Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Αναλαμβάνει πολύ βαριές ευθύνες με τη συμμετοχή στον πόλεμο

 

  • Πασχίζει να υποβαθμίσει τη χρησιμότητα που έχει στην άμυνα της χώρας ο οπλισμός που στέλνει στην Ουκρανία
  • Ο υπουργός Αμυνας επιβεβαιώνει ότι έστειλε και δυνάμεις στη Βουλγαρία «σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ»
Αύριο Τετάρτη θα ενημερώσει ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος την Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού στην Ουκρανία (τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης σε επόμενη φάση), που σηματοδοτεί την περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Θυμίζουμε ότι με αφορμή τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τη γερμανική για να στείλει στην Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα του ελληνικού στρατού, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε υποβάλει αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Επίσης, το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική Ερώτηση για την ελληνική εμπλοκή, με την οποία ζητάει να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για:

- Το περιεχόμενο της απόφασης για την αποστολή των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων οχημάτων, για παράδειγμα από ποιες ελληνικές μονάδες θα αφαιρεθούν, συγκριτικά στοιχεία για τις δυνατότητες και την κατάσταση των προς παράδοση και προς παραλαβή οχημάτων, καθώς και το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα παράδοσης.

- Τις λεπτομέρειες της ελληνογερμανικής συμφωνίας.

- Το περιεχόμενο των μέχρι σήμερα ανάλογων αποφάσεων αποστολής όπλων και οπλικών συστημάτων, από ποιες ελληνικές μονάδες αφαιρέθηκαν, επιπτώσεις και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα.

- Αλλες ανάλογες συμφωνίες.

«Προφάσεις εν αμαρτίαις» για την αποστολή του υλικού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» χτες κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ισχυρίστηκε πως ό,τι έχει σταλεί στην Ουκρανία είναι εξοπλισμός που «δεν χρησιμοποιείται, είτε δεν είναι αναγκαίος, με βάση την αξιολόγηση των αρμοδίων, του Επιτελείου, των αξιωματικών μας για την άμυνα της χώρας». Για τα δε τεθωρακισμένα υποστήριξε ότι θα σταλούν στην Ουκρανία αφού πρώτα αντικατασταθούν από αντίστοιχα γερμανικά.

Βέβαια, τίποτα από τα παραπάνω δεν αναιρεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας στα συγκεκριμένα ζητήματα που έχει βάλει το ΚΚΕ για το γεγονός ότι - πέραν της μετατροπής της Ελλάδας σε εμπόλεμο μέρος - υποβαθμίζεται η άμυνα της χώρας, αφού φεύγουν εκτός Ελλάδας πολεμοφόδια και εξοπλισμός σε μια περίοδο που εντείνεται η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία.

Τα ερωτήματα αυτά είναι κρίσιμα και αποκαλυπτικά:

-- Ηταν «άχρηστες» και προερχόμενες από το - σύμφωνα με την κυβέρνηση - «άχρηστο» για την άμυνα της χώρας απόθεμα οι 2.100 ρουκέτες RM-70 που στάλθηκαν στον στρατό του Ζελένσκι, τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απρίλη, αδειάζοντας ακόμα και αποθήκες κρίσιμων νησιών του Βόρειου Αιγαίου;

-- Ηταν «άχρηστα» τα 3.200.000 φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, οι τουλάχιστον 60 δυσεύρετοι και πανάκριβοι αντιαεροπορικοί πύραυλοι «Stiger», τα 17.000 πολύτιμα βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, οι 1.100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι RPG; Με τον ανατριχιαστικό κατάλογο να συνεχίζεται... Μόνο το κόστος των διατιθέμενων πυρομαχικών προσεγγίζει τα 30.000.000 ευρώ και είναι όλα, μα όλα, επιχειρησιακά.

-- Είναι από το «άχρηστο» απόθεμα τα BMP-1, με το αποτελεσματικότατο πυροβόλο των 73 χιλιοστών, που αποσύρονται από τους χώρους ευθύνης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για να συνδράμουν τα Τάγματα του Αζόφ και τον «Δεξιό Τομέα», πυλώνες του στρατού του Ζελένσκι και δεκανίκια στην υλοποίηση της πολιτικής του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη διαπάλη τους με τη Ρωσία; Και τι είδους αντικατάστασή τους συνιστά το γεγονός ότι στη θέση τους θα έρθουν «Marder 1A3/5», με το αδύναμο πυροβόλο των 20 χιλιοστών, που σαπίζουν εδώ και χρόνια, πεταμένα στους γερμανικούς αγρούς;

Θυμίζουμε ότι η πιο πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης σε συνεννόηση με το Βερολίνο αφορά την αποστολή τεθωρακισμένων ανατολικογερμανικής προέλευσης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία υποτίθεται ότι η γερμανική κυβέρνηση θα αντικαταστήσει με τεθωρακισμένα από το απόθεμά της («Marder 1A3/5» της «Rheinmetall»), καθώς τα προηγούμενα χρόνια μείωσε τον όγκο των Ενόπλων Δυνάμεών της και έχει δεκάδες τέτοια οχήματα παρκαρισμένα σε αποθήκες. Οι λεπτομέρειες της συναλλαγής είναι προς διευθέτηση μεταξύ των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών.

Ανάμεσα σε αυτές ανοιχτό είναι το ζήτημα ποιος θα αναλάβει το κόστος μετακίνησης των «Marder» από τη Γερμανία στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, να ...προθυμοποιείται να χρηματοδοτήσει την αποστολή των BMP στην Ουκρανία, φροντίζοντας να τα φορτώσει σε συρμό αμερικανικού υλικού που θα αναχωρεί από την Αλεξανδρούπολη, από τις πολλές διεκπεραιώσεις φορτίων του θανάτου των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ που φεύγουν για τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις αντιδράσεις, σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι τα πρώτα 30 τεθωρακισμένα που θα στείλουν θα τα μαζέψουν από την ενδοχώρα και όχι από τα νησιά (ο ελληνικός στρατός φέρεται να διατηρεί επιχειρησιακά περίπου 140 τέτοια οχήματα ανεπτυγμένα στον χώρο ευθύνης της ΑΣΔΕΝ - στα νησιά του Αιγαίου, την αποστρατιωτικοποίηση των οποίων ζητά επιτακτικά η Αγκυρα).

Σημειωτέον, όσον αφορά τα «Marder», ό,τι κι αν ισχυρίζονται οι κυβερνώντες περί «αναβάθμισης», πρόκειται για επίσης παλαιά οχήματα: Αρκεί να αναφέρουμε ότι προ εικοσαετίας είχαν προταθεί με ένα χαμηλό αντίτιμο και με καθεστώς leasing, αλλά η ελληνική πλευρά τα είχε απορρίψει τότε.

Αλλωστε και τώρα αρμόδιοι παράγοντες λένε ότι τα 150 περίπου «Marder 1A3/5», που η γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει ως διαθέσιμα, θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν (με σύστημα ελέγχου διοικήσεως κ.λπ.) ώστε να συνεργάζονται με τα άρματα «Leopard 2Hel» σε περίπτωση που προκριθεί να πάνε Εβρο για να καλύψουν εκεί κενά. Στο ενδιάμεσο η κατασκευάστριά τους, «Rheinmetall», «υπόσχεται» να τα επαναφέρει σε πλήρως λειτουργική κατάσταση, με το Βερολίνο να έχει διαβεβαιώσει - όπως λένε - ότι «τουλάχιστον» 30 «Marder» βρίσκονται σε «πολύ καλή κατάσταση» (για τα άλλα, ίδωμεν...) και μπορούν να σταλούν στην Ελλάδα σε σύντομο χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο, κλιμάκιο του Στρατού Ξηράς ετοιμάζεται να μεταβεί στη Γερμανία ώστε να επιθεωρήσει το υλικό και να συντονίσει τις διαδικασίες για τη μεταφορά τους.

Αποστολή και δυνάμεων εκτός συνόρων

Στο μεταξύ, χτες στη Βουλή ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προχώρησε «σε μία πρώτη αποστολή αμυντικού υλικού, η οποία δεν ολοκληρώθηκε με μία πτήση, με ένα δρομολόγιο, αλλά χρειάστηκαν αρκετά». Επίσης ότι «προβήκαμε σε μία δεύτερη αποστολή αμυντικού υλικού, πυρομαχικών εν προκειμένω», ενώ έπεται και η συμφωνία για τα τεθωρακισμένα με τους Γερμανούς, «η οποία όμως δεν έχει ολοκληρωθεί και χρειάζεται να διευκρινιστούν μάλλον κάποιοι τεχνικοί όροι κάποιας ειδικής σημασίας σε σχέση με τον χρονισμό, τον χρόνο αντικατάστασης, την κατάσταση αυτών που παραλαμβάνουμε κ.λπ.».

Αφήνοντας και ο ίδιος αμφιβολίες για την κατάσταση των «Marder», είπε ότι «θα πρέπει να τα δούμε, προφανώς να τύχουν κάποιας επιθεώρησης από δικά μας στελέχη, σε ποια κατάσταση είναι, ποιο είναι το συνολικό πακέτο που μας προσφέρεται, να δούμε αυτές τις λεπτομέρειες και μετά να προχωρήσουμε στην ανταλλαγή αυτή, έτσι ώστε να μη μείνουν εκτεθειμένες οι Ενοπλες Δυνάμεις όσον αφορά τη συνολική αμυντική διάταξη».

Επιπλέον, επιβεβαίωσε ότι έγινε «διάθεση των στοιχείων της διμοιρίας αυτής των αντιαεροπορικών συστημάτων στη Βουλγαρία», ότι δηλαδή πρόκειται για «ενεργοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδίων για την ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας πέριξ της κρίσιμης περιοχής, και γι' αυτόν τον λόγο προωθήθηκε αυτή η διμοιρία στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ», ενώ συμπλήρωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του Βούλγαρου ομολόγου του στην Αθήνα την Πέμπτη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου