Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Με ΝΑΤΟική «βούλα» η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας


 «Να συνέλθει» και να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά κάλεσε την Ελλάδα ο Ερντογάν, παρουσία Αμερικανών και Γάλλων

 Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, παρακολουθώντας την άσκηση «Efes», μαζί με πλειάδα σειρά μελών του υπουργικού του συμβουλίου και άλλων συνεργατών, περιλαμβανομένων υπουργών Αμυνας και ανώτατων στρατιωτικών πάνω από 10 χωρών, μεταξύ των οποίων και από ΗΠΑ και Γαλλία, που συμμετείχαν στην άσκηση, η οποία είχε μεταξύ άλλων ως βασικά αντικείμενα... αποβάσεις και ναυτικούς αποκλεισμούς νησιών.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, αφού ανέφερε ότι ο πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας έδειξε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στον κόσμο κρέμονται από μια κλωστή, πρόσθεσε ότι «σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, λυπούμαστε που καταπατώνται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Κάποιοι Ελληνες πολιτικοί προσπαθούν να μπουν στην ατζέντα με λόγια και πράξεις που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα». Ωστόσο, συνέχισε, «θα δώσουν λογαριασμό γι' αυτό ενώπιον της ιστορίας. Αφήνουμε στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας να ζητήσει εξουσιοδότηση για το Καστελόριζο, το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο». Αναφέρθηκε πάλι σε συμφωνίες που «η Ελλάδα παραβιάζει» και «εξοπλίζει τα νησιά», προσθέτοντας ότι «αν η Ελλάδα δεν σταματήσει αυτή την παραβίαση, η κυριαρχία των νησιών θα έρθει ως θέμα για συζήτηση». Αλλά και ότι «οι προσπάθειες να εντάξουν τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ και τρίτες χώρες και να εμπλέξουν κι αυτές, δεν σημαίνει τίποτα από μια προσπάθεια που θα έχει καταστροφικό τέλος. Φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης κάνει τουριστική απόβαση στα νησιά. Δεν μπορεί να φτάσει κάπου (...) Η Τουρκία δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο. Οπως δεν θα σταματήσει, όταν χρειαστεί, να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που της δίνει το διεθνές δίκαιο στο ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών (...) Τις προκλήσεις της Ελλάδας τις αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία. Ομως βλέπουμε πως αυτή η ψυχραιμία μας παρεξηγήθηκε από την άλλη πλευρά. Η Τουρκία δεν καταπατά το δικαίωμα και το δίκαιο κανενός. Αλλά δεν επιτρέπει να της καταπατήσουν και τα δικαιώματά της (...) Καλούμε την Ελλάδα να συμμαζέψει τα μυαλά της, να μείνει μακριά από τα όνειρα, τις δηλώσεις και τις ενέργειες που θα την οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα μετανιώσει, όπως συνέβη πριν από έναν αιώνα. Συνέλθετε»!

Και συνέχισε: «Καλώ την Ελλάδα να λειτουργεί σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες. Δεν κάνω πλάκα, μιλάω σοβαρά. Αυτός ο λαός είναι αποφασιστικός, κι όταν αυτός ο λαός πει κάτι, ακολουθεί αυτά που λέει». Συμπλήρωσε δε πως θα συνεχιστούν οι έρευνες και γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο και ότι «στις ζώνες δικαιοδοσίας μας δεν θα επιτρέψουμε και δεν επιτρέψαμε να εκτελεστεί οποιοδήποτε σχέδιο ή ενέργειες».

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, συνεχίζοντας τις προκλήσεις σε ανάρτησή του ανέφερε ότι «μια νύχτα θα έρθουμε ξαφνικά», με φωτογραφίες από την άσκηση.

Στο μεταξύ, αργότερα χτες με αναρτήσεις του στα ελληνικά στο λογαριασμό του στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος επανέφερε όλες τις αιτιάσεις της τουρκικής αστικής τάξης, για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, το Καστελόριζο αλλά και την υποτιθέμενη «καταπίεση της τουρκικής μειονότητας που ζει στη Δυτική Θράκη, τη Ρόδο και την Κω», προσθέτοντας πως «Ως σύμμαχος που εντός του ΝΑΤΟ πληρώνει από κάθε άποψη το υψηλότερο τίμημα, αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία τις προκλήσεις της Ελλάδας, η οποία τα τελευταία δυο χρόνια δεν ανταποκρίθηκε καν στις προσκλήσεις μας για συνάντηση των στρατιωτικών αντιπροσωπειών». Ενώ με αναφορές στη μικρασιατική καταστροφή «προειδοποιούσε» πως «η Τουρκία όπως δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, δεν θα διστάσει και να κάνει χρήση των δικαιωμάτων που τις αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Συνεχίζει τον επικίνδυνο εφησυχασμό η κυβέρνηση

Με φόντο τα παραπάνω, απαντώντας στα όσα είπε ο Ερντογάν εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είπε ότι «ανιστόρητοι ισχυρισμοί και έωλα μυθεύματα δεν μπορούν ούτε να αμφισβητήσουν ούτε, πόσο μάλλον, να υποκαταστήσουν το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες. Γενικότερα, τίποτα απολύτως και με κανέναν τρόπο δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία». Ταυτόχρονα κάλεσε την Τουρκία «να σταματήσει την τακτική των προκλήσεων και να αντιληφθεί ότι ο μόνος δρόμος είναι η υπεύθυνη και ειλικρινής συνεννόηση, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του απόλυτου σεβασμού της κυριαρχίας».

Παράλληλα, από πλευράς ΥΠΕΞ δημοσιοποιήθηκαν στον ιστότοπό του, «στην προσπάθεια βαθύτερης κατανόησης από το ευρύτερο κοινό του τουρκικού αναθεωρητισμού», μια σειρά χάρτες που «απεικονίζουν, με παραστατικό και αδιάψευστο τρόπο, τις τουρκικές παράνομες, μονομερείς ενέργειες και αιτιάσεις».

Οι χάρτες ξεκινούν από το status quo που είχε κατοχυρωθεί με τις Συνθήκες της Λοζάνης (1923) και των Παρισίων (1947). Στη συνέχεια προβάλλονται οι τουρκικές αξιώσεις, όπως αυτές ξεκίνησαν με τις παράνομες αδειοδοτήσεις της κρατικής τουρκικής εταιρείας πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για εξερεύνηση κοιτασμάτων πετρελαίου σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο το 1973, συμπεριλαμβάνουν την προσπάθεια υφαρπαγής - όπως χαρακτηρίζεται από το ΥΠΕΞ - από την Ελλάδα της ευθύνης για έρευνα και διάσωση στο μισό Αιγαίο τη δεκαετία του '80, τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών» τη δεκαετία του '90 (που σημειωτέον, βέβαια, πριμοδοτήθηκε από ΗΠΑ και ΕΕ, με συμφωνίες όπως αυτές σε Μαδρίτη και Ελσίνκι), την κλιμάκωση με νέες άδειες στην Ανατολική Μεσόγειο, την αποδοχή ως επισήμου δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο», και φθάνουν μέχρι την τουρκική θεωρία περί του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

«Οι ανωτέρω χάρτες τεκμηριώνουν την έκταση του τουρκικού αναθεωρητισμού με σκοπό την ανατροπή του status quo, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας», τονίζει το ΥΠΕΞ σε σχετική ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση βέβαια αποσιωπά εκείνο που «φωνάζουν» οι χάρτες που παρουσιάζει: Οτι δηλαδή οι απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης, στο πλαίσιο και του παζαριού με την ελληνική, «χτίζονται» βήμα το βήμα, ενισχυμένες από «συμμάχους και εταίρους» που διαχρονικά ωθούν στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων», με στόχο την ευρωατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, στον βωμό της οποίας θυσιάζονται ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα.

Αλλωστε, δεν περνά απαρατήρητο το μήνυμα που φρόντισε να ξαναστείλει ο υπουργός Ν. Δένδιας στην Αγκυρα, θυμίζοντας χτες με ανάρτησή του ότι συμπληρώθηκαν δυο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας - Ιταλίας, συμφωνία που προέβλεψε μειωμένη επήρεια για τις Στροφάδες και Διαπόντιες Νήσους, ενώ επιπλέον αναγνώρισε αλιευτικά δικαιώματα στους Ιταλούς μέχρι τα 6 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές. «Εκπέμψαμε το μήνυμα ότι οι διαφορές επιλύονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και όχι με τις απειλές πολέμου», πρόσθεσε.

....


 ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

Καλεί Ελλάδα και Τουρκία «να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση»

Μια ακόμη παρέμβαση του τύπου «βρείτε τα», πραγματοποίησε το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε την Τουρκία και την Ελλάδα «να αποφύγουν τη ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση» και «να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών», λέγοντας ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται».

....


 Οι ΗΠΑ και οι άλλοι ΝΑΤΟικοί αγνόησαν τις παροτρύνσεις της Ελλάδας και συμμετείχαν στην άσκηση «Efes»

Την συμμετοχή των ΗΠΑ και άλλων 36 χωρών στην άσκηση «Efes», η οποία πραγματοποιήθηκε έχοντας ως σενάριο την κατάληψη ενός μικρού νησιού και τον ναυτικό αποκλεισμό ενός μεγαλύτερου, τόνισε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Ελλάδα κάλεσε περισσότερες από τις μισές να μην συμμετάσχουν. Σχεδόν κανείς δεν άκουσε τις παροτρύνεις της Ελλάδας και συμμετείχαν όλοι μαζί μας σε εκείνη την άσκηση, ειδικά οι ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά, παρέχοντας μια ακόμη επιβεβαίωση ότι οι αμερικανοΝΑΤΟικοί «σύμμαχοι» -αυτοί που τάχα θα μας σώσουν από τον τουρκικό αναθεωρητισμό- ενισχύουν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης.

«Ευτυχώς, αυτή η επιτυχημένη άσκηση ήταν ένα καλό βήμα για να δοθεί η απαραίτητη απάντηση», πρόσθεσε. Επίσης, δήλωσε πως «έτσι θα πάει από εδώ και πέρα. Με σταθερά βήματα μπροστά. Όλοι θα δουν τι είναι αυτό το έθνος και τι μπορεί να κάνει, όπως είδαν στη χθεσινή άσκηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου