Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο «σταθμό Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης


Οι συνθήκες εργασίας που βιώνει το σύνολο των εργαζόμενων
στο έργο απόσπασης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου και έχουν επιδεινωθεί δραματικά τις τελευταίες μέρες, αποτελούν το τελευταίο(;) επεισόδιο μιας δραματικής σειράς (διάρκειας 16 χρόνων) για τους εργαζόμενους του έργου και συνολικά για το λαό της Θεσσαλονίκης.

Αποτελεί συνέχεια της διαρκούς επιδείνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων, της τραγικής καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του έργου, της διόγκωσης – αναθεώρησης του κόστους κατασκευής, των προκλητικών αποζημιώσεων στην ανάδοχο εταιρεία ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Η ευθύνες της κυβέρνησης, της «Αττικό Μετρό» και της αναδόχου εταιρείας είναι τεράστιες. Η εντατικοποίηση της εργασίας με την επίκληση ενός απροσδιόριστου χρονοδιαγράμματος, η μετατροπή του εργοταξίου σε 24ωρης λειτουργίας με την δημιουργία και βραδινής βάρδιας, θέτουν τους εργαζόμενους σε πολλαπλούς κινδύνους.

Οι καταγγελίες των εργαζομένων είναι αποκαλυπτικές. Οι εξαντλητικές συνθήκες σωματικής και ψυχολογικής πίεσης, τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας, η συγκέντρωση σε πολύ μικρό χώρο εργατών και μηχανημάτων που εκτελούν ταυτόχρονα πλήθος εργασιών (αποσπάσεις, ανασκαφές κτλ) και η ουσιαστική απουσία επίβλεψης των μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια έχουν οδηγήσει ήδη σε σωρεία παρολίγον και μικρής κλίμακας εργατικών ατυχημάτων.

Ταυτόχρονα, οι απροειδοποίητες αλλαγές στις βάρδιες των εργαζομένων μηδενίζουν τη δυνατότητα οποιουδήποτε οικογενειακού ή προσωπικού προγραμματισμού, με αποκορύφωμα την εκβιαστική επιβολή της βραδινής βάρδιας. Είναι απαράδεκτη η στάση των υπευθύνων, οι οποίοι απάντησαν στις δικαιολογημένες ανησυχίες και διαφωνίες των εργαζομένων με δυσμενή αλλαγή χώρου εργασίας και απειλές για τη μελλοντική τους εργασιακή σταδιοδρομία. Φανερώνεται για άλλη μια φορά ότι στον καπιταλισμό η «δημοκρατία» σταματάει έξω από την πύλη των χώρων εργασίας, ότι είναι «ανεπιθύμητη» όποια φωνή μπαίνει εμπόδιο στην απρόσκοπτη κερδοφορία των ομίλων.

Πέρα από τις συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων, η πολιτική που ακολουθείται έχει άμεσες επιπτώσεις και σε βάρος των αρχαιοτήτων, ξεκινώντας από την ίδια τη διαδικασία της απόσπασης που αναίρεσε την απόφαση για κατά χώραν διατήρηση του μνημειακού συνόλου. Η κυβέρνηση, προωθώντας τη λύση της απόσπασης, δεν έλαβε υπόψιν τους τεκμηριωμένους προβληματισμούς και ενστάσεις που κατατέθηκαν από πλήθος επιστημονικών φορέων και επιστημόνων από όλο τον κόσμο, ενώ η εντατικοποίηση των εργασιών δεν επιτρέπει την ουσιαστική τεκμηρίωση των αρχαιολογικών ευρημάτων που δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την κοινωνία και την τοπογραφία της πόλης. Η ανασκαφή αποτελεί μια επιστημονική διαδικασία για τη συλλογή δεδομένων και την εξαγωγή συμπερασμάτων και απαιτεί για να υλοποιηθεί οργάνωση, συλλογικό σχεδιασμό, μελέτη και διαύγεια στο αρχαιολογικό πεδίο. Η βραδινή βάρδια που επιβάλλεται, δεν εξασφαλίζει τις παραπάνω προϋποθέσεις και θέτει σε κίνδυνο την προστασία των υπό διερεύνηση αρχαιολογικών στρωμάτων. Παράλληλα, μετατρέπει την αρχαιολογική ανασκαφή σε δουλειά που μετριέται με κριτήριο τα κυβικά χώματος που αφαιρούνται, καταργώντας τον επιστημονικό της χαρακτήρα.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της Βενιζέλου, μέσα από τα σωματεία τους, να διεκδικήσουν:

  • Άμεση λήψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στο εργοτάξιο. Τακτικοί έλεγχοι για την τήρησή τους από τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Μόνιμη παρουσία τεχνικού ασφαλείας και γιατρού εργασίας σε κάθε βάρδια. Κατάργηση της 3ης (νυχτερινής) βάρδιας.

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. Κατοχύρωση μέσα από υπογραφή εργοταξιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, υποχρεωτικής για όλες τις ειδικότητες εργαζομένων.

  • Να σταματήσει κάθε προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων. Επαναφορά του προσωπικού που μετατέθηκε εκδικητικά στις θέσεις εργασίας τους.

  • Ουσιαστικά μέτρα για την προστασία των αρχαιοτήτων. Χρόνος για τη μελέτη και λεπτομερή τεκμηρίωση τους αρχαιολογικά, φωτογραφικά και σχεδιαστικά. Διασφάλιση υλοποίησης ολοκληρωμένης επιστημονικής και τεχνικής έκθεσης για την επιστημονικά ορθή επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων.

ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από όλη την πορεία σχεδιασμού και υλοποίησης του Μετρό Θεσσαλονίκης είναι ότι η γρήγορη, ασφαλής, φθηνή για το λαό, κατασκευή και λειτουργία υποδομών, η ουσιαστική προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προστασία και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων δεν μπορούν να επιτευχθούν όταν κριτήριο της μελέτης/κατασκευής ενός τεχνικού έργου είναι η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Απαιτούνται ριζικές αλλαγές σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, που θα επιτρέψουν και αλλαγές στον τρόπο σχεδιασμού και παραγωγής των μεγάλων έργων υποδομής, με αποκλειστικό κριτήριο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών.

Το ΚΚΕ καλεί κάθε εργαζόμενο να δυναμώσει τις γραμμές του ΚΚΕ για να γίνει ο ίδιος πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Η πείρα της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ από την Ομοσπονδία Οικοδόμων, με ουσιαστικές αυξήσεις στα κατώτερα μεροκάματα, αποδεικνύει ότι οι εργατικοί αγώνες μπορούν να φέρουν αποτελέσματα, όταν κινούνται μακρυά από τις κάλπικες «αντοχές της οικονομίας», όταν δεν θυσιάζουν δικαιώματα στο όνομα της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Μπαίνουμε στην πρώτη γραμμή της πάλης για να μην πληρώσουμε ξανά τα «σπασμένα». Δεν θα ανεχτούμε να φορτώσουν ξανά στις πλάτες μας μια ακόμα κρίση, προκειμένου να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Η ενεργειακή ακρίβεια, που η αιτία της βρίσκεται στην πολιτική «απελευθέρωσης της ενέργειας» και της «πράσινης μετάβασης της ΕΕ», ο ρωσοΝΑΤΟικός πόλεμος στα εδάφη της Ουκρανίας και η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας, μας καλούν σε επαγρύπνηση.

Οργανώνουμε την πάλη για τα προβλήματά μας, φέρνοντας τις ανάγκες μας στο προσκήνιο. Για να αναμετρηθούμε με τους μεγάλους ενόχους για την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, την εξουσία του κεφαλαίου και τους συμμάχους της, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

 ΤΟ Κατασκευών της Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου