Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Η Ρωσία θα κάνει «τα πάντα» για μια «ειρηνευτική» συμφωνία


 ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Τις επιδιώξεις της Ρωσίας να «συμβάλει» σε μια «ειρηνευτική διευθέτηση» μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, διεκδικώντας το «πάνω χέρι» στην κρίσιμη περιοχή του Νότιου Καυκάσου, ξεκαθάρισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ κατά τη χτεσινή του συνάντηση στη Μόσχα με τον Αρμένιο ομόλογό του, Αρ. Μιρζογιάν, καθώς και με τον Πρόεδρο της Αρμενίας.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα για τη διένεξη Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, ενώ διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα διεκδικούν μεσολαβητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των συνόρων τους και για μια «ειρηνευτική συμφωνία» μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το φθινόπωρο του 2020.

Η Ρωσία είναι διατεθειμένη «να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να διευκολυνθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη αμοιβαίας συμφωνίας», είπε ο Λαβρόφ, με φόντο και τις συναντήσεις των ηγετών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στις Βρυξέλλες, παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος πρότεινε επίσης διαμεσολάβηση και συμμετοχή της ΕΕ στις επενδύσεις.

«Συνολικά μας ενδιαφέρει μια πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των γειτόνων μας, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Λαβρόφ και αναφέρθηκε στις τριμερείς συμφωνίες που υπέγραψαν οι τρεις ηγέτες μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον Νοέμβρη του 2020 και τον Γενάρη του 2021.

Οι συμφωνίες μεταξύ άλλων προέβλεπαν την επ' αόριστον παρουσία περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και επενδύσεις σε δίκτυα μεταφοράς και άλλες υποδομές για τη διασύνδεση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν.

Ο Λαβρόφ χαιρέτισε επίσης την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των συνόρων. «Θα κάνουμε προετοιμασίες για μια συνάντηση στη Μόσχα με τη συμμετοχή Ρώσων εκπροσώπων, που θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου χαρτογραφικού υλικού», δήλωσε.

Εκτός από τη διμερή ατζέντα, η κατάσταση γύρω από τη διευθέτηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ παραμένει «σημαντικό ζήτημα και για τις δύο πλευρές», τόνισε ο Λαβρόφ.

«Είναι πολύ σημαντικό να ξεμπλοκάρετε όλες τις μεταφορικές και οικονομικές σχέσεις για την ανάπτυξη της χώρας σας, για την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων. Αυτά είναι πολύ σημαντικά για το κοινό μας σπίτι, τον Νότιο Καύκασο», υπογράμμισε.

Ο Λαβρόφ κάλεσε σε μια «ρυθμική» συνεργασία μεταξύ των τριών εθνών του Νότιου Καυκάσου (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία) και των τριών γειτονικών χωρών (Ρωσία, Τουρκία, Ιράν), λέγοντας ότι αυτό είναι ένα σημαντικό πρόσθετο κανάλι για την εγκαθίδρυση διαλόγου και διαφόρων επαφών στην περιοχή.

Η Μόσχα χαιρετίζει επίσης την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Τουρκίας, που θα «βοηθήσει στη βελτίωση της περιφερειακής κατάστασης γενικότερα».

Η Αρμενία αναμένει ότι οι ρωσικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις που σταθμεύουν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ «θα εξασφαλίσουν συνθήκες για την αναβίωση της περιοχής, τη σταθερότητα και την ασφάλειά της», είπε ο Αρμένιος ΥΠΕΞ, υπενθυμίζοντας ότι το status quo διαταράχθηκε από στρατιωτικές δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, που εισήλθαν τον Μάρτη στη ζώνη ευθύνης των ρωσικών στρατευμάτων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Την επομένη το Αζερμπαϊτζάν απέσυρε τα στρατεύματά του.

Στο μεταξύ, με φόντο τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που γίνονται σχεδόν καθημερινά στην Αρμενία από τις αρχές Μάη, ο Μιρζογιάν υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει πολιτική κρίση στη χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου