Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Συμφωνία Σολτς, Μακρόν, Πούτιν για εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία

 Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 80 λεπτών, για τον πόλεμο στην Ουκρανία είχαν σήμερα από κοινού ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την σχετική είδηση ανακοίνωσε η γερμανική καγκελαρία, η οποία υποστήριξε ότι οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τον Πούτιν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να συμμετάσχει σε σοβαρές απευθείας διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να εξευρεθεί διπλωματική λύση, ενώ του ζήτησαν να διασφαλίσει τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης του άμαχου πληθυσμού. Σημείωσαν πάντως θετικά τη δέσμευση του Βλαντίμιρ Πούτιν να μεταχειρίζεται τους αιχμαλώτους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ιδίως τη Σύμβαση της Γενεύης, και να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε επίσης για την παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, ειδικά δια θαλάσσης. Επιπλέον, δεσμεύθηκε ότι το άνοιγμα της ζώνης των ναρκοπεδίων που δημιουργήθηκαν για την προστασία των ουκρανικών λιμανιών, θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την εξαγωγή των σιτηρών και όχι για στρατιωτικές επιθετικές ενέργειες. Οι τρεις ηγέτες, τονίζει η καγκελαρία, συμφώνησαν ακόμη στον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη και την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας.

....


Υπό ρωσικό έλεγχο η πόλη Λιμάν στο Ντονέτσκ

Υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού και των δυνάμεων της αποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» βρίσκεται η πόλη Λιμάν, στην επαρχία του Κραματόρσκ, στο Ντονέτσκ, ανακοίνωσαν σήμερα οι ρωσόφονοι.

Η πτώση του Λιμάν, ανοίγει τον δρόμο στις Ρωσικές δυνάμεις για την κατάληψη των δύο τελευταίων μεγάλων πόλεων της επαρχίας του Ντονέτσκ που παραμένουν υπό Ουκρανικό έλεγχο: Το Σεβεροντονέτσκ και το Λισιτσάνσκ.

Μέχρι στιγμής, η «Λαϊκή Πολιτοφυλακή του Ντονέτσκ» έχει θέσει υπό τον έλεγχο της «220 πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένου του Κράσνι Λιμάν, με υποστηρικτικά πυρά από ρωσικές δυνάμεις», ανακοίνωσε το επιτελείο των ρωσόφωνων, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Interfax».

Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την πτώση της πόλης. Ωστόσο, ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας Ολεκσέι Αρεστόβιτς δήλωσε το βράδυ στην τηλεόραση πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης.

Το Κίεβο ζητά και άλλα βαρέα όπλα

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαήλο Ποντολιάκ, ισχυρίστηκε σήμερα ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί εναντίον της Ουκρανίας τα «πιο βαριά μη πυρηνικά όπλα» και καλεί τις χώρες εταίρους να δώσουν στο Κίεβο πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών.

Από την πλευρά της η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, δήλωσε σήμερα ότι είναι νόμιμο για τους συμμάχους να στέλνουν τεθωρακισμένα και αεροπλάνα στην Ουκρανία.

«Είμαστε απολύτως σαφείς ότι είναι απολύτως νόμιμο να στηρίζουμε την Ουκρανία με τεθωρακισμένα, με αεροπλάνα και υποστηρίζουμε το έργο που έχει κάνει η Τσεχία, στέλνοντας τεθωρακισμένα στην Ουκρανία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Η Μόσχα δεν ευθύνεται για την επισιτιστική κρίση, λέει ο Πούτιν

Οι κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας, την οποία η Δύση θεωρεί υπεύθυνη για το παγκόσμιο πρόβλημα ανεφοδιασμού με σιτηρά λόγω της επίθεσής της στην Ουκρανία είναι «αβάσιμες», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αυστριακό καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, ο Πούτιν «υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες να καταστεί η Ρωσία υπεύθυνη για τις δυσκολίες στην παράδοση γεωργικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές είναι αβάσιμες». Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι «οι αντιρωσικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης».

Μιλώντας στον Νεχάμερ, ο Πούτιν κάλεσε επίσης τους Ουκρανούς «να αποναρκοθετήσουν το συντομότερο δυνατόν τα λιμάνια, ώστε να επιτρέψουν να περάσουν τα μπλοκαρισμένα πλοία».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του ρωσικού Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης της Άμυνας, Μιχαήλ Μιζίντσεφ, οι ρωσικές δυνάμεις ανοίγουν καθημερινά δύο θαλάσσιους διαδρόμους, από τις 8 π.μ. μέχρι τις 7 μ.μ. για να μπορέσουν τα πλοία να βγουν από τα λιμάνια της Μαριούπολης (στην Αζοφική) και της Χερσώνας, του Μικολάιφ, του Τσορνομόρσκ, του Οτσάκιφ και της Οδησσού (στη Μαύρη Θάλασσα).

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος είπε ότι ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να επιτρέψει τις εξαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων από τα λιμάνια, σε συντονισμό με τον ΟΗΕ.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Ria Novosti», «Reuters», «Deutsche Welle»)

 ....

 Η Μόσχα ανακοίνωσε την καταστροφή ενός μεγάλου οπλοστασίου των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων


Το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσικοί πύραυλοι κατέστρεψαν ένα μεγάλο οπλοστάσιο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην πόλη Κρύβιι Ρι που βρίσκεται στην Κεντρική Ουκρανία
, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το ίδιο υπουργείο.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης, ότι ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα κατέρριψαν ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Su-25 στην περιοχή Ντνίπρο, σύμφωνα με την ίδια αναφορά του TASS.

Σύμφωνα με το Ria Novosti, τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν 183 ουκρανικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της «ειδικής επιχείρησης» όπως αποκαλούν την εισβολή στην Ουκρανία.

 Οι τελευταίες εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία

3 σχόλια:

  1. Η σφαγή του Ουκρανικού λαού συνεχίζεται στον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΡΩΣΙΑ ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε για τα μερίδια της λείας βουτηγμένα στο αίμα του. Αφήνουμε τους οπορτουνιστές ...ΚΚΡΟ ...ΚΕΚΡ να παλεύουν με τη ...χούφτα τους στηρίζοντας τον Ρώσικο Ιμπεριαλισμό αγκαλιασμένοι με εθνικιστές και φασίστες στη Ρωσία. Δεν διαλέγουμε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο ΛΗΣΤΩΝ. Τον Ιμπεριαλιστικό πόλεμο τον σταματάει μόνο η προλεταριακή επανάσταση με γραμμή κοινωνική συμμαχία Σοσιαλφασισμός. Οποιος νομίζει πως θα γυρίσει το ΚΚΕ στο κατάντημα πριν το 1991 να αλλάξει πλευρό και χέρι γιατί πιάστηκε. ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.efsyn.gr/kosmos/eyropi/345952_paramenei-adiexodo-stin-ee-gia-empargko-sto-rosiko-petrelaio
    Τώρα υπάρχει κανείς σοβαρός, που να τα πιστεύει αυτά; Οτι τάχατες "παραμένει το αδιέξοδο" και πως "δεν επιτεύχθηκε συμφωνία γα τις κυρώσεις";!
    Για νάτανε η πρώην ΕΣΣΔ και να είχε τότε εισβάλει, ξέρωγώ σε Αυστρία η σε Γιουγκοσλαβία και να βλέπατε όλοι πως δε θα υπήρχε ούτε αδιέξοδο, ούτε ασυμφωνίες! Σε μια νύχτα θα είχαν συντονιστεί ούλοι τους.
    Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει!
    ΣΙΚΕ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, ΑΔΕΡΦΙΑ!
    Για να παραμυθιάζονται τα κορόϊδα και να διαλέγουν αφέντη, πούλεγε κι ο Βάρναλης.
    Κατά πως παληά μας δουλεύανε το δικομματικό δίδυμο "Πασόκ vs. ΝΔ" και σήμερα το αντίστοιχο "Σύριζα vs. ΝΔ".
    Σε διεθνές επίπεδο οι ενδοϊμπεριαλιστικές διενέξεις παίζουν, εκτός από την αναδιανομή της λείας, επιπλέον τον ακριβώς ίδιο παραπλανητικό ρόλο: Να σέρνουν τους λαούς πίσω από ξένες σημαίες.
    Σήμερα ο Πού(σ)τιν τα βρήκε με τους "εχθρούς" του, Στολτς και Μακρόν, για να πουλήσουν από κοινού το ουκρανικό σιτάρι.
    Κάποια στιγμή θα βρούν και τις νέες, τρέχουσες πάντα, ισορροπίες τους και ...μην είδατε τους νεκρούς!
    Δε θα αναστηθούν.
    Μας δουλεύουν οι ΝΑΤΟ-ϊκοί και οι Ρώσσοι ιμπεριαληστές, από κοινού. Αλίμονο στους λαούς και στους .."προοδευτικούς", που τρέχουν από πίσω τους, θαρρώντας πως έχουν πιάσει την ..."σωστή πλευρά της Ιστορίας"!
    Κι όπως όλοι καταλάβατε, η προηγούμενη εντατική προπαγάνδα περί επικειμένου Γ' ΠΠ με πυρηνικά κλπ., που την παίζαν και οι δυό "αντιμαχόμενοι", ΝΑΤΟ και Ρωσία, πρίμο-σεκόντο, σα συνεννοημένοι, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά για να τρομάξει ο κόσμος και να αποδεχτεί τη νέα μοιρασιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλλωστε, εκείνο το κυνικό ρεμάλι, ο Κίσσινγκερ (κοντεύει στα 100, ψόφο δεν έχει), το ...μαρτύρησε: "Ας δώσει η Ουκρανία (δηλαδή, το ΝΑΤΟ, ήθελε να πει) μερικά εδάφη στη Ρωσία να τελειώνουμε"!
      Tι είναι, στο κάτω-κάτω της γραφής,οι Λαοί; Κοπάδια, που τα μοιράζουνται οι τσελιγκάδες.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου