, γιατί γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον, μόνοι μας είμαστε ευάλωτοι».

Νέα πακέτα στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία

Ασταμάτητη συνεχίζει να «ρέει» η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να ανακοινώνει την Παρασκευή νέο πακέτο 150 εκατ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει επιπλέον πυρομαχικά πυροβολικού, ραντάρ και άλλον εξοπλισμό.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε ωστόσο ότι τα στρατιωτικά κονδύλια για το Κίεβο «έχουν πρακτικά εξαντληθεί» και ζήτησε ξανά από το Κογκρέσο να εγκρίνει τα κονδύλια 33 δισ. δολαρίων για να δοθεί βοήθεια στο Κίεβο, κάτι που, όπως είπε, «απαιτείται για την ενίσχυση της Ουκρανίας στο πεδίο των μαχών και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Οι ΗΠΑ έχουν παραδώσει «περισσότερα από 85» από τα 90 Howitzers, οβιδοβόλα μεγάλης εμβέλειας, που έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία, καθώς και περισσότερα από 110.000 από τα αντίστοιχα 184.000 πυρομαχικά, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο Αμυνας των ΗΠΑ. Πρόσθεσε επίσης ότι «περισσότεροι από 310» Ουκρανοί στρατιώτες έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση στα οβιδοβόλα, ενώ τουλάχιστον άλλοι 50 εκπαιδεύονται επί του παρόντος.

Επιπλέον στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ύψους 1,87 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ανακοίνωσε η Βρετανία την Κυριακή, ενόψει της βιντεοδιάσκεψης των ηγετών του G7, στην οποία συμμετείχε και ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με αντιαρματικούς πυραύλους, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και άλλα όπλα και η προχτεσινή ανακοίνωση σχεδόν διπλασιάζει την μέχρι τώρα ενίσχυση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια δαπάνη της Βρετανίας για οποιονδήποτε πόλεμο, μετά το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, που συμμετέχει ενεργά στην παροχή πληροφοριών στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, ισχυρίστηκε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί βαριές απώλειες σε ορισμένες από τις πιο ικανές και καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες του στρατού της Ρωσίας, όπως σε προηγμένα άρματα μάχης T-90M.

Το υπουργείο Ανάπτυξης της Γερμανίας ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας 63 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία, αυξάνοντας το πακέτο στα 185 εκατ. ευρώ, που θα αξιοποιηθούν και στην ανοικοδόμηση υποδομών. «Οταν σταματήσουν να πέφτουν οι βόμβες, η Γερμανία θα βοηθήσει, θα προσφέρει δισεκατομμύρια για την ανοικοδόμηση», σημείωσε το υπουργείο.

Την Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία, επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά η σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου, Τζιλ Μπάιντεν, όπου συναντήθηκε σε σχολείο με την σύζυγο του Ζελένσκι, Ολένα Ζελένσκα. Η Τζιλ Μπάιντεν βρισκόταν στη Σλοβακία, μεταξύ άλλων για να συναντήσει οικογένειες Ουκρανών προσφύγων.

Σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Οδησσό χτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, αναγκάστηκε να φυγαδευτεί σε καταφύγιο λόγω επιδρομών πυραύλων, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ.

Σουηδία - Φινλανδία: Στην τελική ευθεία οι αποφάσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση θα κλιμακωθεί και μετά την ενδεχόμενη αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη Φινλανδία και τη Σουηδία, που, όπως φαίνεται, είναι ζήτημα χρόνου.

Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Σουηδίας αναμένεται να αποφασίσει την Κυριακή αν θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Με την υποστήριξη των σοσιαλδημοκρατών, θα εξασφαλιζόταν στο κοινοβούλιο ευρεία πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας της χώρας, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που ανάλογη απόφαση αναμένεται και στη Φινλανδία.

Ο Φινλανδός Πρόεδρος Σ. Νιινίστο πρόκειται να γνωστοποιήσει την προσωπική θέση του σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητα την Πέμπτη, ενώ η τοποθέτηση των Φινλανδών σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι βρίσκονται επίσης στην εξουσία, αναμένεται το Σάββατο.

Επανέρχονται οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί διοικητές θα πρέπει να διωχθούν για εγκλήματα πολέμου, είναι «εξίσου ένοχοι με τον Πούτιν» και «θα πρέπει να προσαχθούν σε στρατοδικείο», υποστήριξε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπ. Ουάλας, μιλώντας στο βρετανικό Μουσείο Εθνικού Στρατού, τη Μέρα της Νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

«Είναι σαφές ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευθύνεται για αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου» και «θα πρέπει να λογοδοτήσει», δήλωσε αντίστοιχα ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζ. Τριντό, μετά την επίσκεψή του στην ουκρανική πόλη Ιρπίν, όπου το Κίεβο λέει ότι οι Ρώσοι σφαγίασαν αμάχους.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει ειδική σύνοδο για την Ουκρανία αυτήν τη βδομάδα, αφού το Κίεβο ζήτησε να επανεξεταστεί η κατάσταση «για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις μεγάλης κλίμακας στην πόλη Μπούτσα και άλλες απελευθερωμένες περιοχές της χώρας και οι συνεχιζόμενες αναφορές για μαζικές απώλειες στην πόλη Μαριούπολη». Η σύνοδος αναμένεται να περιλαμβάνει ένα ψήφισμα που θα αναθέσει στη νεοσύστατη Εξεταστική Επιτροπή για τον πόλεμο να παράσχει λεπτομερή έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αργότερα μέσα στο 2022. Μεταξύ τουλάχιστον 55 χωρών που υπέγραψαν επιστολή που ζητούσαν τη συνάντηση ήταν η Γερμανία, η Βρετανία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ.

Σε αυτό το φόντο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμό ενός σχολείου το Σάββατο στο ουκρανικό χωριό Μπιλοχορίβκα, ενώ άλλοι 60 που παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια υπάρχουν φόβοι ότι είναι επίσης νεκροί, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον βομβαρδισμό του χωριού Σιπίλοβο καταστράφηκε ένα σπίτι και 11 άνθρωποι παραμένουν στα ερείπια.

Η ρωσική πλευρά κατηγορεί τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις και παραστρατιωτικές οργανώσεις για επιθέσεις σε αμάχους, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ουκρανία. Καταγγέλλει επίσης ότι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν ως βάσεις σχολεία, νοσοκομεία κ.ο.κ.

Κατά τα άλλα η Ρωσία συνεχίζει να στοχοποιεί αποθήκες ΝΑΤΟικών όπλων. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, πύραυλοι ακριβείας κατέστρεψαν όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, με τον οποίο είχαν εφοδιάσει τις ουκρανικές δυνάμεις οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες, σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στην πόλη Σολεντάρ. Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι κατέστρεψε έξι εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων και όπλων του πυροβολικού στις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ και Χαρκόβου, ενώ ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ είπε ότι οι Ρώσοι έπληξαν το διυλιστήριο του Λισιτσάνσκ.

Τα ουκρανικά στρατεύματα υποχώρησαν από την πόλη Ποπάσνα στην Ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε ο κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες πληροφορίες ότι η πόλη έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Από την πλευρά της η Ουκρανία υποστήριξε ότι κατέστρεψε ρωσικό αποβατικό πλοίο, κοντά στο Φιδονήσι, στη Μαύρη Θάλασσα. Ενα μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB2 «έπληξε ένα αποβατικό πλοίο κλάσης 11770 Serna, όπως και δύο πυραυλικά συστήματα εδάφους - αέρος τύπου Tor», ανέφερε το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας από την πλευρά του κάνει λόγο για αποτροπή προσπάθειας ουκρανικής απόβασης στο νησί, την οποία υποστήριζαν Αμερικανοί και Βρετανοί σύμβουλοι. Αναφέρει ότι καταρρίφθηκαν 4 ουκρανικά αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα και 3 αποβατικά πλοιάρια.

Η Ρωσία διαθέτει επαρκείς πυραύλους υψηλής ακρίβειας και πυρομαχικά για να εκπληρώσει όλους τους στόχους της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Γ. Μπορίσοφ, απαντώντας σε ισχυρισμούς από αξιωματούχους των ΗΠΑ για περιορισμένο τέτοιο απόθεμα.

Εξάλλου, η Ρωσία αναπτύσσει υπερηχητικούς πυραύλους νέας γενιάς για να πραγματοποιεί επιδρομές από αέρος, εδάφους και θαλάσσης, πρόσθεσε ο Μπορίσοφ.

Η CIA δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στον πόλεμο με την Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, Μπιλ Μπερνς, σε φόρουμ της εφημερίδας «Financial Times». Πάντως δεν απέκλεισε να συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον, καθώς ο Πούτιν δεν μπορεί να επιτρέψει να χάσει στην Ουκρανία, είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο και η Ρωσία έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις δυνάμεις «αποτροπής», συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνικών όπλων της, λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Εκκενώθηκαν οι άμαχοι από το «Αζοφστάλ»

Στα υπόγεια καταφύγια του χαλυβουργείου «Αζοφστάλ» στη Μαριούπολη παραμένουν οχυρωμένοι Ουκρανοί μαχητές από το ναζιστικό Τάγμα του Αζόφ, δηλώνοντας πως δεν θα παραδοθούν. Σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν το εργοστάσιο, κάτι που δεν επιβεβαιώνει η Μόσχα.

Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των αμάχων από το χαλυβουργείο. Οι επιχειρήσεις, που διεξάγονταν εδώ και μία βδομάδα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, επέτρεψαν σε περίπου 500 αμάχους να φύγουν, σύμφωνα με το Κίεβο.

4 σχόλια:

  1. Off-topic: Είχε γίνει μια ανάρτηση εδώ, https://www.kordatos.org/dilosi-apoxorisis-pleiopsifias/, με καταγγελίες για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις κλπ. Αλλά, φαίνεται πως οι "άλλοι" είχαν φροντίσει να κρατάνε κωδικούς κλπ., και μάλλον την κατεβάσανε.
    Τι έγινε ρε παιδιά, μας την πέσανε;!
    Εχω συγκινηθεί.
    Ξέρει κανείς κάτι από τον ευρύτερο οπορτουνιστικό χώρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. https://prin.gr/2022/05/andreas-payatsos/...... Ολα τα εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας.... κάτω απο την σημαία του Ρώσικου Ιμπεριαλισμού όσο σάλτσα και να ρίξουν βρωμάει απο πολύ μακριά. Ο πόλεμος είναι Ιμπεριαλιστικός και τον σταματάει μόνο η προλεταριακή επανάσταση με γραμμή Κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός. Η εγκληματική θεωρία των πολιτικών μετώπων και σταδίων που σερβίρουν δεν έχει δικαιωθεί πουθενά στη ζωή έπνιξε τους λαούς στο αίμα και αποτελεί το καλύτερο εργαλείο του καπιταλισμού π.χ ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ λαοκρατία ευρωκομουνισμός ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1944. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Τι έπαθε ο "Κορδάτος", ρε παιδιά;
    Συνέχεια στο 11 Μαΐου 2022 - 2:41 μ.μ., περί "Κορδάτου".
    Να και η ανακοίνωση των "άλλων": https://www.kordatos.org/anak-si-d-s-syl-gou-marks-skepsis-g-kordatos-gia-tin-krisi-sto-kommounistiko-kinima-kai-ton-syllogo-mas/.
    Οπως καταλαβαίνω, ο ...Πούτιν(!) έβαλε φωτιά στο "κομμουνιστικό" κίνημα!
    Οι "άλλοι" είναι μάλλον τα "πουτινάκια", πιστοί στη ..."χούφτα" (τους), ενώ οι αποχωρήσαντες, που μάλιστα δήλωσαν πως είναι και πλειοψηφία (αυτό, αν αληθεύει, θα φανεί στο επόμενο διάστημα) φαίνεται πως διαφώνησαν με τον ..."πουτινισμό".
    Πάντως η ανακοίνωση των πουτινιστών λέει και μια μαύρη αλήθεια: Οτι το κομμουνιστικό κίνημα έχει τα χάλια του. Μόνο, που, ακριβώς αυτοί, είναι μέρος και χαρακτηριστική έκφραση του προβλήματος!
    Αυτό ας το καταλάβει η "πλειοψηφία" (..."μπολσεβίκοι", χα, χα!), που 14 χρόνια πια σέρνεται από πίσω τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάπως το είχε πεί ο Βλαδίμηρος: "Μεγάλη ανακατωσούρα - υπέροχος καιρός!"

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου