Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Στα λόγια στήριξη της «λύσης δύο κρατών», στην πράξη ενίσχυση της ισραηλινής κατοχής

 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων «ακόμα κι αν το έδαφος δεν είναι κατάλληλο αυτήν τη στιγμή», ισχυρίστηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βηθλεέμ, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.

Στα λόγια ο Μπάιντεν εμφανίστηκε υπέρ του διαλόγου. Στην πράξη, όμως, η κυβέρνησή του συνεχίζει σταθερά να εξασφαλίζει την ατιμωρησία των ισραηλινών κατοχικών αρχών, τον πολλαπλασιασμό των εποικισμών, τη σκλήρυνση και συνέχιση της ισραηλινής κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης και το πολυετές ισραηλινό εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ό,τι αφορά την εν ψυχρώ δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου - ανταποκρίτριας του «Αλ Τζαζίρα» Σιρίν Αμπού Ακλα, ο Μπάιντεν υποκρίθηκε ότι θα πρέπει «να χυθεί άπλετο φως» στην υπόθεση της δολοφονίας της από τον ισραηλινό στρατό, χωρίς φυσικά να τον κατονομάσει.

Ο Αμπάς, από την άλλη, τόνισε ότι υπάρχει ένα παράθυρο «που στενεύει συνεχώς» για τη λύση των δύο κρατών. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η ευκαιρία για μια λύση δύο κρατών στη βάση των συνόρων του 1967 μπορεί να είναι διαθέσιμη σήμερα, και μπορεί να μην παραμείνει για πολύ καιρό». Δεν παρέλειψε ακόμα να απαιτήσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προκειμένου να λογοδοτήσουν οι δολοφόνοι της Ακλα, που είχε παράλληλα αμερικανική υπηκοότητα.

Ζήτησε επίσης πολιτικά μέτρα προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στο ισραηλινό απαρτχάιντ στα παλαιστινιακά εδάφη και κάλεσε τον Μπάιντεν να ξανανοίξει το αμερικάνικο προξενείο για τους Παλαιστίνιους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, που έκλεισε ο πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν αμέσως μετά τη Βηθλεέμ μετέβη στο Τελ Αβίβ, αναχωρώντας για την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου θα συμμετάσχει το Σάββατο σε σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου μαζί με την Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Ιράκ.

Νωρίτερα η σαουδαραβική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε «την απόφαση να ανοίξει ο εναέριος χώρος του βασιλείου σε όλους τους αερομεταφορείς» που εκπληρώνουν τις σχετικές προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου