Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 16/07/1872

Γεννιέται ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν. Ήταν ο επικεφαλής της «Ανταρκτικής Αποστολής» (1910-1912) που έφτασε πρώτη στο Νότιο Πόλο.

16/07/1917

Στις 16 - 17 πραγματοποιούνται μαζικές εργατικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, Πετρούπολη με βασικό σύνθημα «Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ!» 

«Θέσεις του Απρίλη» - «Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ!»

Η ιστορία των σοβιέτ

16/07/1927 

Γεννήθηκε η ηρωίδα της αντίστασης ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου.

Ηρώ Κωνσταντοπούλου

16/07/1937

Οι πρώτοι κρατούμενοι έφτασαν στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης “Μπούχενβαλντ”

16/07/1940

Ο Χίτλερ δίνει την εντολή για την προπαρασκευή της επιχείρησης «Θαλάσσιος Λέων» (απόβαση στη Βρετανία). Η επιχείρηση ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Οι δυνάμεις που προορίζονταν για αυτή ενσωματώθηκαν τελικά στην επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» κατά της Σοβιετικής Ένωσης.

16/07/1941

Ιδρύεται το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Εργατικό ΕΑΜ), προπομπός του ΕΑΜ. Το Εργατικό ΕΑΜ συγκροτήθηκε από την Ενωτική Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΕΓΣΕΕ), που βρισκόταν κάτω από την επιρροή του ΚΚΕ, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), που ακολουθούσε ρεφορμιστική γραμμή και τα επίσης ρεφορμιστικά Ανεξάρτητα Συνδικάτα που είχαν αποσπαστεί από τη ΓΣΕΕ (τα ανεξάρτητα συνδικάτα προσχώρησαν στο ΕΕΑΜ λίγο μετά την ίδρυσή του, το Σεπτέμβρη του 1941).

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΑΜ

16/07/1942

Διαδηλώσεις κατά της κατοχής και της πείνας πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Πειραιά.

16/07/1944

Εγκαίνια του περίφημου Παιδαγωγικού Φροντιστηρίου της Στερεάς Ελλάδας (Παιδαγωγική Ακαδημία του ΕΑΜ) στο Καρπενήσι, όπου σπούδασαν οι πρώτοι Δάσκαλοι στην Ελεύθερη Ελλάδα της ΠΕΕΑ, με την καθοδήγηση φωτεινών Παιδαγωγών της Διανόησης της Αντίστασης!

Το μορφωτικό έργο στα βουνά της Ελεύθερης Ελλάδας

Λαϊκή Παιδεία στα βουνά της ανταρτομάνας Ευρυτανίας

16/07/1945

Σε ένα ερημικό οροπέδιο του Νέου Μεξικού, οι Αμερικανοί δοκιμάζουν με επιτυχία την πρώτη ατομική βόμβα, με το κωδικό όνομα «Αγία Τριάδα».

16/07/1946

Οι Θ. Σαπρανίδης και Γ. Καλέμης εκτελούνται στη Θεσσαλονίκη, καταδικασμένοι σε θάνατο. Τα δεδομένα, με τα οποία στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία στο έκτακτο στρατοδικείο, ήταν η ανεύρεση σε χωράφι που ανήκε σε θείο του ενός κατηγορούμενου τεσσάρων όπλων και τετρακοσίων σφαιρών, καθώς και ότι «ήσαν πρώην ελασίται» ενώ ακόμη «υπήρχον πολλαί ενδείξεις ότι ούτοι ετέλουν εις επαφήν» με «συμμορία», αν και στη γύρω περιοχή δεν είχε συμβεί καμιά σύγκρουση ή επεισόδιο από τη μέρα των εκλογών της 3ης Μάρτη. 

1946: Εκτελούνται, οι Θ. Σαπρανίδης και Γ. Καλέμης 

Γ’ Ψήφισμα

16/07/1947

Αρχίζει να εκπέμπει «Η φωνή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας», ο ραδιοσταθμός του ΔΣΕ.

16/07/1969

Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11» με πλήρωμα τους αστροναύτες Ν. Αρμστρονγκ, Μπ. Όλντριν και Μ. Κόλινς και προορισμό τη Σελήνη.

16/07/1979 

Ο Σαντάμ Χουσεΐν γίνεται Πρόεδρος του Ιράκ.

16/07/1979

Πέθανε ο κομμουνιστής δημοσιογράφος, συνεπής αγωνιστής, σύμβολο της αδιάκοπης κομμουνιστικής συνείδησης Ορφέας Οικονομίδης

Ορφέας Οικονομίδης

16/07/1983

Αποφασίζεται, βάσει συμφωνίας, ότι οι αμερικανικές βάσεις θα παρέμεναν στην Ελλάδα μέχρι το 1992.

16/07/1989

Πεθαίνει ο Αυστριακός μαέστρος Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.

5 σχόλια:

  1. Ψήφιση του Σχεδίου για μια Λαϊκή Παιδεία, στο πλαίσιο των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου της ΠΕΕΑ (14-27 Μάη 1944), καθιερώνονται:
    Η κοινή δημοτική γλώσσα ως μοναδικό γλωσσικό όργανο στην Παιδεία όλων των βαθμίδων, η δωρεάν και υποχρεωτική παιδεία ως 14 ετών (μέτρο που οι αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα νομοθετούν μόλις το 1964).

    Εισήγηση του Γραμματέα Παιδείας Π. Κόκκαλη στο Εθνικό Συμβούλιο της ΠΕΕΑ στις Κορυσχάδες
    23 Μάη 1944

    Το εκπαιδευτικό έργο της ΠΕΕΑ θα πρέπει να ιδωθεί στο πλαίσιο της εποχής και της στρατηγικής του ΚΚΕ, όμως παρ’όλα τα προβλήματα και τις αντιφάσεις απέδωσε καρπούς. Αξιομνημόνευτα είναι τα παιδαγωγικά φροντιστήρια για την εκπαίδευση των δασκάλων, που οργανώθηκαν σε μια σειρά από περιοχές της Ελλάδας.
    ....
    Προϊόν αυτού του δημιουργικού πυρετού ήταν η συγγραφή νέων αναγνωστικών: τα περίφημα “Αετόπουλα” για τη Γ’ και Δ’ τάξη, της Ρόζας Ιμβριώτη και το “Ελεύθερη Ελλάδα” των Μ. Παπαμαύρου και Κ. Σωτηρίου για τις Ε’ και Στ’ τάξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποφασίζεται, στις 16 Ιούλη 1983 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βάσει συμφωνίας, ότι οι αμερικανικές βάσεις θα παρέμεναν στην Ελλάδα μέχρι το 1992.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/07/blog-post_864.html

    Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ (Buchenwald, Δάσος με τις οξιές) ήταν ένα ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης κοντά στο Έττερμπουργκ (Etterburg, κάστρο του Έττερ) που βρίσκεται κοντά στη Βαϊμάρη της Θουριγγίας στη Γερμανία.
    Το στρατόπεδο ονομάστηκε αρχικά "στρατόπεδο έττερμπoυργκ" και οι πρώτοι κρατούμενοι έφθασαν εκεί στις 16 Ιούλη του 1937.
    https://gkagkarin.blogspot.com/2022/07/blog-post_256.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στις 16 Ιουλίου, ο Στάλιν, ο Moόλοτοφ και η συνοδεία τους επρόκειτο να φτάσουν με τρένο.στο Πότσνταμ

    Ο Στρατάρχης Ζούκοφ για τη σεμνότητα του Στάλιν.
    Ο σύντροφος Στάλιν ήταν ο ηγέτης μιας τεράστιας χώρας και αν το ήθελε, μπορούσε να απαιτήσει οποιαδήποτε πολυτέλεια που συνήθως περιβάλλει τα πρώτα πρόσωπα των κρατών. Θα μπορούσε, αλλά δεν το έκανε. Ο Στάλιν ακολούθησε έναν λιτό τρόπο ζωής, χωρίς να χρησιμοποιεί την επίσημη θέση του με κανέναν τρόπο.
    Ο Στρατάρχης Ζούκοφ, τον οποίο διαβάζω αυτή τη στιγμή, το επιβεβαιώνει στα απομνημονεύματά του. Ακολουθούν μερικά ενδιαφέροντα επεισόδια από το βιβλίο του:
    «Όπως γνωρίζετε, ο I.Β.Στάλιν είχε έναν λιτό τρόπο διαβίωσης. Το φαγητό ήταν απλό - ρωσική κουζίνα, μερικές φορές προετοιμάζονταν γεωργιανά πιάτα. Ομοίως λιτοδίαιτο το περιβάλλον του, τα ρούχα και τη ζωή.
    Περιγράφοντας την άφιξη του Στάλιν στο Πότσνταμ, ο Ζούκοφ αναφέρει:
    «Στις 16 Ιουλίου, ο Στάλιν, ο Moόλοτοφ και η συνοδεία τους επρόκειτο να φτάσουν με ειδικό τρένο.
    Την προηγούμενη μέρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε:
    «Μην σκεφτείς καν να δημιουργήσεις κανενός είδους τιμητική φρουρά με ορχήστρες για μια συνάντηση. Ελάτε μόνοι σας στο σταθμό και πάρτε μαζί σας όσους θεωρείτε απαραίτητους.
    Και επιπλέον:
    «Συνάντησα τον Ι. Β. Στάλιν κοντά στην άμαξα. Είχε καλή διάθεση, πλησίασε την ομάδα της συνάντησης και τους χαιρέτησε με ένα σύντομο σήκωμα του χεριού του. Αφού κοίταξε γύρω από την πλατεία του σταθμού, μπήκε αργά στο αυτοκίνητο και μετά, ανοίγοντας ξανά την πόρτα, με κάλεσε να καθίσω δίπλα του. Στο δρόμο ρώτησε αν ήταν όλα έτοιμα για την έναρξη του συνεδρίου.
    Περπάτησε γύρω από τη βίλα που του είχε παραχωρηθεί και ρώτησε σε ποιον ανήκε πριν. Του είπαν ότι αυτή ήταν η βίλα του στρατηγού Λούντεντορφ. Δεν του άρεσαν οι υπερβολές στην δεδομένη κατάσταση. Αφού περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις, ζήτησε να αφαιρεθούν τα περιττά έπιπλα.
    Ο Στάλιν ήρθε στο Πότσνταμ μόνο για δύο εβδομάδες, αλλά και πάλι ζήτησε να αφαιρεθούν επιπλέον τραπέζια, καναπέδες, πολυθρόνες κ.λπ. Το επίπεδο της ασκητικότητας του Στάλιν είναι απλά εκπληκτικό. Αρνήθηκε τις υπερβολές όχι επειδή έτσι ήταν σωστό, αρνήθηκε τις υπερβολές γιατί πραγματικά τον ενοχλούσαν.
    Δύο σκέψεις μου. Η πρώτη - είναι σαφές γιατί ο Στάλιν δεν είχε προσωπική ζωή. Πολύ λίγες γυναίκες θα μπορούσαν να αντέξουν ένα τέτοιο επίπεδο ασκητισμού (εντελώς προαιρετικό).
    Η δεύτερη - ο σύντροφος Στάλιν ήταν ένα καταπληκτικό άτομο, τέτοιοι άνθρωποι γεννιούνται μια φορά στα εκατό χρόνια. Και όσο περισσότερο βυθιζόμαστε στον βάλτο του καπιταλισμού σήμερα, τόσο περισσότερο μας λείπει κάποιος σαν αυτόν."
    Συγγραφέας: Ντμίτρι Γκολούμποφ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου