Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς θα στείλει και η Βρετανία


 Η Ρωσία απειλεί ότι θα χτυπήσει κυβερνητικά κτίρια και υποδομές στο Κίεβο

 Με όλο και περισσότερες παραδόσεις ΝΑΤΟικών βαρέων όπλων και όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση με τη Ρωσία στην Ουκρανία, την ώρα που ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τα σφοδρά χτυπήματα στα ανατολικά και στα νότια.

Μετά τις ΗΠΑ, και η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει στην Ουκρανία σύγχρονα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Μόσχας ότι μεγαλώνει ο κίνδυνος για άμεση σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, πρόκειται να διαθέσει στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα M270. Το οπλικό αυτό σύστημα μπορεί να πλήξει στόχους έως 80 χλμ. μακριά, με κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας. Η Βρετανία θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση του νέου συστήματος.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Μπεν Γουάλας τάχθηκε υπέρ της πρόσθετης παράδοσης όπλων στην Ουκρανία, ώστε να μπορέσει να «κερδίσει» τον πόλεμο με τη Ρωσία. «Το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας σε αυτόν τον αγώνα και πρωτοστατεί στον εφοδιασμό προς τα ηρωικά στρατεύματά της με τα κρίσιμα όπλα που χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους ενάντια σε μια απρόκλητη εισβολή», είπε. «Εάν αλλάξει η τακτική της Ρωσίας, πρέπει να αλλάξει και η υποστήριξή μας στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η στρατιωτική στήριξη της Βρετανίας στην Ουκρανία, με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, έχει αξία μεγαλύτερη από 750 εκατ. στερλίνες (874 εκατ. ευρώ).

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας τόνισε ότι συντονίζεται στενά με την Ουάσιγκτον, που αποφάσισε την παράδοση του αμερικανικού συστήματος πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων (MLRS) στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη βδομάδα ότι θα παραδώσουν το κινητό πυραυλικό σύστημα HIMARS, με πυρομαχικά για εκτόξευση πολλών πυραύλων με εμβέλεια έως και 80 χλμ.

Η Ρωσία απειλεί να πλήξει κυβερνητικά και άλλα κτίρια στο Κίεβο

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν προειδοποίησε προχτές σε συνέντευξή του τη Δύση να μην προμηθεύει με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς την Ουκρανία, διαφορετικά «θα βγάλουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα και θα χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας (...) για να πλήξουμε στόχους που δεν έχουμε χτυπήσει μέχρι στιγμής».

Η Ρωσία θα απαντήσει στοχεύοντας εγκαταστάσεις υποδομής μεταφορών και κυβερνητικά κτίρια, διευκρίνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Αμυνας της κρατικής Δούμας, π.χ. το αεροδρόμιο του Κιέβου, σιδηροδρομικούς σταθμούς και κύριες σιδηροδρομικές γραμμές, γέφυρες αυτοκινητοδρόμων. Εξάλλου, συνέχισε, οι κυβερνητικές υπηρεσίες λειτουργούν επειδή δεν έχουν χτυπηθεί κτίρια του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας, του Γενικού Επιτελείου, του κοινοβουλίου κ.λπ.

Οσο μεγαλύτερο είναι το βεληνεκές των όπλων που θα προμηθευτεί η Ουκρανία «τόσο πιο μακριά θα απομακρύνουμε από την επικράτειά μας τη γραμμή» του μετώπου, πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ.

Την ίδια στιγμή που Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η αμερικανική απόφαση να δοθούν τέτοιου είδους προηγμένα πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία θα οξύνει τη σύγκρουση, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν πρόκειται να φέρει σημαντικές αλλαγές στο πεδίο της μάχης.

«Κατανοούμε ότι η παροχή (σ.σ. προηγμένων πυραυλικών συστημάτων) από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες έχει στόχο να αντισταθμίσει τις απώλειες αυτού του στρατιωτικού εξοπλισμού», σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος. «Δεν είναι κάτι καινούργιο» και «ουσιαστικά δεν αλλάζει κάτι», υποστήριξε.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, «πύραυλοι υψηλής ακρίβειας, μεγάλου βεληνεκούς, που εκτοξεύτηκαν από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου, κατέστρεψαν άρματα μάχης T-72 που παραδόθηκαν από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα» που βρίσκονταν σε εγκατάσταση επισκευής σιδηροδρόμων.

Την ώρα που διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα παρεμβαίνουν στη Μολδαβία και την Υπερδνειστερία, ένα άγνωστο drone έριξε χτες «δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς, πιθανώς χειροβομβίδες RGD-5, στον χώρο στάθμευσης οχημάτων» των «ειρηνευτικών» δυνάμεων που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία (ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις), χωρίς να υπάρχουν τραυματισμοί, ανακοίνωσε χτες η Ερευνητική Επιτροπή του φιλορωσικού θύλακα. Στα τέλη Απρίλη οι αρχές της αποσχισθείσας επαρχίας είχαν αναφέρει αντίστοιχα «τρομοκρατικά χτυπήματα» από ουκρανικό έδαφος.

Και ενώ κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα Τζον Σάλιβαν ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να κλείσει την πρεσβεία των ΗΠΑ, παρά την κρίση στις μεταξύ τους σχέσεις, καθώς οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου πρέπει να συνεχίσουν να συνομιλούν.

«Πρέπει να διατηρήσουμε την ικανότητα να μιλάμε ο ένας στον άλλον», είπε ο Σάλιβαν σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο TASS. «Ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αναγκαστούν να κλείσουν την πρεσβεία τους θα ήταν αν δεν ήταν ασφαλές να συνεχίσει το έργο της», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις Δύσης - Ρωσίας για τις «εγγυήσεις ασφαλείας», που είχαν προηγηθεί της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, «στην πραγματικότητα ποτέ δεν πήγαν παραπέρα από την απλή ανταλλαγή εγγράφων» με τις θέσεις κάθε πλευράς.

Αντιαεροπορικοί πύραυλοι και άρματα μάχης από την Ισπανία

Η Ισπανία είναι έτοιμη να παραδώσει αντιαεροπορικούς πυραύλους και άρματα μάχης «Leopard» στην Ουκρανία - κάνοντας ένα ακόμα άλμα στη στρατιωτική της στήριξη στο Κίεβο - γράφει η «El Pais», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Η ισπανική εφημερίδα προσθέτει ότι η Μαδρίτη αναλαμβάνει και την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού για τα παραπάνω οπλικά συστήματα. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί αρχικά στη Λετονία, όπου ο ισπανικός στρατός έχει αναπτύξει μια ομάδα 500 στρατιωτών με 6 άρματα μάχης «Leopard 2E», στο πλαίσιο ΝΑΤΟικής επιχείρησης. Σε δεύτερη φάση η εκπαίδευση των Ουκρανών στα τανκς θα γίνεται σε ισπανικό έδαφος.

Η ισπανική κυβέρνηση είναι επίσης πρόθυμη να παραδώσει στην Ουκρανία τα άρματα μάχης «Leopard A4», που παραμένουν αποθηκευμένα για μια δεκαετία, προσθέτει η «El Pais». Πηγές του ισπανικού υπουργείου Αμυνας εκτιμούν ότι περίπου 40 άρματα θα μπορούσαν να αποκατασταθούν και να παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό.

Το ισπανικό υπουργείο Αμυνας ολοκληρώνει ήδη την παράδοση στο Κίεβο μιας συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς «Shorad Aspide», τους οποίους ο ισπανικός στρατός έχει αντικαταστήσει με ένα άλλο, πιο προηγμένο σύστημα.

Η προσφορά των πυραύλων και των αρμάτων μάχης συζητήθηκε όταν ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ ταξίδεψε στο Κίεβο στις 21 Απρίλη και συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο, αλλά καθυστέρησε λόγω πολυπλοκότητας της επιχείρησης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Νέες δηλώσεις Μακρόν περί «μη ταπείνωσης της Ρωσίας»

Η Ουκρανία θέλει να ενισχύσει τις στρατιωτικές της θέσεις στο πεδίο με τη βοήθεια νέων παραδόσεων όπλων από τη Δύση πριν ξαναρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ντ. Αραχάμια, επικεφαλής των Ουκρανών διαπραγματευτών.

«Οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν» τα νέα όπλα «και τότε νομίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε από ενισχυμένη θέση έναν νέο γύρο συνομιλιών», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Μ. Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, εκτίμησε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία ενδέχεται να διαρκέσει «για άλλους 2 με 6 μήνες», με τον όγκο των αποθεμάτων όπλων που διαθέτουν οι δύο πλευρές να αποτελεί βασικό στοιχείο για την εξέλιξη της σύρραξης.

Αλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι το πώς μπορεί με τον καιρό να αλλάξει η ατμόσφαιρα στην Ευρώπη, στην Ουκρανία και στη Ρωσία, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Ποντόλιακ, ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν μόνο αν η κατάσταση επί του πεδίου αλλάξει και η Ρωσία αισθανθεί ότι δεν μπορεί πλέον να θέτει τους όρους. Προειδοποίησε δε ότι τυχόν εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία δεν θα σημάνουν το τέλος του πολέμου.

Στο μεταξύ, νέες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν περί «μη ταπείνωσης» της Ρωσίας.

«Οι εκκλήσεις για αποφυγή ταπείνωσης της Ρωσίας μπορούν μόνο να ταπεινώσουν τη Γαλλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα. Επειδή η Ρωσία αυτοταπεινώνεται. Καλύτερα να επικεντρωθούμε στο πώς να βάλουμε τη Ρωσία στη θέση της», σχολίασε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα.

Νωρίτερα ο Μακρόν επανέλαβε ότι «δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία» - μια τοποθέτηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Ανατολική Ευρώπη - «ώστε τη μέρα που θα σταματήσουν οι μάχες να μπορέσουμε να βρούμε μια διέξοδο μέσω της διπλωματίας».

Ο Γάλλος Πρόεδρος έχει επικριθεί και για το ότι έχει συχνά τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πούτιν, ενώ δεν έχει επισκεφτεί ακόμη το Κίεβο.

Ο Ποντόλιακ, ερωτηθείς σχετικά με μια προσφορά του Μακρόν να μεσολαβήσει για συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ξεκαθάρισε: «Μέχρι να λάβουμε τα όπλα στο σύνολό τους, έως ότου ενισχύσουμε τις θέσεις μας, έως ότου απωθήσουμε (σ.σ. τις ρωσικές δυνάμεις) όσο το δυνατόν πιο πίσω στα σύνορα της Ουκρανίας, δεν υπάρχει κανένα νόημα να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις».

Από την πλευρά της η Κίνα υποστηρίζει ότι «υπάρχει ανάγκη να διευκολυνθούν όλες οι προσπάθειες που στοχεύουν στην ειρηνική επίλυση της κατάστασης της κρίσης. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δημιουργήσει συνθήκες για ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες», είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ απαντώντας σε ερώτηση του ρωσικού πρακτορείου TASS σχετικά με την παρεμπόδιση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, να ταξιδέψει στη Σερβία.

«Η Ουκρανία δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί. Αρνείται. Εχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι ενεργεί σύμφωνα με οδηγίες της αγγλοσαξονικής ηγεσίας του δυτικού κόσμου», είπε ακόμα ο Λαβρόφ.

Η «ευρωπαϊκή ενότητα» σχετικά με την απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποδεικνύεται δύσκολο να διατηρηθεί ενόψει των επιπτώσεων του πολέμου στην ευρωπαϊκή οικονομία, δήλωσε η Κάγια Κάλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας. Επέκρινε επίσης τον Μακρόν για προσπάθεια να παράσχει στον Πούτιν μια διπλωματική διέξοδο από τη σύγκρουση, λέγοντας πως το μόνο αποτέλεσμα θα είναι να δώσει στον Ρώσο ηγέτη την πεποίθηση ότι δεν θα απομονωθεί, ούτε θα αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που οι κυρώσεις αρχίζουν να βλάπτουν την πλευρά μας», είπε η Κάλας και πρόσθεσε: «Στην αρχή οι κυρώσεις ήταν δύσκολες μόνο για τη Ρωσία, αλλά τώρα φτάνουμε σε σημείο που οι κυρώσεις είναι επώδυνες και για τις δικές μας χώρες. Και το ερώτημα είναι πόσο πόνο είμαστε διατεθειμένοι να υπομείνουμε».

Μεγάλες μάχες στο Σεβεροντονέτσκ

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στην πόλη Σεβεροντονέτσκ, η κατάληψη της οποίας θα σημάνει εν πολλοίς ότι οι ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις ελέγχουν όλη την περιφέρεια Λουγκάνσκ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Σεβεροντονέτσκ «κρατούν το έδαφός τους», αλλά οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις «υπερέχουν αριθμητικά και είναι πιο ισχυρές», δήλωσε χτες ο Β. Ζελένσκι και χαρακτήρισε γενικά «δύσκολη» την κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο. Σεβεροντονέτσκ και Λισιτσάνσκ «είναι νεκρές πόλεις σήμερα», είπε.

Στην περιοχή Ζαπορίζια, που ελέγχεται στο μεγαλύτερο μέρος της από τις ρωσικές δυνάμεις, προχωρά η διαδικασία έκδοσης ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους.

«Οι κάτοικοι των απελευθερωμένων περιοχών στη Ζαπορίζια, που υποβάλλουν αίτηση για ρωσική υπηκοότητα», παρουσιάζονται στα ουκρανικά ΜΜΕ ως προδότες, «πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία έχει παραδώσει αυτά τα εδάφη», δήλωσε φιλορώσος τοπικός αξιωματούχος στο ρωσικό δίκτυο «Rossiya 24».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 70% του εδάφους της περιοχής, ενώ η Ουκρανία εξακολουθεί να ελέγχει την πόλη Ζαπορίζια, η οποία φιλοξενεί σχεδόν το 50% του πληθυσμού της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου