Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Υπέγραψε κλαδική Σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

 Σημαντικό αποτέλεσμα του αγώνα που δόθηκε σε δύσκολες συνθήκες. Να κηρυχθεί τώρα υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες, απαιτεί η Ομοσπονδία

 Την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στα μεροκάματα ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, μετά τη χτεσινή συνάντησή της με τις εργοδοτικές οργανώσεις του κλάδου.

«Η επιτυχία της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ μετά από αρκετά χρόνια είναι αποτέλεσμα του οργανωμένου αγώνα, των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων και των παρεμβάσεων της Ομοσπονδίας και των οικοδομικών σωματείων μέσα στους χώρους δουλειάς. Αποτελεί ένα πολύ μεγάλο όπλο στα χέρια των οικοδόμων, που θα αξιοποιηθεί άμεσα και ουσιαστικά, για νέες κατακτήσεις και βελτίωση των όρων δουλειάς και ασφάλισης», τονίζει η Ομοσπονδία.

Η νέα κλαδική ΣΣΕ, με διάρκεια 1 Απρίλη 2022 - 30 Σεπτέμβρη 2024, προβλέπει τα εξής:

  • Αύξηση 18,3% στο κατώτατο ημερομίσθιο του εργάτη.
  • Αύξηση 28,4% στο κατώτατο ημερομίσθιο του βοηθού και ειδικευμένου εργάτη.
  • Αύξηση 38,5% στο κατώτατο ημερομίσθιο του τεχνίτη.

Στα παραπάνω κατώτατα ημερομίσθια προστίθενται:

  • 10% επίδομα γάμου.
  • 5% για κάθε τριετία και μέχρι 6 τριετίες.
  • 10% επίδομα σπουδών.
  • 5% για εργασία σε στοές, θαλάσσια έργα και εργασία σε ύψος άνω των 30 μέτρων.
  • Επιπλέον 5 ημερομίσθια (σύνολο 30) σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, πέραν των 25 που ισχύουν σήμερα.
«Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας»

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι η επιτυχία της υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ «δεν σημαίνει πως ο αγώνας μας τελειώνει εδώ. Αντίθετα, τώρα χρειάζεται ο αγώνας να δυναμώσει, να ενταθεί η πάλη για την εφαρμογή της σε όλους τους χώρους δουλειάς. Αυτόν τον στόχο έχουμε μπροστά μας και θα αγωνιστούμε να τον πετύχουμε.

Η κήρυξη της υποχρεωτικότητας και της επέκτασης της εφαρμογής της κλαδικής ΣΣΕ σε όλο τον κλάδο, πέραν των εργοδοτικών οργανώσεων που την υπογράφουν εκπροσωπώντας την πλειοψηφία των εργοδοτών, πρέπει να γίνει εδώ και τώρα, χωρίς καμία δικαιολογία από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας».

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ομοσπονδία και τα Σωματεία Οικοδόμων θα κινήσουν άμεσα τη διαδικασία για να κηρυχθεί η ΣΣΕ υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες, ανεξάρτητα αν ανήκουν ή όχι σε κάποια εργοδοτική οργάνωση.

«Μπροστά μας έχουμε μεγάλους αγώνες», τονίζει. «Με εμπιστοσύνη στη δύναμη του αγώνα, της οργάνωσης, της Ομοσπονδίας και των Σωματείων μας, μπορούμε να πετύχουμε νέες νίκες και αποτελέσματα. Να προστατεύσουμε τη ζωή μας και να ανοίξουμε νέους δρόμους για εμάς και τις οικογένειές μας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στον γενικότερο αγώνα που δίνουμε ως εργάτες, ξεπερνώντας εμπόδια και δυσκολίες. 

Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα με επίκεντρο τις ανάγκες μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου