Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Νέες προκλήσεις και παραμύθια εφησυχασμού


 Τις αξιώσεις της σε όλα τα επίπεδα ξεδιπλώνει η τουρκική αστική τάξη, με τον Ρ. Τ. Ερντογάν να διαμηνύει ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει η στάση μας αν δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες μας». Αναφερόμενος σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, από την κατάσταση στο Αιγαίο, όπου η Αγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις σταθερά, μέχρι τους όρους συμβολής της στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος Πρόεδρος, σε ομιλία του σε συνεδρίαση του κόμματός του, είπε: «Υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα, από τα σύνορα του Εθνικού Συμφώνου μέχρι τα νησιά του Αιγαίου, από την επιστροφή της Ελλάδας και της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ μέχρι την ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ. Σε κανένα από αυτά δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν». Πρόσθεσε δε ότι δεν θα επαναλάβει τα λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων της χώρας, που «άφησαν τα νησιά στην Ελλάδα, επέτρεψαν την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ και επανένταξαν την Ελλάδα και τη Γαλλία στο ΝΑΤΟ» και κατέληξε ότι «η επιμονή εκείνων που συμβουλεύουν την Τουρκία τον τελευταίο καιρό να είναι ευέλικτη στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ αποδεικνύει πόσο δικαιολογημένη είναι η αποφασιστική στάση μας».

Επιπλέον, ο Τούρκος Πρόεδρος είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με θέμα και την αίτηση Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν επανέλαβε τις τουρκικές «ανησυχίες για την ασφάλεια» και ζήτησε οι δύο χώρες να ετοιμαστούν «να επιδείξουν συμμαχική αλληλεγγύη». Ο Στόλτενμπεργκ από τη μεριά του επεσήμανε ξανά ότι πρέπει να εκπληρωθούν οι προσδοκίες της Τουρκίας, την οποία για άλλη μια φορά χαρακτήρισε «σημαντική σύμμαχο».

Τις προκλήσεις συνέχισε και ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ). Απευθυνόμενος στην ελληνική κυβέρνηση είπε: «Τώρα εσείς μπορείτε ακόμα να μιλάτε για ειρήνη και διπλωματία, όταν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας; Αποκλείεται».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα Χριστόδουλος Λάζαρης κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ, όπου - σύμφωνα με πληροφορίες - του επιδόθηκε διαμαρτυρία για «δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης» που διεξάγουν στην Ελλάδα «τρομοκρατικές οργανώσεις» και επειδή - σύμφωνα με την Αγκυρα - «η Ελλάδα θεωρείται ακόμη περισσότερο ασφαλές καταφύγιο για τους κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία».

Συνεχίζει τον επικίνδυνο εφησυχασμό η κυβέρνηση

Σε συνέντευξη στο πρακτορείο «Reuters», ο Κυρ. Μητσοτάκης μπροστά στην κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας είπε ότι «εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Εμείς δεν ήμασταν ποτέ εκείνοι που ξεπεράσαμε τα όρια, που δείξαμε επιθετικότητα. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ωστόσο ότι έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τη χώρα μας εάν παραστεί τέτοια ανάγκη. Και είμαστε επίσης βέβαιοι ότι έχουμε συμμάχους που μας υποστηρίζουν: Την ΕΕ, τις ΗΠΑ», καλλιεργώντας τον γνωστό εφησυχασμό την ώρα που όλοι αυτοί σπρώχνουν στο τραπέζι των επώδυνων διευθετήσεων.

Επανέλαβε δε ότι «οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν με βάση το Διεθνές Δίκαιο», που φυσικά γίνεται λάστιχο για να εξυπηρετηθούν αμερικανοΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί και μπίζνες του κεφαλαίου, ειδικά όπως «τρέχουν» στην Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο. Επ' αυτού ο πρωθυπουργός είπε ότι «πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και πρέπει να βρούμε τον πιο οικονομικό τρόπο μεταφοράς στην ευρωπαϊκή αγορά του φυσικού αερίου που υπάρχει στην Κύπρο, στο Ισραήλ. Οποια λύση κι αν οραματιστεί κανείς, σίγουρα θα περιλαμβάνει την Ελλάδα», χωρίς να περνά απαρατήρητο ότι και η τουρκική αστική τάξη το ίδιο ακριβώς λέει, στον μεταξύ τους ανταγωνισμό για το ποιος θα αναδειχθεί σε «κόμβο».

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας την Κυριακή σε επιχειρηματίες κατά την ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, κατηγόρησε τη γείτονα «για διαρκή διεύρυνση επιχειρημάτων, διεκδικήσεων απέναντι στην πατρίδα μας πέραν του Διεθνούς Δικαίου, πέραν οποιασδήποτε λογικής», ενώ ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση έχει απαντήσει σε όλα αυτά με «μια σειρά επιστολών - η τελευταία, που απεστάλη εδώ και λίγες μέρες στα Ηνωμένα Εθνη, ίσως είναι η πιο ενδιαφέρουσα από άποψη Διεθνούς Δικαίου», επιστολή που - θυμίζουμε - κάθε άλλο παρά «κλείνει» κάθε σχετική συζήτηση.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου είπε χτες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι «η χώρα μας πάντοτε επιδιώκει να έχει διαύλους επικοινωνίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεχόμαστε υποδείξεις για το πώς θα κάνουμε την εξωτερική μας πολιτική», ενώ χαρακτήρισε θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί (σε επίπεδο υφυπουργού) στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) την Παρασκευή 10 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη.

3 σχόλια:

  1. Προκλητικά εκτός θέματος της ανάρτησης, αλλά ας το δει ο διαχειριστής:
    Τι φαινόμενα είναι αυτά, και τούτα;
    Συγκροτείται το Μαύρο Μέτωπο;
    Τόσο πολύ τους τρόμαξε η νίκη της ΠΚΣ;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εκτός θέματος...άλλα πολύ σωστό Σεχτάρ, τους τρόμαξε η νίκη της ΠΚΣ

      Παναγιώτης Β ( μεχρι να έρθει ο κανονικός ο ορίτζιναλ )

      Διαγραφή
    2. οπου δεν φτανει το χερι του δαπιτη , φτανει το χερι του ναριτη και του "αυτονομου"!!!
      Θεόφιλος Βλάχος

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου