Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Ξανά πρώτη δύναμη

Μια νύχτα που κράτησε δεκαετίες.

  Η διαφορά σε ποσοστά


 Η διαφορά σε βίντεο

                                            Η Πανσπουδαστική είναι πρώτη δύναμη

                                                       Και Α και ΟΥ, γκρεμίζονται παντού!

 Η διαφορά σε "φωτογραφίες" 

Δυο χρόνια χωρίς πάρτι, τι περιμένεις;
 

 Πρώτη δύναμη αναδείχτηκε η «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας»

 Πρώτη δύναμη η Πανσπουδαστική ΚΣ



17 σχόλια:

  1. Μία νίκη η χτεσινή πολύ διαφορετική απο τη δεκαετία του ..80... Χτες νικήσαμε με γραμμή Μ.Α.Σ Κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός στην αντίθεση τάξη απέναντι σε τάξη. Τότε η πρωτιά ήταν στην γραμμή πολιτικών μετώπων και σταδίων και μας έφερε ένα βήμα απο την καταστροφή το 1989 1991 με τις δύο φράξιες να επιχειρούν να ολοκληρώσουν την καταστροφή με φαινομενικά αντίθετους ρόλους στην ουσία όμως συγκοινωνούντα δοχεία. https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=27/2/2021&id=18166&pageNo=20 https://www.komep.gr/m-article/I-POREIA-APOKATASTASIS-TOY-EPANASTATIKOY-XARAKTIRA-TOY-KKEhttps://www.komep.gr/m-article/I-POREIA-APOKATASTASIS-TOY-EPANASTATIKOY-XARAKTIRA-TOY-KKE Με τη γραμμή κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός που έχουμε απο το 15ο συνέδριο του 1996 ποτέ δεν φτάνεις στο κατάντημα 1989 1991. Αποδείχτηκε πανηγυρικά το 2012... ΑΥΤΑ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Η στρατηγική σημασία της άρνησης συμμετοχής του ΚΚΕ σε αστική κυβέρνηση (2012-2015)
    της Αλέκας Παπαρήγα*
    Η συμβολή του ΚΚΕ στην άρνηση στήριξης κυβέρνησης αστικής διαχείρισης την περίοδο 2012-2015 αποτελεί παρακαταθήκη μεγάλης σημασίας, που αναδεικνύει επιτακτικά την ανάγκη να κατανοηθεί ο καθοριστικός ρόλος της επαναστατικής θεωρίας στη διαλεκτική της σχέση με την επαναστατική πράξη –βασική προϋπόθεση για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος, την αντοχή κι ετοιμότητά του σε όλες τις συνθήκες.

    Στόχος του άρθρου είναι να σημειωθεί η σχέση του στρατηγικού ζητήματος της εξουσίας, δηλαδή της μη συμμετοχής του Κόμματος σε κυβερνήσεις συνεργασίας και σε πολιτικά μέτωπα αστικής διαχείρισης, με τη σχέση θεωρίας και πράξης, στην προκειμένη περίπτωση πολιτικής και οικονομίας. Να αποτελέσει ερέθισμα πιο συστηματικού προβληματισμού για τη σχέση που έχει η μελέτη και δημιουργική αφομοίωση της θεωρίας μας, των επεξεργασιών και μελετών του Κόμματος με το καθήκον της εύστοχης καθημερινής δράσης, της κομματικής οικοδόμησης στην εργατική τάξη, της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της Κοινωνικής Συμμαχίας. Να κατανοηθεί ο ρόλος της επαναστατικής θεωρίας στην ανάπτυξη της ικανότητας εντοπισμού των υπόγειων διεργασιών και δυσδιάκριτων –προς στιγμή– τάσεων, ώστε το ΚΚΕ με ανανεωμένους, συνεχώς, δεσμούς με την εργατική τάξη και τις λαϊκές μάζες να έχει την ετοιμότητα σε στροφές και καμπές να πηγαίνει πιο μπροστά από αυτό που συνήθως αναφέρεται ως καθημερινός αγώνας και άμεσο καθήκον επικαιρότητας.

    Η πορεία του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος (ΔΚΚ), η ίδια η σοσιαλιστική οικοδόμηση απέδειξε ότι λάθη θεωρητικού, ιδεολογικού χαρακτήρα, θεωρητικά και ιδεολογικά κενά, δυσκολίες γενίκευσης κι έγκαιρης κριτικής εξέτασης της πείρας από τη σκοπιά των επιβεβαιωμένων αρχών του επιστημονικού σοσιαλισμού-κομμουνισμού οδήγησαν σε ιδεολογικές παρεκκλίσεις θεμελιακού χαρακτήρα και τελικά στην ανακοπή και ανατροπή της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, στην κρίση και τον εκφυλισμό κομμουνιστικών κομμάτων, και εκείνων που είχαν μεγάλες και σημαντικές αγωνιστικές ταξικές παραδόσεις.

    Οι παραπάνω εξελίξεις, όσο κι αν εξηγούνται από το γεγονός ότι επρόκειτο για την πρώτη απόπειρα σοσιαλιστικής οικοδόμησης, χωρίς προηγούμενη σχετική πείρα, δεν ήταν αναπόφευκτες.

    Η πείρα από την κυριαρχία του οπορτουνισμού και του εκφυλισμού στο μεγαλύτερο μέρος του ΔΚΚ, το αποκορύφωμα της αντεπανάστασης, μπορεί και πρέπει σήμερα να γίνει πολύτιμο εφόδιο για την ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος, την εκπλήρωση των επαναστατικών του καθηκόντων. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις

    1. Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2012-2015

      Είναι γνωστό ότι η ΚΕ μετά από τις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις του 2012, του 2014 (τοπικές και ευρωεκλογές) και τις εθνικές εκλογές του 2015 οργάνωσε συζήτηση απολογισμού σε όλο το Κόμμα με βάση το Καταστατικό. Τελικά διαμόρφωσε τις εκτιμήσεις της για τις αναμετρήσεις για το αστικό κοινοβούλιο και για το δημοψήφισμα του Ιούλη του 2015. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στα δύο συνέδρια που ακολούθησαν, το 19ο το 2013 και το 20ό το 2017, ενώ την περίοδο που γράφεται το συγκεκριμένο άρθρο βρίσκεται σε πορεία τελικής εκτίμησης ο απολογισμός δράσης μας για τα αποτελέσματα των εκλογών του Μάη και Ιούλη του 2019, τοπικών και ευρωεκλογών, εθνικών αντίστοιχα.

      Παρόλ’ αυτά, αξίζει να «ρίξουμε» μια ακόμη ματιά στην περίοδο ιδιαίτερα του Μάη-Ιούνη του 2012, του Γενάρη του 2015 και του δημοψηφίσματος τον Ιούλη της ίδιας χρονιάς.1 Η σημασία της πολιτικής γραμμής και στάσης του ΚΚΕ, τα τότε συμπεράσματα διατηρούν την επικαιρότητα και την αξία τους, συνιστούν πολύτιμη παρακαταθήκη, στον κορμό της οποίας βρίσκεται η σημασία που έχει ο ρόλος της επαναστατικής θεωρίας στην πολιτική πράξη και στάση του Κόμματος καθημερινά, σε καμπές και απότομες στροφές.

      Η ιδιαιτερότητα των εκλογών του 2012 αφορούσε το γεγονός ότι τέθηκε για πρώτη φορά άμεσα το αίτημα, που αντιπροσώπευε πλατιές λαϊκές μάζες, ακόμα και μέρος των ψηφοφόρων του Κόμματος, για την ανάγκη το ΚΚΕ να στηρίξει ή και να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

      Το Γενάρη του 2015 το ζήτημα της συμμετοχής του ΚΚΕ σε κυβέρνηση συνεργασίας δε βγήκε στην επιφάνεια, ωστόσο από ένα σημαντικό τμήμα των λαϊκών μαζών αμφισβητήθηκε η θέση του, που προειδοποιούσε για το ποια θα ήταν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν βέβαια καθόλου παράξενο το γεγονός ότι, την ίδια στιγμή, δεν εκφράστηκαν αμφισβητήσεις και διαμαρτυρίες για την προαποφασισμένη επιλογή του 
ΣΥΡΙΖΑ να «κλείσει» συμφωνία με το ακροδεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ.

      Η πίεση προς το ΚΚΕ επανήλθε δριμύτερη τη βδομάδα που μεσολάβησε από την προκήρυξη του δημοψηφίσματος ως την πραγματοποίησή του στις 5 Ιούλη 2015, καθώς το ΟΧΙ που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο προτεινόμενο πρόγραμμα συμφωνίας του πρόεδρου της Κομισιόν Γιούνκερ, θεωρήθηκε ο κρίκος για την απόκρουση ενός νέου και χειρότερου τρίτου μνημονίου, που ως γνωστό δεν αποφεύχθηκε μετά από το σκηνοθετημένο «αντάρτικο» του ΣΥΡΙΖΑ στην ειδική σύνοδο της Κομισιόν. Σημαντικές λαϊκές μάζες, καταπονημένες από τα δύο μνημόνια, με αναπτερωμένη την ελπίδα από τη δήθεν αγωνιστική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, δε συμφωνούσαν με τη θέση του ΚΚΕ για λευκή ή άκυρη ψήφο. Το ΚΚΕ συνέδεσε το «λευκό» και «άκυρο» ως καταδίκη τόσο του παραπλανητικού ΟΧΙ που πρόβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΝΑΙ που στήριζαν τα άλλα αστικά κόμματα με επικεφαλής τη ΝΔ, δηλαδή αποδοχή του προγράμματος για τη διέξοδο από την κρίση υπέρ του κεφαλαίου, που εκτός από την Κομισιόν στήριζε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Για το ΚΚΕ η πολιτική εκλογική αναμέτρηση για το αστικό κοινοβούλιο και τη διακυβέρνηση είναι μια σημαντική μορφή πάλης στις συνθήκες του καπιταλισμού. Αποτελεί σε κάθε φάση ένα «μετρητή» της πολιτικής ωρίμανσης του εργατικού κινήματος, των κοινωνικών του συμμαχιών, αλλά και της δικής του ικανότητας-δυνατότητας να ανταπεξέρχεται –όσο βεβαίως εξαρτάται από το ίδιο στη συγκεκριμένη κάθε φορά κατάσταση– στη βελτίωση του συσχετισμού δυνάμεων, ώστε να δίνει από καλύτερες θέσεις ώθηση στην ταξική πάλη, στον αγώνα που κατευθύνεται στην εργατική εξουσία.

      Οι εκλογές του Μάη και του Ιούνη του 2012 είχαν ως ιδιαίτερο στοιχείο την εμφάνιση ρωγμών στη δυνατότητα εναλλαγής μονοκομματικών κυβερνήσεων, και μιας ορισμένης απειλής στη συγκεκριμένη στιγμή –μεσούσης της οξυμένης οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης– στη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος εξαιτίας της μαζικής καταδίκης της ΝΔ και ακόμα περισσότερο του ΠΑΣΟΚ (τα βασικά του δηλαδή στηρίγματα) από εκατομμύρια ψηφοφόρους, με το ξαφνικό επίσης πέταγμα του Συνασπισμού της Αριστεράς (μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ) στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις ευρωεκλογές του 2014 πέρασε στην πρώτη θέση, για να αναλάβει τη διακυβέρνηση λίγο αργότερα, το Γενάρη του 2015. Στο δημοψήφισμα του 2015, κόντρα στις επίσημες προβλέψεις των άλλων αστικών κομμάτων, ανέδειξε ότι ακόμα περισσότεροι ψηφοφόροι είδαν στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του ΟΧΙ την ευκαιρία αποτροπής τρίτου μνημονίου.

      Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ2 πήρε τη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στις 9 Μάη 2012, απευθύνθηκε στο ΚΚΕ για συνεργασία εκλογική και μετεκλογική, οπότε, εκ των πραγμάτων, μπήκε στην ημερήσια διάταξη η από θέση στρατηγικής και αρχών άρνηση του Κόμματος. Είναι βέβαια θέμα κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε πραγματικά συνεργασία με το ΚΚΕ, γνωρίζοντας εκ των προτέρων την άρνησή του και τις γενικότερες θέσεις του. Γνώριζε επίσης ότι το Κόμμα είχε ήδη προχωρήσει στην αυτοκριτική του για τη συμμετοχή το 1989-1990 ακόμα και σε κυβερνήσεις «υπηρεσιακού» χαρακτήρα ως την προκήρυξη νέων εκλογών, ώστε να μην παραγραφεί το σκάνδαλο Κοσκωτά, το οποίο είχε αναδειχτεί σε πρώτο πολιτικό πρόβλημα στη διελκυστίνδα ανταγωνισμού για τη διακυβέρνηση ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ήταν επίσης σαφής και η εναντίωσή του στη συμμετοχή ευρωπαϊκών ΚΚ σε κυβερνήσεις συνεργασίας, στη Γαλλία, Ιταλία μεταπολεμικά στις 10ετίες ’80 και ’90 κλπ.

      Ο κύριος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να εκθέσει τη στρατηγική του ΚΚΕ στα «μάτια» του λαού και να ενισχύσει την αντίληψη ότι μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών επέρχονται ανατροπές και ρήξεις. Δεν επιδίωκε συνεργασία ούτε με το ΠΑΣΟΚ, αφού ήξερε ότι, πέρα από τον αυθόρμητο χαρακτήρα μετακίνησης ψηφοφόρων του προς το ΣΥΡΙΖΑ το Μάη του 2012, υπήρχε και οργανωμένη μετακίνηση προς αυτόν, με πρωτοβουλία ενός σημαντικού τμήματος των ηγετικών στελεχών του. Εκκολαπτόταν από τότε η επιλογή να αποκτήσει το «στέμμα» της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα στη θέση του καταβαραθρωμένου ΠΑΣΟΚ, ως «νέος» παίκτης στο αστικό διπολικό σύστημα. Μετά από τις εκλογές του Γενάρη του 2015 και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, δεν επιδίωξε καν να ανιχνεύσει συνεργασία με νέα αναχώματα όπως το ΠΟΤΑΜΙ, ζήτημα για το οποίο ο πρόεδρός του Σταύρος Θεοδωράκης παραπονιόταν τα επόμενα χρόνια, αναρωτώμενος μάλιστα γιατί ο 
ΣΥΡΙΖΑ έδωσε προτίμηση προς τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Στην Εισήγηση της ΚΕ στο 19ο Συνέδριο (11-14.4.2013) αναφερόταν: «Αν και έχουμε σοβαρή εμπειρία στην ιδεολογική, πολιτική και μαζική διαπάλη, ωστόσο δεν παλέψαμε όσο έπρεπε εδώ και χρόνια τις κοινοβουλευτικές αυταπάτες που υπήρχαν σε φίλους και οπαδούς του Κόμματος, ακόμα και σε ένα μέρος των μελών του Κόμματος που δεν έχουν μακρόχρονη πείρα και απαιτούμενη ιδεολογικοπολιτική θωράκιση. Η διαπαιδαγωγική του δουλειά μέσα στο Κόμμα δεν προσαρμόστηκε στις αυξημένες ανάγκες να ξεπεραστούν κοινοβουλευτικές αυταπάτες, όχι μόνο με ειδική ιδεολογική δουλειά και συζήτηση, αλλά και με το γεγονός ότι η καθοδηγητική δουλειά, ο σχεδιασμός και κυρίως τα κριτήρια για το τι σημαίνει ισχυρό ΚΚΕ δεν ενδυναμώθηκαν, δεν προσδιόριζαν τον έλεγχο απόδοσης και εκτίμησης των αποτελεσμάτων. Λόγου χάρη, το βασικό κριτήριο του προσανατολισμού στη δουλειά στην εργατική τάξη και το κίνημά της, στην κομματική οικοδόμηση στους χώρους δουλειάς και κλάδους, στους όρους και προϋποθέσεις να προωθείται η κομματική οικοδόμηση, στην ικανότητα εξειδίκευσης της στρατηγικής και τον εμπλουτισμό της με τη συλλογική πείρα της ταξικής πάλης.»4

      Αν είχε προηγηθεί και κυρίως ενσωματωθεί στην καθημερινή μας δράση η παραπάνω κατεύθυνση, θα υπήρχε οπωσδήποτε μεγαλύτερη ιδεολογικοπολιτική προετοιμασία των ψηφοφόρων του Κόμματος. Δε θα ήταν δυνατόν να αναχαιτιστεί πλήρως το ρεύμα προς το ΣΥΡΙΖΑ ή η αποχή ψηφοφόρων του ΚΚΕ, σίγουρα όμως οι απώλειες θα ήταν μικρότερες, άρα και μεγαλύτερη η ετοιμότητα του Κόμματος στις νέες σχετικά συνθήκες που δημιουργήθηκαν.https://www.komep.gr/m-article/I-stratigiki-simasia-tis-arnisis-symmetoxis-toy-KKE-se-astiki-kybernisi-2012-2015/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. https://www.kordatos.org/sxedio-marshall-oukrania/ Οι Μανιαδάκηδες του Κάουτσκι παλεύουν με τη ...χούφτα τους και σερβίρουν οπορτουνιστικές παπάτζες με το κιλό. Απο αυτή τη σαπίλα ξεβρόμισε το ΚΚΕ για πρώτη φορά στην ιστορία του στην πορεία αποκατάστασης των Μπολσεβίκικων χαρακτηριστικών του τα τελευταία 31 χρόνια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. https://cubaniagriega.blogspot.com/2022/05/blog-post_19.html Και άλλοι που παλεύουν με τη .... χούφτα τους διαστρεβλώνοντας το ΛΕΝΙΝ έχοντας πέσει στο Σοσιαλσωβινισμό αγκαλιασμένοι με τον Ρώσικο Ιμπεριαλισμό με εθνικιστές και φασίστες του Βλασώφ και του Ιβαν Ιλιν. Η Πραγματικότητα είναι πεισματάρα και οι Μπολσεβίκοι ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ τους φτύνουν στο πρόσωπο μέσα απο τον τάφο. Οσο για τον Γλέζο και το που κατάντησε δεν χρειάζονται λόγια... Η Γραμμή των πολιτικών μετώπων και σταδίων του ΕΑΜ ΠΟΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ λαοκρατία ευρωκομουνισμός εγκλώβισε το λαό στο καπιταλισμό δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 και οδήγησε το λαό δεμένο χειροπόδαρα στην σφαγή. Ας Σκούζουν όσο θέλουν τα καρακόλια του Ρώσικου Ιμπεριαλισμού σε Ρωσία Κούβα και στη χώρα μας. Δεν θα τους περάσει. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
      Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!

      Απαιτείται αυτοτελής πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό! Μετά από πρωτοβουλία του ΚΚ Ελλάδας, του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, του ΚΚ Μεξικού και του ΚΚ Τουρκίας, Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από μια σειρά χωρών εξέδωσαν Κοινή Ανακοίνωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Αναλυτικά, το κείμενο της Ανακοίνωσης έχει ως εξής:

      «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!

      Απαιτείται αυτοτελής πάλη ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό!

      1. Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουμε αυτήν την Κοινή Ανακοίνωση τασσόμαστε ενάντια στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, που αποτελεί μια από τις συνέπειες της τραγικής κατάστασης που διαμορφώθηκε για τους λαούς μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης. Είναι έκθετες τόσο οι αστικές όσο και οι οπορτουνιστικές δυνάμεις, που για χρόνια πολεμούσαν την ΕΣΣΔ και πρόσφατα γιόρτασαν και τα 30 χρόνια από τη διάλυσή της, αποσιωπώντας το γεγονός πως η παλινόρθωση του καπιταλισμού σήμανε τη διάλυση ιστορικών εργατικών και λαϊκών κατακτήσεων και επανέφερε τους λαούς της ΕΣΣΔ στην εποχή της ταξικής εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Βρε, βρε, βρε τι μαθαίνουμε διαβάζοντας τα σχόλια εδώ... Ότι το "Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ)" (ναι για Μέτωπο πρόκειται!) είναι "αντι-σοσιαλφασιστικό" (γραμμή των ανεκδιήγητων μαοϊκών της ΟΑΚΚΕ) και αποτελεί "τάξη ενάντια σε τάξη" (;!;!;!) (γραμμή των αρχειομαρξιστών-τροτσκιστών κοπής Παντελή Πουλιόπουλου). Ε, άμα κανείς υπηρέτησε τόσα χρόνια τον μαοϊσμό σαν τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ με "αντι-σοσιαλιμπεριαλισμούς" κι άλλες αντικομμουνιστικές-αντισοβιετικές μπούρδες, τι άλλο θα πει; Την γραμμή του ΚΚΕ; Όχι βέβαια! Να τον χαίρονται κάποιοι που τον παίνευαν (και τον παινεύουν) για το "ταξικό ένστικτό" του (τ' ακούς Σεχτάρ;), τρομάρα τους και τρομάρα του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μία νίκη η χτεσινή πολύ διαφορετική απο τη δεκαετία του ..80... Χτες νικήσαμε με γραμμή Μ.Α.Σ Κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός στην αντίθεση τάξη απέναντι σε τάξη. Τότε η πρωτιά ήταν στην γραμμή πολιτικών μετώπων και σταδίων και μας έφερε ένα βήμα απο την καταστροφή το 1989 1991 με τις δύο φράξιες να επιχειρούν να ολοκληρώσουν την καταστροφή με φαινομενικά αντίθετους ρόλους στην ουσία όμως συγκοινωνούντα δοχεία. https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=27/2/2021&id=18166&pageNo=20 https://www.komep.gr/m-article/I-POREIA-APOKATASTASIS-TOY-EPANASTATIKOY-XARAKTIRA-TOY-KKEhttps://www.komep.gr/m-article/I-POREIA-APOKATASTASIS-TOY-EPANASTATIKOY-XARAKTIRA-TOY-KKE Με τη γραμμή κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός που έχουμε απο το 15ο συνέδριο του 1996 ποτέ δεν φτάνεις στο κατάντημα 1989 1991. Αποδείχτηκε πανηγυρικά το 2012... ΑΥΤΑ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Μιλάμε για πραγματικό γλέντι με τα οπορτουνιστικά ΣΚΥΛΙΑ. Τους έχουν κάνει οι καπιταλιστές άλογα.. με αποτέλεσμα τρέχουν χοροπηδάνε βογκάνε και σκούζουν. Ηθελαν να κάνουν το ΚΚΕ όπως την περίοδο 1968 1991. Επεσαν έσπασαν τα μούτρα τους το 2012... μιλάμε για αποθέωση. Ας το απολαύσουμε. Μ.Α.Σ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ απο το 15ο συνέδριο το 1996 χαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος20 Μαΐου 2022 - 1:37 π.μ......... Μη κουράζεσαι άδικα. Οσοι άνθρωποι διαβάζουν βλέπουν καθαρά τον Παναγιώτη να λέει τις θέσεις του ΚΚΕ μετά το 1991 όπως και τα ντοκουμέντα που βάζει. Εσύ θέλεις πριν το 1991 σε καταλαβαίνω αλλά δεν μπορεί να σε βοηθήσει κανείς κομμουνιστής. Η πραμάτεια σου σάπισε και βρωμάει. ...ΑΝΤΕ ΣΤΟ ΚΑΛΟ...

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος20 Μαΐου 2022 - 1:37 π.μ............ Δίνουνε τουλάχιστον διπλό μεροκάματο για τη ξεφτίλα που παθαίνεις μέσα στη νύχτα η σε έχουν για χέσιμο μουνόπανο..

      Διαγραφή
  4. Δεν είναι και Α και ΟΥ
    Είναι, τον ήπιατε παντού
    https://www.facebook.com/groups/1043995759040355/posts/4935514453221780/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σχετικά με τα μέτωπα

    Είναι γεγονός πως το ΚΚΕ εδώ και αρκετά χρόνια έχει κάμει μια πολύ σοβαρή ανατροπή των παλιών λαϊκομετωπικών του θέσεων εγκαταλείποντάς τες, όπως και τα συναφή μ' αυτές και τη θεωρία των σταδίων, αλλά και την 6η Ολομέλεια του Γενάρη του 1934, με εισηγητή τον Ν. Ζαχαριάδη.

    Σχετικά με τα Μέτωπα Λαϊκό και Ενιαίο ο εκτελεσμένος πρώην Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Παντελής Πουλιόπουλος, πριν συλληφθεί από τη μεταξική δικτατορία και κλειστεί στην Ακροναυπλία, έγραφε τον Ιούνη του 1937 στην Αθήνα:

    «Το Λαϊκό Μέτωπο δεν έχει καμία σχέση με το Ενιαίο Μέτωπο.

    Το Ενιαίο Μέτωπο είναι ένα από τα κυριότερα μέσα της προλεταριακής πάλης.

    Είναι μία συμφωνία για κοινή δράση πάνω σε ένα ορισμένο πεδίο, για ορισμένες κοινές επιδιώξεις και αποκλείει απόλυτα κάθε θυσία προγράμματος και αρχών, αποκλείει κάθε λογής εγκατάλειψη της πολιτικής της εργατικής τάξης και του επαναστατικού της κόμματος. Το επαναστατικό κόμμα μέσα στο Ενιαίο Μέτωπο διατηρεί ακέραιο το πρόγραμμα της ανεξάρτητης ταξικής πάλης για την εργατική και εργατοαγροτική εξουσία και για το σοσιαλισμό.

    Αντίθετα το Λαϊκό Μέτωπο είναι ένας συνασπισμός πολιτικός για σκοπούς γενικούς, που προϋποθέτει ότι το εργατικό κόμμα εγκατέλειψε τους ανεξάρτητους σκοπούς της εργατικής τάξης και την υπέταξε στους γενικούς σκοπούς της αστικής τάξης στο όνομα της (αστικής) δημοκρατίας. Στη σημερινή μάλιστα πράξη η εγκατάλειψη αυτή γίνεται, ιδίως από τα κόμματα της Κομμουνιστικής Διεθνούς, όχι μόνο ουσιαστικά αλλά και τυπικά. Ο ιδεολογικός εκφυλισμός των κομμάτων αυτών έχει σήμερα προχωρήσει τόσο πολύ ώστε συζητάνε στη Γαλλία επίσημα τη συγχώνευση με το κλασικό κόμμα των σοσιαλπροδοτών, μέσα δηλαδή σε ένα ενιαίο κόμμα μεταρρυθμιστικό - "σοσιαλιστικό", όπου και το όνομα κομμουνισμός θα χανότανε ακόμα, αφού πρώτα χάθηκε πια η ουσία του μέσα στην πολιτική της Κομμουνιστικής Διεθνούς. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ριζική αντίθεση προς το Λαϊκό Μέτωπο της συνεργασίας των τάξεων, ο επαναστατικός μαρξισμός και οι κομμουνιστές - διεθνιστές αντιπαρατάσσουν το Ενιαίο Μέτωπο Πάλης που μπορεί να αγκαλιάσει τις πιο πλατιές μάζες στην προοδευτική ανάπτυξη των αγώνων του κατά του κεφαλαίου και της κεφαλαιοκρατικής εξουσίας».

      «Πρωτοποριακή Βιβλιοθήκη», Αθήνα 1958, σελίδα 10

      Αυτά έγραφε τότε, όταν συμβαίνανε, ο Παντελής Πουλιόπουλος.

      Τα Λαϊκά Μέτωπα φέρανε σειρά ιστορικών καταστροφών στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα, έτσι που ο Τρότσκι ονόμασε τους φορείς αυτών των απόψεων στρατηγούς των ηττών του παγκόσμιου προλεταριάτου.

      Η ταχτική του Λαϊκού Μετώπου - συνεργασία των τάξεων - είναι υπεύθυνη για τις ιστορικές ήττες των καταπιεζομένων παγκόσμια και σ' όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, όπως οι ήττες στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στη Χιλή, στη Γερμανία - υπεραριστερή οπορτουνιστική παρέκκλιση -, Κίνα -υπερδεξιά οπορτουνιστική παρέκκλιση-, Ινδονησία με τον Σουεκάρνο, και με εκατομμύρια θύματα. Τότε, 1964, το ΚΚ Ινδονησίας ήταν το μεγαλύτερο ΚΚ του καπιταλιστικού κόσμου, με 1 εκατομμύριο μέλη, 5 εκατομμύρια Νεολαία και 20 εκατομμύρια κομμουνιστικά συνδικάτα.

      Δώσανε βάση στον Σουεκάρνο, έναν μικροαστό πολιτικό τυχοδιώκτη και συνεργαστήκανε μαζί του. Λέγανε δε πως «αν δεν είναι σοσιαλιστής, ετοιμάζει το σοσιαλισμό στην Ινδονησία». Κι εγώ τους έλεγα (Ινδονήσιους φοιτητές στη Γερμανία), πως το χειρότερο απ' όλα είναι να παραποιείς την πραγματικότητα σύμφωνα με τα γούστα και τις επιθυμίες σου. Γιατί τότε θα σου έλθει καμιά δικτατορία και δεν θα ξέρεις από πού σου ήλθε.

      Και ύστερα ήλθε ο Σουχάρτο, με τα εκατομμύρια θύματα.

      Σχετικά με τον Χίτλερ και την άνοδό του στην εξουσία:

      Ο Τρότσκι, εξόριστος στην Τουρκία, στην Πρίγκηπο, έκανε διαρκώς εκκλήσεις (1928 - 1933) προς το γερμανικό προλεταριάτο:

      «Ενωθείτε πάνω στη βάση του Ενιαίου Μετώπου εργάτες της Γερμανίας σοσιαλδημοκράτες και κομμουνιστές, γιατί διαφορετικά θα νικήσει ο Χίτλερ και θα περάσει σαν οδοστρωτήρας πάνω από την Ευρώπη, αν όχι πάνω από την ανθρωπότητα».

      Από την Ευρώπη πέρασε.

      Μέχρι τότε ο Τρότσκι δεν έβαζε ζήτημα επαναστατικής ανατροπής της γραφειοκρατίας με την πολιτική επανάσταση, ούτε ζήτημα νέας Διεθνούς. Περιοριζότανε στη μεταρρύθμιση λέγοντας:

      «Αν επιτευχθεί το Ενιαίο Μέτωπο, θα νικήσει ο σοσιαλισμός στη Γερμανία. Και τότε θα απελευθερωθεί η ΕΣΣΔ από την ιμπεριαλιστική περικύκλωση και θα επανέλθουνε τα κόμματα και η Διεθνής στο δρόμο του μαρξισμού». ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Αλλά με τη «θεωρία» του Στάλιν για τον σοσιαλφασισμό και το «πρώτα ο Χίτλερ και ύστερα εμείς», ο Χίτλερ πέρασε σχεδόν αμαχητί.

      «Χωρίς την πολιτική του Στάλιν δεν θα περνούσε ο Χίτλερ», είχε πει ο Τρότσκι και συμπλήρωνε:

      «Η γερμανική εργατική τάξη θα ανορθωθεί. Το γερμανικό ΚΚ ποτέ. Γιατί είναι υπεύθυνο για τη μεγαλύτερη ήττα του προλεταριάτου στην ιστορία. Δεν ήταν μια ήττα αιματηρή αλλά ηρωική, αλλά μια ήττα επαίσχυντη, που το προλεταριάτο αχρηστεύεται από την ηγεσία του με τη σύγχυση και το κομφούζιο πριν από τη μάχη και καθίσταται ανίκανο να δώσει τη μάχη. Η Ιστορία δεν έχει γνωρίσει παρόμοια καταστροφή».

      Και είπε επίσης πως: «Η 3η Διεθνής πέθανε στο Βερολίνο το 1933, όπως είχε πεθάνει και η 2η το 1914. Το ζήτημα της τυπικής της διάλυσης είναι ζήτημα χρόνου».

      Το 1943 η 3η Διεθνής διαλύθηκε και τυπικά. Τα ΚΚ του κόσμου γιορτάσανε ως νίκη τους τη διάλυση της Διεθνούς τους!

      Και οι δικαιολογίες του Στάλιν, που τη διάλυσή της την προσέφερε ως δώρο στους ιμπεριαλιστές συμμάχους του, είναι τουλάχιστον αστείες, όταν είπε πως «διαλύσαμε τη Διεθνή για να μη μας κατηγορούνε οι φασίστες πως θέλουμε να μπολσεβικοποιήσουμε τον κόσμο!».

      Βαγγέλης Σακκάτος
      Συγγραφέας - Δημοσιογράφοςhttps://www.rizospastis.gr/story.do?id=11231881 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου