Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Το «θαύμα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους μετατρέπει την αναψυχή σε άπιαστο όνειρο για τον λαό

*

Μπροστά σε ένα διαρκές δίλημμα βρίσκονται λαϊκές οικογένειες για το ποια από τις ανάγκες τους θα θυσιάσουν ώστε να αντιμετωπίσουν το διογκούμενο κύμα ακρίβειας, την ενεργειακή φτώχεια κ.λπ.

Σε αυτό το φόντο, και ενώ βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού, οι διακοπές και η αναψυχή για πολλούς αποτελούν άπιαστο όνειρο, εξαιτίας του στραγγισμένου λαϊκού εισοδήματος αλλά και του αυξημένου κόστους μετακίνησης και διαμονής.

Και ενώ οι μισοί σχεδόν εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε για μία μέρα διακοπές, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία αποκλείεται ακόμα κι απ' αυτά τα πετσοκομμένα προγράμματα «κοινωνικού τουρισμού», το πολυδιαφημισμένο «τουριστικό προϊόν» δεν μένει ...αδιάθετο. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν, ο διακηρυγμένος στόχος για προσέλκυση της «τουριστικής ελίτ», που απευθύνεται στα μεγάλα πορτοφόλια, επιτυγχάνεται, και έτσι τα κέρδη τους φέτος κινούνται ήδη σε «υψηλές πτήσεις».

Μόνο που όλα τα παραπάνω έχουν το ...τίμημά τους: Από τη μία έχουν ως προϋπόθεση τον μαζικό αποκλεισμό του λαού από φθηνό και ποιοτικό τουρισμό, αφού όλες οι υποδομές προσαρμόζονται σε αυτήν τη στρατηγική. Και από την άλλη «απαιτούν» ένα εργατικό δυναμικό στον κλάδο ξεζουμισμένο, δίχως τα στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα. Που θα δουλεύει για 6 μήνες ήλιο με ήλιο, δίχως ωράρια, δίχως ΣΣΕ κ.ο.κ. Αυτό το πλαίσιο έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, με πιο χαρακτηριστικό τελευταίο παράδειγμα την προσπάθεια από τη ΝΔ να επιβάλει την 6ήμερη εργασία στον Επισιτισμό, κατά παρέκκλιση ακόμα και από τη ΣΣΕ που η ίδια κήρυξε «υποχρεωτική» πριν από λίγες μέρες.

Η αντιφατική αυτή εικόνα, που αποτυπώνει από τη μία τα ρεκόρ των εισπράξεων και των κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη την αδυναμία των λαϊκών νοικοκυριών να κάνουν διακοπές, αναδεικνύει ότι το καπιταλιστικό «τουριστικό θαύμα» δεν συναντιέται πουθενά με τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Στις σελίδες του αφιερώματος του «Ριζοσπάστη» περιλαμβάνονται μερικά από τα στοιχεία που αποτυπώνουν αυτήν τη μεγάλη αντίφαση. Επίσης, το φυλλάδιο με το οποίο οι Οργανώσεις του ΚΚΕ απευθύνονται πλατιά στον λαό, καλώντας τον να κάνει υπόθεσή του την πάλη για το καθολικό δικαίωμα στην αναψυχή και στην ξεκούραση, αλλά και αρθρογραφία που ξεσκεπάζει τα αντιδραστικά επιχειρήματα της κυβέρνησης και των αστικών επιτελείων. Τέλος, περιλαμβάνεται ομιλία στελέχους του Κόμματος σε πολιτική σύσκεψη με συνδικαλιστές του κλάδου, όπου αποτυπώνονται πλευρές της σημαντικής πείρας από εργατικούς αγώνες που είναι σε εξέλιξη.

* το σκίτσο του Πάνου Ζάχαρη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου