Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Η νεολαία να βάλει τη σφραγίδα της στον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή


ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Μήνυμα ενίσχυσης της πάλης ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο φονιάδων, έστειλαν οι εκατοντάδες φοιτητές, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ που συμμετείχαν στη μεγαλύτερη συγκέντρωση της νεολαίας στην πόλη. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τριήμερης κατασκήνωσης των Οργανώσεων Σπουδάζουσας Μακεδονίας και Θράκης της ΚΝΕ,

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στάθηκε μεταξύ άλλων στους κινδύνους που σηματοδοτεί η πιο ενεργή εμπλοκή της Αλεξανδρούπολης και συνολικά της περιοχής στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η οποία αναβαθμίζεται με την κατάπτυστη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, όπως και στον νέο νόμο - πλαίσιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια και τη νίκη της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές.

H Θ. Καπέτη τόνισε πως από την Αλεξανδρούπολη, από αυτή τη μεγάλη, αγωνιστική συνάντηση που διοργανώνουν οι Οργανώσεις των φοιτητών της ΚΝΕ σε Μακεδονία και Θράκη, στέλνεται μήνυμα μαχητικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ και την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας.

«Κάθε νέος και νέα που προβληματίζεται, που αγωνιά για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτές. Κάθε νέος που δεν θέλει να συνηθίσει στη φρίκη του πολέμου, που δεν συμβιβάζεται με τη θυσία των λαών για τα κέρδη των λίγων. Κάθε νέος και νέα που θέλει να παλέψει για έναν δίκαιο, όμορφο κόσμο, με τους λαούς να ζουν αδελφωμένοι, ειρηνικά, έχει τη θέση του εδώ: Στον αγώνα με το ΚΚΕ ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια και πολέμους!», ανέφερε. 

Στη συνέχεια τόνισε: «Τώρα είναι η ώρα να πορευτούμε μαζί, όλοι όσοι ανησυχούμε για τον κίνδυνο γενίκευσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, μετά την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όλοι εμείς που δεν “τσιμπάμε” στη χυδαία και κραυγαλέα ΝΑΤΟική προπαγάνδα. Όλοι όσοι αρνούμαστε να διαλέξουμε ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, είτε των Ρώσων, είτε των Αμερικανών.

Στέλνουμε το δικό μας αγωνιστικό μήνυμα απειθαρχίας και ανυπακοής στα καλέσματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που θέλουν να μας στοιχίσουν πίσω από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης και των επιχειρηματικών ομίλων. Δηλαδή το στρατόπεδο των δολοφόνων των λαών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Από τη σημερινή μαζική συγκέντρωση, λοιπόν, το κάνουμε γι’ άλλη μια φορά ξεκάθαρο σε κάθε κατεύθυνση:

Δεν συμφωνούμε με τη συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, δεν θέλουμε η χώρα μας να γίνεται θύτης άλλων λαών, με κίνδυνο αυτός να γίνει το επόμενο θύμα, αρνούμαστε ο τόπος μας να γίνεται ορμητήριο πολέμου. Παλεύουμε ενάντια στη συμμετοχή και αποστολή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Απαιτούμε εδώ και τώρα να κλείσουν και να ξεκουμπιστούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα μας, να καταργηθεί η κατάπτυστη και επικίνδυνη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που βάζει τη χώρα και τον λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες!».

Παράλληλα, υπενθύμισε πως το ΚΚΕ έχει αναδείξει εξαρχής τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο πολεμικό ορμητήριο, πριν ακόμα η κυβέρνηση της ΝΔ φέρει την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία στη Βουλή για να την ψηφίσει μαζί με το ΚΙΝΑΛ, ενώ αναφέρθηκε και στον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε τον δρόμο πριν ακόμα η ΝΔ αναβαθμίσει το επίπεδο της εμπλοκής στα «πολεμικά σφαγεία» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Αναφερόμενη στη συζήτηση στη Βουλή για την επικύρωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, είπε πως αυτά ξεκαθαρίζουν πως η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού τα βρίσκουν, ομονοούν, πίνουν νερό στο όνομα των συμφερόντων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και πως «όσα “κέρδη” και αν υπόσχονται από την αναβάθμιση της χώρας, μέσα από την πιο ενεργή εμπλοκή, δεν αφορούν την αναβάθμιση της δικής μας ζωής, αλλά τα συμφέροντα μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων».


Το ΚΚΕ μπροστάρης στην οργάνωση του αγώνα ενάντια στην εμπλοκή

«Ξέρουμε πως είναι πολλοί αυτοί που παίρνουν κουράγιο από τις παρεμβάσεις, τις κινητοποιήσεις μας κι εδώ στην Αλεξανδρούπολη. Είναι πολλοί αυτοί που πήραν κουράγιο, αναθάρρησαν, όταν οι δυνάμεις του Κόμματος γέμισαν με μπογιές τα ΝΑΤΟικά άρματα μάχης, όταν κατάφεραν ακόμα και να καθυστερήσουν τρένο με ΝΑΤΟικό υλικό μπλοκάροντας τη σιδηροδρομική γραμμή», τόνισε, και πρόσθεσε. 

«Έτσι τους υποδέχθηκε και ο λαός της Θεσσαλονίκης στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Με τον ίδιο τρόπο τους υποδέχθηκε και στην τελευταία πανεργατική απεργία πριν ένα μήνα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Για να ξέρουν όλοι ότι αυτά τα οχήματα είναι βαμμένα με αίμα, αγγελιαφόροι πολέμου και όχι ειρήνης! Γι’ αυτό και ενοχλήθηκαν τόσο πολύ από την παλικαρίσια στάση απεργών, στελεχών και μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η μαχητικότητά τους έδειξε ότι ο λαός μας δεν θα υποχωρήσει. Θα συνεχίσει να φωνάζει: Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο! Έξω οι βάσεις του θανάτου από την πατρίδα μας!».


Καταρρέει η προπαγάνδα πως η εμπλοκή διασφαλίζει την ασφάλεια

Μάλιστα, η Θεανώ Καπέτη τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης πως παρά την προσπάθεια κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου να πείσουν τον λαό ότι η παραπέρα εμπλοκή διασφαλίζει την ασφάλεια, την άμυνα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, η ίδια η πραγματικότητα γκρεμίζει σαν χάρτινο πύργο τα επιχειρήματά τους, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε μαγνήτη κινδύνων, σε στόχο αντιποίνων, όπως αποδεικνύουν οι προειδοποιήσεις της ρωσικής ηγεσίας, ότι αποτελούν εν δυνάμει στόχους για στρατιωτικά πλήγματα όλες οι χώρες που διαθέτουν στο έδαφός τους αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και συμμετέχουν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας την ώρα που το ΝΑΤΟ δεν βγάζει άχνα.

Στη συνέχεια, στάθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο του λιμανιού, του αεροδρομίου και των άλλων υποδομών της περιοχής όπως το στρατόπεδο «Γιαννούλη» και το πεδίο βολής στο Πετροχώρι της Ξάνθης στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, σχολιάζοντας πως «το μέγιστο ωφέλημα για τον ελληνικό λαό, βέβαια, γρήγορα ξεθώριασε με τις παράνομες παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών μέχρι και στα 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Ξεθώριασε στις επανειλημμένες αναφορές των Ρώσων, ακόμα και ονομαστικά στην Αλεξανδρούπολη, ως δυνητικού στόχου αντιποίνων. Τι έχει να κερδίσει ο λαός από όλα αυτά; Μόνο να εμπλακεί πιο ενεργά με τη φωτιά του πολέμου!».


Υποκριτική και επικίνδυνη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια, η Θεανώ Καπέτη σχολίασε πως η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποκριτική και επικίνδυνη, ακόμα και αν επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από την καταψήφιση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας, καθώς ο ίδιος έθεσε σε λειτουργία τις νέες βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο. «Για του λόγου το αληθές», πρόσθεσε, «ο ίδιος ο πρέσβης Πάιατ στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του αναγνώρισε στον ΣΥΡΙΖΑ έναν “αξιόλογο και σημαντικό εταίρο”. Είναι μεγάλη η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ στην αναβάπτιση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, και μάλιστα με προοδευτικό προσωπείο, που δεν τον ξεπλένει ολόκληρος ο ποταμός Έβρος».

Όπως είπε, «είναι θράσος να προσπαθεί να παρουσιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως τάχα φιλειρηνική δύναμη, όταν επί της θητείας του ως κυβέρνηση:

- Εγκαινίασε τον Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ

- Εγκατέστησε την περίφημη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο, τάχα για να ελέγχει τις προσφυγικές ροές, ενώ η πραγματικότητα απέδειξε ότι η παρουσία της αρμάδας είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, αλλά και στη ΝΑΤΟική περικύκλωση της Ρωσίας.

- Συμμετείχε σε όλες τις στρατιωτικές ασκήσεις περικύκλωσης της Ρωσίας. Ψήφισε όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Ακόμα και την απόσυρση από τη Συμφωνία για το πρώτο πυρηνικό χτύπημα.

- Σουλάτσαρε με τον προηγούμενο Αμερικανό πρέσβη, Πάιατ, σε όλη τη χώρα προωθώντας μια σειρά από επιχειρηματικούς και πολεμικούς σχεδιασμούς

- Πανηγύριζε εκ μέρους του ΝΑΤΟ επειδή ανέλαβε την επιτήρηση του εναέριου χώρου των Δυτικών Βαλκανίων.

Τα ανταλλάγματα που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν περαιτέρω εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, αύξησης των εξοπλισμών, αλλά και των "ευκαιριών" για την ελληνική αστική τάξη και όχι φυσικά τον λαό, στα παζάρια που γίνονται στο περιθώριο του πολέμου».

Οι γεμάτες γαρύφαλλα κάλπες είναι η αποστομωτική απάντηση της νέας γενιάς

Αναφερόμενη στη μεγάλη νίκη της «Πανσπουδαστικής» στα πανεπιστήμια, υπογράμμισε πως «όχι μόνο μας γεμίζει με υπερηφάνεια, αλλά μας βάζει και το καθήκον να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο, να συσπείρωσουμε τη νέα γενιά σε αυτό τον δρόμο του αγώνα και ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, αλλά και για τα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο λαός», συνέχισε και πρόσθεσε πως «η νέα γενιά δεν σκύβει το κεφάλι και το απέδειξε στα Πανεπιστήμια, ακόμα και σε σχολές που θεωρούνταν άβατα, που βασίλευε η ΔΑΠ και άλλες δυνάμεις, οι φοιτητές ανέδειξαν την "Πανσπουδαστική ΚΣ" σε 1η δύναμη στις εκλογές των Συλλόγων τους! Αποδείχθηκε ότι πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις που δεν προσκυνάνε την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Για αυτό λέμε, η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά. Οι γεμάτες γαρύφαλλα κάλπες είναι η αποστομωτική απάντηση του φοιτητικού κινήματος, της νέας γενιάς που δεν "βολεύεται με λιγότερο ουρανό". Είναι το αποφασιστικό, τολμηρό και σίγουρό της βήμα να βγει μπροστά, να γίνει πρωταγωνίστρια και να κατακτήσει όσα της αξίζουν μαζί με τον λαό. Είναι η ελπιδοφόρα σπίθα που μπορεί να ανάψει την πυρκαγιά της ανυπακοής, της αντίστασης και του αγώνα για όλα εκείνα που οι φοιτητές ονειρεύονται.

Ειδικά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να εντείνει την καταστολή στα πανεπιστήμια, με την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας για να περιφρουρήσει το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, αυτό που η ίδια και οι προηγούμενες ετοίμασαν, ακόμα πιο μακριά από τις ανάγκες των φοιτητών και του λαού».

Αναφερόμενη στη συνέχεια στον νέο νόμο - πλαίσιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια, είπε πως «φαίνεται πού το πάει. Διδακτορικά για βιομήχανους, μεταπτυχιακά κατά παραγγελία επιχειρηματιών, σούπερ μάρκετ που οι φοιτητές πρέπει να γεμίσουν το καλάθι της γνώσης αντί για ολοκληρωμένη μόρφωση, σπουδές και φοιτητική μέριμνα όπως αρμόζει στα πανεπιστήμια του 21ου αιώνα.

Με τα πτυχία και τα προγράμματα σπουδών “σούπα”, με τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών να είναι στον αέρα, η προσαρμογή και ευθυγράμμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς πάει χέρι χέρι με την ένταση της καταστολής.

Όλα αυτά τα σχέδια είναι στο χέρι των φοιτητών και των συλλόγων τους να τα ακυρώσουν στην πράξη. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει ωμά και αντιδραστικά στους συλλόγους των φοιτητών με το ενιαίο ψηφοδέλτιο, βάζοντας στο στόχαστρο την οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση, την πολιτικοποίηση του αγώνα που στοχεύει στον πραγματικό αντίπαλο και ανοίγει τον δρόμο για τη λύση των προβλημάτων, δείχνει και τι φοβούνται. Τα όνειρα, οι ανάγκες των φοιτητών και οι διεκδικήσεις τους πρέπει να μπούνε μπροστά, μαζί με τον υπόλοιπο λαό, τους εργαζόμενους και το διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων, κόντρα σε παλιούς και νέους επίδοξους σωτήρες, για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων».

Η θέση της νεολαίας, των φοιτητών είναι στη μοναδική σωστή πλευρά της Ιστορίας

Κλείνοντας, η Θεανώ Καπέτη τόνισε: «Τώρα είναι πιο κρίσιμο να βαδίσουμε μαζί στον ίδιο δρόμο, για να ανατραπούν όλα αυτά που έχουν γίνει θηλιά στον λαιμό του λαού και της νεολαίας, για να αντιμετωπίσουμε όλα όσα βλέπουμε γύρω μας και μας ανησυχούν.

Να ενώσουμε τη φωνή μας για να κλείσει τώρα η βάση στην Αλεξανδρούπολη και όλες οι βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σε όλη τη χώρα.

Για να σταματήσει η οποιαδήποτε συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς.

Να μην χρησιμοποιηθούν οι υποδομές της χώρας, λιμάνια, οδικοί άξονες, σιδηρόδρομος και στρατόπεδα, για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Να καταργηθεί η νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Για να μη βρεθεί κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Για να επιστρέψει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.

Για να σταματήσει εδώ και τώρα οποιαδήποτε σκέψη, σχέδιο για συμμετοχή των Ελλήνων στρατιωτικών στα πεδία των συγκρούσεων. Για να ανοίξει ο δρόμος για την οριστική αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τον λαό στην εξουσία.

Οι φοιτητές δείξατε τον δρόμο. Χαιρετίζουμε τη νίκη σας, για συλλόγους αγωνιστικούς, με την "Πανσπουδαστική" πρώτη δύναμη σε πολλές σχολές και ιδρύματα!

Απευθυνόμαστε ειδικά σε εσάς που για πρώτη φορά ακούτε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ!

Μια θέση δίπλα και μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ έχουν όλοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που βλέπουν μπροστά τους τον Γολγοθά που τους περιμένει μετά το πτυχίο, με ένα ατελείωτο κυνηγητό νέων δεξιοτήτων, πτυχίων και σεμιναρίων, με την ετεροαπασχόληση να βασιλεύει και τη μισή δουλειά - μισή ζωή να κυριαρχεί για τη νέα γενιά.

Μια θέση δίπλα μας έχουν όσοι παλεύουν, μαζί με τις σπουδές τους, και για το μεροκάματο, για την καθημερινή επιβίωση από την ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την Ενέργεια, όσοι ζουν ήδη έναν άλλο πόλεμο που ξεκίνησε πριν τον πόλεμο.

Το κύριο ζήτημα είναι ποια δύναμη την επόμενη μέρα μπορεί να οργανώσει τον αγώνα, να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις, να διαμορφώνει προϋποθέσεις για να δυναμώνει το κίνημα και σε ποια κατεύθυνση να κινηθεί.

Δύναμη όλων μας είναι όταν ενώνουμε τους προβληματισμούς μας, τις σκέψεις και τις φωνές μας, όταν οργανωνόμαστε. Γιατί δεν υπάρχει νέος ή νέα που παλεύει για τις σπουδές του, που προβληματίζεται για τη ζωή και το μέλλον του, που δουλεύει παράλληλα με τις σπουδές του και δεν τον αφορά το πώς θα αλλάξουν όλα αυτά ριζικά προς το καλύτερο.

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι και θα είναι αυτή και μόνο αυτή! Γιατί υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες στον 21ο αιώνα ο λαός μας και οι άλλοι λαοί να μπορούν να ζουν ικανοποιώντας τις σύγχρονες ανάγκες τους, να μπορεί ο καθένας να γίνει νοικοκύρης κι αφέντης στον τόπο του.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε αποφασιστικά, δυναμώνοντας και κλιμακώνοντας την πάλη μας. Στον αγώνα αυτό καλούμε καθεμιά και καθέναν εργαζόμενο, φοιτητή να πάρει τη θέση του, δυναμώνοντας την πάλη του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος που μπορεί και πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις!».

 «Σε Ελλάδα και Τουρκία, ίδιος ο εχθρός, ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου